Ahojte vsetci.Uz si neviem dat rady ,tak dufam,ze mi trosku poradite.Mam uz svoju rodinu a krasne deti,no zijem v spolocnej domacnosti zo svojou matkou o ktoru sa staram.Neviem ci to mam brat ako citove vydieranie ,alebo... Matka nieje tak zla ale ma svoje muchy,tak isto aj ja niesom bez chyby.Vsetko chce vediet ,dirigovat,kontrolovat.Ked k nam pride navsteva stale sa len stazuje ,ze ona nemoze ist do kuchyne,aky my sme na mu hnusny atd.Kontroluje mna a manzela ako male deti.( kam idete,kam isiel -preco tam isiel,...) A ked jej nieje povoli zacne drzat hladovku ,alebo pri najhorsiom si da kupit stravu susedovi.Prestane so mnou komunikovat a tim mi dava najavo ,ze ja som ta zla co ju urazila.Preto po hadke alebo nejakom konflikte mam strasne vycitky svedomia.Ps :pride mi to ako keby ona bola stimto stavom spokojna
@mamicka2802 vie ako na Teba...co ma robit aby bolo po nej. Nenechaj sa vydierat. Nech hladuje, nech si da kupit stravu susedom....nechat ju tak. Viem,ze Ta to mrzi a asi sa obavas co si zacnu susedia mysleit, ale ked ju to nemrzi....
popr. neviem kolko ma rokov, ci ju nechyta starecka demencia....vtedy zacnu byt ludia paranoidni, vymyslat si ze im doma rodina robi zle, kradne veci, atd....cize mozno smer lekar....
@mamicka2802 A to zijete vy u tvojej mami alebo ona u vas? Zial, ak je to jej nehnutelnost, tak ma pravo si stanovit svoje hranice... ano mohla by byt benevolentnejsia, nuz ale nemusi a zo skusenosti viem, ze cim je clovek starsi, cim ma viacej zdravotnych problemov, tym je viacej zatrpknutejsi. Ono povahu maminy uz zial nezmenis, mozes sa s nou skusit porospravat, ale viac nespravis. Bud sa prisposobite, alebo sa zariadite inak, ina moznost neexistuje.
@mamicka2802 to sa volá citové vydieranie...je mi to ľúto...musíš stanoviť hranice...dovoliť jej pokiaľ je to vám príjemné...da si nakúpiť susedovi? Spýtaj sa jej či by sused nemohol na budúce nakúpiť aj vám...je to tvoja mama...môže mať svoj pohľad na vec...ale v žiadnom prípade ťa nesmie dirigovat...
@barbora0308 nehnutelnost je moja ,zdedila som ju po otcovi.Kedze je chora a s amputovanou nohou tak ju opatrujem,cize som na opatrovatelskom.
@mamicka2802 tak to si musis s mamou sadnut a porozpravat sa. Ma mama kamaratky alebo nejake vyzitie? Podla mna sa nudi tak Vas kibicuje. No a sice pises, ze dom je tvoj - ale asi ked ti ho daval otec tak to robil preto aby si mamu doopatrovala. Takze "tvoj" ako tvoj.
@kittykat22 vsak prave ,ze uz kazdy rezignoval knej chodit.Akurat sused a ten mi uz lezie dobre na nervy.Len pletky zhana aj ten a potom je hriech
@mamicka2802 presne toto isté robí aj moja mama(byva ona u mňa) plus moja za všetko narieka. U nás dosť pomohlo,keď som sa s ňou natvrdo porozprávala a pochopila,že rodina sa nebude prispôsobovať jej(sčasti ano,lebo má zdr.problémy) a že aj keď predvedie svoje divadielko,tak si nepomôže. Skús jej vysvetliť,že ak má pocit,že spoločné žitie je pre ňu zlé,tak existujú aj iné možnosti. Inak moja mama bola takáto vždy,ale ako zomrel ocino tak sa to viac zvýraznilo.
@mamicka2802 musíš byť na ňu tvrdá aj za cenu ďalšej hladovky a jedla kupovaného susedom. Odstrihni sa a nesmie sa ťa to dotýkať. Ešte sa jej opýtaj, či aj zajtra jej kúpi sused jedlo, aby si vedela, že si s ňou nemusíš robiť starosti čo sa jedla týka. Ale to musíš aj na sebe trocha popracovať.
@mamicka2802 suhlasim s @kittykat22, ono ti nic ine neostava, len si s nou sadnut a pekne bez nejakych emocii jej vysvetlit, ako to vnimas a co by si rada zmenila. Aj ked osobne si myslim, ze tvoju maminu uz moc nezmenite 😒 ... Spomenula som si na babku, ktora zila sama vo velkom dome. Nikdy si nedala poradit od nas, ba dokonca, ked sme ju isli cela rodina navstivit, tak bola nasrata na vsetko, co sa jej nepacilo a naopak, ked sme ju nesli navstivit nejaku chvilu, tak bola nestastna, ze na nu kasleme 🤷 proste nebolo dobre nic a chyby nasla vo vsetkom. Ono ked ma clovek zdravotne problemy a je otkazany na inych, tak sa stane riadne zatrpknutym a ak sa sam nehodla zmenit, tak s nim ani za boha nepohnete Prajem vela sil a snad bude mamina aspon trocha ochotna sa prisposobit. 🍀
@mamicka2802 manipuluje....je mi to luto. Asi uz ma svoje roky a nema nic ine na starosti, tak robi toto. ALe vy ste dospeli ludia a nemas povinnost jej hovorit, kam idete a preco a uz vobec nemoze vraviet co a ako s detmi, to su vase deti a vy sa mate postarat. Takto moja starka manipulovala moju mamu a ta mala stale vycitky svedomia, nech som jej ja hovorila kolko chcela, ze je to manipulovanie. Mama to aj vedela, ale nemala silu svojej matke odporovat...je to smutne, ak toto robia rodicia detom. DUfam, ze to vsetko zladnes, snaz sa nad niektore veci pozriet z nadhladu a trosku mozno matku aj ignorovat, ak sa oduje a nekominukuje.
