Máte taký život ako si ho zariadite?

15. feb 2024

Ahojte, chcem sa opytat, co si myslite, ci naozaj plati, ze clovek ma taky zivot ako si ho zariadi.
Mam dve male deti, mladsie s vaznymi diagnozami a posledne roky ma psychicky strasne vycerpavaju - je to kolotoc nemocnic, operacii, vysetreni, kontrol. Mam manzela, ktory sa snazi podielat sa/pomahat s detmi aj domacnostou, ale vacsinu dna som na nich sama. Od svokry absolutne pomoc cakat nemozem. Cca trikrat do roka poziadam o pomoc vlastnu matku. Teraz som ju poprosila, ci by mohla na dva dni prist k nam za vnucatami, lebo uz to nedavam, posledne mesiace idu z choroby do choroby a ja sama som uz asi mesiac chora. Dnes to bolo zase od rana o tom, ze ja som detom nieco povedala co sa bude robit a ona po chvili presny opak. Svojim spravanim ma vobec nerespektuje ako matku. Pred obedom sa to vyhrotilo a ona hned zacala svoj typicky prejav obete do ktorej si kazdy len kopne ked moze a naco som ju volala. Ja som povedala, ze kvoli tomu, ze uz nevladzem a cakala som od nej trocha pomoci, ze ci nevidi aky mam zivot a co riesim. Ona na to, ze ci ja nevidim aky ma ona zivot. (Zije sama resp.so synom - mojim bratom, chodi do prace, pride z prace a je na internete alebo pred televizorom alebo spravi bezne domace prace). Nasledne povedala, ze kazdy ma taky zivot ako si ho zariadi. To sa ma dost dotklo, pretoze to, ze sa mi narodilo tazko chore dieta s ktorym prekonavame od narodenia jednu tazku prekazku za druhou neviem ovplyvnit a samozrejme ze chcem prenho spravit aj nemozne, ale niekedy uz je to vsetko nad moje sily... Ma mama pravdu? Co by ste na to povedali?

mamickalisticka
15. feb 2024

Ten výrok má dve strany. Vám sa stala nečakaná ťažká situácia za ktorú nemôže nikto, takže naozaj takáto poznámka nie je na mieste, lebo keby ma každý možnosť, vyberie si zdravé dieťa. Na druhej strane keď je situácia, že žena má napr priateľa násilníka alkoholika a aj tak si s ním urobí dieťa, tak to sedí, má život,ako si zariadi, lebo má na výber, či bude s debilom alebo nie. Takže sa nedá zovšeobecňovať, avšak mama je neempaticka a na pomoc by som ju nevolala.

madeincssr
15. feb 2024

Ze si skvela mamina a zasluzis si uctu aj pomoc od blizkych 💙🌷. Len starsich ludi uz nezmenime. Mnohi rodicia nas budu mat za deti az do smrti.

bloger
15. feb 2024

Nie všetko je v našich rukách. Nedá sa všetko si zariadiť. Ono život prináša niekedy naozaj ťažké skúšky. A klobúk dole ako to zvládaš. Zaslúžiš si viac pochopenia a pomoc.

pkgirl30
15. feb 2024

je to tak pól na pól, niečo je dané osudom a niečo je slobodné rozhodnutie, ktoré sa časom ukáže či bolo dobré alebo zlé

autor
15. feb 2024

@mamickalisticka plne suhlasim s tvojim prispevkom ako si to vysvetlila

autor
15. feb 2024

@madeincssr a @bloger rozplakali ste ma 🥲

barbora0308
15. feb 2024

Co sa tyka tvojej mami...myslim, ze jej dosli argumenty v tom emocnom rozpolozeni v ktorom bola a povedala nieco, co bolo uplne odveci.
Vzdy vsak moze clovek spravit nieco, co mu zivot ulahci, v tvojom pripade asi obmedzit kontakty s mamou... 🫣 Niekto to ma v zivote lahsie a niekto tazsie, mnoho veci vieme ovplyvnit a zial mnoho nie.
Drzim ti palce a dufam, ze sa ti podari vyriesit tvoju situaciu a do buducna budes mat viacej pomoci s detmi! 🤞

