Dobrý deň
Kedze boli obaja rodicia v minulosti zadlzeni nemohli mat vlastny ucet. Na strednej ho vybavili mne ale vobec som kartu nepouzivala. Chodila tam mamina vyplata tak ju mala pri sebe. Po strednej som chcela ucet zrusit a spravit si iny kde by som mala pristup uz len ja. No v banke mi povedali ze som v debete 1500€. Mama mi o tom nic nepovedala. Vsetko som musela vyplatit zo svojich penazi ona to ani nevysvetlila nic. Kym som to splacala tak moja chyba bola ze jej tam stale chodila vyplata a myslela som si ze ma aspon kus rozumu no nemala zobrala kartu znova na vyberanie vyplati a zase co ja som platila ona vyberala cize dokopy som vyplatila debet 3000€. Nijako nevysvetlila na co tie peniaze davala. Ucet som zrusila. Po 2 rokoch co mam doma pokladnicku na kluc som zistila ze mi vyberala kluc neviem ako ho nasla a brala mi odtial peniaze. Je toto normalne? Nikdy neprizna co s tymi peniazmi robi. Je ten typ cloveka za ktoreho musite vsetko riesit. Raz nas skoro vyhodili z bytu pretoze otec jej daval peniaze lazdy mesiac nech plati najom a ona si tie peniaze nechavala pre seba a nikomu to nepovedala. Az po roku nam volal prenajimatel ze nic neni zaplatene ze moja mama mu vravela ze otec nas tyra preto nemoze platit najom co vobec nebola pravda. Mam z toho celeho depresie a rozhodla som sa odist z domu pracovat do zahranicia. No ako si mam v sebe vyriesit ze to robila? Hnevam sa na nu.
@katkaseiner uz aj otec ma taku dohodu ze posle peniaze na najom a volame ci prisli peniaze. No aspon otec mi to tak povedal ze sa mu ozval po 10 mesiacoch lebo mama mu stale pisala ked mala platit ze nemoze zaplatit lebo otec nas tyra atd ze to zaplati neskor
Plus prenajimatel nie je uplny cudzi clovek ale znamy tak asi preto to trvalo tak dlho
Najlepšie čo si mohla urobiť je ze si odišla, matka môjho muža je presne ten istý prípad, iba že ona okradala celú rodinu. Zadlzila celý byt, ktory im zobrali a teraz zadlzuje ďalší.Dokonca to ešte zvalovala aj na druhého syna ze to on kradne, najlepšie s takýmito ľuďmi sa vôbec nestretavat. Neviem aký máte vzťah s matkou, ale z nasej skúsenosti sa vždy moja ,,svokricka" ozývala len keď jej chýbali peniažky. Muž sa jej snažil niekoľkokrát pomôcť, robotu jej vybavil, nech sa postavi na nohy. Lebo ona herečka ani nepracuje. Nedostavila sa na pohovor, hanbu si narobil kvoli nej a odvtedy sa chvala bohu nebavia. Nik nepýta peniaze, nik ho psychicky nevydiera. Viem ze to to určite hneva a možno aj vnútorné trápi, predsa je to matka aj keď je aká je. Vidím ze aj muža to žerie, ale možno ti pomôže sa porozprávať s nejakým odborníkom alebo s niekym, kto toto zažil tiež. Nech sa ti aspoň ulavi. Nesmieš to v sebe držať aby sa to vnútorné žralo.
@alexandramb moja pracuje ale 3 dni po vyplate uz nic nema a pyta otca. Samozrejme oco sa vzdy necha presvedcit a vyhovie pretoze ked nie tak potom robi mama doma peklo
Ano presne, toto zazival aj muž v detstve, svokor ju musel kontrolovať ako malé dieťa. Potom už jej ani penaize nedaval. Neviete kde tie peniaze dava ?
@alexandramb Nie nikdy to nepovedala. Proste caka ze ostatni vyriesia vsetky financne problemy ktore ona spravi.
Odstrihnut ju od financii uplne.ocino nech sa necha vyplatit cash a nech vsetko plati sam alebo si zriafi sam ucet na svoje a vyhradne svoje meno.kartu v ziadnom pripade by viac nedostala.a vyplatu by odovzdavala do centu muzovi a ten by jej kazdy tyzden dal vreckove povedzme 30e.
A ty utekaj kade lahsie odtial..
Urcite gambluje alebo nieco take.Sa cudujem ze jej to tolke roky tolerujete ze nepovie kde dala peniaze.Keby nepovedala dalsie bh nedostala.Urcite v niecom ide.Gambleri si patologicky klamari.
@autorka ak chceš napis mi správu
@maminkadeticiek to je jednem z prípadov, môže užívať kadejaké lieky, to tiež požiera peniaze ale presne ako vravíš, môže to byť aj hazard
S tym sa len treba zmierit, ale vobec to nie je jednoduche.