@mamicka2802 ako sa na vychode hovori, niet chyza bez kriza. Nepotesim ta, nepoznam ani jeden jediny pripad, kedy by uz dospele deti so svojimi rodinami zili s rodicmi v jednom dome v harmonickom vztahu. Vzdy je tam nieco, ten rodic vzdy bude mat pocit, ze ma byt "po jeho", lebo je rodic. Je pre nich velmi tazke, podla mna az nemozne akceptovat, ze to ich dieta je uz dospele, ma vlastnu rodinu a moze mat iny nazor, moze chciet veci riesit inak. Moja babka ma 88 rokov, mamka 61 a je to to iste. Neviem, ci toto ma nejake vychodisko.
Verim, ze je to narocne..Hlavne sa starat o maminku s amputovanou nohou este v jednej domacnosti....Mozno aj na teba je to dost...Lebo naozaj starat sa o starsieho clena rodiny, ktory ma uz svoje zdravotne problemy, je ozaj narocne...Nerozmyslala si napriklad nad tym, ze by si co ja viem, isla do prace a o maminu by sa niekto iny staral?Ja to skor vidim v tom, ze ste v jednom kolobehu...Stale spolu....Potom to uz zacina nebyt vzacne....
K tej jej hladovke. Kolko dni ju drzi? Ci je to pre nu nebezpecne? Pretoze ak je to do 3 dni, tak sa jej nic nestane, dokonca to moze byt aj zdraviu prospesne, pokial sa moc nehybe. Pises, ze ma amputovanu nohu. Ak ta tym vydiera, tak kludne sa porad s jej doktorom a neviem, ale moze ti potvrdit, ze je to ok, aby si nemala vycitky. Nemusis ich mat. Kratkodobou hladovkou by si nemala ublizit, ak samozrejme nerobi ine sprostosti. Ako jedenie liekov na prazdny zaludok, neviem, toto by napriklad mohol byt problem pri tej hladovke.
Dobré ti baby píšu, slušný a tvrdý rozhovor. Že jej pomôžete všetci, postaraš sa, ale dirigovanie musí prestať.
Možno treba aj nejaké antidepresíva, poraď sa s lekárom, to už začína starecká demencia....
Pokial je po psych.stranke zdravá, a jej rypanie je len nepríjemná povahova črta, úprimný ale rázny rozhovor. Je to na palicu takto žiť, rozvrátiť sa ti môže vzťah s manželom,deti môžu byt tiež týmito poznačené.
Cize mame preriect do duše.
T.c som na rd, no pracujem v dss,a tam som si týchto príbehov vypočula,a preto neodsudim nikoho, že su to zle deti,ked rodica umiestnia do zariadenia. Napr.moja vlastná babka trvala na tom ze chce ist do DD ked ovdovie,ze nebude na starosť deťom.
baby dakujem vam za rady,dufam,ze to nejak poriesim
@mamicka2802 koľko má rokov?môže mať aj psychické problémy mozno by pomohlo skočiť k psychiatrovi či obvodnej pokecať.Bud bola taka cely život, alebo začína byť dementna či trpieť nejakou poruchou.A, keď je pri zmysloch a iba sa robí dôležitá tak aj do domova môže ist🙂takýto ludia si nájdu dobru empaticku obeť, ktorej robia peklo zo života a živia pocit, že sa malo starajú, že im je na príťaž a pod...za týmto manipulovanim býva často strata lásky jej strach....že bude osamelá, že ku nemáte radi a tak potrebuje do všetkého strkať nos.Niekedy pomôže nakricat a ukázať, že toho máš akurát tak dosť
@mamicka2802 tiez byvame s mamou a tiez hra niekedy na city zo zaciatku som si to moc pripustala no teraz to mam na haku ked sa chce zduvat nech sa zduva ved ju to rychlo prejde a ked sa jej nepaci ja ju nasilu nedrzim...uz si musi zvyknut ze ja mam svoju rodinu a ked chce s nami zit tak sa musi zmenit...neboj ved ona to casom pochopí...
@mamicka2802 tvoja mama zije asocialnym zivotom a tak jej "hrabe". To by ale kazdemu hrabalo, byt nonstop sam. Nemate v meste bydliska centrum pre dochodcov? Tvoja mama si nutne musi najst inu zabavu ako riesenie tvojho zivota. Jasne ze ho riesi, lebo nic ine nema na praci. Kup jej puzzle, kvety do zahrady, kup jej macku, psa, kralika. Musis jej dat nieco o co sa bude zaujimat a da ti pokoj. Lebo vekom to lepsie nebude. A pekne sa s nou porozpravaj, ze toto ako zije nie je zdrave. Ze ju mas rada, ale teda je tvoja mama a tiez ocakavas ze sa bude chovat trosku normalne a daj jej na vyber a, b, c, d - co jej donesis, kupis, co ju bude bavit nech to vyskusa.
Ako situacia tazka. Nezavidim ti.
@barbora0308 bez emócií to je umenie ! To je fuha...
@mamicka2802 moc ma mrzi, ze sa tak trapis. Ale to je uskalie byvanie v jednej domacnosti s mamou. Preco nebyvate sami?