..a neprestala s tým ani keď už mám svoju rodinu. Keď ju na to upozorním povie že nafukujem, preháňam. K ostatným súrodencom si to nikdy nedovolila a toto jej správanie sa prejavovalo vždy hlavne počas návštev, a pred blízkou rodinou. O čo jej ide?
@pribinak už mi ju tu raz takto diagnostikovali v inom jej popise. Stále znova a znova zisťujem, že ona naozaj bola vždy asi narcis.
Tak prerus na čas kontakt, oddychni si od nej a potom nastav hranice vo vašom vzťahu
Nič iné sa robiť nedá
to robila aj moja mama, kazda navsteva koncila hadkou
@pribinak už som skúšala. Dlhé roky to riešim. Nepomôžu mesiace, roky od nej. Je stále rovnaká. Snaží sa a potom vystrelí, dýka do chrbta. Už jej neverím ani deti nechať, chová sa zákerne niekedy.
Tak toto je potom na psychoterapiu, lebo detstvo a takýmto typom rodiča vie poznačiť
Ty sa s tým musíš popasovať, ona iná nebude
@zobaka nehádam sa s ňou pred obecenstvom. Poviem jej dôrazne, spochybním otázkou čo povedala a nechám ju sa v tom okúpať.
netreba sa hádať a reagovať emotívne. stačí jej vrátiť rovnakou mincou… neviem čím ťa zhadzuje, ale napr. tá naša anka je taká nemožná lebo - presne, aj som minule rozmýšlala po kom to mám a vyšlo mi že po tebe… čo napr. vyviedla naposledy?
@pribinak chodila som v puberte. Verdikt znel: problém je vo vašej mame nie vo vás.
Však tak to aj je
@zobaka už to má za pár. Zničila mi celý život, snáď jej to za to stálo. Nikdy nepochopím prečo ma tak nenávidela aj keď ona si to nepriznala predo mnou. Raz sa mi ospravedlnila (v puberte), že ju to mrzí a snáď jej niekedy odpustim, ale ďalej si šla svoje. Nič sa nezmenilo.
@pribinak ale prešla som si peklom pri nej. Chladná, hnusná, drsná, absolútny nezáujem o mňa, len čo už musela, ignorovanie, nekomunikovala.
Tak potom so chráň svoje deti
@biba_18 veľmi nenápadne, až sofistikovane ma vedela ponížiť vždy. Niekedy okato, až mi bolo trápne aj za ňu.
chápem že je to tažké, ale len rovnakou mincou vracať…
@pribinak ani sekundu bez dozoru pri nej deti byť nemôžu. Škodoradostne robí zle a naprieky. Zazerá po deťoch, potom majú nočné mory. Odkedy som na to prišla, deti sú spokojnejšie (ale toto som jej povedala narovinu, že už bolo sj také že nejdeme k babke vraveli). Odvtedy sa občas zvládne aspoň pretvarovať.
Načo tam chodíš? Povedz jej, že nemáš chuť počúvať, ako ťa chváli pred ostatnými 🤣🤣 že potom si namyslená. Možno pochopí a keď nie, tak ťa možno aj poohovára, ale mne by to bolo jedno. 😉
No, vieš, prišla mi na um jedna ruská divadelná hra ( počula som kedysi dávno v rozhlase), 19. st. Tam tiež matka neznášala, zhadzovala len jednu dcéru, dokonca ju posielala do kláštora. Nakoniec z nej vyliezlo, že dievča bolo výsledkom jej mimomanželského úletu. Takže jej pokrivenou logikou bolo prirodzené tlačiť na dcéru, aby odpykala jej hriech! Nehovorím, že je to tvoj prípad, božechráň, len mi to prišlo na um.
Možno sa len podobáš na niekoho, koho neznáša. Svokru, švagrinú...
@kavasmliekom už to nejako doklepeme. Je to moja matka a držím hranice čo to dá ale poviem ti, je to obrovské úsilie ich udržať. Stále je zdeptaná, stále sa hra na chúďatko, pred deťmi má deoresívne reči ako čo zvládne kto jej pomôže… všetci jej pomáhajú nadmieru.
@aniele nehovorím že celý život nerozmýšlam či nie som mimomanželská a keby som sa tak veľmi nepodobalo na otca, aj by som uverila. Aj napriek podobnosti to mám stále v úzadí otázky či a prečo…
U nás to nebolo v takej miere ako u teba ale vzd, si niečo nasla. Ale všimla som si ze v mojej generácií to robila väčšina matiek a iba dcéram, ako keby pretrvavalo to ze dcéry sú menej. Napr keď som spravila prijímačky na výšku tak povedala iba, no dobre, ale radšej by som bola keby šiel do školy Peto (brat). Alebo, keď ma krstná pochválila ze nám na vysvedčení samé jednotky, tak reakcia bola ale do záhrady chodí malo. A podobne perly.
Vieš to od puberty a stále ťa to prekvapí?
@eliska13 celý život. Áno stále to prekvapí a zabolí lebo to je moja matka.
@som_realistka znižovala každý tvoj úspech… mňa sabotovala, doslovne. Všetkým spolužiakom mamy napiekli ona len bratovi mne nie. Ignorovala ma cielene. Nezavolala ako sa mám, naschval ma zdeptávala ignoráciou.
Jemi ta velmi luto,to odmatkynieje normalne
Netreba to tak intenzivne riesit, ona ina nebude. Zariad sa tak, aby si ty bola s tym ok. Narcis je priehladny, on si mysli, ze je rafinovany, ale sudny clovek dobre vie, co je za tymi recami a cinmi. Cize ked ty vies, ze matka si potrebuje rypnut, ponizit, aby sa ona citila na koni, tak jej to vzdy vhodnou poznamkou zneutralizuj a vyhod z hlavy.
@0silvia0 ty si z praxe, alebo máš skúsenosť? Je to presne tak ako píšeš.
@vorkola už som mala svoj vek a myslela som si že som nad vecou keď sa ma spolužiačka na bývaní spýtala, prečo nechodievam cez víkendy vôbec domov a prečo mi matka nikdy nezavolá. Zamrzelo ma to veľmi.
Moja mama je nieco podobne, ale nemam pocit, ze by ma cielene nenavidela alebo zhadzovala, ale ma iste narcisticke crty, emocne je plocha, egocentricka a povysenecka, asi historionska porucha osobnosti. Ale ja to neriesim, zivot tychto ludi potresta sam. Dokonca s nou viem normalne vychadzat.
Toto robia narcisticki rodičia, jednoducho je v nich potreba ponižovať ľudí a keď je ešte aj publikum (návšteva) tak o to je to pre nich zaujímavejšie