Moja mama sa zase zadlzila skrz vyber zlych partnerov a potrebu nam dopriat dovolenku ci darceky na Vianoce, na ktore ale nemala. Nabrala pozicky a ked to bolo neunosne z nej vypadlo, ze dlzi dokopy 17tis eur. Takze sa navysila moja hypo, tie dlhy sa vyplatili a plati to na moj ucet, odkial sa stahuje splatka.
Aj ked jej roky hivorim aby nekupovala ziadne picoviny aj tak ma neposloucha. Teraz bola na navsteve a dojebala mi sem picovin aj ked neposlala za 2 a pol mesiaca splatky.
Jento ako hrach na stenu hadzat a ja uz nevladzem, najradsej by som ju osstrihla, alw byva v mojom byte, kde si plati energie a mizerny najom, na ktory tiez asi nema.
Strasne som sa nasrala pri citani tvojho a pisani mojho prispevku na moju mamu.
Je to neviem ci financna negramotnost... To nie... Je to hlupost lebo vie, ze jej niekto vzdy pomoze a nenecha ju v srackach a aai caka na dedicstvo, ze stade si to vsetko krasne splati... Ja dovtedy pridem o nervy ale to je vedlajdie.
Hlavn ze mi na Vianoce zas kupi kokotiny, o ktore som ju neprosila.
Iba som tym chcela pivedat, ze v tom nie si sama.. U teba je to "len" 3tis.
Uz ju neries, ak na teba nema financny vplyv jej konanie.
@maminkadeticiek otec jej povoli vsetko a furt jej to prejde. Ja som si ten debet vyplatila pretoze to bolo na moje meno a nechcela som v takom mladom veku mat taketo problemy cize som ho vyplatila sama. Dala som jej hranice ze ziadne peniaze odomna nedostane. No teraz som si vsimla ze aj z pokladnicky mi kradla.
Trochu iný príbeh.Moja mama mi zobrala "ukradla" peniaze na moju prvú zahraničnú dovolenku,potom neskôr aj všetky peniaze čo som mala našetrené na svadbu.Mama je už na druhom svete,odpustila som jej.🙏
prepac, aj tak to nechapem, akokolvek je prenajimatel znamy, isto mu nie je jedno ci peniaze ma alebo nema... drzim palce nech to s otcom zvladnete.
Ja si to neviem ani predstaviť. Moja mama by mi dala aj posledné čo by v živote mala ... je mi to ľúto 😢 že takto doplácaš na človeka, ktorý by sa mal snažiť ešte tebe pomôcť ❤️😪
Len k minulosti, čo sa mohlo robiť:
"No v banke mi povedali ze som v debete 1500€."
"zobrala kartu znova na vyberanie vyplati"
"dokopy som vyplatila debet 3000€"
Trebalo okamžite zrušiť možnosť ísť do debetu, zrušiť platobnú kartu ktorú mala mama, a vystaviť si vlastnú. Kartu nikomu nepožičiavať a PIN neprezrádzať (to sú aj pravidlá každej banky).
Otec mal posielať nájomné priamo z účtu na účet vlastníkovi, z účtu platiť aj ostatné poplatky a mame dať len drobnú sumu na konkrétny nákup.
Peniaze nedržať v pokladničke, ale na účte a k tomu má prístup len vlastník účtu.
Poznal som prípad, synátor dostal od mamy peniaze aby vyplatil šeky (chodil na strednú školu do mesta). On peniaze minul, doteraz neprezradil na čo a šeky aj upomienky našla mama ukryté doma. Keď odstavili nezaplatený telefón, tak sa vyhováral, že to je nejaká porucha.
Aj 15 rokov dozadu keď ešte neboli bankové appky, už mali banky internet banking aj posielanie e-mailu o pohybe na účte. To je dobré si vždy nastaviť na svoj e-mail a človek nebude prekvapený, že je odrazu v mínuse 1500€.
Tiež nechápem, aká banka povolila debet na študentskom účte pod 18 rokov.
Ale aj v dnešnej dobe sa stáva, že tu píšu ľudia, ako po 3 mesiacoch si všimnú z výpisu účtu, že im chodia z účtu neznáme platby kartou.
Ak by mali zapnuté notifikácie mail/SMS/appka tak to vedia hneď, že sa niečo podozrivé deje.
Nikdy, ale nikdy nerieš s mamou peniaze. Skús sa osamostatniť a starať sa o seba. Budeš si aj viac ceniť. Inak sa mi nechce veriť že prenajímateľ sa ozval ohľadne nájomného po roku. Mne ak chýbaju peniaze za prenájom, dám Max 2-3 dni navyše a volám. S najomnickou máme dohodu že keď dátum splatnosti vyjde na víkend, nemám problém ak pošle peniaze po víkende. Ale nie že rok nič...