mamina7070
15. feb 2024

a v com ta ako nerespektuje ak si vycerpana nechaj ju s detmi a ty chod z domu nemusis mat vzdy vsetko pod kontrolou

a zapajat do pomoci by sa mal
v prvom rade muz

reanda
15. feb 2024

vsetko, co ma clovek vo svojom zivote, si sam vybral.. akurat, ze nie kazdy vyber sa deje na vedomej urovni.. ale to malokto chape..
ale napr. teraz mas moznost sa na vedomej urovni zariadit - bud si budes volat na pomoc mamu, s ktorou si nerozumiete a len si navzajom nieco vycitate, alebo sa zariadis inak.. (a ked si povies, ze inak to nejde, tak to je prave ten vyber na nevedomej urovni)

doriiis
15. feb 2024

Nechápem jedno.Zavolas mamu na pomoc,lebo nevládzes a padas na hubu a potom aj tak dirigujes chod domácnosti.Preco,keď tak strašne nevládzes radšej neoddychujes?Prečo nevypadnes z domu na chvíľu s mužom do kina,na nákupy,prechádzku,čokoľvek sa odreagovať.Mama má pravdu v tom,že nemá zmysel niekoho žiadať o pomoc a potom mu tu pomoc dirigovať a vyčítať.

vanilkovazmrzka
15. feb 2024

Mame taky zivot, aky si zariadime… az do momentu, kym ho neskomplikuju veci, ktore nevieme ovplyvnit. Ako napriklad to chore dieta…

ivik4
15. feb 2024

No to isto...
Uz len to s akou startovacou ciarou do zivota sa narodi dieta robi vela. Ine je narodit sa do rodiny kde sa zije z vyplaty do vyplaty a to ked sa niekto narodi do rodiny kde maju dajme tomu firmu ( praca ista) ci financne na to aby dieta spravilo VŠ a podobne
Ja som si tiez nevybrala zivot v ktorom nebudem mat skoro ziadnu imunitu a mam ho. Som si to zariadila 😃

vanilkovazmrzka
15. feb 2024

Pozri, ak chces od mamy pomoc, tak nech sa tie dva dni o deti stara naplno, a ty si oddychni, idealne niekde mimo domu s detmi a mamou. Chapem, ze to mozno diagnoza dietatka nedovoluje, ale ak taku moznost predsa mas, tak vyuzi vzdy, ked je to mozne…

autor
15. feb 2024

@vanilkovazmrzka zo zdravotnych dovodov nie je mozne, aby som od dietata odisla na viac ako dve hodiny

mamina7070
15. feb 2024

aku ma dieta diagnozu? to neni dobre ze je zavisle len na tebe treba aj inych rodinnych prislusnikov nemoze
tombyt len na jednom cloveku ci uz ide o trvalo leziace dieta na kysliku ci o diabetika autistu atd

salamistka
15. feb 2024

Ono to je tak, že človek má vo svojom živote danú nejakú cestu, ktorou musí ísť, veľa krát môže urobiť hocičo, nezmení to, čo sa mu v živote deje...je to žiaľ tak, že niekto má v živote viac šťastia a niekto viac smolu...človek má síce pocit, že má slobodnú vôľu a môže urobiť čo chce, resp. zvrátiť nejaký stav, ale koniec koncov nezmení to, čo mu je zhora dané....to znamená, že ty si nijako nemohla ovplyvniť to, čo sa ti v živote stalo...

valeria_h
15. feb 2024

To je pravda len sčasti. Ale život je plný zvratov a neočakávaných situácií, preto veta "ako si zariadiš tak máš", nie je tak úplne pravdivá.

janagem
15. feb 2024

Ako... Dajme tomu. Máš rovnaký prípad ako naša suseda. Teda bývalá suseda, lebo nechala ťažko choré dieťa mužovi a oboch ich opustila pre iného chlapa a život bez záväzkov, lebo je ešte mladá, takže sa dá povedať, že si to zariadila.

