Môj muž pije. Už nevládzem

7. sep 2024

Môj muž pije....každý večer vypije fľašu tvrdého alkoholu. Ráno vstane akoby nič, chodí do práce, zarába pomerne slušne...keď príde z práce berie deti von... cez deň je na oko úplne bezny chlap...príde večer a sám sa opije. Do očí mi bude klamať, že si dal dve pivá alebo nejakú inú bachorku. Nechce sa somnou rozprávať, nespávame spolu, keď sa ho snažím opýtať, či ho niečo trápi alebo čo mám robiť odmieta sa somnou baviť... Čo je toto za život.
Keď si zbalim veci, vyhráža sa samovraždou.
Úplne mu preskočilo...
Pravda je, že sama a deťmi nemám šancum..práca začína skoro, rodina je ďaleko...
Áno viem, že mám odijst bude to len horsie, ale ja nemám silu ...nedokážem to vysvetlit deťom, zbožňujú ho. Keď niečo poviem rodičom, ja som tá zlá...aká by to bola hanba, keby som sa rozviedla a čo idem robiť sama s deťmi.... Žiadna podporam

janinah
7. sep 2024

Ráno aj šoféruje?

ninazemna
7. sep 2024

Pomôže jedine liečba. Ten môj abstinuje už 13 rokov vďaka CPLDZ na Hraničnej.

enmery
7. sep 2024

O pár rokov tu budú Tvoje deti zakladať diskusiu, ako žili s otcom alkoholikom a ich matka neodišla!Nehľadaj výhovorky, ale cestu von. Toto nebude iné, zober deti od alkoholika, on to riešiť nechce.

enmery
7. sep 2024

@ninazemna Ale on problém nevidí a liečiť sa nechce. Takže s ním má ostať?

maranta_leuconeura
7. sep 2024

Je zavisly. Mozes ho len podporit v liecbe, skusit mu vysvetlit, ze takto dlho zit nebude a nebude tu pre teba ani nebude vidiet deti vyrastat. Kym ale sam nebude chciet, tak sa liecit nebude. A ked sa nechce liecit a nezalezi mu na vas, tak by som ho nechala tak. Niektoti musia padnut az na dno.

enmery
7. sep 2024

@maranta_leuconeura Klame jej a nechce sa s ňou baviť.Kde tu čítaš o človeku, ktorý sa chce liečiť.

maranta_leuconeura
7. sep 2024

@enmery mozno mu tuto moznost autorka neponukla, nepise to. Skor mi pripada, ze dava od neho ruky prec (co je logicke), potom nech to ale aj dokonci. Mnohym pomoze, ked si uvedomia, o co prisli/prichadzaju.

autor
7. sep 2024

@maranta_leuconeura áno, povedala som mu, že ho podporim...ako rodina by sme to dali. Dokážem fungovať neviem koľko týždňov sama s vidinou, že niečo pre to robí....ale on nechce
A ja mám plné zuby tých klamstiev a vyhrážok...na druhej strane by som musela žiť s tým, že ten človek sa upije k smrti alebo si nedajbože niečo urobi... Nie je to také jednoduché zbaliť si tašku a buchnúť dverami.

deti95060810
7. sep 2024

aký je keď sa opije? je vulgárny, agresívny, ...alebo úplne je ticho?
pozri stránku anonymní alkoholici - skús preštudovať, možno ti to niečo pomôže....
možno by som sa išla poradiť s odborníkom - aj cez net ....

maranta_leuconeura
7. sep 2024

Vies co autorka, skus si dohodnut konzultaciu v nejakom centre, co sa venuje zavislostiam. Poradia ti aj co mas robit ako manzelka. A nie, ty mozes za to, ze sa upije alebo ze si ublizi, keby si odisla. Nie je to tvoja vina!

enmery
7. sep 2024

Ty sa preber. Ako matka chráň svoje deti a ich zdravý vývoj a nerieš to, či sa prepitý alkáč upije ma smrť. Akože čo chceš robiť?Pokiaľ on nevidí problém a nechce ho riešiť, ty si myslíš, že čo môžeš urobiť?Nič. Aj keby mu súd kvôli niečomu nariadil liečbu, nebola by úspešná, pretože to by nebolo jeho rozhodnutím sa liečiť a uvedomením si, že má problém. Pri gemblerovi by si tiež ostala a stiahla svoje deti do exekučného pekla,lebo čo keď si gembler ublíži? Toto treba riešiť tvrdo!Ser naňho a mysli na deti preboha.

autor
7. sep 2024

@deti95060810 nie je ani vulgárny, ani agresívny...skôr úplne opak. Zadumany, tichý...stále akoby nad niečím rozmýšľal...

