Miera pomáhania rodičom

1. dec 2022

Ahojte kde je podľa vás miera pomáhania rodičom? Mám partnera, ktorý každý víkend chodí pomáhať rodičom (nie celý víkend, väčšinou 1 deň, prípadne pol dňa). Taktiež pomáha súrodencom s odvezením, zavezením, strážením potomkov a tak (každý týždeň, nie občas). Zdá sa mi to trosku moc, mňa to obmedzuje, lebo rada by som víkendy trávila s ním, jemu to však vyhovuje. Chcela by som vedieť aj cudzí názor, či nemám pokrivené vnímanie práveže ja, čo je v norme a čo nie. Trošku sa bojím čo bude, keď budú ešte starší, momentálne majú do 70ky. Deti zatiaľ nemáme, ale rozmýšľam či nezísť z kratšej cesty. Inak je všetko super.

pribinak
1. dec 2022

A keď mu povieš svoj pohľad tak on čo?

mariaveronikag
1. dec 2022

Na to miera neexistuje, nevieme Ti napísať koľko hodín ročne je limit atď...záleží od vzťahov a od toho, čo robí na úkor čoho. Ak by môj manžel uprednostnil odvoz súrodenca na hokej pred odvozom nášho dieťaťa napríklad, tak je to cez...inak ide o vzájomné odkomunikovanie si tohoto, čo on považuje za ok a čo Ty, koľko mu vieš tolerovať a či Ťa berie na vedomie v tom, aby obmedzil/zatrhol využívanie.

luccija
1. dec 2022

S cim pomaha rodicom?asi maju dobre rodinne vztahy a on musi byt dobrak, ked pomaha surodencom.Su rodiny kde si bezne takto pomahaju.Este nema vl.rodinu asi ma cas, tak pomoze.Ty mas kamaratky, svoje hobby?nie je to tym, ze ty sa nudis a cakas nanho?aj my chodime pomoct v lete zavarat, muz ide rubat drevo, pomoct s umytim okien, ale nie kazdu sobotu.Na toto nie je miera.

mimisikum
1. dec 2022

A prečo neideš s ním? Mohla by si pomôcť aj ty.

katkaseiner
1. dec 2022

Asi zavisi aj od toho ako su na tom rodicia... co vsetko vyzaduju oni alebo co on ide aj tak im pomoct... nehovorim 2x do roka ist pomoct umyt okna, resp ak treba niektoreho zaviest na vysetrenie ale kazdy tyzden by mi to liezlo na nervy tiez.
Surodenci - to tiez zavisi od toho ci je to jednostranne, alebo obojstranne. Teda nemyslim ze on postrazi sestre dieta a potom sestra jemu, ale je to skor o tom ci je to vzajomne a snazi sa aj protistrana, resp ci su dobre vztahy...
Lebo teda svagor tiez naplanoval robotu mojmu muzovi, dokonca aj nasmu susedovi ale to bolo nerealizovatelne a dalo by sa to urobit za minimalny poplatok clovekom ktory sa tym zaobera ale svagor je zgrlos a chcel usetrit, zaroven on ale taky nie je a na nas cele roky kasle... cize tak z mojej strany

terezka1947
1. dec 2022

Mne mamka raz v puberte povedala,vsimaj si,ako sa chlapec správa doma,raz sa tak bude správať aj vo vašej rodine. Samozrejme, vynechajme rôzne úchylky a iné divné vzťahy a nezdravé naviazania.
Mne sa páči,že rodiny takto spolu fungujú. Majú sa radi,pomáhajú si.
Možno si bola vychovávaná inak,nezažila si to a nevieš to pochopiť.
Divná doba,kedy musíš odrazu zabudnúť na všetkých a existuje len priateľ,priateľka....veď ešte nie ste nič,prečo by mal odstrihnúť blízkych?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
7lenka11
1. dec 2022

podľa mňa je to skôr o ňom, že nevie povedať nie.. môj muž je taký istý, aj na úkor nášho spoločného času by išiel pomôcť.. ak je taký, nič s tým neurobíš.. no ja si myslím, že všetko má mať svoju mieru, lebo potom niektorí ľudia berú pomoc ako samozrejmosť a zneužívajú to.. a je otázne, či vám to aspoň nejako vrátia, keď nastane opačná situácia

terezka1947
1. dec 2022

@elizabet173 neodporujem si. Životné skúsenosti.
A skúsenosti z rodín kamosiek.
Pozor,lebo mnohé ženy sú také harpie,že si samé nakoniec zničia život.
Väčšinou sú tu príbehy trošku písané s nadsazkou,takže ber autorku s rezervou.
Aby sa jej raz za toho chlapca nepodakovala iná žena,že ho nechala. A jej ostanú oči pre plač.

tanyan
1. dec 2022

Keď je šikovný, ochotný a váži si rodinu, tak je to pozitívne. Dá sa očakávať, že rovnako intenzívne sa bude venovať aj potrebám vlastnej rodiny. Bolo by predsa príjemné mať napríklad švagrinú, ktorá bude pomáhať Vám, keď budete mať vlastné dieťa.
Ak uprednostní každý víkend efektívnym využitím času na podporu pri plnení povinností namiesto zábavy, tak je to ne-lajdák a ne-sebec... Tiež by som skôr skúsila podporiť ho pri tej pomoci - možno to potom stihne skôr a zostane Vám viac času a energie na spoločné chvíle. Niekedy môžeš niektoré zavezenie / odvezenie urobiť aj ty, aspoň sa utužia širšie rodinné vzťahy.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marca12
1. dec 2022

