Môj otec je alkoholik a ja som mamina bútľavá vŕba

suzihu
9. máj 2013

Mam 25 rokov a stale som akymsi hromozvodom vztahu mojich rodicov. Otec je alkoholik a psychicky tyra moju mamu a staru mamu. Som stastne vydata, mam dve deti, svoj zivot ale neustale ma psychicky nici stav u nasich. Mam dvoch bratov, mladsi byva s rodicmi a babku ma v opatrovnictve otec. Posledny rok je to uz neunosne, pre mna. Mamina sa mi vzdy vyrozprava, co otec stvara, ako im nadava, ako chce ist prec, ako mu hrdinsky povie ze sa rozvedie, ked je opity. Sem tam sa vyplace. Ja ho miestami nenavidim, inokedy mi je ho lutosnazim sa aby nasiel novy zmysel zivota, tvarim sa ze potrebujem pomoc v zahrade, nieco opravit, pomoct. Proste aby mal pocit, ze je este potrebny aby nemal dovod pit.. babka znasa tyranie uz 5 rokov, k mamine je agresivny az posledny rok. Kym som este byvala blizkochodila som casto aby mali doma trochu rozptylenie aby sa nezrali. Im to pomohlo ale mna unavovalo. Teraz sme sa prestamhovali, mamine sme aj vybavili uz nove byvanue, chcela po stykrat odist. Vzdy ked na nu jeden den neutici, rozmysli si to. Moj starsi brat tento stav nekomentuje, mladsi je uz psychicky poznaceny, v skole ho sikanovali a nic s tym nerobil, az neskor sa priznal aj to len mne, teraz na strednej mu skoro zakomplexovany farar skoro zlomil prst a on si nechal fyzicky ublizovat. Vobec sa nevie branit,nema ziadne sebavedomie, doma sa tiez vsetkemu potichu prizEra.
Uz sa nevladzem tvarit ze o nicom neviem, ze sa nic nedeje. Nechuti mi jest, neviem spavat. Nevladzem pocuvat uz maminu ako je jej zle a stale dookola. Chceli sme jej kupit byt, som ochotna o babku sa postarat, brachovi zaplatit . Odist nechce, ze ona to vidrzi, vykaslat sa na nich a zit svoj zivot nemozem,, nemozem ich v tom nechat samich. Poradte co robit.

suzihu
autor
9. máj 2013

*brachovi zaplatit intrak

kattrin5
10. máj 2013

Ak je otec agresivny bolat policiu, oni si s nim poradia, za vyhrazky ci tyranie moze ist do vazenia ale tvoja mama musi podat trestne oznamenie popripade ak sa vyhrqza aj tebe podaj ho ty..Inak uplne viem ako sa citis, mali sme doma to iste az na to ze moj otec nebol agresivny iba pil a poslednych par rokov velmi, ja som racej odysla z domu ako 19 rocna hned po skole ale nic ine som od mamy cely zivot nepocuvala iba stazovanie, a vlastne sa stazuje doteraz, pomoct si neda, poradit si neda...ja som sa na to jednoducho vykaslala.. je mi to velmi luto mami mi je luto ale taky zivot si vybrala, nech hoteda ma...ked to bohuzial musim tak povedal 2 februara prislo vyslobodenie..moj otec zomrel, aj napriek vsetkemu zlemu co sme s nim zazili, bolo a stale je mi velmi luto ze sa rozhodol znicit si si zivot a znicit ho vsetkym naookolo. Aj napriek tomu ame ho mali radi..a chyba nam jasne len som si vzdy az do poslednej chvile myslela a dufala ze sa nieco zmeni. Cely zivot sme doslova prosili mamu ze by sa rozviedla ze by sme odysli, no ona nikdy nnenabralaodvahu, bolo jej lepsie ze ju opustilo deti. A to moj otec bol taky ze sme ani navstevy nemohla mat, vsetkych opity vyhanal a vulgarne I'm nadaval a pod. Ja si neviem predstavit pre dcerku mat taky zivot ako som mala ja ako dieta, deti maju byt stastne a mat krasne detstvo, mna bohuzial o toto rodicia obrali a nikdy I'm to neodpustim. Ak tvoja mama nechce s tym bojovat zrejme s tym nic nespravis, ja taketo zeny nidky nepochopim ves prvorade je pre mna stastie mojich deti a to pri alkoholikovi clovek zrejme nenajde...asi sa budes musiet nad to povzniest, venuj sa svojej rodine detickam, zi svoj zivot, tak isto to robim aj ja.

