Takze dlho som sa odhodlava, ci sem nieco napisem lebo ma to dost boli ale tak chcem s vami aspon zdielat moj obrovsky problem... Ja som studentka vysokej skoly a moj otec si v tomto pokrocilom veku zmyslel ze zacne mamu podozrievat z nevery.. to ze je to neopravnene a je to az chore to tu ani nebudem pisat, lebo to uz davno viem... problem je ten ze v hre su male deti... mama aj keby sa chcela rozviest ... tak otec nema kde ist a zostal by sam a som si takmer ista ze by nas bud prenasledoval alebo by to mohlo dopadnut velmi zle lebo viem ze by sa tym jeho stav mohol zhorit a mohol by ublizit mame ..... otec je uplny paranoik viem ze uz urcite kontaktoval aj ludi aby na mamu davali pozor... viem ze to manzelstvo uz je prakticky nefunkcne vie to aj mama ... a samozrejme uz sa to pokusala riesit, ale nic nepomohlo..... na druhej strane otec lubi svoje deti... a nieje to zly clovek... aj sa stara o rodinu.... nepije... nebije nas.... a myslim si ze on sam tym velmi trpii..... ale pritom nechce pomoc psychologa ani nic... nechcem aby ste mi pisali ze treba od neho prec... lebo to nejde uz len finance by sme to neuniesli ... prosim napiste mi tu aspon nieco ... neviem ako sa s nim porozpravat abo ako nanho... potrebovala som to sem aspon napisat lebo je to velmi bolestive a chcem to tu aspon takto zdielat.. aj teraz musim plakat... lebo sa z mojho otca ktory bol uplne super clovek ... stal za posledne roky cudzinec ktory mi ublizuje ... a to ma velmi boli
vola sa to utkvele predstavy, zacinajuca schizofrenia, treba ist jednoznacne k psychologovi alebo psychiatrovi, lebo tento stav sa da zlepsit
@karmenita najťažšie je to, že človek, ktorý trpí takýmito stavmy si sám neuvedomuje ako ničí seba i okolie a odmieta pomoc a ostatní s ním nepohnú. Asi by si mala ty skočiť za psychologom a poradiť sa s ním, aké praktiky treba skúsiť, aby tatko nakoniec sám nadobudol pocit že za odborníkom treba zájsť a že to bude pre neho len dobré. Za vyskúšanie nič nedáš. 😉
takato chora a nedovodna a nepricetna ziarlivost neprinesie nic dobre podla mna.toto treba podchytit aby sa to nezhorsilo.aby matke neublizil,kolkokrat vidime v televiznych novinach ako muzovi preplo a zabil svoju polovicku v afekte zo ziarlivosti.nourcite by som hladala sposob ako to riesit,zapoj zbytok rodiny do toho,starych rodicov pripadne,otcovych blizkych,nech to vedia nech pomozu,nech mu prehovoria do duse
v prvom rade, ako odporuca maruska, zajdite vy za psychologom ci psychiatrom..ty a mama a poradte sa s nimi ako na takeho cloveka, ako ho presvedcit, aby vyhladal pomoc aj on....lebo ak je to naozaj schizofrenia liekmi sa to da utlmit,ale bez nich je tento clovek velmi nebezpecny.prajem vela sil....odporucam este obratit sa okrem doktorov aj na odbornu socialnu pmoc...aj tito ludia by vam mali vediet aspon poradit ako dalej..dat otca na liecenie a tak...