To nie je o miere,ale asi zvykoch,co maju zauzivane. My si v rodine tiez pomahame. Ked niekto potrebuje postrazit deti,radi postrazime. Takisto chodime pomahat jednym aj druhym rodicom. Pomahame si aj medzi surodencami. O tom je rodina.Ale vieme si spravit program aj my dvaja,nie je to na ukor nasho zivota. Su obdobia,kedy dost treba pomahat,ale chodime obaja,takze aj to je cas straveny spolocne. Preco nejdes aj ty s nim obcas?

grulka85
1. dec 2022

@luccija @marca12 @tanyan @terezka1947 @mimisikum dievcata dakujem za reakcie
Aby som to uviedla na pravu mieru - ja som slobodna mama a moj vek sa uz pomaly ale isto zaokruhluje na 40 partner je o 3 roky mladsi. Mam skolopovinne dieta na 1.stupni takze ja sama sa narozvazam dost a sem tam potrebujem postrazit 🙂 kazdopadne kamaratky mam, bohaty socialny zivot tiez, exmanzel ma malu kazdy druhy vikend. Ide o to ze cez tyzden moc nie je priestor byt spolu, nakolko ma dcera kruzky, ucime sa do skoly, chodim na nakupy na domacnost som sama. Ide mi hlavne o kvalitu straveneho casu - ktory podla mna vieme mat iba cez vikend nakolko povinnosti nepustia a zvalit sa s nim unavena pred telku o 21:30 nesplna moju predstavu o kvalitne stravenom case. S novym.partnerom sme spolu iba pol roka on by uz chcel byvat s nami ja este nie (lebo bojin sa ze potom uz uplne zmizne na cely vikend) Partner je dobrak pre kazdeho by sa rozdal, pomoze aj mne ked potrebujem, nema problem navarit, oprat si..este minuly rok byvak s rodicmi a myslim ze aj tazko nesu ze sa osamostnatnil aj ked ma po 30ke.. ja ho od rodiny odstrihnut nechcem, sama rozmyslam ci som sebecka ale teda hranica mojej trpezlivosti preteka.. aj ked viem ze by sa nasli zeny co su s tym ok ja si svoje vikendy predstavujem inak.. chceme raz mat rodinu a bojim sa ze nebude mat na nas cas lebo bude uprednostnovat tu povodnu..co sa tyka pomoci - ako hovorim mam dieta a partner robi asi skor muzske prace.. partner ma na mna/nas tak 1 vikend za 4/5 tyzdnov.. pricom viem ze ma lubi (snazil sa o mna vyse roka).. v podstate sa bojim toho co pise @elizabet123 a tiez mi psychologicka radila nastavit mu zrkadlo lebo zatial som sa prisposobovala .. taktiez nechapem ze aspon surodencov netrapi ze kedy asi tak moze byt so mnou ked jednak ma narocnu robotu, konicky a este travi vela casu s nimi..a teda najmladsi nie je..

terezka1947
1. dec 2022

@grulka85 tak mi napadlo.
Ty cez týždeň na neho asi nemáš čas,však?
Chces s ním byť cez víkend. A teda,on to toleruje.
Musíš sa trošku snažiť tolerovať aj jeho.
Celkom neviem,čo od neho chces.
Chce byť s tebou,tvojim dieťaťom,chce sa k vám nasťahovať,pomáha ti....čiže kde je problém?
Trošku skús nastaviť zrkadlo sama sebe. Či nemáš iba ty veľké nároky....

grulka85
1. dec 2022

@terezka1947 jasne ved preto pisem aby som mala aj iny pohlad na to, priznavam ze moze byr chyba vo mne. Cez tyzden mam cas od 21:30 Akurat ze som sa uz raz spalila a ked nebudem 100% ista ze je to partner s ktorym chcem dieta radsej ho uz nebudem ho mat.. sama dalsie vychovavat nechcem.

terezka1947
1. dec 2022

@grulka85 to je jasné,si už mama. Je to už iné. A je fajn,že chces mať väčšiu istotu,kým niekomu inému dáš v živote priestor
To bolo len moje zamyslenie sa,že cez týždeň tiež ty nemáš čas.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
animus
2. dec 2022

Manžel tiež chodí, aj k mojim rodičom aj k svojim. Neexistuje pravidlo, čo je veľa a čo je málo. Chodí pomôcť napr. rúbať drevo, okopavat záhradu, vyniesť ťažký odpad do zberu keď je treba.... Ja vždy idem s ním a snažím sa tiež pomôcť v lete zavarat a podobne. Stretávame sa skoro každý víkend ale pomôcť je treba tak možno raz do mesiaca. Nikdy však nerobíme takéto veci na nás úkor. Ak máme iné plány, vždy sa dohodneme na inom termíne.

kittykat22
2. dec 2022

Mne to pride prilis. Pomahat ano ale najst si cas aj na nieco ine. Je skvele, ze pomaha rodine - ale pomaha mu ta rodina aj spat? Chodite na vylety, do lesa, na dovolenky? Vidi manzel aj nieco ine ako pomahat rodine? A ty to mas ako? Mas pocit, ze muz robi vsetko co ma aj doma - nechodi pomahat okolo a doma sa to neriesi? Skus o tom napisat viac.

terezka1947
2. dec 2022

Autorka nemá extra čas cez týždeň a priateľ zase cez víkend. Ona má už dieťa,čo je pochopiteľné,že sa pozerá na život inak,priateľ nenavzavazky,tak čas venuje rodine.
Čiže malá by akceptovať aj to,že ona na neho nemá čas cez týždeň. Nie iba vidieť,že sa im jej nevenuje,kedy chce ona.aj sebe musí nastaviť zrkadlo.
Lebo vzťah nie je iba o jednom z páru.