Môj muž ma vytáča

jenn44
20. nov 2014

Žienky, máte aj vy taký problém? Môj muž raz nechal dcérku 4,5 roka samú doma asi na hodinu... strašne som sa nahnevala, mal hodinovu prednašku a teraz to spravil znova, malá už má 5 ale... no som nesmierne vytočená, robí si čo chce, neviem ako ho donútiť aby to bral vážne, dcéra je šikovná, múdra, ale nikdy neviem čo jej v hlavičke napadne a niečo sa stane... bývame v paneláku, teraz sa dokonca sťahujeme na dedinu 15km od Košíc a ja sa vážne obávam, či je to múdre rozhodnutie s týmto chlapom sa niekam sťahovať... prosím o pomoc a vyjadrenie ako to vnímate vy.

tomikejt
20. nov 2014

Fuha.. tak by som mu vycistila zaludok ze uz by to nikdy nespravil.. nehnevaj sa, ale tvoj muz nema stipku zodpovednosti v sebe ☹

stastnamamulka
20. nov 2014

Aky mal na to dovod?Ako to vzala dcerka?Bolo to cez den alebo v noci?

nuvaring
20. nov 2014

pre pááááááááána, ja som až stuhla, ty kokos, toto je na mna moc 😨 😨 😨 moja má 9 a nenechala by som ju samú ani omylom

marse
20. nov 2014

@jenn44 vyjadrovať sa k vasmu stahovaniu sa nebudem, to je vasa osobna vec, ale ja mam 9 a 6 rocnu a za nanic by som ich nenechala doma same.. a inak ďalším z rizík je to, že legislatívne nemôžeme len tak nechať doma samé maloleté deti. Ani keď je to len na pár hodín. Ak by vás niekto nahlásil na polícii, mohli by byť z toho poriadne opletačky. Polícia totiž takýto prípad posúva odboru Sociálnych vecí (na ÚPSVaR) v danom meste, ktorí potom preverujú situáciu v rodine a to ako je o deti postarané. Skutok sa veľmi ľahko môže klasifikovať ako opustenie dieťaťa, vystavenie nebezpečenstvu ublíženia na zdraví, či zanedbanie starostlivosti, na čo existujú paragrafy. A 5 rocne dieťa nema čo ostať doma same, jednoducho nie.

bonaqa2013
20. nov 2014

@marse mám dcéry vo veku 8,6,a 4 roky. Nechám ich samé ak idem do obchodu. Idem autom a za 30 min. som naspať. nemám strach, pretože jednak tá 8 ročná je dosť rozumná, na druhej strane pozemku bývajú moji rodičia - 80m, a máme aj super susedov - keby niečo.
Keď som chodila do ZŠ chodila do školy sa chodilo na 2 smeny. Rodičia v práci a ja sama doma celé doobeda. Bola veĺa detí - družina bola len pre prvé 2 ročníky. takže 8 ročná som už bola od 6 rána sama doma. A čo mali rodičia robiť. A takých detí ako ja bolo veru dosť. Neraz som zabudla zamknúť dom.....
Ak zoberiem aj 4 ročnú so sebou, tak tie dve vydržia aj 2 hodiny. Nie je problém. Treba deti učiť samostatnosti.

nuvaring
20. nov 2014

@bonaqa2013 no ja sa nestacim čudovať

marse
20. nov 2014

@bonaqa2013 my byvame sami a bez susedov a rodicov.. proste mam strach. aj ked viem ze starsia je rozumna, kludna , vie narabat s mobilom atd. , mna nasi tiez nenechali samu doma aspon do 10-11 rokov a nemam pocit ze by som bola nesamostatna... Vieš u nas v dedine bol taky pripad , ze tiez mamina isla do obchodu a deti 8 a 4 nechala doma, mladsie sa nestastne posmyklo na schodoch a dnes je na voziku... a bola to otazka 20 minut, nestatsie je hned a je to len hlupa nahoda...
Ked ty nechavas a vyhovuje to , tak v poriadku, super v tomto som mamina na druhom brehu 😉

jenn44
autor
20. nov 2014

@stastnamamulka Nechal ju asi na 30 min, doobedu, ako mala je nachladena a on siel do bankomatu a nechcel ju tahat so sebou... je to normalne? ja som mu uz zaludok raz vycistila a asi zbytocne, baby ako ho donutit k zodpovednosti???

caoli
20. nov 2014

Tak veru, kluc na krk a po skole domov a na kruzky. od 7 rokov. mama v praci, tata v praci, babka len jedna, 200 km daleko.
ale 5-rocnu veru nie, aj ked je to kludne a dobre dieta, moze sa mu v hlavicke pomotat od strachu vselico a nevie si este poradit. v tomto veku je to veeelka nezodpovednost, trestuhodna.

