Máte pocit, že žijete v rýchliku?

31. aug 2021

Nemate pocit,ze zijete v rychliku a nestihate si uzivat chvile,nepamatate si dni... Poslednych par rokov ani neviem ako ubehlo a zacinam byt z toho frustrovana. Je jedno,ci sa nudim doma alebo mam povinnosti vyse hlavy proste ten cas leti. Zacinam mat podozrenie,ci sa nejako inak netoci zem 🤣 srandujem samozrejme. Ale ako sa da spomalit cas? Ako sa da uzit si chvile,ked teraz bolo rano a zrazu je vecer? Da sa clovek preprogramovat,aby vnimal cas pomalsie? Neviem,ci ma chápete, ale napr meditaciami sa vieme dat do kludu,tak existuje nejaka metoda ako sa naucit vnimat cas pomalsie?

zuzikak
31. aug 2021

sem sa pripnem lebo toto by zaujimalo aj mna.

brita7777
31. aug 2021

Tato doba je nastavena na vykon, na peniaze, pomer roboty a oddychu je neadekvatny, aj preto sa potom clovek citi ako v jednom kolotoci. Dan za dobu, v ktorej zijeme. 😔

mabenn
31. aug 2021

Kolko mas rokov a mas deti?

selest
31. aug 2021

Ano odkedy mam deti tak mam presne tento pocit😅

siska53
31. aug 2021

Tiez mam ten pocit 😅 myslela som, ze ked budem doma s detmi, pojde to pomaly, figu, aj to uletelo a ja zrazu uz vyse 6 rokov robim! Tiez by som.chcela.spomalit cas! Ako .snazim sa uzivat si chvile, ale aj tak ujdu rychlo.
Tiez podozrievam zemegulu, ze sa rychlejsie toci, resp.vesmir okolo 😁.

siska53
31. aug 2021

@brita7777 asi mas pravdu... 😥

nicicka
31. aug 2021

Ide to príšerne rýchlo. No najviac mňa štve, že ak keď mám kľud tak si ho neviem užiť a vychutnať. Stále mi beží niečo v hlave čo musím, alebo chcem. A oddych nikde 😭

mareka49
31. aug 2021

Podľa mňa strašne záleží akú máš pracovnú dobu, pripadne aké máš staré deti.
Sústavne sa zenieme za dobrým pracovným výkonom a veľa obetujem kariére a potom ten čas v práci od 8 do 17 dobiehame po večeroch, rýchlo si aj užiť tie peniaze.
Športovať, cestovať, zažívať, nakupovať..
A ak máš deti, tak to sa ešte všetko násobí.
Pripadne sa moc venuješ práci alebo deťom a potom aj keď mášvolny čas tak nevieš si ho užiť možno?
Inak ak si slobodná a s v poho pracovnou dobou, tak neviem, či majú z čoho pramenit tvoje pocity.
Ale všeobecne sa roky 2000 + nesú v znamení rýchlo rýchlo rycho.
Zvoľ inú formu trávenie voľného času.
Príroda, jogove cvičenia, knižka ponorenie sa do seba a odmenuj sa občas 😊

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa2
31. aug 2021

Tiež presne o tomto premýšľam . Nestíham,nestíham, nestíham. Nežijem, len stále niekam utekám. Nadávam si že sa nevenujem deťom, lebo človek je stále v práci . Keď pridem domov som unavená tak že nezvládam základné veci. A najhoršie je že sa mi to ani finančne nekompenzuje . 😣

janush
31. aug 2021

Ja uz nemam ten pocit...Tiez som bola v jednom behu, no jedneho dna som si povedala dost. Zmenila som pracu, chodievam castejsie do prirody, obcas na kavu s kamaratkami, varim iba rychle jedla, citam knihy, chodievam behat, pozriem si film, atd.. Odvtedy sa citim ovela lepsie, zdravotne problemy, ktore som mala postupne opadavaju.. Mam sice menej penazi, ale lepsi a pokojnejsi zivot (a to mam muza a dve este pomerne male deti).... 😉

sante81
31. aug 2021

Od kedy som mala zle výsledky a doktor mi povedal že mám málo rokov na to, aby som žila v strese a príliš rýchlo, snažím sa spomaliť. Resp sa to učim. Z práce sa neponahlam, tých 10min čo prídem neskôr mi nejde, šálka kávy poobede má svoje čaro a hlavne trávim čas s deťmi. Na nich vidím ako všetko leti

rainee
31. aug 2021

Je to tak, ako už bolo spomenuté, v dnešnej dobe je úplný nepomer práce, stresov, výkonu a oddychu. Moj otec vždy hovoril ze najcennejšía devíza je voľný čas. Životné tempo našich rodičov a naše sa nedá porovnať.

loliki
31. aug 2021

Sťažujeme sa, že nemáme čas na nič, ale máme čas písať o tom na MK. Keď máš pocit, že nestíhaš, spomaľ a začni zhlboka dýchať.

macikovaiveta
31. aug 2021

Ja som určite staršia ako Vy,ale aj mne sa zdá,že to strašne letí a niektoré roky ako by som ani neprežila ale prespala.Musíme si asi samé nejak inak všetko nastaviť,proste spomaliť.🙂

rainee
31. aug 2021

@sante81 presne 90% zdravotných problémov spôsobuje stres. Ľudia sú unavení, vyhoreni, nedajbože ochories a hneď ta vymenia aj keď si pre firmu obetovala x rokov života.

ivangeline
31. aug 2021

Zit pritomnym okamzikom.

