Matka hrubo zaobchádza s postihnutým dieťaťom

20. okt 2022

Ahojte, rada by som si precitala vase nazory. Uz dlhsiu dobu pozorujem pred nasou bytovkou jednu pani s dcerou (predpokladam tinedzerka, mozno aj starsia, tazko povedat), ktora je postihnuta, sedi vo voziku. Je na dceru velmi hruba, obcas pocujem az hore na piatom, ako s nou vykrikuje a jej dcera iba place alebo hulaka. No a dnes som akurat sla do najblizsieho obchodu a akurat som ich tam zastihla ako ponej neskutocne krici, ze ona nemoze bez nej ani z bytu von triasla nou vozikom,obcas ponej capla, skoro ju vykotila z vozika, dievca iba hadzalo rukami a hulakalo, strasny pohlad. Samozrejme som sa hned spytala, ci jej nemozem nejako pomoct, ona iba odvrkla, ze nie, tak som to dalej neriesila a odisla...stale mi to ale vrta v hlave. Naozaj nechcem pani odsudzovat, naozaj si ani predstavit neviem, ake moze byt tazke vychovavat postihnute dieta, ale neviem, ci je vhodne taketo zaobchadzanie s postihnutym clovekom. Skusenosti nemam, naozaj neviem, ze ci je obcas naozaj nevyhnutne s niektorymi chorymi ludmi takto hrubo zaobchadzat, lebo to inak proste nejde, preto som sa chcela poradit mozno s mamickou, ktora ma podobne tazky osud resp. ci to mam podla vas riesit? Ide mi iba o dobro tej dievciny a naozaj neviem, co je pre nu najvhodnejsie, nechcem sa pustit do riesenia niecoho a este jej viacej ublizit. Dakujem za vas nazor.

hipuska
20. okt 2022

Nie, nemas.

kukulienka999
20. okt 2022

Tak nieje to najvhodnejšie, to je jasne každému, ale určite aj ta mama robi všetko, čo je v jej silach už xy rokov a určite je to psychicky nepredstaviteľne náročné. Ak ťa to naozaj a úprimne trápi a chceš pomôcť, ponúkni jej narovinu, že by si niekedy mohla dceru zobrať na hodinovú prechadku okolo bytovky, aby vas mala na očiach a ona si môže oddychnuť.

viestta
20. okt 2022

Kto nemá postihnuté dieťa nevie co taky rodí zažíva. Tým samozrejme neobhajujem násilie, ani na postihnutých, ani na nikom, ale vyhorenie, beznádej a frustrácia takých matiek je pochopiteľná. Častokrát ostávajú samé na dieťa, s ktorým musia byť 24 hodín, 365 dní v roku dlhé roky. To sa na psychike podpise.

janka_266
20. okt 2022

Mna by zaujimalo či autorka má dieťa? Lebo niekedy je to náročné aj so zdravým dieťaťom. Napr. Kombinácia separacnej úzkosti s obdobím vzdoru. Takze keď chcete pomáhať, tak asi skôr tak ako bolo uvedené vyssie, ze vziať dievča na prechádzku, ak s tým budú súhlasiť, nech si mama môže vydýchnuť.

autor
20. okt 2022

@kukulienka999 urcite skusim nabuduce ked ich uvidim naviazat komunikaciu a navrhnut este raz pomoc, dakujem za komentar

autor
20. okt 2022

@janka_266 mam dieta

maranta_leuconeura
20. okt 2022

Spravne to nie je, ale chapem to z pohladu, ze ona nema pred tym ako ujst, ma to doma 24/7. Ja by som zosalela. Zrejme jej nema kto pomoct, do stacionaru jej dceru asi nevezmu a do ustavu ju asi umiestnit nechce (co je pre mna trochu nepochopitelne, mozno je veriaca a rada v zivote trpi, ktovie).

kukulienka999
20. okt 2022

Skús, ale v takom prípade naozaj konkrétnu pomoc(doneste ju pred panelák alebo na detske ihrisko a moze byt hodinu so mnou a s dietaťom, poprechádzame sa s ňou, počas nákupu vám ju postrážim … atď) lebo na otázku potrebujete pomôcť ti v dnešnej dobe nikto neodpovie áno, aj keď zúfalo túži po pomoci. Ak máš už väčšie dieťa pomoc je reálna, ale ak malinke tak to by bolo ťažšie🙏 Ja osobne som rada, že su ľudia, čo si všímajú aj okolie a naozaj majú záujem pomôcť

