Ako riešia byvanie mladí ľudia, ktorým rodicia nekúpia byt a ani im banka neschvali hypotéku? Ja mam už po 40tke, ale keď vidím ze väčšina ľudí čo majú roky po škole či ďaleko po 20tke sú u rodičov, pripadá mi to veľmi divne.. Nebudú mať tí mladi ľudia z toho po čase depresie? Rodicia takisto.. véd takéto byvanie musí byť psychicky náročné
No, ako vyplyva aj z tvojho prispevku, tak ho neriesia (ti co byvaju u rodicov), respektive ho riesia byvanim u rodicov... asi nechcu ist byvat do najmu...
A potom je tu cast ludi, ktori riesia byvanie...
Je dobre si do takej domacnosti nastahovat na taky tyzden dva este zo 2 rodiny, nejake domace zvierata, kozy a prasce a ked to vsetko potom vyhodis von, tak sa zrazu vsetci budu citit ovela lepsie a aj miesta bude zrazu kopec 🙂
@gribka1 ved o tom píšem.. to tým ludom vyhovuje? Neviem si predstaviť chodiť do prace a bývať u rodicov
@zic ano, ale myslíš ze to je v poriadku? Véd taky život musí byť psychicky naročny
Zvýšia si kvalifikáciu, aby mali lepšie platený job a vyšší príjem
Idu do zahraničia a zarobia
Niečo nasetria a skúsia to s hypotékou znovu
A potom časť si urobí deti ide bývať k svokre a potom vyplakáva na fóre ako je svokra zlá
Tak to uz si musia sami vyhodnotit... mozno tak malo zarabaju, ze ani na najom nemaju... mozno setria na "downpayment" na hypo... my im do hlavy nevidime... Mozno je pre nich tato cesta menej psychicky narocna, ako platit najom... neviem...
@pribinak toto tiež nechápem.. ako niekto si môže urobiť deti u svokry..spať by som nemohla v noci pokojne
1. idú do podnájmu a dajú naň polovicu platu alebo zdieľaný podnájom a dajú len štvrtinu platu a šetria na hypo
2. bývajú u rodičov a platia to, čo by dali za zdieľaný podnájom a šetria na hypo
3. bývanie u svokry - keď je veľký dom, kde je dostatok súkromia, prečo nie. Možno syn/dcéra bude ten čo doopatruje rodičov, tam je dôležité to pozadie...
4. ak rodičia už majú splatenú hypo, resp. nemajú zaťažený dom, zaťaží svojou hypo dieťa, ide stavať a potom prenesie
5. keď sú už mladí pár, ľahšie dostanú pri dvoch platoch úver na dofinancovanie hypo na kúpu bytu/domu. Vždy je to ťažšie, keď je človek sám.
Veľmi to riešiš, veď to bolo ani nie tak dávno bežné. Ľudia jednoducho nemajú na výber, ak nie sú ochotní si zarobiť, aby mohli samostatne bývať. A niektorým to môže fakt vyhovovať.
moja neter si vzala pred pár rokmi hypotéku a druhá neter si vzala hypotéku spolu s priateľom
Brat má o pár dní 40 , býva s našimi, nejak z neho neubudlo. Aktívne športuje, cestuje, chodí s kamošmi von. Ako dieťa sme žili štyri generácie pod jednou strechou a prežil každý.
Každý nech si zariadi ako chce...
Prečo riešis iných, bývaš tiež doma a rodičov?
Mám pár rokov pred 30, muž má 30. A normálne sme si kúpili akurát byt za takmer 200tisic -náš druhý (vlastný) byt, kúpený bez podpory od rodičov.
Sú mladí, čo chcú, tak majú. Tí, čo nechcú, nemajú. Z čoho vyplýva - nie, nevadí im bývať u rodičov. Veď prečo by aj vadilo, keď majú o všetko postarané 😅.
byvaju najskor u rodicov, potom v podnajme a ked si nasetria zaklad a maju dostatocny prijem na splatky hypo, kupuju si vlastne byvanie. tiez sme tak zacinali.
Dám ti moju perspektívu.
