Zdravím,
pred rokom sme sa s mužom vzali. Už predtým sme bývali v 2generačnom dome s nimi, ktorý ešte nemal samostatný vstup. S terajšou svokrou som pred manželstvom veľmi dobre vychádzala, bola pre mňa ako druhou mamou. Po manželstve sa to ale úplne obrátilo a začalo to zachádzať do extrémnych prípadov. Počas Vianoc fungujú dosť nábožensky ( čo mi úprimne až tak nevadí) ale rozdával sa chlieb každému svokra rozdala a mňa vynechala a usmiala sa uštipačne, nebrala som si to k srdcu - stane sa. Ale v poslednej dobe je to ako z telenovely. Prišla za mnou, že nič nerobím že mám vstávať o 5 ráno a starať sa o pozemok. Pracujem od 8-16:15 alebo od 12:45-21:00 taktiež externe študujem vysokú školu, v dome mám stále čisto a pomáham nonstop. Môj muž samotný mi hovorí, aby som sa ukľudnila a nepreháňalo to. Začala domňa rýpať usmievať sa pritom, pred mužom hovorí: a tá pani hore? a tá mladá, čo robí všade je bordel. Pre niekoho je to možno trápne, neriešil by to.. ale každý deň skoro vypľuvam dušu a svokra príde a ZACNE ROZPRAVAT ZE VSETKO CO STE SA SNAZILI UROBIT DOBRE, JE VLASTNE ZLE a jediná pravda je len tá jej. Neviem, čo mam robiť s mužom som sa o tom rozprávala... stojí pri svojej matke. Som v štádiu že oddídem...nezvládam to.
@balea1996 tak ak je to naozaj tak, ako píšeš a muž stojí pri matke a nie tebe, tak sa odsťahuj. ale už sama, bez muža :(
@balea1996 nikdy, este raz nikdy, nebude robit dobrotu, ked zije viacej generacii na hromade.
Odstahovat sa, nic ine ti nezostava
@balea1996 a ty si ešte tam? Tvoj muž stojí pri svojej matke? Tak ho tam nechaj stáť. Zohnala by som podnájom a iba mu oznámila, že odchádzam či už s ním alebo bez neho.
Odsťahovať sa. To je jedine riešenie.
Urobili sme si aj samostatný vstup, oddelili sme sa ale svokra si otvára dvere kedykoľvek... nechodí mi do spálne ale myslím si že každej žene vadí ak by Vám svokra organizovala predsieň a dávala si tam smradľavé kvety, podušky, sošky atď. Ak niečo poviete začne si to obhajovať tak, že radšej to tam necháte lebo chcete mať po práci pokoj. Muž ma akurát tak upokojí, že je to staršia pani (63) a nevieme dokedy tu bude. Ale úprimne, ja odmietam čakať že zomrie... viem ako to vyznieva, nemyslím to v zlom ale ide tu o fakt
Mužovi som povedala, že ak to takto pôjde ďalej oddídem. Berie to na ľahkú váhu... ale toto je veľa aj pre "koňa" . Deti spolu nemáme.
@balea1996 ja nikdy nepochopím prečo vlastne mladí žijú zo svokrovcami. Ved to nič dobré neprináša,len hádky, obplietacky a napokon rozvod. Každá generácia ma to svoje a jednoducho keď nie je z oboch strán maximálna tolerancia tak to fungovať nikdy nebude.
@1gabriela13 moja rec
@balea1996 no to veru nie je staršia pani. chápem, ak máš okolo 25 rokov, že to tak vnímaš, ale naozaj môže žiť ešte dlho, predlho, ba príliš dlho na to, aby ty si stihla zrušiť nervy.... a ak to muž berie naľahko, nuž veru odíď. či s ním, či bez neho... len pozor, ak pôjde s tebou, toto sa nemusí tak skoro skončiť, ak vôbec... mám na mysli ten vzťah on-matka.
