Môj muž je autista

5. dec 2021

Už som tu založila niekoľko tém o probléme s mojim muzom. Zo začiatku ma jeho zvláštnosť priťahovala, no neskôr sme začali mať dosť často problémy. Myslela som si, že je psychopat a narcis, ale kopu veci sa navzájom vylucovali. Jedna psychokogicka mu vylúčila psychopatiu, ale šokovala ma, keď povedala, že ide s veľkou pravdepodobnosťou o aspergerov syndróm.
Co ďalej? Mate skúsenosti s touto diagnózou v dospelom veku? Ja neviem ci môj muž bude ochotný sa dat vyšetriť. Neviem, ci by sa tým nieco zmenilo?
Je to s nim fakt ťažké. Napríklad už roky ranajkuje ten istý jogurt. Nezvláda zmenu, nevie sa prispôsobiť novým situácia.

nikusiak9
5. dec 2021

a to ti vadi ze je ten isty?

autor
5. dec 2021

Je ako nahrata plátna ktorá sa opakuje dookola, nemá problém každému do očí povedať co si mysli. Úplne cudzej žene povie ,,ste tučná, mali by ste schunut" a absolútne nechápe, že je to nevhodné a drzé....
Nedokáže vyhodiť svoju starú vec, hoc je už nefunkčná a on to všetko odkladá, že raz opraví, zlepi. Dokonca veci v hodnote 3e je schopný opravovať

autor
5. dec 2021

@nikusiak9 nerozumiem tvojej otazke

pribinak
5. dec 2021

Nechápem. Kým ste spolu chodili tak sa ako autista neprejavoval? To začal az teraz?

bosorka2302
5. dec 2021

ano mam skusenost s dospelym aspergerom a tam nic ine ako bezpodmienecna laska a kooopec nadhladu nepomoze 🙂 aj tak je to niekedy na slucku

terina25
5. dec 2021

A to si si doteraz nevsimla?🤦🤔

ivik4
5. dec 2021

Fuha a predtym nebol ako teraz?

autor
5. dec 2021

@pribinak nežili sme spolu dlho. Dosť rýchlo som otehotnela. Ano zdal sa mi divný aj pred tým, ale tie veci ti zo začiatku nevadia. Ospravedlňovala som ho tým, že žil dlhé roky sám. Vlastne vždy žil sám. Od svojich 20r

kleopatra114
5. dec 2021

Nuž, ale aký je , to si vedela pred svadbou. Život s asp. Je ťažký , veľmi ťažký a náročný . Potrebuješ silnú dávku tolerancie, nadhladu, veľa vysvetľovania - on sociálne správanie od teba dokáže odpozerať , ak bude mat záujem .

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 ako on potrebuje byť milovaný a cítiť to? Tak to myslíš?
Lebo s tým súhlasím.

autor
5. dec 2021

Prečo by mi malo vadiť, ze ranajkuje ten istý jogurt? Zo začiatku som ho obdivovala, že ešte aj stuhu z darčeka odklada, že wau aký je šetrný. Ale už keď objednával košeľu s tým, že z nej odstránenie rukávy a prežije gombíky (za 10e) lebo on chcel ten vzor.... tak už mi blikala kontrolka, že to nie je v poriadku.

ckocka
5. dec 2021

Jeho vyšetrenie nič neprinesie. Tvoj vhlad do problematiky pomocť može.