suzihu
autor
10. máj 2013

@kattrin5 dakujem za reakciu. Zatial utoci len slovne aj ked si myslim, ze je to len otazkou casu kedy mu uz uplne prepne a udrie aj mamu. Je mi z toho smutno, chodim tam uz velmi malo, nechcem aby boli moje deti svedkom jeho vycinania. On si nevaha sadnut opity za volant a viest sa veselo s celou rodinou. Mamine stale dohovaram, nech aspon brata da na intrak, nech mu dopraje aspon normalny pubertalny zivot.babku mi nechce dovolit zobrat k sebe, lebo ze mi to znici rodinu.tak aspon braska pozyvame na vikendy, bravame na dovolenky nech je aspon trosku rad..

Boze, ja nemam ani deti pokrstene, hanbim sa zanho pred manzelovov rodinou. Neprezila by som hanbu keby si pred nimi viac vypil.

kaktusik007
10. máj 2013

@suzihu kto chce kam, pomozme mu tam... tvoja mama nechce pomoct, ak by to chcela riesit, uz davno by to vyriesila... Hold, niektrym ludom proste nepomozes... zi si svoj zivot a na nich sa proste vykasli, lebo ta to znici...

brasku pozyvaj dalej... a to, ako ti znici zivot babka ak si ju vezmes --- skor sa znici zivot tvojej matke, pretoze potom by tvoj otec nemohol na nu brat opatrovatelsky prispevok... a nemal by za co pit..... a bol by problem.... tak to vidim aspon ja..

proste tvoja matka zatvara nad vsetkym oci... ako ked si robi sama zle, jej problem.... len blble je, ze robi zle aj tvojmu bratovi

yidaky
10. máj 2013

@suzihu Viem ta trosku pochopit. Aj moj tatko pil, bol alkoholik a cela rodina sme trpeli. Bol uz v takom stadiu, ze maval aj okna, stalu hladinu, dostal porazku a ani to nepomohlo. No uz je abstinujuci a pochopil a priznal. Jemu pomohla ambulantna liecba. Uz sa mi to nechce cele rozpisovat, ale...tam uz nie je ineho riesenia. Iba sa odlucit a bud pojde mamina, babka a bracho s Tebou, alebo pojdes sama so svojou rodinou. Odist od neho. Oni nech sa odstahuju a za nim "zavriet" dvere. Viem, ze je to tazke. Pred niecim podobnym sme stali aj my. Takto to znici Teba a Tvoju rodinku. Rovnako je tym uz velmi poznaceny aj mladsi brat. Tam by som uz asi hladala aj nejaku odbor. pomoc, nech si nepokazi cely zivot a aby nedopadol ako otec...Takze treba zobrat silu a radikalne to riesit. Bud si to otec prizna a bude preto nieco robit /liecenie, ambulantna liecba.../, alebo ho treba vylucit zo zivota. Ano lahko sa to pise, v skutocnosti som si to tiez nevedela predstavit. Podla mna by ste si k tomu mali sadnut vsetci /surodenci a aj mamina a rovnako STARSI brat/ a zaujat nejaky postoj a nekompromisne to zacat riesit.

sisaha
10. máj 2013

@suzihu a neuvazovala si nad tym, ze by si si brata kym dostuduje vzala k sebe? Tvoja mama je dospela - sama sa rozhodla, ze s tyranom bude zit aj nadalej. Nie si za nu zodpovedna. Brata by mi bolo luto. On nema na rozdiel od dospelych na vyber..