enmery
7. sep 2024

@deti95060810 To je jedno, aký je!Či keď keď je ticho, necháme alkáča žiť s deťmi? Sila.

dominikamacakova
7. sep 2024

Tak čakaj na moment keď budeš mať silu. Nemusíš také rozhodnutie urobiť hneď teraz.

svetlonos
7. sep 2024

Normálne sa zmieriť s tým ze budeš sama a on je zodpovedný sam za seba. Pokial je schopny chodit do prace, je schopný aj ist na liečenie.
Postavila by som ho pred hotovú vec - okamžitý nástup na liečenie alebo rozvod, vyzivne.
Hneď mu povedz nech sa prestane vyhrážať samovraždou. Je to jeho slobodne rozhodnutie ako to tvoje, nezit s alkoholikom. Pokial bude chcieť vidieť deti na zo liečenie pôjde.
Rozprávať nechce, riešiť nechce- takto bude musieť.

maris5
7. sep 2024

Tak ty mu povedz, ze ked neprestane pit tak sa ty zabijes.

Naco taketo vydieranie? Bud chce s tym nieco robit a zacne sa liecit alebo zober deti a prestahuj sa za rodinou.

timea301196
7. sep 2024

Neboj sa zabiť sa nezabije… možno opije ja by som odišla

enmery
7. sep 2024

Vypočuj si Aleš Kuda. Má rozhovory aj na youtube zadarmo. Venuje sa liečeniu závislostí. A hovorí sám, že so závislým treba jednať narovinu-tvrdo mu povedať, že má problém a mal by ho riešiť. Povedať, že ho podporíš, ak sa rozhodne liečiť. Ale bez tohto jejo uvedomenia ťahaš do závislosti seba a Tvoje deti. To predsa ako matka nemôžeš chcieť dopustiť. Aby sa Ti raz odcudzili a nenávideli Ťa za to, že si ich vystavila takémuto detstvu. Alebo sa z nich stanú rovnaké trosky.

beata_k
7. sep 2024

Tvoj muz je "funkcny alkoholik". Pohladaj ten termin na nete, mozno ti pomoze ako s takym clovekom jednat.

levi767
7. sep 2024

Píšem ako dcéra dvoch alkoholikov. Neviem ci pomôžem no... moja matka má skúšala zabit a iné veci a našťastie z môjho života odišla. Jedine co ma trápi je, že mi nevie poslať ani min.vyzivne. a každé euro by sa mi zišlo, keďže idem na VŠ.

Otec bol taky, ze iba večer pil, lenže po Covide... policajtov som volavala a nikto mi nedokázal pomôcť. Časom ma aj bil... Nakoniec išiel na liečenie a chodí psychiatricke ale žiaľ, nie je to stále ideálne... pije veľa piva ale bohužiaľ keď on sám nechce a nevidí problém, tak mu nič nepomôže.

Veľa krát som prosila babku aby proste ho poslala preč a neviem co.. ale bohužiaľ...

Preto ako "dieta" píšem, prosím, opustite ho.. ak nechce ísť na liečenie...

enmery
7. sep 2024
luccija
7. sep 2024

Ultimátum buď sa pôjde ambulantne liečiť, alebo rozvod.Tu nie je iná možnosť.ako dlho pije?
O pár rokov sa pozvracia, odíde mu pečeň a budeš sa starať...okrem toho stojí to veľa peňazí, depresie...

levi767
7. sep 2024

@levi767 ešte dopoviem to, že je to cele len fajt skratka skratka .. prvé to začína nevinne ale začne to grádovať.. poznám to

januska12323
7. sep 2024

Ako to myslíš, že sama s deťmi nemáš šancu? Bude platiť výživné a otcom ostane kým bude žiť aj keď bude chlastať. Chceš aby sa to isté stalo aj s deťmi? Keďže budú vidieť ako normálne naliateho otca.

autor
7. sep 2024

@januska12323 normalne...nemám na to. On mi platí nebude, na to sa nemôžem spoliehať. Ani nechcem. Chcem byť sebestačná aj bez jeho vyzivneho....
Je to strašný pocit a uvedomenie si, že je to s prepáčením v "háji"...celé roky sa snažíme niečo budovať a rozsype sa to mihnutim oka. Za fľašku vymení ženu, deti ..nepozná rodičov, kamarátov... Nedá si povedať...

enmery
7. sep 2024

Neviem, furt tie veci, že on mi výživné platiť nebude. Súd jeho pomstychtivosť nezaujíma-náhradné výživné. A zatiaľ si pripravuj svoj odchod a samostatnosť.