pribinak
5. dec 2021

Vieš, píšeš, že bol divný, napriek tomu si s ním mala nechránený sex? No ja neviem, ale ty si tiež divná

autor
5. dec 2021

@kleopatra114 kde sa dočítal o tejto diagnóze v dospelosti viac? Nevieš poradiť? O deťoch je toho plný internet. Pre deti je mnoho institucii ... ale xo s dospelakmi? Kam sa obrátiť? S ním asi nepohnem, ale ja by som potrebovala pomoc. Ako na neho, aby som predchádzala jeho ,,vypadkom"

bosorka2302
5. dec 2021

ano milovany, vypocuty aj ked toci stale dookola o tom istom. Niekedy ma problem vypocut a podporit mna musim mu vsetko narovinu hovorit, uz sa to naucil ako co . Upada casto aj do depresie lebo sa citi okolim nepochopeny., Vztah k detom vlazny, ma svoj svet ale rokmi sme sa celkom n zosuladili. Ja som nastastie ten typ zeny ze ho nepotrebujem nonstop pri sebe, davam mu priestor , kedze caste kontakty ho pretazia...ritualy a stereotypy neriesim, ani reci okolia ze je divny. Blizki pribuzni a priatelia vedia co a ako. Ja pracujem dlhodobo s detmi autistami takze ja som od zaciatku vedela co to obnasa aj tak je to niekedy o drzku no laska je silnejsia a take prijatie ze milujem ho taky ako je, nepotrebujem ho menit

autor
5. dec 2021

@pribinak načo toto riešiš? Nezaujíma ma tvoj názor na nás nechránený sex. Dieta sme splodili planovane a je to to najlepšie čo mi život priniesol.

pribinak
5. dec 2021

Tak potom keď tá nezaujíma názor druhych, načo sem píšeš?

bosorka2302
5. dec 2021

vysetrenie v dospelosti ti bude na nic, ved vies ze je asperger a co ine od vysetrenia ocakavas? Tito ludia radi aj manipuluju, treba obcas trvat na plneni dohod ak ste sa na niecom dohodli. Napr dovolenka a just den pred ju chce zrusit ,lebo stres z neznameho a pod. Tak si sadneme a vzdy mu argumentujem ze suhlasil, ze sme sa dohodli a pod ale niekedy je to ozaj narocne

liljana
5. dec 2021

Aj Elon Musk ma Aspergera. Mozno mas muza genia. Chyba im empatia,...

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 pomohol ti niekto s tým, ako máš s ním pracovať? Ma zmysel meniť jeho rituály? On zas nase dieta veľmi miluje, venuje sa mu. Aj keď nedokáže si ten čas zadelit tak, aby mal na nas viac času... to by som asi chcela veľa. Ako to vyzerá u vás s jeho denným režimom? Ma tiež svoje rituály na úkor celej rodiny? ... napr. Ten môj sa ráno oblečie do domáceho, ide sa na raňajkovať (hodinový rituál, aj keď len je ten jogurt, ale pred tým si musí nachystať vitamíny, vypiť teplú vodu,....a nechcem pokracovst) Tak kúpeľňa ďalšia hodina. . .
Skratka keby ráno tie 2hod skrátil na 30-40min, mohol byť s nami o hodinu dlhšie!

autor
5. dec 2021

@liljana empatia je u neho takmer nulová.... aj keď pri filmoch paradoxne ma slzy na krajicku...
Ale keď mojej sestre zomrelo dieta, povedal ,,chvalabohu, aspoň sa nebudú trápiť s nou" ( mala byť postihnutá, ako z praktického hľadiska on to povedal na plnú hubu tak ako to je)

autor
5. dec 2021

@pribinak keby si čítala, mohla si si všimnúť, že sa nájdu žienky ktoré mi celkom slušne pomáhajú a radia.... alebo majú poznámku K VECI
Zatiaľ čo riešiť nas nechránený sex je totálne trapne

marianarem
5. dec 2021

Existuje kniha Jeskyně Aspergeru od Blanky Holzäpfelovej, je to dospela Aspergerka, ktora pise o roznych aspektoch svojho zivota, aj o manzelstve. Mozno by ti to pomohlo nieco pochopit.