alex31
20. nov 2014

osobne ??? ... tak ja by som mu teda riadne dala ..... ma jedine stastie ze nebyvate v zahranici ... pri susedoch co vsetko vedia a vidia by ste uz mali socialku na krku ... a to uz nehovorim o tom co vsetko sa moze stat ked dieta ostane samo .... to nemysli ani na jej bezpecnost ????? ..... no a to si neviem fakt predstavit ked pojdete mimo KE ... a uz vobec si neviem predstavit ako to ten tvoj muz robi ... to akoze "moja zlata" tu sa pekne hraj ocko sa hned vrati ???? inak ale obdivujem tvoju dceru ... mne len raz syn (5r) nechcel ist so mnou ale surne som musela ist nakupit tak som povedala ze pojdem sama na co on suhlasil ... tak som sa obliekla obula a vysla von privrela dvere a az vtedy si uvedomil ze to myslim vazne a hned spustil takyyyyy plac ... neviem si ani len predstavit ze by ostal na taku dlhu dobu sam ... podla mna tvoja dcera je v tomto priam hrdinka ze sa neboji a pekne ostane .... ale mala by si hodit naozaj velmi vaznu rec so svojim drahym .. ved ide o dieta nie takmer dospeleho tinedzera .. nech sa trochu nad sebou zamysli .... toto nie je normalne ...

stastnamamulka
20. nov 2014

@jenn44 tak ja mam tiez 5r a ked je chora,zapnem jej rano rozpravku,pripravim ranajky a chcem nechcem zima-dazd-sneh musim odviest 3r a 7r do skolky/skoly.Je to asi 30-40min,nemame auto ani inu pomoc.Byvame v dome,vie,ze okna su tabu aj ostatne veci,ale vzdy sa dopredu dohodneme a musi s tym suhlasit.Mam poistku na telefone a to susedu na dochodku.Tuto moznost sme zvazovali aj s muzom,on pracuje v zahranici vacsinu roka☹Ale v panelaku by som sa veru bala nechat deculo same,hlavne okna a balkon su velke lakadlo a zasa vyber z bankomatu nie je taka dolezita vec si myslim,asi tvoj manzel to videl inak,tiez by som bola nahnevana,hlavne ak by to urobil opakovane.

jenn44
autor
20. nov 2014

Predstavte si, môj muž sa k tomu postavil tak, ze nie som normálna, ze prehánam a že ako o com hovorím, ze sa nic nestalo atd... no pochopite to???

marse
20. nov 2014

@jenn44 jasne ze ano, lebo muzi nevidia v nicom problem casto, my matky zvelicujeme a prehaname 😉

eeffka
20. nov 2014

@jenn44 ano pochopim, pred chvilou to bola hodina, teraz 30min, cochvila z toho bude 15min ....

samozrejme zavisi od dietata, ale naozaj robis somara z komara.

jenn44
autor
20. nov 2014

@eeffka Naozaj si to myslis, ved keby ho napr. zrazilo auto po ceste do bankomatu, mala by bola do poobedia sama a nikto by to ani nevedel, fakt myslis ze prehanam? Mozno, ved preto tu pisem ako to baby celkovo beru... na prvy krat to bola hodina a dnes 30 min. tak som to myslela.

marse
20. nov 2014

@eeffka dobry postreh s tym casom, co sa da robit hodinu alebo aj 30 minut pri bankomate?

maribell
20. nov 2014

tak na toto je takto odpovedat .. jedno dieta mozes nechat doma v desiatich same a druhe ani v dvadsiatich 😉 .. zalezi od povahy a rozumu dietata ale osobne si myslim ze 5 rokov je veeeeeelmi malo na to aby ostalo dieta same doma ..nidky nevies co sa moze stat a take male dieta asi tazko zareaguje spravne v nestastnej situacii ... nahoda je blbec

eeffka
20. nov 2014

@jenn44 a co keby dostal mrtvicu v kuchyni? co potom?

ak mal na to rozumny dovod, pochopim, to, skor mam z teba pocit ze si maximalne neracionalna osoba, ktora kvôli tomu ze ju "muz vytocil" zvazuje "ci sa ma "s nim stahovat na dedinu" , ani sa necudujem jeho nazoru

jenn44
autor
20. nov 2014

@marse dievčata, som normalna prakticka zenska, nerobim z komara somara ale snazim sa vam tu vysvetlit, 30 min čisteho času, potrebujete presny harmonogram? 13 min cesta tam, 13 min naspat a vyber z bankomatu... citajte prosim a nerypte tu do mna, chcela som radu, ci je to v rodinach normalne, predsa len tu je ina vzorka mamiciek ako moje kamaratky... Dakujem za postrehy.