Či je to správne? Asi všetci vieme.

Náhodou je super že sa takto príkladne staráš a mama netuší aký máš život. Ale to ani ty aký má ona. To že niečo nejako vyzerá, neznamená že tam nič iné nie je a to viem o čom hovorím. U nás doma sestra tiež nič netuší, čo sa deje s mamou, práve kvôli tomu, že má dosť starosti s vlastnou domácnosťou.

Takže by ste mali byť obe zhovievavejsie. A každá zmena prichádza od jednotlivca

thereisabear
15. feb 2024

Jedným uchom dnu, druhým von. Hlavne ak nemôžeš odísť od dieťaťa, tak je to riadny zaberák na psychiku. Ja mám dve deti s diagnózami a pomáha mi len ten čas pre seba, ktorého je aj tak dosť málo.

autor
15. feb 2024

@thereisabear vies, presne nad tym rozmyslam, ze to brat jednym uchom dnu a druhym von, mne sa nechce riesit dalsie zbytocne problemy, mam ich aj bez toho vyse hlavy, ale mama sa teraz tvari strasne ublizene a ja ked sa jej pre pokoj v rodine este ospravedlnim ani neviem za co, tak ona bude zase za vitaza vo svojej trpitelskej pozicii... Opat som sa presvedcila, ze spolahnut sa mozem len na seba a muza. Na druhej strane i ked moj vztah s nou je velmi komplikovany, nechcem s nou uplne prerusit kontakt kvoli mojim detom/jej vnucatam.

morusha
15. feb 2024

Klobúk dolu ako to všetko zvládaš...na druhej strane, mama prišla pomôcť a ty tvrdíš, že ťa nerešpektuje ohľadne detí, ty si mala nejakú predstavu, ona inú. O čo konkrétne išlo? Bolo to niečo dôležité, čo sa malo dodržať, lebo by ich to nejako ohrozilo alebo len išlo o to, že nesplnila tvoje predstavy ako sa im venovať? Však, keď si chorá, tak to využi a oddychuj, pokiaľ nebude treba vyslovene tvoju pomoc, preto si predsa mamu volala. Asi by som nešla do nejakých konfliktov a snažila sa nad tým povzniesť.

annm81
15. feb 2024

@reanda To sú tak sprosté reči, ktoré ma neskutočne rozčuľujú - ako si vybralo dieťa autorky to, že sa narodí tak, ako sa narodilo? Toto vravíš aj matkám, ktorým deti plačú od bolesti kvôli rakovine? Aj niekomu, kto ochrnie, lebo ho na ceste prevalcuje ožratý vodič???

Autorka, je jasné, že sú veci, ktoré nevieme ovplyvniť. A to, čo vieme ovplyvniť, je len v hraniciach toho, čo nám bolo dané. Skús mame povedať, ako ťa to zranilo a opýtaj sa jej, ako by si teda ona zariadila túto situáciu- šla by na potrat? Alebo odložila dieťa do ústavu?

Nemáš v okolí niekoho iného, kto by ti občas pomohol? Skúsila si osloviť nejakú kamarátku? Možno by na hodinku zabehla k vám a ty si môžeš aspoň zdriemnuť. Nemôžte si dovoliť zaplatiť nejakej študentke, alebo staršej pani, čo občas pomôže či už s deťmi, alebo domácnosťou?

