Mile zienky,
moja situacia je takato: s priatelom sme sa spoznali na prechadzkach, ja mam psa aj on ma psa. A to co nas spojilo, nas teraz rozdeluje. Nebyvame spolu, raz sme u neho, raz u mna. Problem je, ze jeho pes vsetko demoluje, trha, brecha, skace po sedacke aj po nas, hryzie… Priatel ho nikdy (!) nenechal ani na hodinu sameho. Ked maju prist, musim vsetko poskryvat, ale on si aj tak najde nieco co by rad znicil. Aj ked ho okrikneme a potrestame, nerespektuje to a o chvili schmatne tu istu alebo inu vec. Takze o nejakom prijemnom veceri u mna doma sa neda hovorit.. Viackrat som uz priatelovi zdoraznila, ze mi to prekaza, ze ho nemoze tak rozmaznavat, ze mu nesmie tieto veci dovolit, nepomohlo. Pes je vytazeny dostatocne, treningy, psia skola, les, prechadzky.
Takze nemohlo ani po dobrotky ani po zlotky, priatelovi som povedala, ze si neprajem, aby jeho pes bol v mojom byte, pokial sa neodnauci nicit a ze sa nemienim dalej prisposobovat v mojoj domove jeho psovi. Ze moze prist sam, alebo budeme travit vsetci spolu cas u neho a vonku. Objasnila som mu, ze kazdu jednu vec v byte som si kupila sama, s laskou a za peniaze, kvoli ktorym robim ako kon, a jednoducho ma to az boli, ked vidim ze hocico zdrapne a mu to musim vytahovat z papule. Ak pes prestane nicit a bude respekovat povely, je opat srdecne vitany, ale takto nie.
Priatelova reakcia bola akoby som mu povedala, ze ma svojho psa minimalne utratit a ze to nicenie nie je take strasne. Aj som mu vyjadrila pochopenie, ze viem ze svojho psa lubi, ale ja toto v mohom byte uz dalej neakceptujem. Na druhy den sme sa tejto teme venovali opat – trochu vychladol, ale stale povazuje sa strasne, ako mozem povedat, ze jeho pes nesmie byt u mna doma. A ze ako som to formulovala (ze jeho pes nie je vitany) je strasne. Ze to vraj nesmiem, ze ved je to clen rodiny. A ja mu na to akoze nesmiem? Ja SMIEM povedat kto moze v mojom byte byt a kto nie a ja som si to nezmyslela z cista jasna, ale ze jeho pes sa nevie spravat a nici, ze to je ten dovod. On to nechape a povazuje to odomna za „neferove nepartnerske jednanie.“
Normalne je mi az blbo z toho, ako ma priatel obvinil z neferoveho jednania, svojimi recami mi robi zle svedomie, hoci viem, ze nema pravdu. Neda sa s nim o tom bavit, podla neho mam tolerovat psa v mojom byte a on sa bude snazit byt viac razny, povedala som NIE, az ked naozaj dojde k zmenam potom. Vobec sa mi to nepaci, ako prehnane reaguje a zo mna robi este tu zlu.
Prosim o radu a dakujem velmi pekne za precitanie aj odpovede.
@natalkanasta mna by zaujimalo kolko ma pes rokov, ake je plemeno a ci to robi vsade, ze uplne vsade alebo len v tvojom byte...ono lebo ked to robi hlavne u teba tak ma havo vlastne problem s tebou....
Tak ako je benevolentný ku psovi, bude benevolentný aj k dietatu
Mam tiez čokla, ale nedovolím mu ani vyskočiť na sedačku, to je pre nas, on ma pelech
Je to bretonsky spaniel, ma 15 mesiacov, takze je v puberte, tak snad sa to aj vekom zlepsi. Ja mam fenku beagla, ale ta taketo nicitelske sklony nikdy nemala. Ci je zle vychovany - no podla mna nerespektuje hranice, priatel na nom lipne prehnane, aj ja lubim svoju velmi, ale pes sa ma prisposobit panovi a nie pan psovi a toho sa ja drzim.