@eeffka

jenn44
autor
20. nov 2014

@eeffka vazne si toto myslis? nie je to jediny dovod, samozrejme som si neista vo viacerych situaciach, ale toto je opakovana situacia, ktoru som raz s nim riesila a tvaril sa, ze to pochopil a teraz to znova zopakoval

natalym
20. nov 2014

Hlavne by ste mali mať rovnaký postoj k týmto veciam. To je podstatné.

marse
20. nov 2014

@jenn44 prepac ja som si neprecitala ze to bolo dvakrat a to predtym co som pisala bolo u teba v dobrom, MM muz tiez casto na mna utoci ze som zatazena na deti a robim zo vsetkeho dramu.. cize bolo to myslene tak ze ta chapem a neyvelicujes zbytocne.. 🙂

maribell
20. nov 2014

@eeffka mrtvicu v kuchyni? 😕 .. tak to by ziadna z nas nemohla byt na materskej sama s detmi

bonaqa2013
20. nov 2014

@nuvaring čomu sa čuduješ. Že som sama bývala ako 8 ročná doma? Ale vtedy to tak bolo. Rodičia museli chodiť do práce - však z niečoho žiť treba, aj by ich zavreli do basy. alebo že nechám deti samé? Keď som ja mohla byť možu byť aj oni dve. a neprotestujú. Vždy sa ich opýtam.

jenn44
autor
20. nov 2014

@bonaqa2013 ved ano, ked sme to prezili my, preziju aj oni, ale 5 rokov je velmi malo na to, aby ostalo same doma, tak na 5 min ked idem so psom napr pod branu, ale predtym samozrejme pravidla, mama sa vrati, sed, pozeraj, vodicka na stole...

bonaqa2013
20. nov 2014

@jenn44 ano, súhlas 5 rokov je málo.... moja posledná má 4,5 roka a tá ešte aj do WC príde za mnou že kde som. tak tú by som samú nenechala vobec. Takú malú babu si nedovolím nechať ani keď idem na skok ku mojej mame, ktorá býva len cez záhradu. Aj preto že dcéra je hluchá - ťažko sa s ňou komunikuje.

jenn44
autor
20. nov 2014

@bonaqa2013 moja je dost samostatná, minule sa vybrala sama do skôlky a podla mna by tam i dosla... alebo v chodchode sa snazi sama nakupit a take pecivo by vedela, ale samozrejme ju sledujem a nepustam nikam samu, lebo ten rozumcek je predsa len inde... len netusim ako to vysvetlit muzovi aby to pochopil... oni totiz vidia fakt len čierne alebo biele... a ked sa bavime o tom, aka je mala velka, asi mu nedochadza ze je naozaj velka (vyrastla) ale na niektore veci je este mala... neviem ako ho donutit toto pochopit

bonaqa2013
20. nov 2014

@jenn44 ja by som na neho navrieskala, poriadne sa povadila aby si to druhý krát rozmyslel či niečo také spraví.

veronkarisko
20. nov 2014

@bonaqa2013 my sme tiez byvali sami doma s braskom cca dve hodky kym prisli naši a.tu sme 😀 sice mala som 9 a on 7 ale aj tak.....my byvame tiez na dedine a svokrq vo dvore cize o par rokiv bezna vec. Bavime sa.tu o par minútach nie pol-celom dni, aby ste ma nevyhlasili za krkavciu mater

zitaje
20. nov 2014

Moje baby maju 12 a 6 a bezne ich nechavam doma same, napr. ked je zle pocasie a potrebujem ist do obchodu a im sa nechce (cize ziadny padny dovod) tak proste nejdu. A uz to nejaky cas takto praktizujeme, nejaky rok-dva.
Tu mensiu 6-rocnu nechavam samu doma len v pripade krajnej nutnosti, lebo kedze ma starsiu sestru, nie je zvyknuta byt sama 😉 . Raz bola doma asi 20 minut sama, vravela som jej, ze keby bol nejaky problem, alebo keby jej bolo prilis dlho, nech skoci k susede (v panelaku, hned vedla). Jasne ze som ju nasla u susedy 😀
@jenn44 ked to mala zobrala v pohode a suhlasila, ze ostane sama doma, ma na to povahu atd. atd., tak mi to nepride, ako nieco hrozne. Druha vec je, ze kvoli vyberu z bankomatu nemusel ist, to suhlasim. Problem je podla mna skor v tom, ze pre teba je to nieco hrozne, a tvoj chlap to berie, ako somarinu a opakovane ju nechava samu, hoci pozna tvoj postoj...