54tinka54
20. okt 2022

Nie, nie je to normálne sa takto správať k postihnutemu človeku… Na druhej strane, ak tá matka sa roky a nonstop o ňu stará, pravdepodobne je už z toho frustrovaná a občas jej rupnú nervy. Tým ju neobhajujem, ale musí to mať neskutočne ťažké. Ak este niekedy budeš svedkom podobnej situácie a chceš jej pomôcť, skús jej navrhnúť, že by si jej dcéru občas zobrala na prechádzku - aby si ona mohla vydýchnuť, pripadne niečo vybaviť bez nej.
Ideálne by bolo ak by jej dcéra mohla chodiť do denného stacionáru pre zdravotne znevýhodnených, otázka je, či vo vašom blízkom okolí niečo také je a ak áno, či by bola voľná kapacita.

marca12
20. okt 2022

To,co si videla je dosledok psychickeho zrutenia. To neprislo zo dna na den,ale roky zivota s postihnutym dietatom. Nema sa takto zaobchadzat,ale viem ju pochopit. Ja by som urcite takto dopadla s nervami,keby som bola v jej kozi.

jeennyv
20. okt 2022

Ja ti poviem tak, mame choru babku co je sice velmi sebestacna no na druhej strane nesebestacna, je ro uz cca 2r tak a je to na nas rodinu strasne psycho..a my sa hadame atd bo unava a ona ma svoje…tym chcem povedat, ze ponukni pomoc mame v zmysle prehod slovo s nou jej venuj pozornost..ja verim a viem, ze pre svoje dieta robi prve posledne, no to je strasna psychicka ci fyzicka zataz pre cloveka take nieco..moje kamosky opatrovali “deti” s dmo a to bolo…cize je to tazke..tym chcem povedat sa necudujem a p.s clovek nevie co ten postihnuty clovek proste vystraja..cize dve strany mince

syslik81
20. okt 2022

ak si myslis ze vies ako pomoct .. upec kolac a zanes s tym ze si si vsimla aka je unavena a ponukni jej pomoc .. vyhodit ta snad nevyhodi a mozno jej postaci sa porozpravat ...

cacianka
20. okt 2022

@viestta máš pravdu, ale čo s tým ? Som svedkom takéhoto správania, dokonca opakovane, dlhodobo, čo s tým ?! Mám pchať nos ? Nemám sa starať?
Nemám kapacitu matke pomôcť
Mám nechať trpieť hendikepovaného človeka ?
Pýtam sa hypoteticky ,nemám toto v živote.

0martina0
20. okt 2022

Mám dcéru autistku,starať sa o také dieťa nieje ľahké,aj mne občas prasknu nervi,ale nesnažím sa prenášať to na ňu,sú však situácie ,ked musím byť na ňu prísna,určite by tam nemalo byť také hrubé správanie,ale pokiaľ je na vozíku,tak je to ťažké,mne dcéra rozpráva,rozumie dá sa povedať všetkým záklaným veciam a mám čo robiť,osprchovať ,učesať ,zuby umyť,vložky meniť ked má menzes....a to nemám nič o proti tomu,čo treba robiť z vozičkárom,...je to ťažké,ale nie každy sa dokáže z láskou starať o také dieťa,príde tam určitá psychická únava,a človek sa nedokáže ovládať.....ja som si dlho nemohla zvyknúť na mamičky,ktoré debatovali o tom ako je neskutočne veľa roboty z dieťaťom,zo zdravým dieťaťom,ako príde špinavé,koľko musí prať....mať zdravé dieťa je ozaj veľký dar,ktorý si občas možno neuvedomujeme....mať hendikepované...naučila nás obetavosti,trezlivosti a neskutočnej pokore

deti95060810
20. okt 2022

maminka asi nemá kde umiestniť dcéru - myslím stacionár a pod.
to je výsledok našej politiky... nikto nemysli na takýchto ľudí.
len by som chcela vedieť či aj v zahraničí majú takéto problémy rodičia s postihnutými deťmi - alebo aj tam na nich každý kašle????

