Mile maminky, moj problem je asi oproti problemom mnohych z vas malicherny, no mna trapi rovnako. S manzelom mame tri male deti, ani jedno pritom este nechodi do skoly. Pred casom si muz kupil motorku, jeho splneny sen. Absolutne som s tym nesuhlasila, ale co uz zmoze zena na RD versus zarabajuci muz.uznavam, ze pracuje tvrdo, napriek tomu by som radsej ako motorku privitala investiciu do niecoho spolocneho. Mam pocit, ze prave motorka nas okrada o spolocny cas, ved v podstate sme spolu len cez vikendy, a prave vtedy muz startuje, aby sa vyventiloval, a ja znicena po celom tyzdni s detmi opat sama cez vikend. A on ako slobodny a bezdetny bez zavazkov. Som z toho uplne hotova, len dalsi zbytocny dovod na hadku. Zvysny cas vikendu potom, teda aspon na par hodin, ide von s detmi. Ze aj tak je s detvakmi omnoho viac ako ini oteckovia. A ja som stale ta zla, co mu nic nedopraje. Navrhla som mu, aby s kupou este pockal, kym deti trochu vyrastu, a budu sa dat na chvilu niekde "odlozit", a my by sme potom mohli jazdit kludne aj spolu, ved inak voci motorkam nic nemam. Bohuzial bez uspechu. Neviem sa cez toto vsetko preniest, citim sa sklamana a podvedena, ze cast vikendu radsej stravi v sedle ako s nami.
A to nehovorim o tom , ze planuje aj tyzdnovku na motorke niekde v zahranici.
Ako to prosim vidite vy, ja to uz objektivne nedokazem, som do toho prilis emocionalne zatiahnuta. Mam pravdu ja, ci on, ci obaja?
Dakujem
@raria ako partnerka motorkara: skuste najst kompromis. Motorka je pre muza vasen a naozaj sa citi byt v tej chvilke slobodny a bezdetny. Trucovanim nic nedosiahnes, a ked tak pravy opak. A sezona u nas nie je cely rok (nastastie 😀 ) Moj muz navrhol ze motorku preda ked som otehotnela. Ja som rozhodnutie nechala na nom....
Skuste sa dohodnut ze nedela bude patrit rodine
Ps: moj drahy chodi cez leto 3-4x na vikendy prec s kamaratmi na motorkach...snazim sa vtedy urobit si program aby ma to netrapilo 😀
A keby si si chcela o tom pokecat kludne pis IP
Jedno stastie, ze je to viac menej len sezonna zalezitost.
Moj manzel je tiez motorkar a zdielam podobne pocity ako ty. Netrapi ma, ze minul spolocne peniaze na taku drahu vec, ktora sluzi iba jemu, doprajem mu. Ale trapi ma, ze tuzi travit svoj volny cas bez rodiny... Nehovoriac o tom, ze ked ide motorkarcit tak sa vzdy strachujem, ze sa mu nieco stane 😓. No ale chapem, ze cez tyzden strasne vela a dlho pracuje, ze sa potrebuje takto vyventilovat. Uz som sa s tym teda ako tak zmierila a s dcerkou si vtedy robime vlastny program, co ine nam ostava? Moj drahy uz tento rok stihol stvordnovy vylet po Polsku a vychodnom Slovensku a chysta sa na moto aj do Chorvatska (bol takto aj minuly rok, tam sme sa stretli a zvysok dovolenky sme stravili ako rodina). Co uz s nim, hlavne nech sa mi vzdy zivy a zdravy vrati...
A presne ako @sam2 pise, je to o kompromisoch a vzajomnej komunikacii. Ked mu poviem, ze dneska sa to nehodi aby isiel na motorku, ze mam iny program na plane, ostane bez reptania doma. A zasa niekedy mu sama navrhnem aby si urobil mensi vylet ked vidim, ze by potreboval niekam vypadnut a vrati sa mi s usmevom. Mame znamych, co sa kvoli motorke vkuse vadia. On je moto maniak a ona je zasadne proti motorke. Takto by som nechcela dopadnut, preto si velakrat kusnem do jazyka 😉.
