Aký máte názor na toto? Mužová sestra s manželom sú krstní rodičia našej dcérke. Pravdu poviem že som sa tešila, že švagriná nás dá na oplátku za krstných jej dieťaťu. Asi po 8 rokoch sa aj im narodilo dieťa. Vždy sme mali pekné vzťahy, i keď švagriná sa o našu dcéru ani moc nezaujímala. Ale reku veď ked bude mať deti sa to zmení. Za krstných rodičov avšak na naše prekvapenie zavolala švagriná svoju kolegyňu spolu s kolegyniným manželom. Kolegynin muž však odmietol ísť za krstného. Vyjadril sa, že vlastne moju švagrinu ani nepozná. A sám ani nevie či bude tvoriť so svojou terajšou manželkou (tou jej kolegyňou) naďalej pár i za niekoľko rokov, keďže majú veľa problémov. Odmietol ísť za krstného iba pár dní pred krstinami.Preto švagriná ako náhradu za krstného narýchlo zavolala svojho brata (môjho manžela). On samozrejme okamžite súhlasil s tým,že veď nenechá sestru v štichu(aj v hambe) a konieckoncov aj on s tým rátal, že pôjdeme za krstných my. Mňa samozrejme zavolala na hostinu. Ale aj tak ma to veľmi vzalo, že ma nezabolala za krstnú mamu. Podľa mňa mal manžel sa vyjadriť, "keď nejde moja žena za krstnú, tak nejdem ani ja. Kedže si chcela za krstných kolegyňu s mužom tak si rieš následky." Myslíte, že preháňam? Ďakujem za vaše názory.
Sľúbil ti niekto, že pôjdete za krstných?
Môj manžel je krstný otec 7 deťom. Ja som z tých 7 detí dvom ako svedok krstu. Nikdy by ma nenapadlo od muža žiadať aby nebol krstný otec, keď ja nie som krstná. Ja jeho krstné deti milujem najviac na svete a myslím si, že ani ja im nie som ľahostajná.
Menej sebectva a viac doprajnosti a lásky.
A čo sa týka toho, že je ,, náhradou,, za druhého človeka, zjavne to tvojmu manželovi nevadí. Podľa mňa sa zachoval správne. Ako človek a hlavne brat.
Ide o to že to bolo narýchlo. Také z núdze cnosť. Ináč by som s tým že ide iba on za krstného nemala problém. Veď nech. Ale takto rýchlokvasne okato IBA jeho a kolegyňu.
A? Je uplne jedno jedno ci narychlo ci nie. Nie je povinna dat aj teba. Zrejme si s kolegynou je blizsia nez s tebou
Zbytocne prehanas a dramatizujes. A este si pomstichtiva.
Ja som krsna 2 detom, moj muz ani jednemu z nich nie, a tretiemu som svedok krstu. Nase deti maju kazde svojich vlastnych krsnych. A nikto to neriesi, vsetci sme si nejakym sposobom krsni krizom krazom cez celu rodinu. Papier znesie. Krsni sme si vsetci, aj sa tak volame, aj mojho muza tak volaju, ze krsny, pritom papierovo nieje, a co?
Ty musis v prvom rade prekusnut svoju vlastnu jesitnost a urazene ego...
Nemám problém. Tak si ho vyrobím?
Ja mam tiež krstných ktori netvoria par a som rada. Prečo? Lebo jedni sa prestali zaujímať keď som bola malá a iba krstná a jej manžel mi ostali a tí sú pre mňa krstni rodičia.
Nedavala by som nikdy za krstných nejaký par hoc aj dvoch manželov. Načo? Ved to co je na papieri je jedno, nie?
Poznám viac rodin kde je krstný z otcovej a krstná z maminej strany a tým pádom dieťa ma 4 tzv krstných rodičov, hoc dvaja boli iba v kostole. Ale ako tým, že sú partneri oficiálnych krstných rodičov už aj im prischlo to oslovenie. 😉
Plus je to jej voľba koho si určí. Takéto veci nemajú byť na "oplátku".
@elanor a to sa v rodine vsetci voláte "krstný Jano" , "krstná Jana"(príklad)? Krížom krážom?
Neviem z čoho usudzuješ že som pomstichtivá. Vravím, že ma to zamrzelo. Ale aby som sa jej mstila? To nie. Vieš, v našom kraji sa dávajú manželské páry spolu. A nie krstná z jednej a krstný z druhej famílie. Ale áno, máš pravdu, kolegyňa je jej asi bližšia ako ja.