Toto robi aj inde, nie len v mojom byte, on si robi aj u neho doma co chce, neda pokoj ani chvilu a stale nieco nici. Mne sa vidi, ze u mna je to horsie, ale skor asi je to moj subjektivny pocit, pretoze ked ide trhat moju sedacku tak ma to tankuje viac ako ked obhryza stolicku v priatelovom byte.
ahoj....moj nazor je ze je to dominantny (skakanie po sedacke, hryzenie) nevychovany peso.... kedze mas aj ty psa nepride mi spravna tvoja reakcia (sorry za uprimnost) ..... skor by ste si mali sadnut a urcit pravidla.... nie som psia trenerka ale mam dvoch psov ktory su podla mna a okolia dobre vychovany....
predtym ako pridete k vam treba velku prechadzku u teba doma mu vyclenit jeho miesto a pekne trenovat to, ked bude priatel u teba aby bol peso na svojom mieste..... ked budete dosledny obaja za par dni to mate zvladnute!
@natalkanasta Asi neporadím. Vymeniť priateľa? 🙂
@natalkanasta no pes v puberte ujuj 😀 potrebuje doslednu vychovu hlavne teraz ako som hore pisala nie je to zlozite ked s priatelom budete pracovat ako tim....
@natalkanasta a este ti napisem ako to bolo u nas....moj mladsi peso mal 2 roky bol tiez nicitel 🙄 nabijacka,ovladac, vsetko znicil co sa mu do tej mini papule dostalo (len v mojej nepritomnosti) ---starsi nikdy nenicil ani ako stena.....
tak som obratila kartu ,mal zakaz na gauc ,spal len vo svojom korbe,dlhe vychadzky PRI NOHE a uallaaaaaaa nic nenici....!!!!!! cize vsetko je vychova...mlademu treba gauc zakazat , hrat sa snim ked v chcete nie ked on chce, urcit mu miesto a zmeny nastanu ti garantujem 😀 bude aj peso stastny kedze hranice budu urcene aj vy budete stastnejsi 😉
@hennyinnsbruck Tvoja rada je dobra, lenze to sme uz tak robili, predtym ako ku mne prisli priatel s nim isiel na minimalne hodinu prechadzku, aportovali a pod., aby sa unavil, urcili sme mu miesto v mojej obyvacke, kupila som mu pelech, ten sluzil ale nie ako miesto kde si mal lahnut, nechcel, akurat ho potrhal, po par tyzdnoch z neho vybral celu tu penu, rozhryzol, takze pelech isiel do kosa. pravidla sme urcili, co ano co nie, lenze to co bolo NIE, nerespektoval, skusali sme to niekolko mesiacov... Preto som povedala stacilo a nie je vitany. Sama neviem ci je to spravna reakcia, ale aj ja u seba chcem mat pokoj a nie stres co zase znici... Pije tak ze pooblieva cele parkety (jasne bola podlozka po par vyliatiach aj splesnivela), obcas misku vyleje celu len tak zo srandy na zem...
@natalkanasta tak niekde robite chybu .... lebo je to divne ked unaveny pes neostane lezat na svojom mieste ..... ucili ste ho sposobom napr chod na miesto a ked ostal odmena?
aportovanie je pre psa zabava a zabava neunavi tak ako mentalny trening/mentalny trening je napr chodza pri nohe....
kupit box ,naucit ho na box a vybavene
Nechcem ťa strašiť sama mám psov a vždy som sa im na 100% venovala, ale ak priateľ nerešpektuje to, že tam jeho psa nechceš lebo sa nevie chovať nepochopí to nikdy. Je pravda, že španiel je v puberte aj moja to robila, ale ak on nebude razantne zakročovať nezmení sa to, lebo to bude jeho zlozvyk aj v dospeláckom veku...ako sa stavia k tomu, keď psa pokarháš ty?
@natalkanasta problem psa je aj v jeho povahe ked som zistila, ze je to spaniel, hned ma napadla myslienka na koker spaniela mojej kamosky..nas blok ma 10 bran je dlhy...ten pes ho bol schopny niekolkokrat obiehat, stale kamoske zdrhal, stopoval vsetko lebo to su polovne psy a ked sa harali feny..a byt...jasne to mal ako ihrisko....vsetko schovavali...pomohlo ked sli do domu tam behal v kuse po zahrade..to je pes vhodny na polovacku na honenie lisok atd. do domu...jeho temperament skrotite tazko jedine ho trochu eliminujete pevnou rukou vo vychove...