@raria u vás bude problém úplne niekde inde a motorka to len a len vyvolala, ty sa cítiš izolovaná, nespokojná, stále len s deťmi, keďže sú také malé, on si našiel radšej záľubu, ako byť doma s večne nespokojnou ženou, lebo sama si napísala, že ďalší dôvod na hádky, čiže tu pomôže len si sadnúť a otvorene sa porozprávať, že ty si potrebuješ oddýchnuť, bez detí, ísť niekam von, relaxovať, proste urobiť kompromis, fajn, ty máš motorku, ja chcem toto a toto, aby som bola spokojná a kľudná doma
Musíš si zariadiť,aby si aj ty pravidelne každý týždeň vypadla z domu bez detí a manžel musí vedieť,že trebárs vo štvrtok od 17tej má deti na krku aj keby traktory z neba padali.Ja som toto robila na MD s dvoma deťmi /ale môj nemal koníčky,len záchvaty workholizmu a mamu,ktorá ho večne domov k sebe ťahala robiť na dedinu/, vedel,že vtedy odchádzam z domu,ak nepríde,tak deti budú samé.Šla som s kamoškami na kávu,do divadla,do kníhkupectva,do kostola,ku kaderníčke-hocikam medzi ľudí a mne to pomohlo ,odporúčam.Tiež ho treba postupne zapájať do prác okolo detí,ab ysi nebol ataká vyšťavená- nakúpi niekedy,vykúpe deti,ukladíá spať? ak nie,tak prečo nie?lebo chodí do práce? ale deti potrebujú ocka každý deň nielen pár hodín v nedeľu a nasilu,inak sa vzťah deti-otec nemá kedy a ako vytvoriť 😒
nemôžeš napr. v sobotu keď dáš deti spať , nech ich postráži svokra alebo mama a vy by ste sa na motorke povozili spolu.....naozaj je to krásny relax, dáte niekde kávičku.....my tak chodíme s manželom roky....keďže má už x-tú motorku, človek naozaj aspoň na chvíľku vypne.....aj ty sa budeš potom na všetko inak pozerať.
...no asi nie je jediny motorkar s detmi a manzelkou... Lepsie nez byt nanho kysla je urobit si cas na svoju vlastnu zabavu. Moj manzel ma tiez podobne hobby a pred svadbou som mu musela slubit, ze nan bude mat dostatok priestoru i v buducnosti (a to som ho nechcela obmedzovat, ale on mal strach, ze skonci ako niektori jeho kamarati, ktorych manzelky zenu do uzkych) - na oplatku, ked budem potrebovat cas ja, tak tiez mi vyjde v ustrety.
Tiez poznam pripad, ked otec dvoch deti prisiel domov na novej motorke a po prvom pade (nastastie bez zranenia) putovala na predaj... Cela zalezitost trvala kratsie nez rok, najazdenych kilomterov bolo minimum🙂 a dnes si na motorkarske obdobie ani nespomenie (k radosti manzelky).
No ja by som zbehla ked neni doma do garáže vymenila by som napr.sviečky v zapalovaní za pokazené(ak také dačo na motorke je) alebo dačo iné.Ale len v prípade, že je antitalent do opráv 🙂 a víkend je náš :P
No a este k teme - my sme s muzom jazdili na motorke obaja, pred porodom, ale na trati, cize nie v premavke. A jasne sme sa zhodli, ze s touto rizikovou aktivitou po porode koncime, bez diskusie.
Ja by som ho nechala, nech má. Skôr by som nesúhlasila s tým týždňom dovolenky aj s kámošmi. Kde je rodina..... Nech sa hoc aj každý deň popreváža, ale na týždeň z domu to nie. A ešte by som mu povedala, nech uzatvorí dobrú poistku. keby sa opýtal prečo a načo tak mu otvor len nejaké noviny s nehodami....
Moj mm si prave robi vodicak na motorku...u nas nikdy nebol problem s travenim-netravenim volneho casu s nasim 1.5 rocnym synom (druhe na ceste) , ja mam len obavu o jeho bezpecnost. Vobec sa neobavam, ze ukrati nas...to nie je moj manzel, len mam proste zimomriavky uz pri pomysleni, ked na tu motorku sada...ved dookola vsade citam o tragickych nehodach...
