Môj 21-ročný syn má psychické problémy

9. feb 2023

prosím ak má niekto skúsenosť poraďte:
syn má 21 rokov a vážne psychické problémy, neviem ako ho dostať k odborníkovi.
Poistený je v zahraničí, kde 2 roky žil, nechce sa poistiť zdravotne na Slovensku. zatiaĹ sa mi nepodarilo ani nikomu inému presvedčiť ho ani na anonymné poradne.
Ak by došlo k situácii, že bude ohrozovať seba alebo nás, môžem zavolať 112? Koľko to bude stáť? Odvezú ho na psychiatriu alebo mu len dajú niečo na upokojenie a nechajú ho doma?

colsami
9. feb 2023

Ano ak by ste volali 112 s tym ze je podozrenie ze moze ohrozit seba alebo druhych, tak to funguje ze pride zachranka aj s policajtmi, a mali by ho vziat a hospitalizovat na psychiatrickom oddeleni. Taky stav nenechaju doma iba s niecim na upokojenie, to uz je ich zodpovednost keby sa potom nieco stalo a tieto zlozky boli privolane a nevzali ho.
Raz sme nieco velmi podobne riesili, ak by ste mali otazky, kludne napiste do spravy.

bluemoon24
9. feb 2023

Pojisteny je ve state EU nebo mimo? Pokud v EU, nemelo by to stat nic, protoze je to akutni pece. Pokud mimo EU, pravdepodobne zaplatite dost, zvlast, kdyz by slo o dlouhodobou hospitalizaci.

kacena4
9. feb 2023

ak tam bude pokus o sebevrazdu hned ho berie zachranka do nemocky na hospitalizaciu, nakolko je v ohrozeni zivota. vtedy neplatis nic. ja by som mu zaplatila zdravotne poistenie ked nikde nema a takto na neho (hnusne povedane) zavolala zachranku mozu ho tam drzat 2 tyzdne min. az do 3 mesiacov kedy ho stabilizuju vysetrenia a nastavia na liecbu - tak to bolo v nasej rodine

autor
9. feb 2023

poisteny je v EU, rada by som ho dostala ku psychologovi skor ako bude neskoro zatial sa o nic nepokusil len rozprava o bombach a sekerach....psycholog by ho zobral so zdravotnym poistenim v eu?

autor
9. feb 2023

@kacena4 zdravotne poistenie by som zanho zaplatila ale mozem ho poistit a zaplatit ja ked ma poistenie v zahranici?

bluka2
9. feb 2023

V eú môžeš byť tuším poistená len v 1 krajine, nie?

0silvia0
9. feb 2023

To poistenie EU je aktivne? Plati ho aj teraz niekto za neho? Najlepsie ak by si sa informovala v zdravotnej poistovni.

rol76
9. feb 2023

Na SVK poisťovňa hradí 25 sedeňí s psycholôgom,ale na odporúčanie psychiatra.

kacena4
9. feb 2023

poistenie musí mat v danej krajine a ma ho vobec?? ma tam pracu z ktorej sa plati poistenie? ci si ho plati sam? potom plati aj to. ak je to eu krajina. a urcite to riedit treba cim skor, nie az ked bude mat pripravenu bombu... drzim palceky (ja by som mu zrusila internet)

kacena4
9. feb 2023

@rol76 nie nepotrebujes odporucanie psychiatra

rol76
9. feb 2023

@kacena4 Ja som to tak mal cca.pred 10-my rokmy,možno už je to inak.

kacena4
9. feb 2023

@rol76 nikdy som nepotrebovala k psychologovi papier od psychiatra

autor
9. feb 2023

Odporucanie netreba, len ako ho tam dosat :(

autor
9. feb 2023

@kacena4 vlastne prave som si uvedomila ze on TVRDI ze ma poistenie v Dansku, ale tam bol SZCO a viem ze ma problem platit akekolvek zavazky, nevadi mu ani 3upomienka, viem to nejako zistit, ci ma platne to poistenie

0silvia0
9. feb 2023

V dansku bol szco, teraz robi niekde? Ked uz szco nie je, zamestnany nie je, je mozne ze si nic neplati. Kym odisiel do danska, v akej poistovni bol poisteny? Informuj sa tam.

eva8
9. feb 2023

Nie je napojený na nejakú teroristickú organizáciu? Aké stránky sleduje? Nevieš zistiť, keď nie je doma históriu na počítači? Či používa len telefón?