reanda
15. feb 2024

@annm81 rozculuje ta to prave preto, lebo to povazujes za sprostost a neveris tomu, ze mas dosah na vsetko, aj na to, co si myslis, ze nemas.. keby si to neodsudila ako sprostost, nemohlo by ta to rozculovat, naopak, by ta to neskutocne oslobodilo a povznieslo.. co uz len moze byt rozculujuce na tom, ze nikto a nic nemoze za teba rozhodnut, ak s tym nesuhlasis? jedine tak pri pohlade 'spat' ta moze rozculovat, kolko si zbytocne trpela, ale aj to neskor pochopis, ze to malo svoj zmysel.. ale ak ti pride upokojujucejsie verit, ze si babkou v rukach osudu a nemas dosah na vsetko, tak si to kludne nechaj
ja nehovorim nikomu nic, len ak sa niekto opyta

btw, ty si pamatas, co bolo pred tvojim narodenim a ci sa rozhodla sama, kam sa narodis, alebo nie? predpokladam, ze si to nepamatas, tak nemozes s istotou tvrdit, ze si sa nerozhodla sama

lavender94
15. feb 2024

Z veľkej miery sa dá život ovplyvniť. Keď som si prečítala nadpis tvojho príspevku, myslela som si, že si ďalšia čo narieka nad spackaným životom. Ale u teba to tak nie je. Život ti priniesol ťažkú situáciu, ktorú si si sama nevybrala. Čo si ale môžeš vybrať je to, ako sa k tomu postavíš. Neviem akú dg ma tvoje dieťa a či ma šancu na plnohodnotný život, ale ak áno, stále máš svetlo na konci tunela a toto je len dočasná záležitosť. Každý mame v živote niečo, čo sme nechceli, chceli inak, ale to neznamená, že sa s tým nedá pracovať a nemôžeme si situáciu prispôsobiť daným okolnostiam tak, aby sa nám žilo čo najľahšie. Neviem čo ti poradiť, tvoju situáciu poznáš podrobne len ty.

lavender94
15. feb 2024

@reanda takže dieťa si samé vyberie, že ma rakovinu. Lebo v minulom živote to bol zlý človek a nedostalo sa mu svojho trestu. Síce tomu vôbec neverím, ale dobre, dajme tomu že to tam je. A čo rodičia takého dieťaťa? Oni si tiež vedome svojim správaním vybrali choré dieťa?

majlo1234
15. feb 2024

Nie, u vas to tak nie je, nakolko mate tazko chore dieta. Co uz sa tam da pozariadovat. V mojom pripade dajme tomu to plati, sama som si vybrala muza, pracu, miesto bydliska a teraz zijem so svojimi volbami. A ze to tvoja matka vypusti z ust takuto kravinu…

7miriam77
15. feb 2024

Tvoja mama by mala s tebou viac súcitiť a nie ti rozprávať také bludy, určite to neplatí, že život máme taký ako si ho zariadime,lebo človek mieni, život meni. A tiež ako tvoja mama a babka detí by ti mohla chodiť pomáhať aj bez toho,aby si ju o to musela žiadať. Mne moja mamina pomáha stále a to mám úplne zdravé dieťa a ja budem pomáhať mojej dcérke, keď bude dospelá a mojej mamine veľmi pomáhala jej mamina. Veď to je úplne normálne a malo by to byť prirodzené. Prajem ti veľa síl ...🍀🍀🍀😘

reanda
15. feb 2024

@lavender94 kazdy si vsetko vybera, aj ked ten dovod si uviedla ty, nie ja, ten je podla mna sprostost 😀

annm81
15. feb 2024

@reanda Chápem. Teda napr. taký László Csatáry, čo poslal z Košíc do koncentráku 16 000 ľudí, bol zjavne lepší človek ako deti, na ktorých robili v tom koncentráku mučivé pokusy, keďže jemu bolo dopriate v pokoji dožiť sa 98 rokov, kým tie zrúdy prosili o smrť predtým ako, zdochli v bolestiach. Rovnako dlhý zoznam ďalších vojnových zločincov, vraždiacich psychopatov a podobne.

0silvia0
15. feb 2024

@annm81
@lavender94 baby toto nerieste ak tomu neverite, a naozaj tomu verit nemusite. A je to naozaj tazko pochopitelne ludskym rozumom.