Ano,u nas takto volame krstna krstny. To,ze ste svagrine,neznamena,ze si musite byt blizke. My sme za krstnych vybrali ludi s kt si dobre rozumemie,mame rovnake postoje,nazory a pod veci. To neznamena,ze to musi byt niekto z rodiny. Asi vie preco si vybrala kolegynu. Tak sa s tym zmier. A je jedno ako sa to robi v kraji,vzdy si o tom rozhodnu rodicia. Asi ti unika pointa krstnych rodicov
@mimka1402 nato je diskusné fórum. Aj tak ďakujem za tvoj názor🙂
Ved samozrejme, že je to diskusne fórum. Len ti ukazujem, že nie všade na Slovensku je zvyk dávať pár. Ale u nás je zvyk ze si vyberaju rodičia každý zo svojej strany. 🙂 Alebo dajú iba jedného krstného rodiča.
Ohľadom toho davania manželov spolu... Dnes sa veľa manželov napríklad rozvádza. Jedným rozvodom dieťa môže proste prísť o oboch, tak to zväčša býva lebo ľudia majú zväčša iné starosti.... Ale takto? Máš väčšiu šancu, že aspoň jeden z nich, sa bude zaujímať.😀
Napríklad. Poháda sa s kolegynou atď ale aspoň dieťaťu ostane krstný a "krstná" ty. Ved papier je jedna vec. Pointa krstných spočíva v iných veciach, či? 🙂 A viesť k viere dieťa môžeš aj bez toho aby si sa podpísala na papier 😄
ano, volame sa tak krsna Jana, krsna Jozka, krska Katka, krsny Fero, krsny Milan, krsny Alino. A co ma byt? Uplne normalne, nikto s tym problem nema.
My sme tiez mali 3ja surodenci jednych krsnych, a opacne ich detom boli nasi rodicia, tiez vsetkym 3 krsni. Sak ok, tak sa dohodli, tak to je to.
My sme sa ale dohodli inak. Brachovej dcere som za krsnu ja a za krsneho dalsi brat. Po sobasoch su dalsia "krsna" brachova zena, a dalsi "krsny" moj muz. Automatocky ich tak dieta oslovuje, a nikomu to nepride cudne. Synovi mu je krsny svagor (brat brachovej zeny). Ale aj tak sme "krsni" vsetci pri oslovovani.
Dcere druheho brachu som krsna ja, a krsny prvy bracha. Automaticky pre dieta pri oslovovani su krsny a krsna aj nasi zakonni. Mojim dceram su krsni obaja moji brachovci, jeden jednej, druhy druhej. Obe dievky oba pary volaju krsny a krsna. A je suma fuk, komu je kto papierovo. Sme proste krsni vsetci. A tak sme spokojni.
Detom muzovej setry som papierovo krsna ja, lebo mam vsetky sviatosti co nato treba, krsnych ktorych maju, teda ktorych si vybrali, a riesia s nimi rodinne zalezitosti ako s krsnymi ich nemaju, cize nemohli byt papierov krsni, tak poziadali mna, cisto pro forma. Samozrejme, ze som suhlasila. A preco nie? Na papieri som ja, ale realne su krsni ini. Ci mam sa teraz jak ty o zem hadzat a urazat, ze nie? Ked nebudem riadna krsna, ani ziadna? Komu a comu by to pomohlo? Naco by to bolo dobre? Aj koza je cela aj vlk je nazraty.
A ano si pomstichtiva, lebo svagrova urazila tvoje ego, ze ta druhy krat nepoziadala za krsnu, ale dovolila si vybrat kolegynu. Sama pises, ako by jej na posldnu chvilu (ta hanba) patrila, ze ju potencialny krsny otec odmietol, a tvoj brat je len flaster na rychlo. Ze mal preto aj tvoj brat na truc, lebo ty niesi krsna odmietnut. Cista pomstichtovost a urazene ego z teba ide.
@petulda333 paradoxne ja mam k jej dcére najbližšie. Kolegyňa ako bola tak už aj nie je. Ale áno, uniká mi pointa krstného rodiča. Myslela som si, že to má byť človek, ktorý bude mať najbližšie ku krsniatku. Ale asi sa mýlim.
