Matka - diktátor

luciana656
31. máj 2024

Dobrý deň . Chcela by som sa posťažovať na jednu situáciu keďže by mi dosť pomohol aj názor iných ľudí . Mám 18 rokov. S matkou už nebývam, som samostatná. Čiže niesom od mojej matky ani finančné závislá . Ale ide o to že ona má stále potrebu mi zakazovať a rozkazovať veci. Napríklad keď niekam chcem ísť tak sa buď chce nasáčkovať tiež. Alebo začne hneď komentáre že sama nikam nepôjdem že mi niekoho dohodí aby išiel so mnou. Alebo že pôjde ona . A to keď chcem prespať u kamarátov ?? Nehrozí to je už hneď že " daj mi kontakty na tých tvojich kamarátov ja sa s nimi dohodnem" alebo hneď chce po mňa na druhý deň prísť len aby sa tam natrepala ...príde mi to už strašne trápne. S mamou nemám dobrý vzťah kvôli tomu ako sa ku mne v minulosti chovala . Ale aj tak sa jej vždy snažím s kľudom vysvetliť že ja som dospelá. Môžem si ísť kam chcem. Že chápem že sa bojí . Lenže ona vždy začne robiť hocičo len aby ma zneistila alebo odradila . Buď začne hovoriť že ma niekto pri cestovaní znásilní, alebo prepadne. Začne klamať, podplácať citovo vydierať. Hneď začnú komentáre typu " veď pôjdeme spolu niekde " len aby som proste nikam nešla ..a keď jej poviem že ja už mám plány začne hrať na city že na ňu kašlem na vlastnú matku . Neviem vôbec čo robiť ..keďže normálne vysvetlenie nepomáha .

som_realistka
31. máj 2024

Tak jej neoznamuj dopredu. Ale posli správu, že si odišla na víkend, a vrátiš sa v pondelok. Napr. A prečo jej hovoríš ze ideš prespať ku kamarátom? Ak si už samostatná, finančne aj bývaním, tak nemusíš rodičov informovať o každom kroku.

pribinak
31. máj 2024

Prečo jej hovoríš že sa niekam chystáš? Alebo že niekam ideš? Čím menej informácií bude mat tým menej bude zasahovať

Potom je tu možnosť minimalizovať kontakt, napr len 1 telefonát denne a veľmi všeobecný obsah

luciana656
autor
31. máj 2024

@som_realistka @pribinak tak myslela som si že to už prekusne keďže som dospelá . Stala sa taká situácia že práve na víkend keď som mala plány ísť niekam tak ona že ide preč že treba postrážiť psíka. No a tak som jej normálne povedala že nie že ja mám plány. 😅 Ale od vtedy stále tieto komentáre. Ja chodím pravidelne každé dva týždne do Bratislavy za kamarátmi. Takže ona už vie a vždy deň pred tým ako mám odísť začnú takéto reči . A celý víkend následne aj keď už som preč .

pribinak
31. máj 2024

@luciana656 prečo jej dvihas mobil? Mami mam program ozvem sa neskôr. Pošlem takúto sms a vypinam

terezka1947
31. máj 2024

Čím je mama diktátor?
Máš 18r,s mamou nebývaš. Už pracuješ?si od mamy finančné úplne nezávislá?
To mi nejako nejde dokopy. Hoci nevravím,že je to nemožné.
Ale nevidím nič zle na Tom,že mama sa o teba bojí,tiež by som sa bála o 18r.dievca.
A chcela by som vidieť,že žiadny rodič by dieťa vôbec neriešil po 18r. ,úplne by mu bolo jedno,čo kde a ako robí.

luciana656
autor
31. máj 2024

@pribinak práveže nedviham 😅vždy tam mám potom atentát a to je jedno či je mobil vypnutý alebo nie . Keď je mobil vypnutý väčšinou potom už píše . Väčšinou sa jej ozvem po víkende keď už som doma. Ale zrazu je potom pokoj . To už sa tvári že nič .

ssimusska
31. máj 2024

@luciana656 Absolútne jej nemusíš oznamovať čo robíš a kedy to robíš alebo kam ideš. Nebývaš s ňou, nemusí vedieť každý tvoj krok. Veď predsa už si žiješ svoj samostatný život.

luciana656
autor
31. máj 2024

@terezka1947 vzhľadom na to ako sa ku mne správala keď som ešte s ňou bývalá tak nechápem prečo by sa mala tak veľmi zaujímať teraz . 🙂 ako som písala ja chápem že sa bojí . Ale keďže viem čoho je schopná a ako vie manipulovať. Hnevá ju to že teraz už takú " moc" nemá ako keď som bola ešte pri nej .

luccija
31. máj 2024

@luciana656 takže bývaš u frajera, pracujes?, mobil nezdvihnes.Veľa detí v 18 tke si myslí, že sú pupok sveta.Ja by som chcela počuť tu maminu verziu😉ale v podstate máš pravdu nemusíš nič ani s ňou nikam chodiť, ani zdvíhať mobil si dospelá.

luciana656
autor
31. máj 2024

@luccija áno bývam s priateľom. Pracujem v gastre . 🙂

maminkadeticiek
31. máj 2024

Treba jej jasne a dorazne vysvetlit,ze nezijeme v 19 storoci a nepotrebujes gardedamu.A kedze s nou nezijes nevesaj jej na nos kam chodis.Ak ti to nefinancuje nemusis to robit.

januska12323
31. máj 2024

Prestaň jej všetko vešať na nos a bude po probléme.

0silvia0
31. máj 2024

@luciana656 no bože, bývaš s frajerom, si finančne nezávislá, no ok, aj keď rátam ako rátam, moje deti končili stredné školy až po 19-ke, ale asi máš skončený nejaký 3-ročný odbor. Je to len na tebe aký dosah na seba necháš tvojej matke. Nič nemusíš, povedz jej, že ti garde robí frajer, že ona nech si nájde tiež (ak nemá).

alickapusinka
31. máj 2024

načo je dobre hovoriť ideš tam a tam. Jasné ak jej povieš chce ísť s tebou. To sú taký ľudia ako pijavice prepáč ale aby s dospelou ženou manipulovala matka a vydierala ju citovo cele zlé toto určite nie. Nič jej nehovor načo to je dobré. Načo jej všetko vešiaš na nos. Robíš chybu TY a nie ONA .Toto je dôsledok iba čo píšeš ak by o ničom nevedela nič by nechcela a neprorokovala by somariny. Nič nie je náhoda. Mňa by len zaujímalo načo jej všetko hovoríš a potom sa sťažuješ.

luciaruz
31. máj 2024

Moja matka bola daco veeelmi podobne. Ako rodic totalne zlyhala, ako deti sme nesmeli mat vlastný nazor, len pritakavat. Vobec nezvladla, ze som samostatna a nepotrebujem ju. Tak začala citovo vydierať, potom aj urazky, vulgarizmy...nepomohlo ze som jej zaplatila dlhy, prerobila cely byt... proste bola coraz odpornejsia a odpornejsia. Az sme sa vidali tak cca raz za mesiac, dva. Totalne toxicky clovek, kazdemu zelala zlo, kazdeho ohovarala, aj mojho uz dnes manzela, ktorý jej skakal okolo zadku ked daco potrebovala. Prerusili sme s nou styky, totalne, aj na soc.sietach, aj osobne, telefonicky... a lutujem iba jedno, ze som to neurobila davno.