Mladé rodiny a bývanie u rodičov

11. jan 2023

Ahojte.😅
Na zaciatok by som rada uviedla, ze nikdy nemam potrebu riesit inych ludi, ale kedze toto, o com idem pisat, pozorujem v okoli cim dalej, tym viac, tak som sa nad tym zacala zamyslat a zaujima ma, ake nazory mate na to vy.
Ide o to, ze v nasom okoli sa akosi zacal hromadit pocet mladych ludi, ktori si spravili dieta a zostali byvat u rodicov. Casom dalsie a v jednom pripade este dalsie. A takto vo svojej detskej izbe u rodicov ziju 4-5 ludia roky rokuce. A kedze takych stale pribuda, tak som sa zamyslela, ze ako je mozne, ze dvaja mladi ludia su ok s tym, ze uz maju dieta, ale nemaju byvanie a este si urobia dalsie? Spoliehaju sa na rodicov aj v starostlivosti o tie deti, ved aj ti rodicia predsa uz chcu mat svoj klud. A vseobecne, kazdy chceme mat svoje byvanie, svoje sukromie, nie? Keby je to nejake docasne obdobie, da sa to chapat, ale toto su zvacsa pripady, kde to byvanie presahuje 5-10r. Ja som mlada, este studujem, ale v tomto mam jasno uz teraz, ze najprv zabezpecenie, az potom dieta. Myslite si, ze toto nejaky fenomen dnes alebo to tu takto bolo vzdy?

lenkakravcova
11. jan 2023

Nepoznám nikoho takého, kto by mal viac detí v detskej izbe. Väčšinou to bolo a je krátkodobé riešenie kým sa mladí osamostatnia, ak sa im neplánovane dieťa podarí. 🙂

dzulli1980
11. jan 2023

Nemáš potrebu riešiť iných ľudí, riešiš ... nezažila si, nesúď ... všetky Tvoje predsavzatia sú zatiaľ čisto v teoretickej rovine ... realita býva kus o inom, tomu ver.

ckocka
11. jan 2023

Myslím že musíš žiť v zaujímavej lokalite.

thoughtfulweirdo
11. jan 2023

Ja si naopak myslím, že to osamostatňovanie za každú cenu je relatívne nový trend. Nie nadarmo sa hovorí "it takes a village" 🙂 každopádne, ja som introvert potrebujúci svoj kľud, aj vlastný manžel mi občas vadí v mojom priestore 🤣 ale ak sú všetci zúčastnení spokojní, nech si ľudia žijú, ako len chcú. A kto spokojný nie je, má ústa a povie- to na margo tých starých rodičov, čo už chcú mať kľud.

maryetta
11. jan 2023

Nechapem co je na tom cudne? Aj volakedy boli pripady ze jedno z deti ostalo byvat pri rodicoch. Prerobili si napr podkrovie a tam byvali. Pomahali si navzajom…
Poznam aj pripady kde si aj dve deti takto prisposobili kazdy mal svoje poschodie. V ramci moznosti aj svoj vstup… takze mali akoby mensiu bytovku. Co na tom?
Ked si predstavim kolko mojich kamaratov je v zahranici alebo daleko od rodiny-vlastne aj my-platia hypoteky a rodicia vo velkom dome sami. Co ked si predstavim ze jeden rodic-tak ma co robit aby sam utiahol naklady.

abbey1
11. jan 2023

Človek mieni a Pán Boh mení. Tiež sme zostali bývať s mojím otcom. Maminku nám vzala ťažká choroba 2 mesiace po svadbe, doma sme ju doopatrovali. Otec už mal svoj vek a spolunažívanie vyhovovalo jemu i nám. Nie každý chce zabuchnúť dvere za rodinou a nie vždy to okolností dovoľujú.
Kedysi ľudská žili celkom bežné viacgeneračne a keď je vôľa, úcta, rešpekt a tolerancia, vie to celkom pekne fungovať s benefitmi pre obe strany. Ťažko súdiť iných, keď nevieme dôvody.
Iné je, keď spolužitie nefunguje a napriek tomu zostávajú spolu bývať. To je iná pesnička.
Rovnako nie každý,foto zostane bývať v rodičovskom, zostane v detskej izbe. ;) Dá sa nadstaviť, prerobiť.