dada07
10. máj 2013

Viem, ze je to tazke, ale v zaujme vlastnej rodiny sa odviaz od rodicov. Je to mamina vec, ze otcovi toleruje vsetko mozne aj nemozne, nema pravo Ta tym zatazovat, ked nema zaujem to riesit. Otcovi pomoze jedine liecenie a na to sa, zial, mnohi podujmu, az ked ich opustia aj najblizsi pribuzni. Casto je to jedina moznost ako donutit alkoholika k nejakemu (triezvemu) cinu. Tvoj otec stale citi podporu zo vsetkych stran, vobec nema dovod sa zmenit. Jemu to vyhovuje. Alkoholici a inak drogovo zavisli su maximalne sebecki ludia, to treba mat na pamati. A vedia prepadnut chytlavej sebalutosti. Takze ja by som pozbierala posledne zvysky sil, prehovorila mamu na rozchod ALEBO nech Ta s jej problemami neotravuje. V pripade rozchodu, rozvodu, ... Ti vsak pribudne bremeno v podobe riesenia naslednych problemov, ktore vsak mozu vyustit v pozitivny koniec. Ak sa mama rozhodne, ze ostava s otcom, zavri oci a usi a zi so svojou rodinou. Ta je podstatna. Bratom pomoz ako vies, ale ked sa s mamou rozhodnete otca vylucit zo spolocnosti (aby si uvedomil, ze je nutne sa liecit), musite tahat za 1 povraz. Tot moje odporucania. Viem si predstavit ake je to tazke, toboz ak to nemozes vyriesit. Drzim Ti palce. Lahke to nebude ani tak ani tak.

marcelatje
10. máj 2013

@suzihu tiež som si istý čas myslela že iba ja môžem zachrániť svet 😀 robila som všetko pre to aby bol a moja sestra šťastná, manžel ju podvádza, ponižuje psychicky týra ale ona to nechce vidieť a ja som ostala najhoršia. Mamin priateľ je sociopat, žiarlivec a navyše idiot. Tiež sa mi sťažovala, ale keď som vyčerpala celú studnicu múdrych rád a po siedmych rokoch môjho načúvania a ich odlučovania a vrúcneho opätovného zvítania sa nič k lepšiemu nezmenilo práve naopak, došlo mi že jediní ĺudia ktorí s tým môžu niečo robiť sú práve tí ktorých sa to týka. Treba vypočuť, poradiť, ale samotný úkon vedúci k zlepšeniu situácie je v ich rukách. Už sa netrápim, lebo keby som sa aj na smrť utrápila daná situácia sa tým nezlepší a najmä nenechám si tým zničiť svoju rodinu. Ja som mojej mame povedala nech sa mi nesťažuje, alebo nech povie ak bude potrebovať pomoc v procese riešenia situácie, nikam nevedúce sťažovanie nikomu nepomôže .........

suzihu
autor
10. máj 2013

@marcelatje presne toto si vravim stale, ze ja nemozem spasit svet 🙂 mala by som sa na to vykaslat a mysliet hlavne na mna, deti a manzela ale je to tazke. Uz som aj chcela mamine povedat nech ma do toho nezatahuje ked to nechce riesit ale je to tazke...a mozno len to jej pomoze zacat konat, ked ju uz prestanem lutovat. Uz som jej ponukla pomoc, ostatne je uz na nej. Jedine co ma tesi je to, ze brat je inak sikovny, a muzskym vzorom je mu moj muz. Hadam sa v zivote nestrati.

suzihu
autor
10. máj 2013

@sisaha chcela som ale mama reagovala na to tak, ze chudak ma peklo doma a teraz ho poslem este kade tade byvat. Si neuvedomuje, ze by to bolo pre neho vykupenim. Ked som sa bavila s nim, tak vravel ze by sa mu u nas pacilo, ale ze sa boji maminu nechat doma samu a zaroven si nevie predstavit, ze by opustili vsetci ocina. Je mu ho luto.

hradnapani
10. máj 2013

@suzihu musis si uvedomit, ze TY nie si zodpovedna za zivot druhych ludi, hoci su ti to aj rodicia. Jedneho dna na to prides, len aby to nebolo uz pre teba neskoro. Ano, su rodiny a poznam take osobne, kde maju deti velmi podobnu poziciu ako ty a citia sa ako ty a vies ako dopadli? nemali absolutne ziadny vlastny zivot, cely ho obetovali svojim alkoholickym otcom a slabym matkam, ktore sa tiez na tomto stave spolupodielali svojou "slabostou". Teraz po smrti rodicov su z nich trosky, ktore uz nevidia ziadnu nadej na vlastny zivot, ktori "premrhali".
Ty mozes a mas plne pravo na svoj vlastny zivot, ty vobec nemusis tahat nikoho z kase... paradoxne, tak im mozes aj najviac pomoct, nech si pomozu sami. Inak sa znicis.
Mozno som tvrda, ale zial, vidim to vo svojom blizkom okoli, ako ti ludia dopadli. A najhorsie je na tom to, ze ta ich obeta bola uplne zbytocna (!), lebo svojim rodicom nedokazali pomoct... jednoducho toto nie je v silach deti.
Buduj si vlastny zivot a samozrejme bud napomocna, ale len v urcitych hraniciach.... Drzim palce, mas to tazke, ale je to v tvojich rukach.

suzihu
autor
10. máj 2013

Prepacte pisem kadejako🙂pisem pri malej a mam maly displej tak som si nekontrolovala spatne co pisem.

suzihu
autor
10. máj 2013

@hradnapani mas pravdu

Som rada ze existuje konik, inak by som niektore veci neuvedomila. Mrham casom depkovanim, miesto toho som sa mohla venovat tedom.

lulka12
10. máj 2013

@suzihu Myslím si ,že za stav manželstva rodičov a za otcov alkoholizmus nenesieš zodpovednosť .