@pribinak presne to isté hovorím aj ja... kopu krát som sa snažila o nejaké zlepšenie vzťahov, ale stále to skončí svokr. telefonatom jej detom ( dcera 45) s ktorou ma ohovárajú aká som nemožná... pritom pracujem, varím periem starám sa jej o syna VKUSE NONSTOP.Pýtala som sa aj už ako chudera čo robím zle, či mam niečo zlepšiť... nič
@1gabriela13 a tak.... niektorí z finančných dôvodov... ja som tak žila, ale naši boli v pohode. žili sme tak rok, naši nebrali ani cent (to bolo ale už neskutočne dávno) 😀 a my sme tým pádom za ušetrené peniaze postupne dávali dokopy byt, do ktorého sme sa mali sťahovať.
tak stary zalepili mladym oci, ze dostanu cast domu a mladez je cela happy, ze vlastne nemusi brat uver alebo do podnajmu...ale inak ten dom realne nikdy nebude vas. To proste je tak, ze ich domacnost a ich pravidla...a ked este je tam sestra, tak dedicske konanie vyplatenie podielu...atd..atd...atd....vykopali ste si vlastny hrob
ja som spoluzitie so svokrou zvladla dva tyzdne a to ti poviem ze zdaleka nebola tak protivna ako ta tvoja....no prekypel pohar (velmi rychlo) a povedala som svojmu vtedy snubencov, odchadzam ak chces, mozes ist so mnou.....a sli sme
@balea1996 ty máš neuveriteľnú trpezlivosť, ja by som odišla už po novom roku. Na tie Vianoce by som to prehliadla, že ma obišla, nekazila by som rodine sviatky, ale potom by som si už hľadala podnájom a nezastavilo ba ma nič na svete. Na čo si ešte tam? Aby ťa ešte ponižovala aj na Veľkú noc? Keby si bola asertívna tak sa jej spýtaš, či sa takto správa veriaci človek - miluj blížneho svojho....a spakovala by si sa. Lenže ty nie si asertívna, ty sa ešte pýtaš, čo máš zlepšiť. Čo si myslíš, že bude ďalej? No bude sa to len stupňovať. Inak ani neviem, či by som ešte chcela byť v manželstve s mužom, ktorý si ma nezastane. Keď ťa svokra s tým chlebom obišla, tak tam iba stál ako tĺk? Mne by vtedy ani tak nevadila reakcia svokry, ako to, že tam stál ako teľa a nič nepovedal,
@nistika To isté hovorím aj môjmu že oddídem. Aktuálne pracujem v IT firme a mám tu "1643" počítačov, moje sťahovanie by také ľahké a rýchle nebolo... je to komplikovanejšie ako to vyzerá. Čo sa týka samotného domu, investovali sme tu dostatočné množstvo peňazí cca 35 000€ , nemáme tu nič zadarmo... všetko je na hornom poschodí naše aj s podlahou. Naše ako "naše - na liste vlastníctva nie
@balea1996 tak to ste urobili hlúposť. vlastne prepáč, ty si urobila hlúposť, lebo svokrovci ostanú mužovi rodičia navždy, ale ty si investovala doslova do cudzieho :( tak či tak, ak nemáte úvery, hypo a podobne, utekaj....
Moja tam nic nepatri vam, aj ked ste prerobili...pokial nie je nieco na papiery, tak to je akoby ani neexistovalo...a mozte vy vyskakovat ak si bude svagrinka narokovat podiel, ze neprispela ani centom, zakon nepusti...
Inak vidis, uz spekulujes a hladas vyhvorky...ci to nebude nejako inak, ze ste sa pochytili a teraz toto cele pretieklo, lebo odrazu aby tak sa zmenili vztahy, to neverim, ze len tak...treba sebareflexia na kazdej strane
@elizabet173 počas Veľkej Noci sa bojím len jej rečí, že veľa varím... že načo je im šunka, načo je syr... veľa krát ak som navarila tak to skončilo v odpadkoch ( jedlo bolo výborne navarené, žiadne odpady - dávam si záležať ak varím svokrovcom) . Som tu preto lebo som s mužom cca 3 roky, strašne ho mám rada a stále dúfam v to že sa to zlepší a nechcem zažiť to že si niekedy budem odchod vyčítať.
@balea1996 no su len 2 moznosti.. nevsimat si to ( aj ked na to treba povahu a raz buchnes ), alebo sa odstahovat...