ariannazara
11. jan 2023

Väčšinu co poznám a žijú tak aj my ale už čoskoro sa sťahujeme do domu. Tak majú svoje horné vlastne poschodie kde majú kuchyňu, kúpeľňu obývačku detské izby spálen atď a nie ze žijú v 1 izbe takých nepoznám. Takže neviem kde si vydedukovala ze žijú v 1 izbe?!

maranta_leuconeura
11. jan 2023

Ja by som to nevydrzala s rodicmi ani so svokrovcami a neviem si ani predstavit nemat s muzom sukromie a nemat vlastnu domacnost, kde som ja panou a rozhodujem o veciach. Ale to som ja. Chapem, ze mnohym moze toto naopak vyhovovat, lebo si vzajomne pomozu, maju spolocnost, maju mensie naklady na zivot.

nikolka1986
11. jan 2023

Si videla cenu realít? Bude ich čoraz viac a nečudujem sa. ☹

lavinis
11. jan 2023

@abbey1 žili vo viacgeneracnych domoch a nie v 1 byte ;)

h2o2
11. jan 2023

No lepšie u rodičov ako napriklad môj kolega býval v manželskom internáte to si fakt neviem predstaviť takže su na tom ľudía aj horšie. A musím povedať že niektorí starí rodičia sú radi že s nimi mladi bývajú lebo by to finančne nezvladli. Teraz máš v tom jasno ale realita bude úplne iná. Ja som tiež chvíľu bývala u rodičov ale len preto že sme stavali dom a 450e dať za podnájom by som teda nedala.

abbey1
11. jan 2023

@lavinis Veru aj v bytoch. Aj počas socializmu mladí nedostali hneď byt. Veľa ľudí žilo prvé roky pri rodičoch, pokým dostali byt.

estrella5
11. jan 2023

Ok, tiež som názoru toho, že mladí majú ideálne žiť samostatne. Bývanie s rodičmi/svokrovcami často prináša kopec konfliktov a tak... Ale.. Presne ako tu bolo spomenuté - zatiaľ teoretizuješ.. Predpokladám, že aj drvivá väčšina tých, o ktorých píšeš v mladšom veku/počas štúdia mali ambíciu osamostatniť sa a mať súkromie (ktoré je fakt na nezaplatenie).. A potom bum, realita.. Nie je úplne najjednoduchšie dopracovať sa k vlastnému bývaniu.. Tie ceny.. tie podmienky na to, aby človek vôbec hypotéku dostal - aby mal dostatočný príjem, dostatočnú hotovosť atď.. Ani do prenájmu pre mnohých nie je tak jednoduché ísť - to tiež stojí kopec peňazí, zvlášť ak má byť jeden z páru doma s dieťaťom, nehovoriac o tom, že kopec prenájmov je s podmienkami bez dieťaťa, bez zvierat, max. pre dvoch dospelých....
Nevravím, že je to nereálne osamostatniť sa... Vravím len, že realita môže byť iná oproti tvojmu aktuálnemu plánu... A ak sa niekto rozhodne žiť aj s rodičmi/svokrovcami, a hoc tam mať aj dieťa/deti, tak je to proste vecou len členov tej domácnosti.. Ostatných do toho prd.. Kedysi bežná vec, dnes sa ukazuje na takých prstom 🤷‍♀️

katka700
11. jan 2023

Pokiaľ tam nie sú závažné dôvody, napríklad že mladí sa starajú o rodičov, alebo stavajú s napätým rozpočtom a rodičia im to ponúknu, tak je to chorá snaha kontrolovať dospelé dieťa z jednej strany a sprosté využívanie z druhej. Inak si to neviem vysvetliť.