@natalkanasta este ma napadlo , kastracia nie je sice vseliek ale mozno trosku pomoze.... je kastrovany?
@hennyinnsbruck " kedze mas aj ty psa nepride mi spravna tvoja reakcia"
No ale hádam odtiaľ odtiaľ. Ona je človek a jej niečo vadí a je jej nepríjemné, vadí jej, že pes v jej byte ničí majetok. A že jej reakcia nie je správna???
Mala som psa, ale nikdy som ho nemala ako svoje dieťa a viac ako človeka. A keby mi niekto povedal, že mu vadí, tak to rešpektujem. Je to od neho sebecké. Aj to ako ho vychováva. Psa nenechal ešte nikdy samého. Zvláštne tieto novodobé maniere so psami a ich pánmi. A ešte je na vine vlastne ona, že sa jej to nepáči.
Toto ja nepochopím.
Toto budete musieť natrénovať. Avšak vyzerá to tak, že problém je v tvojom priateľovi, nie psovi. Ak on sám neuznáva, že pes robí škodu na tvojom majetku, ťažko sa s ním dohodneš. To priateľ nemá úctu k tvojmu majetku, to priateľ nemá úctu k tvojej práci, ktorú si vynaložila, aby si sa k svojmu majetku dostala. Možno si neváži ani teba. Ak stavia svojho psa nad teba, tak tam toho veľa nevymyslíš. Musí niečo zmeniť priateľ. Alebo ho vymeň ty za rozumnejší model.
Náš malý pes bol ničiteľ v úplných začiatkoch. Máme ho z útulku, bol ako bomba (kríženec teriéra a jazvečíka - tvrdá palica). Bál sa byť doma bez ľudí, tak ničil veci. Akonáhle sa trošku oťukal, prestalo to. Neisté psy vraj demolujú veci.
Inak ak môžem poradiť, zo svojej skúsenosti, pes nie je človek, akonáhle si niekto zamení psa za človeka, je to cesta do pekla. Pes nie je ani hračka. Je to skrátka pes, posledný člen ľudskej svorky. Žiadne gauče, ani postele, ani skákanie, ani štekanie. Akonáhle sa to raz pes naučí, ťažko sa to odučí. My sme odúčali. Gauč ešte občas psy vyskúšajú, posteľ je navždy zrušená, so štetkaním ešte bojujeme. Ale je to na dobrej ceste. Hlavne sme zrušili vítacie ovácie, to bolo najhoršie. Topánky, ani knihy mi už nikto nedemoluje a to sú voľne prístupné. Akurát občas niekto vlezie do smetiaka.
mne by sa nepacilo,ze moj priatel je tak malo empaticky,ze nevidi,ze jeho nevychovany pes nici niekomu majetok. Asi by som zvazila priatelstvo s takym clovekom.
Vy sa môžte ho snažiť vychovávať u teba doma ale ak priatel má z neho maznačika u seba doma a všetko mu dovolí tak je to figu platné, pes potrebuje pravidla a musí vedieť kto je jeho pán a nie aby bol pes pán. Pes moc dobre vie kedy čo myslíte vážne a ako to priateľ všetko robí len na oko u teba doma, že mu niečo zakazuje tak to ho nevychová nikdy viem o čom hovorím. My máme bullteriera a ten si nedovolí vyjsť ani na gauč ani nič zjesť aby sme mu to nepovolili okrem misky a zeme 🙂 a keď ide na koberec v obývačke tak sa na nás pozrie a čaká kým mu to povolíme. A je to sakra tvrdohlavý pes , všetko sa dá len treba na tom makať. A psík má len jedného pána 🙂 môže počúvať viacerých ale rešpektovať bude len jedného a to by mal byť tvoj priateľ. môjmu bratovi sa stačí na psa len pozrieť a vie čo má robiť 😀 veľa šťastia a pevne nervy
@mandala77 som ti teraz pisala a neodoslalo to sakraaaaaaa 😠 😠 😠
uz som dvakrat napisala dlhy prispevok a neodoslalo, co je s tym???
@mandala77 pisala so to preto lebo to nie je riesenie dlhodobe/nebrat psika k nej
to ze pes nikdy nebol sam je samozrejme nespravne .....