My s manzelom zijeme so svokrom , takze neviem ci som ta prava na mudrovanie :D ; ale zase, svokrovi je suma fuk ci v sobotu spim do 11tej, alebo co kedy robim nerobim..ale nie som z takeho spoluzitia aj tak nadsena, ale to je na inu temu....
Kazdopadne, je to hlavne tvoja vec, ci po robote cosi robis/ nerobis, kukas telku, nemas / mas cisto... ci umyjes okna dnes lebo si svokra
zela alebo o tyzden alebo vobec.... toto sa tazko riesi.. hlavne ked hovoris ze svojho casu to bolo ok...neviem aka si povaha... Ale asi by bolo fajn si normalne sadnut ( aj s muzom, a s nim hodit este debatu predtym ) a povedat narovinu aj pred svokrou, ze ta mrzi ze sa to po svadbe takto zmenilo, ze by si rada do vlastneho, avsak jeden sa musel prisposobit... ze to pre teba neni naj situacia, byt u niekoho - nebudeme si klamat, neni to to prave doma, ale ze uz ked to je tak, chces zit v klude a spokojne... mas na to pravo.
Citam ze ma 63, ak teda neni chora, je to este normalne ciperna zena, co si vari a upratuje.. Tak si teda rieste kazda tu “svoju” domacnost + ano, ak mate zahradu, prip zvierata neviem,tak si to podelit, resp opat.. ak k tomu nemas vztah a je tu fuk ci v zahradke budu uhorky a paradajky, tak sa nemusis tvarit ze si uzivas cele vikendy v zahrade, ked vies ze mat svoje, tak max muz kosi travnik... a nech pomaha manzel mame s cim treba tiez.
+ ak tam zostanete, budes to ty ci svokre odnesie obed, povysava jej, a dochova ju prakticky...
@balea1996 ak sa ti neda odist a vidis to tak, ze tam musis zostat minimalne nejaku dobu, stanov si pevne hranice. a straz si ich. svokre ich povedz na rovinu ale slusne. napriklad ze si nezelas, aby vam chodila neohlasene do vchodu a do spalne?? ako sory to je moc ani moje deti mi nelezu do spalne a to tam kedysi spavali....tiez svokre neleziem do spalne totalne cez...
@balea1996 nuz pozri treba si zhrnúť fakty
1. Dom patrí svokrovcom (aj právne)
2. To, že ste tam investovali peniaze vam nezaklada ziaden vztah k tej nehnutelnosti mozes to povazovat za dar, najomne alebo poucenie
3. Muž pri tebe nestoji (nenaplnili ste to biblicke a muz oddide od matky a otca a prilne k svojej manzelke a su dvaja jednym telom )
4. Ak by sa im aj nieco stalo ty nededis nic.
5. 63 rocna nie je ziadna stara osoba ved este nema ani dochodkovy vek
6. Pridu deti bude to horsie
Idealne riesenie odstahujte sa obaja .... toto nedate ...
@balea1996 najväčšia sprostosť na svete, investovať do cudzieho. Keby to aj niekedy zdedil tvoj muž, alebo by mu to dali, tebe tam nepatrí ani kľučka a podľa toho, ako si ťa vážia, ani patriť nebude. Kašli na peniaze, odsťahuj sa.
@balea1996 nikdy tam nebudeš mat pokoj a nebudeš sa cítiť ako doma.....to je vrchol drzosti keď ti dáva svoje haraburdy do predsiene a žiada od teba aby si to tam mala....keď budeš mat dieťa bude ti kecat do výchovy a vsetko kritizovať....veď svokra je ešte relatívne mlada ale je riadne mimo....manželovi by som povedlaa, že to nezvládam a mam len jedno zdravie a že odchádzam do podnájmu a on nech sa rozhodne ...je dosť možné , že on si mysli, že preháňaš a neberie vážne tvoje reči ale keď ho postavíš pred hotovú vec možno pochopí.....keď nie a ostane pri mame nemáš čo lutovat
@balea1996 ja sa ti divím, že to sem ešte vôbec píšeš. NIKDY tam nebudeš mať kľud a pohodu.
@balea1996 odstahovat sa