bosorka2302
5. dec 2021

nastastie ludi na ulici nekritizuje, obcas sa zdravi kazdemu ked ma dobru naladu,ale to neriesim. Nabuduce mu povedz ze ak bude neznamym zenam hovorit ze je tucna, ze s nim nikde nepojdes lebo sa to nepatri hovorit, aj ked je to pravda. A naozaj to dodrz ak nabuduce k tomu dojde
Ritualy nesmies menit, dodavaju mu istotu, inak spadne do depresie a moze mat aj samovrazedne sklony. Tam pokial ho nemilujes bezpodmienecne a nevidis to dobre v nom tak nemas sancu to zvladnut.
Cas zadelit si nedokaze ani ten moj,ale do toho mu moc nekecam, ak nieco nestihne on si to uz sam vie vyratat ako a co nabuduce. Ja pracujem s autistami a aspergermi a rokmii som sa nejako naucila ako na neho.
Zaklad je nemenit ho ani ritualy., ale naucit sa s tym zit. Zas ja nedopustim aby sme meskali niekde ak na navstevu alebo vlak to mu pripominam kazdych 5 min pol dna realne ze vtedy a vtedy ideme, oni velmi rychlo stracaju pojem o case. Ale ked je bezny den, nechavam ho zit po jeho. Ked vidim ze je smutny tak sa ho opytam co sa deje. Ten moj napriklad ak je smutny z niecoho aj 2 dni je ticho pokial o tom dokaze hovorit, nevsima si ma a tak. to uz viem ako prelomit to ticho aj ked dnie vzdy to ide hladko

dollyzv
5. dec 2021

U nás chalan z rodiny je taký..on aj vlastného starkeho bol schopný vyhodiť na ulicu že je starý chuj ze čo u nich robí ,keď prišiel na navstevu,rodičov veľa krát vymkol,a to ma chalan vyštudovaný Oxford a je úspešný právnik(takže čo sa týka štúdia alebo dosiahnutia cieľov,za tým išiel bezhlavo)keď prišiel s rodičmi pozrieť mojich starých rodičov ani nevystúpil z auta,lebo že on do takého sedliackeho domu nepôjde(normálny dom na dedine)takže rodičia si s ním veľa užili...ale vraj začal brať lieky a je ako vymeneny,dokonca si našiel priateľku takže tá dáva asi naňho pozor 😅

kleopatra114
5. dec 2021

AS je pomerne veľmi mladá diagnoza . Hoci AS boli aj predtým , je ich veľmi veľa medzi nami , sú považovaní skôr za cudakov, silných introvertov, silne nadaných sociopatov. Ak chceš zotrvať v manželstve , tak sa poraď so psychológom , ale ak on nechce spolupracovať v manželstve , tak ťažko. A “ pozor”, AS sa vie dediť.

bosorka2302
5. dec 2021

ano empatia je nulova nevedia to tak normalne utesit, oni utesuju inym pohladom a casto nam sa zda ze velmi nevhodne. To uz som ho naucila ako co v danej situacii povedat, co je a co nie je pre inych vhodne. To uz rokmi som ho zaclenila ako tak do zivota aby ludia z neho neboli zhrozeni 🙂

deedol
5. dec 2021

autorka, vies po anglicky? su zdroje k dospelym AS v angline. pripadne s prekladacom mozno...

0silvia0
5. dec 2021

@bosorka2302 ako prelomis ticho?

autor
5. dec 2021

@bosorka2302 🙈dovolenka.... zoznamy na A4, stiahnuté DVD DOKUMENTY kam sa ide, dobre ma z toho nevyskusa ako v škole a je celý nasraty z toho ze mňa to fakt nezaujíma a zoznamy pozerať nebudem, ale zbalim to co ja uznam za vhodne. Tie stresy pred dovolenkou sú asi to najhoršie co sa s ním dá zažiť a trvá to až kým nesedime všetci v aute a nenastartujeme.
Možno mi pomohla táto vedomosť.o tom, čo ma za.diagnozu. možno budem chapavejsia, tolerantnejsia, ...