ahoj moj otec bol tiez taky tiez bratia boli este mensi on bol chorobne ziarlivy na mamu az prehnate tiez to nebol zly clovek aj sa o nas staral ale niekedy som mala pocit akoby mu viac zalezalo na nej ako na jeho detoch po 16 rokoch sa rozisli a o deti nejavil nejaky zaujem potom vkuse iba rozpraval ako mu mamina ublizila ale neuvedomoval si ako on ublizoval jej nonstop podozrievanie az nakoniec po tolkych podozrievaniach si naozaj nasla niekoho ineho a doteraz su spolu ..........otec si proste musi uvedomit ze tymto nic neziska a ak tvojej mamine neveri sa ho spitaj ci ju lubi?a ze preco chce byt snou? Ak otpovie pozitivne na obe otazky tak mu povedz ze nema zmysel aby trapili svoje manzelstvo ak sa maju radi a urcite aj kvoli detom by to mali napravit........ale chorobnu ziarlivost len tak niekomu nevykecas to vyriesi iba ina psicholoch
presne, napadlo mi to iste, ze sa moze jednat o schizofreniu. A v tomto pripade pomozu jedine lieky. Najprv sa skus Ty ist solo pozhovarat s odbornikom, psychiatrom. Mozno Ti poradi ako na cloveka, ktory ma schizofrenicky atak, kedy a ako sa k nemu prihovorit, aby tomu aj porozumel a nechapal to ako utok na jeho osobu. Tazko sa prijima fakt, ze sa s niekym cosi deje, psychickeho razu. Ludia to prijimaju len velmi tazko. V tomto ohlade teda chapem tvojho tatinka, ze sa brani a je nedostupny kazdej pomoci a rade. Ale pomoc potrebuje. Su lieky, ktore ho zasa vratia do bezneho zivota a navratia mu strateny klud a doveru vo svoje okolie. Len treba zacat konat. Ja teda osobne by som zasla za nejakym vybranym psychiatrom, ako pisem vyssie, s nim by som to konzultovala. Pripadne, ak nechces rovno s psychiatrom, povedzme aj s obvodakom, on Ti uz poradi ako dalej a aj pripadne koho kontaktovat. Tatko vam neublizuje zamerne, je chory.
presne tak... na zaciatku som si myslela ze a ved sa s nim rozumne porozpravam a vysvetlim mu ze je to hlupost a tak.. a on aj rozmyslal ze by isli k psychiatrovi... ale teraz to nabralo obrovske rozmery... uz o tom ze to tak nieje nechce ani pocut... absolutne hocico by sme mu povedali tak to nezoberiee.... a ked mama niekam ide automaticky to berie ze ho ide podvadzat... ale je to velmi tazke lebo ked mu poviem ze podme k odbornikovi tak to berie tak ze ho chceme zaviet to blazinca a urobit z neho chorehoo a ze on to nedovoli... takze vlastne tazko s tym pohnut... je to hrozne no
@karmenita predtým také sklony nemal? lebo niektoré črty človeka sa v starobe prejavujú výraznejšie.
ak bol predtým úplne "v pohode " tak to potom bohužial prichádza do úvahy iba možnosť, že má nejaké psychické problémy. a tie ak sa nebudú riešiť, môžu byť časom nebezpečný aj pre svoje okolie a aj pre seba. 😒
ak nechcete vy alebo vaša matka skončiť na psychiatrii alebo čakať kým sa stane nejaká tragédia, tak v prípade že to on nebude chcieť riešiť s odborníkov ostáva len možnosť začať rozmýšlať nie prečo sa nedá odísť, ale začať riešiť ako odísť.
lebo časom budete ľutovať ak sa nič nezmení, lebo sa to bud odzrkadlí na vašom psychickom zdraví alebo sa stane nejaká tragédia.
ťažko poradiť ak nechce, mňa ešte napadla manželská poradňa, nešiel by tam aj s tvojou mamou? možno by prekonal predsudky a zistil že psycholog nie je iba pre úplných bláznov čo o sebe ani nevedia.