colsami
9. feb 2023

Takeho cloveka je tazko dostat, preto viem ako to funguje, lebo tiez sme boli nuteni na blizkeho cloveku takto zavolat zachranku + policiu. Nam by bol schopny vyskocit z iduceho auta, ambulantna liecba napriek nasej snahe nebola mozna, odmietal ju. A ked sa stav zacinal zhorsovat, nepomoze naozaj nic len doktor a lieky. Upozornili sme zachranku ze clovek moze klast odpor. A ked prisli, prave naopak, ako baranok... Nebyt historie uz predoslych hospitalizacii a liecby, tak si pripadame fakt ako keby sme to nasili na niekoho.
Vyzera to dramaticky takto nasilu zavolat a "nasilu" odvliect, ale pravdou je ze to bude len horsie, nehovoriac o tom ak ochorenia prejdu do chronicity a tam je to vsetko omnoho tazsie riesitelne... Takze zelam nech to dobre zvladnete, nie je to lahke. Ale v akych stavoch je to jedine (a dobre) riesenia pre tu osobu, ktorej chceme pomoct.

ildiko36
9. feb 2023

Napis mi ip som zachranarka, aj ked je poistený v zachranicí musia ho doma ošetriť, len dúfam sa prihlásil aj tu do poisťovne s papiermi čo mu dali v zahraničí aby tu odovzdal v poisťovni..

luccija
9. feb 2023

Môžeš mu zaplatiť dobrovoľné poistenie podľa toho čo píšeš si myslím, že klame.To je na psychiatra a nie psychológa môže mať psychózu musíš to asi zobrať do svojich rúk a zavolať sanitku, keď bude zle.Toto neprejde len tak samé od seba nečakaj a buď pôjde k psychiatrovi, alebo...

@kacena4 a platila si si psychologické sedenie sama?lebo, ak ho chces mať hradené nosi sa výmenný lístok od obvodnej ako píše
@rol76

kacena4
9. feb 2023

@luccija nie neplatila som on pise ze potrebujes odporucanie od psychiatra co nepotrebujes staci ti od obvodnej ako pises ty

petedea
10. feb 2023

Pises, ze je zivnostnik a ignoruje 3.upomienku.
Na to bacha, lebo sa moze velmi lahko stat, ze onedlho bude mat na krku exekutora.

juliet86
10. feb 2023

ahoj z toho co opisujes ti radim poradit sa tu: https://linkanezabudka.sk/
0800800566

plus chod ty sama k nejakemu psychiatrovi sa poradit ako pomoct synovi

si super ze to riesis.

mozes ist aj na policiu ak mas obavy ze nieco planuje.

tiez si pozri odporucenia na stranke pomocobetiam.sk

chapem ze prezivas strach onho a chcem ta ubezpecit ze aj ked jemu to tak teraz nemusi pripadat robis maximum pre to aby ai ochranila zivot jeho seba a ostatnych .

eva8
10. feb 2023

Ešte mi napadlo. Prestalo sa mu dariť ako živnostníkovi, nezarába, má dlhy, nevie ako z toho von, bude agresívny. Návrhmi mu, že zaplatíš upomienky, potom nech sa odhlási z eu poisťovne a prihlas a plat mu naše slovenské zdravotné poistenie. Pravdepodobne začne vystrájal už keď spomeniem upomienku. Zavolaj vtedy 112. Je to ťažká dilema: Volať? Nevolat? Už si rozhodnutá, chces mu pomoct.

jasomzabka
10. feb 2023

no ak on neche nemozte nic, mame taketo posrane zakony, treba volat sanitku ked sa bude neico diat a budete mat pokoj, cim skor ho diagnostikuju tym lepsie pre vsetkysch

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petedea
10. feb 2023

@jasomzabka Trosku ta poopravim.
Nemame posrane zakony, ale fasisticke.

petedea
10. feb 2023

Videla si nejaky relevantny doklad o tom, ze je v zahranici skutocne poisteny?
A pokial je, nestaci byt poisteny, poistenie musi aj niekto platit.
Ak ti mozem poradit, tak sa pokus velmi rychlo zistit, ako to s tym poistenim v skutocnosti je, pretoze, pokial sa tie 3. upomienky tykaju neplatenia poistneho, tak ho treba urychlene zrusit a uhradit nedoplatok, pretoze urady v zahranici, sa s nikym nebabru a pokuty a penale, su velmi vysoke a cim dlhsie sa nedoplatky neuhradia, tym su penale vyssie.