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
miadi
20. okt 2022

@deti95060810 nekasle. Znama mà autistu dost tazky stupen chodi do normalnej skoly .. len tak aby Nebol len doma a chodia aj k nim specialny pedagogovia sa mu venovat -ona si odbehne vtedy .. mà preplatene hodiny jazdy na koni. A kym je v skole tak ona mà part time job . Ale aj tak je to dost tazke pre mamku.. ale nekasle aspon stat na nich..

lugie
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ukulela
20. okt 2022

Autorka, ja ti dakujem. Uprimne dakujem za ludi, co si vsimaju a chcu pomoct. Keby bol taky 1 z 10, lepsie by tu bolo.... nejake rady tu padli. Priklanam sak nejakym malym krokom, ked ich stretnes cr
Cestou do obchodu, ak sa ti da, ponukni, ze dceru postrazis pred obchodom, nech si mama v klude nakupi. Ak to prijme, bude to vyborny zaciatok.

galioska
20. okt 2022

az mi zle ostalo, zrema to nezvlada🫣

vevesh
20. okt 2022

@maranta_leuconeura no je mozne (az dokonca s istotou by som povedala), ze na stacionar alebo ustav peniaze nema- zadarml to totizto nie je....

@deti95060810 ano aj nie. Diagnostika je velmi velmi zldhava (aj 2-3 roky) , pokial to nie je ocividny "leziak". Ale, ak uz mas papiere na diagnozu, tak dostanes pomoc od statu vo forme terapie, z/do skoly odnos sa da vybavit a neskor v zivote su specialne domovy spolu so specialnymi dielnami, kde takyto ludia byvaju sami, pracuju, ale maju zaroven dozor v podobe zdravotnickeho personalu ( do slovenciny by som to prelozima asi ako asistencne byvanie/domovy).

deti95060810
21. okt 2022

@vevesh prosím ťa to píšeš o Slovensku, alebo o zahraničí.

deti95060810
21. okt 2022

@miadi mám iné skúsenosti - na zaplakanie...

autor
21. okt 2022

Dakujem vam kazdej za komentar a nazor, pokusim sa s nou urcite porozpravat a ponuknut znova moju pomoc, uvidim, ci pristupi.

syslik81
21. okt 2022

hlavne jej nevrav ze si ju videla kricat po dietati ..skus ju pochvalit ako to zvlada a aka je silna zena ... a ze isto je aj velmi unavena ... a potom ponukni pomoc ...

vevesh
21. okt 2022

@deti95060810 zahranici. Na slovensku po tebe ani pes nezabrese a ak nemas peniaze, tak toboz...

llull
21. okt 2022

@maranta_leuconeura aký má súvis "byť veriaci" a "rád trpieť"? 🤔

banderaska29
21. okt 2022

aj človek na vozíku JE ČLOVEK a ak niekto nezvláda starostlivosť lebo je psychicky na nervy, plus má sklony k agresií voči postihnutému, mal by kontaktovať ústav a tam aj daného človeka umiestniť. a vy, ktoré tu píšete že chudera je na tom psychicky zle - nemám slov. postihnutý človek je ten najbezbranejší tvor aký existuje. znáša v sebe boj o akom nemá nikto z nás predstavu a ešte dostane po papuli lebo je iní a ešte to má aj trpieť a ešte to celé chápme lebo šak chudák rodič, opatrovateľ atď.
no neviem či ja som z inej galaxie ale teda kto obhajuje fyzické násilie akékoľvek (nerátam sebaobranu s rovnocennym súperom) tak nie je človek. sorry.

deti95060810
21. okt 2022

@banderaska29 možno si z inej galaxie... už si si to vyskúšala starostlivosť o poth. človeka? nie deň- dva...ale roky.
A si myslíš že v ústave by sa to dieťa malo lepšie? ja osobne nie som o tom presvedčená...

banderaska29
21. okt 2022

@deti95060810 áno mám dieťa s autizmom a nikdy som tak neklesla aby som ho za jeho inakosť a nálady týrala. ešte niečo ?