nic v zlom len taka mala otazocka a nemohlo sa stat nieco kedy prave tvoj ocino zacal podozrievat maminu?ze ci v tom trosku nema chybycku aj ona mozno o tom nevies ani ty
prosim vas to ani nehovorte ze by sa mohla stat nejaka tragedia lebo to by som nezvladlaa.... nie nie na 100percent je mama uplne cista poznam ju a viem aka jee... ale to nie je len v tom ze jej verim... ale mame podozrenie ze aj z coho to vzniklo... lebo otec pracoval a bol tam celkom uspesny a chodil na tyzdnovky.. a kolegovci ho chceli odtial vystvata a zacali hovorit ze ktovie co teraz robi tvoja zena, ze moja ma podvadzala ked som pracoval daleko a tak daleej... a predstavte si ze to zabralo... otec z tej prace odisiel a teraz nas tatkto terorizuje... a jednoducho mame signaly ze to asi vzniklo koli tomu lebo parkrat este na zaciatku tychto problemov spomenul ze ake veci tam rozpravajuu... takze asi tak
Nechcem ta strasit, ale poviem ti moju skusenost z vlastnej rodiny.mamin brat cele roky tyral svojou ziarlivostou svoju zenu, moju tetu. Vzivote som ju nevidela namalovanu alebo s nafarbenymi vlasmi. Bola ako stvana zver, podozrieval ju ze spava so susedom, ked isla vencit psa, tak bolo jasne, ze isla za chlapmi. Casto ju bil. Agresivita s vekom stupala az sa zacal vyhrazat, ze ju zabije a ze vyhodi do luftu cely dom. Podobne ako vo vasom pripade aj mojmu strykovi sa smiali kolegovia a provokovali ho, ze co asi robi tvoja zena kym si ty v robote. K psychiatrovi odmietal ist, nie raz mu moja mama dohovarala a vysvetlovala, ze sa z neho stava zviera. Paranoja sa mu zhorsovala az sa napokon zastrelil, nastastie zabil len seba. Nechal aj list na rozlucku pre policajtov kde doslova napisal, ze sa zabil pre svoju zenu ktora sa mu kurvila. Keby si tu zubozenu chuderu videla.... To co pises bude len horsie, je uplne nutne, aby ste sa s mamou vybrali za odbornikom a hladali riesenie kym nebude neskoro.
ada274.....ale moj otec neni az taky... nebije nikoho ani sa nevyhraza zabitim... jediny jeden krat sa takto pohrozil a to bol v strasnom afekte vtedy.... a mama sa moze farbit .. dokonca boli vcera spolu v meste a cakal ju s malou kym isla na obocie... ale to su tie lepsie stavy niekdy ma take dni ze je na tom horise a dost mlci a rozmysla nad vselicim... jezis co si pisala je horzne ako sa nieco take moze diat ... to je taka nespravodlivost ... tym kolegon by som ruky dolamaalaa... v kazdom pripade ti dakujem za reakciu...kazda skusenost z realne zivota mi pomoze a mozno mi to casom otvori oci... viem ze su take pripady ... a urcite to budem musiet nejako riesit ... ale je to hrozne tazke... napriklad teraz ked je doma klud a taka pohoda ... a ja by som mala zacat o tom hovorit a pritom vediet ze moze byt znova ohen na steche je pre mna nemoznee.... proste neviem ci ma viete pochopit ... ja som prestastna ze je doma klud... a zas snazit sa to riesit pocas hadky je tiez nemozne lebo vtedy nikdo nema chladnu hlavu
@karmenita chapem ta, to su velmi tazke veci. Jeden by si pomyslel, preboha co je to za rodinu, myslim teraz nasu, nejaky socialne zaostali ludia. Moji stari rodicia boli tazko pracujuci ludia, ktori sa snazili dat detom vzdelanie a vsetko aj po materialnej stranke. Velmi nasim pomahali ked stavali dom, a strykovi tiez. Stryka mali sklon rozmaznavat, ako syn mohol vsetko, najma pre babku bol na prvom mieste. Zakryvala si oci pred kazdym jeho vycinom. Vsetko ma svoj povod aj v rodine myslim si. A ked sa k tomu pridruzi choroba, nestastie je na svete.
Ide o to, ze ked mate kludovu fazu doma, chodte aspon vy dve s mamou sa poradit za psychiatrom. Urcite necakaj, uz nie je na co. Aj u stryka to bolo raz dobre raz peklo, striedali sa relativne normalne dni so zlymi. Nevravim, ze sa u vas stane tragedia, ale to co pises naznacuje psychicku poruchu a tam ak sa to nelieci nebude to dobre... Drzte sa.
Skuste sa s nim nejako porozpravat a doatat ho ku psychilogovi, to dost pomaha...zijeme len raz a treba si zivot spravit tak krasny ako sa len da, vravis ze je dobry clovek a ma Vas rad, ak ano iste bude suhlasit s tym ze vyhladate pomoc. Na druhej strane pises ale ze sa bojis ze by vas prenasledoval alebo mame ublizil, ak by to bol taky dobry clovek nemusela by si mat s takychto veci strach. Kazdy mame v zivote moznostI, len niekto ich vyuzije, iny premrha. Vzdy sa daju vecI zmenit, kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada vyhovorky