@oslo1 ani mne predtym neodoslalo...druhy krat sa mi uz nechcelo tolko pisat..... 😖
tak este raz
Aj ja som mala kokerspaniela, vychovaneho, vycviceneho, posluchal na slovo a cela ulica mi zavidela, aky bol nekonfliktny. Ale moj pes mal moju vychovu a moj vycvik, ja som bola pan a moj pes bol pes. Platili pravidla a boli urcene boundaries.
Zakladne pravidlo bolo: poviem raz, ok nepocujes. Poviem druhykrat, hmmm. Ale ked poviem uz tretikrat, tak ide uz aj jedna po riti.
Moj pes nemal destruktivne sklony, ok ked bol steniatko, tak to bolo normalne. Potom som ho zabrzdila hned, ako to bolo mozne. Ked vidite priatelovho psa, ze nieco trha, zarevat po nom, ak nic, tak povedat priatelovi, nech si ukludni psa.
Poziadat priatela o financnu nahradu za zniceny nabytok, alebo nech kupi nove, v rovnakej kvalite.
Urcit si vo svojom byte pravidla, ake vam vyhovuju, a aj ich dodrziavat. Tieto by sa mali aplikovat aj u priatela doma, pes si na ne musi zvyknut.
to je jedno, akej rasy je ten pes. Fakt je, ze tvoj priatel ho vychovat nevie a zda sa, ze ani nemieni. Predstav si, ze by ste mali spolu deti. Bude tiez taky benevolentny a blablabla? A chyba mu sebakritika...nepocuva, co mu hovoris a prekruca....dobre by som si rozmyslela, ci by taky priatel bol nadalej vitany u mna doma.
je ti jasné,kto bude vo vašej prípadnej rodine na prvom mieste? 😉 pes nevychovaný,tak jeho pán vychovaný bude?.....no neviem,ja by som šla hľadať priateľa niekde na kurz varenia radšej....
@hennyinnsbruck tu ide skôr o postoj jej priateľa, ktorý má svojho psa postaveného vo svojom živote na popredných miestach. A keď jej sa nepáči, že jej ničí majetok, moc nevidím dôvod riešiť psa, skôr by som sa zamyslela nad priateľom a jeho hodnotami v živote. A kde je asi ona. Či ona sa má prispôsobovať manierom nevychovaného psa a priateľovi, ktorý ju obviní z neférového jednania?
a nežiarli ten pes na teba? 😅 😉
@mandala77 to mas pravdu aj som to pisala predtym len mi neodoslalo prispevok potom sa mi to nechcelo este raz pisat 🙄 jeho postoj nie je v poriadku.....
@natalkanasta ja mám chovnú stanicu , psom sa venujem už dlho , a podľa mňa je to nezvládnutá výchova psa. Ja som na psov veľmi prísna , presne dodržiavam hierarchiu v skupine, ani o krok inak , psov to zbytočne uvádza do neistoty. Nepotrebujú demokraciu , potrebujú hierarchiu a pevnu ruku , musíš byť jednoducho vodca.
A zaujímavé je že keď zakričím na psa ja a manžel , tak hádaj ku komu bežia a vrtia chvostom .
Ale mám takú jednu príhodu ..moja kamoška má westa, absolútne rozmaznaný pes, bola som u nej , posadila som sa do sedačky a pes vedľa mňa a vrčal , no vraj si to Tonynko nepraje, vravím žiadny problém . chytila som ho a zhodila na zem 😀 ..
Ja čo by so odporučila, dobrého cvičiteľa, kde ho dáte na mesiac a on okreše tieto veci .
@natalkanasta Mne sa tvoj postoj paci 😀 Tvoj priatel sa ti snazi navodit zle svedomie? Hm, nieco ako: Nemas rada mojho psa, nemas rada ani mna? Asi nepochopil, ze ty ho iba konfrontujes so situaciou a on to hned ponal osobne. Zlozitejsie zivotne situacie by som s nim asi riesit nechcela. A dobre citam, ze pes este nikdy nebol ani hodinu (!) sám? To sa prosim pekne ako da?
@maminuska 😀 😀 😀 😀 na 100% s tebou suhlasim
A Ty si myslíš, že teda ten pes je zle vychovaný?