17alexis
31. aug 2021

Cim je clovek starsi, tym ma aj viac pocit, ze mu rychlejsie plynie cas. Je to tym, ze uz vsetko pozname. S manzelom travime vikendy casto na horach, bicyklujeme, venujeme sa nasmu krstnatu, ucime sa a ide to "pomalsie". Naopak, ked si dame cez uprsany vikend serialovy maraton alebo robime take vsedne veci, tak nam to ubehne velmi rychlo.

renab
31. aug 2021

To, ze vnimame, ze cas leti, je podla mna dane mnozstvom vnemov, informacii, udalosti, ktore cloveka denne bombarduju. Moja prababķa a jej rovesnici sa za svoj zivot ledva dostala na pole za dedinu, max. do vedlajsej dediny. Zili kludnejsim zivotom, nemali tolko podnetov. Teraz je to uplne inak.
Takze ak chces spomalit, staci vypnut telku, mobilne siete, ist na samotu u lesa a mas casu kolko potrebujes 😉

marcellka32
31. aug 2021

Deti trošku podrástli (sú samostatne), z práce sa nezeniem, nákup potravín riešim piatok a utorok, varím jednoduché večere prípadne donáška, deti pomáhajú v domácnosti, veľké pranie je v sobotu, upratujeme priebežne každý deň len niečo, nezehlim vôbec len košele, mám zminimalizovanu domacnost...žijeme aktívne, výlety a pod

derdia
31. aug 2021

Pokial sa clovek stara len sam o seba, max o macku a psa a frajera... Zivot je gombicka. Ale ked pridu deti, cas leti..... Este sa to aj rymuje😂😂😂

hederamonstera
31. aug 2021

Nie, meditujem a vacsinu casu som v pritomnosti.

autor
31. aug 2021

@mareka49 praveze mam dobru pracovnu dobu. A uzivam si volne chvile,nie som otrokom prace a aj tak to uteka. Ja si doprajem cas pre seba aj konicky,aj rodinu,ale stale to bezi. Aj keby som cely den prelezala cumenim do blba,tak mi to pripada,ze som lezala len hodinu a nie celu den.

autor
31. aug 2021

@janush aj ja som zmenila pracu,posledne dva roky mam klud aj doma. Relaxujem,citam knihy,pozeram filmy,sportujem,do prirody chodim. Robim veci,ktore ma tesia a podla chuti,do nicoho sa nenutim,ale ten cas aj tak leti. Urcite sa musi zemegula rychlejsie krutit inak si to uz neviem vysvetlit 🤭🤣

mareka49
1. sep 2021

Otázka je ci nemáš pocit ze ti niečo uniká?
Napriklad dieťa, ďalšie dieťa a ešteby si niekde vnútri chcela a čas sa ti kráti?
Alebo máš niekoho co stíha toho (naoko) viac a tak máš pocit, že..
Inak ak ta to už obťažuje alebo sa to zhoršuje alebo nevieš nájsť príčinu skus aj psychológa.
Vela znáš žije podobne, ale zas ak lezis pol dna a mas pocit ze to bolo chvíľku môže to byť aj príznakom nejakej začínajúcej poruchy(?)
Neviem, nechcem ta strašiť, prepáč, ale všeobecne zle vnímanie času, zrýchlenie.. môže byť príznakom.
Tak veľa stastia

derdia
1. sep 2021

@hederamonstera a mas deti a rodinu?

hederamonstera
1. sep 2021

@derdia mam rodinu, dieta o chvilu pride ale nemyslim, ze sa na tom nieco zmeni 😊

derdia
1. sep 2021

@hederamonstera nuz ak to bude prve dieta, tak sa zmeni vela. Alebo skor by som povedala, ze vsetko.

hederamonstera
1. sep 2021

@derdia moze byt, ale to neznamena, ze prestanem zit v pritomnosti

hederamonstera
1. sep 2021

Ale samozrejme, ze ked sa pozriem, ze mam uz cez 30, ze kde tych 30 rokov ubehlo, tak aj mne to pride, ze to bolo za sekundu. Ale to je uplne normalne. Preto si stale uzivam kazdu chvilu, lebo o chvilu si poviem, ze ako rychlo ubehlo tych 80 rokov😊 nezamyslam sa nad tym co som mohla spravit inak a ani ma netrapi buducnost - lebo zatial vam uteka pritomnost. To je najvacsi zrac casu. Skuste sa zamysliet nad tym, kde vam pobehuju myslienky