svetlonos
7. sep 2024

A ešte mimochodom - takeho hrdinu, ktorý sa mi vyhrazal tesne po rozchode, ze sa ide obesit v našom dome, som zažila 😏
Povedala som, keď tak laskavo mimo, je teo, kým sa vrátim bol by tam neskutočný smrad, ta nech zbehne do lesa a použije strom! Bola som odcestovaná.
Hneď som pre istotu volala človeku, ktorý ho zrušil ako čínske hračky 😂 To bolo divadlo! Zrazu mi volal nasraný co ja som si to vôbec dovolať po efat to tomu tm ľuďom??!!! 😁😁😁 Ziadne vešanie nebolo ale potom ešte tých scén a teatralnosti ojojooooj 😆

cacianka
7. sep 2024

Už sme na takúto tému na mk popísali mrte príspevkov, skús si vyhľadať a prečítať. Veľmi ti to pomôže
Napr aj v tom detaile že " on ti platiť výživné nebude" .
Súd rozhodne, nie on, a bude musieť. € mu exekútor strhne rovno z platu, z účtu v banke.alebo poriesis náhradné výživné, čo bez rozsudku nepôjde
Prehľadaj všetky papiere doma, jeho pracovné zmluvy, platové dekréty, faktúry, doklady, výpisy z banky, aby si mala nielen prehľad jeho príjmov ale aj dôkazy pre súd, keby bolo treba. Podstrc kópie, originály schovaj mimo domu na bezpečné miesto.
Je veľmi smutné že rodina ti neverí, nie sú ti oporou, nechápu tvoje trápenie, a hlavne si neuvedomujú aké nekonečné trápenie je to pre deti. Pre ich budúcnosť.
Skús nafotiť fľaše, natočiť muža keď je opitý, viac dôkazov, a ukáž to rodine.
Dobrým otcom môže byť aj keď budete rozvedení, ale ty ho nebudeš mať dennodenne na očiach, ani deti nebude mať pri sebe keď sa ožerie.
Nemusíš odísť hneď, alebo jeho vyhnať, ale aspoň si odkladaj € na tajno, zisťuj si možnosti kde a ako odísť, plánuj, zdover sa niekomu, neskrývaj vždy a všade tento problem, nie je to tvoja hanba, skôr sa nájde niekto, kto ti pomôže, podá pomocnú ruku.
Možno zdieľaný byt s inou mamičkou , kde si pomôžete s deťmi aj prácou , ktorá pochopí a má podobný osud.
Mohla by si vyhľadať odborníka na liečbu zavislostí - psychiatra/ adiktolga, aby si si pomohla zatiaľ aspoň ty, ako spracovať tento stav aby si sa nestala hlbšou spoluzávislou ako si teraz. Aj ty potrebuješ pomoc a podporu, aby si zvládala tento stav.
S tým vyhrážanie samovraždou - kto sa chce zabiť, nehovorí o tom vopred na 98%, a ak by aj skúšal niečo, nie je to tvoja zodpovednosť.
Starej kolegyni dá vyhrážal muž tiež - že vyskočí z 10.poschodia, len mu odvrkla aby hneď za sebou zavrel dvere na balkóne, fúka mrazivý vietor na deti. Prežil ešte 15 rokov, zomrel na starobu a ťažkú chorobu.
Mladá kolegyňa bola pred 2 r.v takejto situácii, hanbila sa, nevedela sa pohnúť, ako ochromená bola. Náhodne a postupne sa mi s drobnosťami zdoverovala, potom otvorila, a ja som jej povedala, že nie je povinná trpieť a deťom ukazovať že chlast je ok.
Už je v kľude rozvedená, ex pije ďalej ale menej, ale povaha narcisa a geroja mu zostala. Deti nevidia denne ožrana, ona ho nevidí 3x týždenne opitého, pošťaneho, spať na zemi, nemá v byte smrad z grciek a výparov metylalkoholu, ...

darina77
7. sep 2024

Aj ja som odišla od alkoholika, a to sme mali čerstvo postavený nový dom, ale kľud mňa a mojej dcéry mi bol prednejsi. Začal piť ako 32 ročný, v 46 zomrel na cirhozu pecene. Ono sa to veľmi rýchlo začalo stupňovať, neprejde veľa času a budeš ho mať opitého aj cez deň. Uteč, bude to len horšie

tamitamitami
7. sep 2024

Liečenie či chce alebo nie, ostala by som ale iba pod podmienkou že sa pôjde liečiť.
Minimálne by som trvala na tom aby to začal riešiť ambulantne....ak by to nezvládal touto cestou trvala by som na liečení.