zobaka
12. jan 2023

ja som vydrzala 2 roky byvat takto pohromade skoro mi preplo, sice teraz sa budem trapit do 70tky s hypotekou, ale mam domacu slobodu, mam kamaratov, co su u rodicov, svokrovcov a nechystaju sa to zmenit, lebo sa vyjadrili, ze tak maju na dovolenky, ked nemusia platit najom, hypoteku, niektori ani netusili, ze su nejake poplatky za rtvs a odpad 😂 maju navarene denne, staci prist k stolu, strazia deti, atd. je to ako co komu vyhovuje, zase ine je sa tiskat v jednom byte a ine je byvat vo velkom dome, kde ich prakticky nestretnete

nataly420
12. jan 2023

A kto žije v deckej izbe ? Poznám ľudí ktorý majú viacgeneračný dom a prerobený vrch s vlastným vchodom :D teda mna na tom nepríde nič divne a podľa mna ty si to len predstavuješ ako sa majú hrozné a pritom to tak vôbec nemusí byt 🙂

79viktoria79
12. jan 2023

@nataly420 no ja takych poznam,jedny maju 1 dieťa,druhy sice 2 ale ziju normalne,neviem čo si autorka predstavuje aka hroza to je,ved v tej izbe iba spia,cez den funguju kuchyna,obyvacka, čo je na tom čudné? aj ked ja si to predstaviť neviem,potrebujem svoje sukromie

xena0
12. jan 2023

Že nemám potrebu riešiť iných ľudí 😂😂 vôbec nie, preto si založila diskusiu a riešiš, načo? Ty si zariaď ako sa tebe páči a o druhých sa nestaraj🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vevesh
12. jan 2023

Poznam takych z videnia, nie v mojom okoli- zvacsa su to rodiny, kde sa otehotnelo skoro po skole a neplanovane a ostali takto byvat. A ostali takto byvat. Alebo deti maju zdravotne obmedzenia a zalozili si rodiny a ostali pri rodicoch. Poznam aj take, ze v ba v prenajatom byte byvali v kazdej izbe jedna rodina s dietatom-dvomi (ze vraj si setrili na byt). Ako tento experiment dopadol netusim, ale byvali tak asi 5 rokov. No nie kazdy chce a aj ma na osamostatnenie a ako uz bolo hore spomenute, clovek mieni a pan boh meni.

simonka15513
12. jan 2023

Keby moji rodicia mali dom alebo vacsi byt tak tiez by som ostala na nejaky cas 🙂 urcite lepsie nez platit najom 600€

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evelyn246246
12. jan 2023

.. a nenapadlo ta, ze mozu normalne fungovat ? ziadna detska izba..ludia maju aj dobre vztahy... tu sa hlavne pise negativita kedze je to forum na "stazovanie sa" ...ked vidim tie ceny a hypoteky ani sa necudujem mladym ..

danieladeley
12. jan 2023

Dobre rozmyslas, ale vidno, ze si este velmi mlada a nemas realne predstavy, co kolko stoji, lebo kupovat alebo stavat v dnesnej dobe nehnutelnost, je pri dnesnej situacii o drzku. Fakt strasna doba. Bud sa zadlzis na cely zivot a zijes v neistote, co bude o rok alebo budes zarabat a dieta bude pri najlepsom po 40-tke. Takze by som takto riesila inych len v pripade, ze uz byvam vo svojom ;)

jana005
12. jan 2023

U nás v dedine si tiež asi myslia, že bývame v manželovej detskej izbe.
Čo však nie je pravda, my sme si pristavili k ich domu, máme všetko samostatne, vchod, kuchyňu, obývačku a štyri izby na spanie.
Lenže to nie je z hlavnej cesty vidno, čiže mimo kamarátov plno ľudí nevie ako bývame, keďže celkovo je dom ďalej od hlavnej cesty.