Bývam u rodičov s manželom, tento rok budem mať 30, máme celé poschodie pre seba, mám dieťa a akurát druhé na ceste. Platím rodičom energie, plus prispievam, keď nejaká prerábka alebo sa niečo pokazí. Áno, vyhovuje to všetkým (aj keď z času na čas sa vieme pochytiť, ale nič hrozné). Radšej tak, ako by som dala celú výplatu na podnájom (lebo toľko u nás stoja podnájmy).
Za ten čas som dokázala brigádovať, tak pracovať, dostať na neurčito zmluvu, odložiť na zábezpeku na byt, ktorý sme teraz kúpili (skôr by sme hypo nedostali a ani toľko, koľko by nám bolo treba, plus sme mysleli, že budeme akurát stavať dom, ale nevyšlo) a budem mať snáď deti pred 30, lebo po 30 som nechcela kvôli zdravotným veciam, preto sme nečakali. A keby som mala najprv zabezpečiť bývanie a tak rodinu, tak ju mať nebudem.
Mám kamošov, ktorí bývajú u rodičov, lebo sú single a sami nedostanú hypotéku ani keby sa poskladali.
Ale je rozdiel bývať a bývať. Ak niekto má full mamahotel a nepomôže, neprispeje, neplánuje sa nikdy osamostatniť, tak to je už o inom.
Je to ťažké ak mladý človek nezdedí alebo nedajú rodičia, hlavne ak je sám, čo sa dnes často stáva, nie každý má vzťah dlhodobo a nedá sa zase brať si spolu hypotéku po polroku randenia a po dvoch sa rozísť a aj tak nemať nič. A málokto zarába tak aby ako single dostal hypotéku na byt v meste kde je aj práca, teda napríklad 150 000-200 000 eur. Na nejaký byt v Hnúšti by 40 000 eur dostal ale z čoho by ho platil ak by tam nemal prácu?
No co by robili...ak chcú mať vlastné, idú makať.
V 20r sme kúpili veľky trojizbak, stalo nás to veľa úsilia no dali sme to. Teraz žijeme veľmi dobre a stále nemáme 30r...vsetko sa dá, len človek musí chcieť.
Nezaujímam sa o ostatných kde žijú a nemám také problémy ako ty.
Nech si každý býva a žije s kým chce, že teba toto trápi. Ja by som tiež u svokry nebývala, ale keď tam býva kamoška tak ju neodsuzujem je to jej vec.
@lucia13022023 to je niečo pod 10 rokov, pred 10 rokmi boli úplne iné možnosti ako sú dnes. Sama som cca 7 rokov dozadu dostala hypotéku v 100% výške na 3izbak v okresnom meste, pritom som nezarábala nejak veľa… dnes zarobím podstatne viac, ale pri tých podmienkach a cenách by som hypoteku sama nedostala …
@andaluzia12 hypo mame z roku 2022... išli sme si za tým, čo sme chceli a teraz sme tam, kde sme. Proste nepoznáme nedá sa.. Vsetko sa dá, ak človek chce.
Nechcela by som bývať u svokrovcov ani u rodičov.Mala som vyskúšané obe verzie aj keď viem prispôsobiť sa druhým ale niet nad to bývať vo svojom.
Máme susedov kde bývajú 3 generácie a zatiaľ fungujú normálne.
Kým som nedostala hypo, tak som bývala v podnájme, 270km od rodiny v cudzom meste. S rodičmi som nebyvala od 19., čiže ak tak mladí žijú, tak preto, že im to vyhovuje. Ja by som s rodičmi bývať nechcela, zbožňujem ich, ale mať vlastnú domácnosť a pokoj zbožňujem viac
20 ročný človek je ešte mladý, veď to ledva skončil strednú školu.. Preco by hneď mal utekať preč.. a nie každému lezú rodičia na nervy.. spravi si VS, nájde prácu a bude mať aj na tu hypo.. normálni rodičia pomôžu, keď môžu
Voľakedy v jednom dome žilo viac generácií. Môžu z toho mať všetci výhody. Vecou dohody. Ak sa raz nedá, treba sa s tým zmieriť. Netvrdím, že mne by to vyhovovalo, absolútne nie.