@raria poznam kočku, čo má 3 deti a muža motorkára- ako deti postupne rastú a dokážu byť aj bez mamy, kúpil aj jej motorku a chodievajú spolu- aj do zahraničia- minulú jar jazdili tyžden niekde v španielsku a na víkendy chodievajú občas po rakúsku- je to vraj strašný zaberák na kolená, ale inak super ... nechala by som ho, nech si rozvíja svoj koníček a ja by som zas chcela tiež aspon raz do tyždna niekam vypadnúť alebo sa venovať svojmu koníčku 🙂 myslím, že výčitkami málokedy niekto niečo dosiahol...
Možno tu budem za harpiu, ale! Zasadne nesúhlasím s takymto jednanim, po prve su to vaše, nie tvoje detii! Ze travi viac casu ako ini? A to vie odkial? Ty máš mať kedy čas pre seba? Ci si prepac za výraz, ako ja blba, a chceš byt len s rodinou...celé zle, muž motorka ok, 2 dni za mesiac, teraz ho deti potrebuju viac, ak o vas nema záujem v poriadku, ale naco si ta bral a urobil 3 deti? Velká móda dnesnych muzov, pre ktorých rodina znamená len odskrtnute políčko v ,,zozname mam,,.... Nepochopí? Tak budes musiet ist cestou ty dnes na motorke, ja zajtra s kamoskou, ty na tyzden preč aj ja si urobim tyzdenny výlet, neboj deti tu chvilu vydržia a jemu velmi rýchlo ,,zapne,, co od teba ziada...treba ustupit, aj tolerovat, lenze na oboch stranách...
@raria Ťažká to situácia... Neviem ako by som sa zachovala, ale proste príde mi to úplne také, že síce má rodinu ale stále je on v tej "výhodnejšej" situácií a ide si kde sa mu zachce ako slobodný. Podľa mňa by manželia mali takéto časovo náročné koníčky robiť spolu, prípadne on s kamošmi motorky... ty s kamoškami jogu, výlety, dovolenky... Len mi to príde, že on zoberie peniaze a investuje do seba a tebe logicky neostane pri 3 deťoch ani čas ani peniaze na rovnaké "užívanie si". V takomto rozpoložení s tým nesúhlasím a bola by som právom nahnevaná! 🙄
ja ti poviem ako to vidím. Ked niekde počujem, že muž zarába tak si môže dovoliť a žena na materskej má držať jazyk za zubami ved sa len stará o dieťa, tak sa mi otvára nožík vo vrecku. Čo to je za muža ? Žena je doma stará sa o domácnosť a dieťa - jej práca. Muž musí makať v robote - jeho práca. Žena zarobí samozrejme menej (220 ečiek za rodičovský a prídavky), muž zarobí viac, a čo ? Love sa dajú dokopy a sú oboch. Obe práce sú náročné len jedna je málo hodnotená. Nebudem sa otom dalej rozpisovať lebo ma trafí.
Že je s deťmi viac ako ostatní muži ? Hodnotí podľa kolegov z práce ? aj keby s deťmi bol aspon aký taký čas, to nieje koniec "povinností". Povinnosťou každého z manželov je nájsť si čas na druhého. Ako má vzťah napredovať ak dvaja niesú spolu. Potom to sú vzájomné odsudzenia a rozvody lebo "už nemilujem svojho muža".
Máš doma manžela ale zjavne nie muža. Sorry.
Juuj zienky, velmi pekne dakujem za odozvy, za vsetky. Ked ono to nie je take jednoduche. Ja som asi jedna z tych 'blbych', co nechcu opustit rodinu. Len jediny raz som spravila oko za oko, zub za zub, jeden den muz na motorke, na druhy den som na cely den zmizla ja bez deti. Lenze mam pocit, akoby som zradila deturence, boli zmatene, vsetkym susedom vypravali, ze maminka nie je doma a nevedia, kedy sa vrati a ked som sa ich pytala, co v ten den jedli s ockom, tak ze roztek, jablko, polievku a jogurt! Za celucicky den. Ale je fakt, ze muz bol potom asi tyzden omnoho krotkejsi.
A betain, mas pravdu.moj muz je dobry clovek, len na niektore veci sa asi divame diametralne odlisne.