Aleee to nie... To vážne taká reakcia??? Veď to je úplne jedno... Ľúbiť budeš svoju neter/synovca predsa rovnako ako keby si bola krstná mama alebo nie.... My mame dokopy 5 krstných detí ale ja mam 2 (som krstná mama deťom mojej tety), môj manžel ma zas 2krstne deti od svojich kamarátov a 1 krstne dieta je od môjho brata (krstna mama je sestra mojej svagriny)... To som teraz nemala ist na krstiny, moj brat je krstny otec nasich detí... Mala som sa urazit?? To vazne?? Veď to je ich rozhodnutie, tak ako to bolo rozhodnutie vaše koho si zavolate za krstných rodicov. 🙂 To je vazne detinske a jesitne zenske správanie.... Zahod to za hlavu, lebo len sama sebe ublížis a nastrbis vzťahy zbytočne a pre nič...
Naše deti volaju krstnu mamu aj svagrinu, aj ked nou nie je 😅 nikomu z nas to nevadi...
Ja som si vybrala cloveka,resp ludi kt verim,kt maju hodnoty podobne nasim a pod. Nejde len o to,aky vztah maju ku svojim krstnatkam. Napr moj svagor,muzov brat,ma s nasimi detmi super vztah a celkovo to s detmi vie. No za krstneho by som ho nedala ani za nic. Je strasne nezodpovedny,falosny atd. Takze tak
Och bože zas, krestania na oko.😀 Nie, krst nie je o tom kto ma k dieťaťu najbližšie. A ani kto koľko eur vloží do kapsicky 🙂 Je to o vedeni k viere, vieš o tom, áno?
Vážne si ješitna.😀 Xy žien ti vysvetľuje, že to nemusí byť tak ako si ty predstavuješ a, že je úplne normálne nedávat manželov.
Hlavne je to vec rodičov. A oni si vybrali takto.
Rešpektuj to a nehľadaj problém tam, kde nie je..
A s prepáčenim, teba do toho fakt nič nie je.
Je to stále rodina, takáto vec nemá prečo ovplyvniť vzťah k dieťaťu. Nie?
@elanor tak dobre máš pravdu, ide zo mňa čistá pomsta😁, si sa nejak rozohnila.
Ale kdeže, veď vravím, že ma to vzalo, ale asi to zbytočne riešim. Neterka je zlatá či je moje krsňa či nie.
@mimka1402 áno viem, že to nie je o peniazoch. asi som to ozaj prehnala ale s pomstou ako to tu niektorá nazvala to ako vážne nic nemá.Veď nato je diskusné fórum.
tu buď budeš smutná ty alebo švagriná, iná možnosť asi nie je ☹ ja s tebou úplne súhlasím... mala by som rovnaké pocity ☹ ako vidím, zatiaľ som jediná. ale ja pevne verím, že môj muž by odmietol - buď my obaja alebo ani on. samozrejme, svokra by asi zošalela zúrivosťou ale - baby ti tu vyčítajú, že nemáš byť "pomstychtivá" a "či ti niekto sľúbil že budete obaja" - nuž ale prečo by sa nemal brať ohľad aj na teba? nepatríš rovnako do rodiny? nikto si ťa nezastal, urob to teda sama a ozvi sa.
U nas je zvykom davat krstnych z dvoch stran nie manzelsky par.ak.je jej.kolegyna blizsia ako ty tak je pochopitelne ze ju oslovila a cakala by som ze krstneho da.teda brata, alebo niekoho z muzovej strany (ci jemu to je jedno) tiez suhlasim s tym ze krstni rodicia by sa mali o dieta zaujimat a mat ho radi byt akoby nahradny rodic aspon u nas sa to tak vnima 😊 a vychadza mi z toho ze z celej tej partie mal.najviac rozumu kolegynin muz, ktory to odmietol 🙈 👌
Ja v rozhovore zcelicujem, príde mi to lepšie ako to dookola jemne vysvetľovať. Emócie sú emócie a ako vravím. Mate iné zvyky ako u nás , ale ver, že pre to dievčatko možno budeš iným spôsobom krstna" janka" a kolegyna tiež. Ved to oslovenie je najmenej a uvidíš ako svagrina sa rozhodne ta s malou volať, podľa mňa ta aj tak neoficiálne volať bude. A ak by aj nie. Ak ozaj kolegyňa nebude mať záujem o malú, bude potom jedno kto je na papieri, ale kto ozaj bude s nou. Stále ti bude blízka a veru ten status až tak veľa neurobí.😀
Môj krstný s manželkou na mňa iba civia, keď ma vidia.🤣 lebo boli môjho otca kamaráti a po rozvode sa rozhodli ze so mnou a mojou mamou nechcú mať nič spoločné.
