Potrebujem radu. Mama sa po smrti svojho brata, ktory sa staral o babku, vratila zo zahranicia na slovensko. Mala tam priatela, kamosov a pracu. Babka je alkoholicka, mamin brat zomrel, ze sa prepil a aj mama tomu prepadla. Uz je tu 2 roky. Pobera opatrovatelske a nikam nechodi. Je iba s babkou v dome a piju obe. Bojim sa o mamu, velmi schudla a cela sa trasie, za triezva. Vidite nejake riesenie, ako mojej mame pomoct? Ja som v koncoch. Bojim sa, ze dopadne ako jej brat. Dalo by sa nejako cez socialku, jej odnat opatrovatelsky a donutit ju ist na liecenie, popripade aj babku? Alebo dat babku do domova alebo babku vyhlasit za nesvojptavnu? Ma demenciu zacinajucu... Zeny ja som fakt zufala. Mama ma 55 rokov a je troska. A bola taka vitalna. Mama nechce dat babku do domova a ani babka nechce opatrovatelku. Aby mohla mama do prace.Je tu nejaka sanca ako jej pomoct, aby sa neupila k smrti?
Nasilu jedine sudom.... bohuzial su take zakony pokial sama nechce nedonuti ju nikto :(
@siasis ak by sa sudom dalo, idem do toho. Ale ako? Co mam zacat riesit?
Tato smutna tema je tu rozoberana 300x. Precitaj si rozsiahle prispevky....
Sudom ze by soferovala opita alebo znama zavolala policajtov na otca kt pil ze ju ,,napadol,, a tak uz to islo...
Zbaviť svojprávnosti sa už nedá, len obmedziť právna spôsobilosť na niektoré úkony
Ehm, domov dôchodcov nevybavis za týždeň ani za dva. Okrem toho, ak by si starobinec aj vybavila, ak je babka rozpita alkoholička tak bude rovit problemy a kľudne sa môže stat ze starobinec zruší zmluvu o poskytovaní služieb a máš babku spat doma
Navyše ako tam chceš dostať babku ak je mentálne tak na úrovni že fungujú všetky je kognitívne funkcie? No nijako.
To je niečo úplne iné, ako keď je človek nevládnych či má psychiatrickú dgn.
Súhlasí S @evamarek77 nechce sa mi veriť že mama sa stala len tak popri babke alkoholickou, myslím si, že pila už predtým, ale chodila do prace a musela to tajiť, teraz už nemá dôvod hrať divadielko pije bez obáv, peniaze má iste
Pokial nie je mama nebezpečná pre okolie, nasilu ju na liečenie nedostaneš. Aj tak je iba mala šanca, ze sa k tomu nevrati.
Máš to veľmi ťažké, držím palce! ♥️