Mila fra, presne to som mu navrhovala, nech deti odrastu, potom s nim budem jazdit. Lenze to je prenho daleko, potrebuje time out teraz. Ved aj sme uz boli parkkrat spolu, na dve tri hodinky, len je trochu problem dat na strazenie tri deti ako jedno, hlavne ked jedna starka chyba a druha ma uz 76 rokov.
A iste, ze sa onho bojim, ale zakazala som si nato mysliet. Mrzi ma, ze deti coskoro odrastu a uz nas nebudu potrebovat, a on si az potomuvedomi, ze nieco zmeskal, a to sa mu snazim vysvetlit. Aby to nebolo luto jemu.
Ale ako som citala niektore prispevky, pokusila som sa trochu zanalyzovat samu seba, a asi mam v tom prsty aj ja. Sest rokov na materskej ma zblblo tusim viac ako som ochotna priznat si. Ved ja uz vlastne sa nedokazem s niekym normalne porozpravat na inu temu ako deti. Akoby som zabudla sama na seba, ved aj keby som mala cas sama pre seba, tak by som netusila, co robit, kedze som na svoje konicky uz davno zabudla, stari priatelia sa rozprchli a pri sebe ma opat len matky a temu deti. Takze je celkom mozne, ze mu ticho zavidim, ze on sa dokaze odputat a ja nie. Aj tak som vsak presvedcena, ze teraz su prvorade deti, ked odrastu, potom ostatne
väčšina chlapov vôbec netuší, čo to obnáša starať sa celé dni o deti. matka to robí rada, ale chce byť aj s mužom a on vôbec nemá takú potrebu. je to škoda, ponám to. Tvoje rozhorčenie je na mieste. skús mu navrznúť aspon kompromis, že dva víkendy s rodinou, dva na motorke. a možno teraz je zbláznený, ale po čase ho to trochu pustí.
@lilitela to mas pravdu,bohuzial maju motorkari nizku trvanlivost 😖 Kto s tymto rizikom chce zit,nech sa paci......ja som to nedokazala,aj kvoli manzelovej motorke som sa rozviedla.Byvaly muz sa 2 roky po rozvode zabil prave na tej motorke 😔
@stellamaris Ach boze. Vacsinu ludi nastastie obchadzaju nestastia, preto ak sa to stane skutocne v blizkej rodine, vtedy si clovek uvedomi - proste pociti zavan smrti.
@raria na margo toho tvojho "zradenia detí" - nebola si viac zmätená ty ako tvoje deti? Že rozprávali susedom? Že nemali čítankové jedlo? A? Predpokladám, že žijú a ani im nemyká kútikom oka 🙂 Ver svojmu mužovi a nerieš, čo jedli, čo pili, čo mali oblečené a čo rozprávali susedom (aj tak vás budú ohovárať 😀 ). Ty si presvedčená, že stredom vesmíru sú deti, a tvoj muž si myslí, že stred vesmíru treba trochu rozšíriť o seba. Tak buď trochu aj ty "sebecká", nájdi si nejaký príjemný spôsob relaxu, keď ti dá každý raz za týždeň pokoj na 1-2 hodiny. Ťažko je totiž pochopiť záľubu druhého, keď sama žiješ tak ako píšeš.
A čo sa týka týždňového výletu - no, to by som asi ani príliš nesúhlasila, deň dva nepoviem, ale týždeň je dosť, keď má chlap doma tri maličké deti a keď má vlastne na svoju záľubu priestor počas roka. Občas proste treba priniesť aj nejaké "obete".
@raria no ja som môjmu motorku zakázala s tým, že máme hypotéku 3 deti a nemienim ostať s nimi sama ak by sa mu niečo stalo. Aj keď našetrené má a má to tiež ako nesplnený sen. Porozprávala som sa s ním, že zodpovednosť za nás musí mať stále takú ako doteraz a že nemôže myslieť len na svoje koníčky.
Neskôr som mu povedala, že viac o motorke počuť nechcem a nech sa rozhodne ako chce.
Rozhodol sa ju nakoniec nekúpiť
@raria vsak nech si spravi jeden den volno 🙂 ale potom nech dopraje jeden den volna aj tebe 🙂