Takže ja pre tie deti vidím skôr výhody. Lebo odmala mam aspoň krstnu ktorá je rodina mojej mame. Takže stále sme v kontakte 🙂
Ja nesúhlasím s názorom vyššie, že sa máš ozvať. Načo kaziť vzťahy tymto? Možno to svagrina nemyslela mierene voči tebe. Možno iba chce 2x viac darčekov na dieťa 🤣 (Žartujem ale je to možné niekde.😀)
Proste vieš, povieš to, dajú teba, ale to aký bude mať zmysel? Vieš, nasrtbene viav vzťahy?
A ja by som v živote nechcela aby manžel odmietol ísť svojej sestre za krstného. Nikdy. A nedavala by som ultimátum. Je to hnusne ako vyššie tu komentujúca radí. Ved to nemá nič spoločné s úprimným kresťanským cítením. 🙄
@zuzanka.zuzu a co,ze patri do rodiny? Ty si svojim detom zrejme vybrala krstnych sama a si predstav,ze niekto z rodiny by sa citil dotknuty a domahal sa aby bol on krstny. Bolo by to spravne? Nevidim dovod,aby to jej muz odmietol. Ani by som to od neho neziadala. To nie je povinnost,ze krstni maju byt manzelia,takze sa nema preco citit zle ani sa ozyvat.
@zuzanka.zuzu A čo bude menej keď nebude na papieri? Od kresťanstva máš ale riadne ďaleko. A aký ohľad?! Veď aj autorka si vybrala koho chcela za krstných.
Jej svagrína má rovnaké právo na svoj výber.
Ľutujem teba aj muža. Aby vlastnej netere nemohol ísť kvôli jesitnej ženskej? Šialenstvo.😀 Keby toto počul kňaz nejaký tak ťa otočí na päte a nebola by si krstnou. Lebo základ je aby krstný rodič viedol život taky aby šiel dieťaťu príkladom. Podľa tohto pozitívne by veľa u teba dieťa nenašlo. Iba pomstichtivost. Závisť. 😀
@zuzanka.zuzu a brat na nu ohlad? A kto berie ohlad na rodicov? Ze si nemozu sami urcit koho chcu ale davat niekoho,aby nebol dotknuty? 🙈
@mimka1402 👍👍
@petulda333
@mimka1402 vy dve si vystačíte, zahltili ste celú prvú stranu tak si tu kvíkajte ďalej 😉
@zuzanka.zuzu diskutujeme. Kvikaj si na muza. Ak nevies normalne diskutovat
@olivia1425 ved práve! Paradoxom je, že ho chcela dať za krstného kolegyninho muža a pritom ani on ju nepozná. A ani švagriná ho nepozná. Proste úplne cudzí chlap. (Ktorý ešte aj uvažuje o rozvode).Tak teda toho jej muža zavolala iba z úcty ku kolegyni? Kde som potom v tom celom ja, keď narýchlo bol jej dobrý už aj môj muž (brat). Vážne mi to prišlo, že ma tým pádom nechce do rodiny. Neviem, možno preháňam už len z toho dôvodu, že i svokra tam zaúradovala. A hlavne tá ma neprijala do rodiny.
@zuzanka.zuzu Iba si mi potvrdila moje slová 👌🏼
A ano zahltila som, lebo mi je ľúto, že ty jej radis robiť zbytočne rozbroje kvôli takej peknej udalosti
Prehanas. Ocividne tam dobre vztahy nemate,tak uz duplom by som sa na to netlacila. A neverim,ze stojis o to,aby ta tam dali len z povinnosti. A muzovi by som nezakazovala,to len zas viac nastrbi vztahy. Neter predsa lubit budes stale rovnako. Zachovaj sa ako spravna zena a neukaz,ze ta to zranilo. Nachystaj co treba a s usmevom chod na krstiny a neter obdaruj laskou.
Prehanas. Ja som krstna neteri a moj muz nie. Moj muz ma krstnata a ja im krstna nie som. To nie je povinnost volat manzelov a to,co sk cakala od muza je detinske. Uplne