Môj svokor- Ing. je alkoholik a svokra si to nechcela dlho pripustiť . Zostal u nich bývať švagor a veľmi rád by sa sťažoval, ale už dávno sme mu povedali ,že si to môže vyriešiť jedine sám. Býva tam s vypočítavosti a svoj byt dal do prenájmu 🙂 🙂 🙂
Vzťahy v dome sú otrasné aj policiu na seba volali , ale je to mimo nás.
Každý si je strojcom svojho šťastia ☹
Bývame 60km ďaleko a už roky sme nad vecou , lebo sme zistili,že urobiť niečo s tým môžu len zainteresovaný a veci vidia úplne inak ako my s manželom.
Svokrovi by som mala byť vďačná za to ,že ukázal môjmu manželovi odvrátenú stránku otca a manžela , tak ten môj je jeho pravý opak.

Na tvojom mieste by som sa možno snažila pomôcť bratovi i keď a to môže byť dosť ťažké. Mama sa musí sama rozhodnúť, či chce takýto život znášať donekonečna......
TY SI ZODPOVEDNÁ ZA VLASTNÚ RODINU A NA TO NEZABÚDAJ 🙂 🙂 🙂 🙂 .

kattrin5
10. máj 2013

Inak som chcela ze moj otec bol aj na lieceni a viac krat a ani to nepomohlo, prisiel domov a pil veselo dalej..

victory1
10. máj 2013

@suzihu Myslim si, ze tuto treba pomoct tebe, nie mame. Totizto, mame nepomozes, ak ti sama nedovoli, aby si jej pomohla. Ja viem, ze ti jej je luto, ale skus byt tvrda na nu. Tak, ako si to sem napisala, povedz jej, ze jej kupite byt, brata vyplatite a o babku sa postarate a bud to vyriesi takto, ako jej to navrhujes, alebo aby sa ti prestala stazovat a vyplakavat. Vies, ona ti svoje problemy "vygrcia", jej sa ulavi, na druhy den je vsetko ok, ale TY si ta, ktora sa vecne kvoli nej trapis, nejes, nespis...A v podstate vzdy, ked za tebou pride s dalsim, resp. s tym istym problemom, tak jej odpovedz, ze riesenie si jej ponukla, este stale trva, ale ak na to nemieni pristupit, tak nech sa ti nestazuje.
Takymto stylom prides ty o nervy, o zdravie a to fakt nepotrebujes...Ja viem, je ti jej luto, aj zvysku pribuznych, ale v tomto musis byt trosku egoista a mysliet na tu rodinu, ktoru mas, t.j. na manzela a deti..oni ta potrebuju viac, ako si myslis...

livocka21
10. máj 2013

@suzihu mama zrejme otca lubi a nechce od neho odist...myslim ze jej pomahas ak ju vypocujes a co ine chces robit??? raz tyzdenne tam zajdi aby sa rozptylili, alebo im daj deti aby sa rozptylili a ty si urob volno, ale neumaraj sa tym...kom niet rady tomu niet pomoci... drz sa 🙂

suzihu
autor
10. máj 2013

@victory1 uz si to vsebe davam do poriadku,, dakujem. Nastastie ide leto, mame naplanovane same vylety tak tam budeme co najmenej.
@livocka21 praveze mama k nemu uz nic neciti iba lutost, boji sa aby sa nezabil lebo aj tym sa dost vyhraza. Deti tam uz same henecham, je schopny nazvat k.....m aj mojho syna. syn ma rad deda, vedia sa pekne zahrat ale ked ma vypite tak sa ho boji.

livocka21
10. máj 2013

@suzihu tak ostava len druha cast mojej rady... komu niet rady tomu niet pomoci... ponukla si riesenie... mama ho odmietla... co viac mozes urobit?