...hlavne ak mate aspon dve alebo viac deti?
a preco auto nemate?
z principu, kvoli financiam, alebo z akeho dovodu?
Ahoj, ja auto nemám a mám svoje dve deti. Presúvame sa MHD, a veľa krát chodievam aj s viacerými deťmi. A auto nemám kvôli financiám. Som sama s deťmi. Dá sa to zvládnuť úplne v pohode, ale samozrejme autom by to bolo komfortnejšie. 🙂
ja sice auto mam, ale prave vcera som sa zamyslala nad tym, ake je to mat deti a nemat auto a napadlo ma, ze mnoho mamiciek auto az tak nepotrebuje. ak ziju v meste, skolku a skolu pre deti maju o ulicu dalej a obchod na svojej ulici, starych rodicov v dosahu alebo takych, co radi pridu, tak sa to podla mna da zvladnut. najma v meste kde mas vsetko poruke.
Ahoj, ja mam dve deti, byvame na dedine, takze, ak idem k lekarovi alebo na nakup, musim ist busom do mesta. Niekedy je to fakt otrava, hlavne, ked bol maly mensi a trepala som sa s kocikom 😒 . Teraz riesim ako to bude, ked pojdeme do skolky, lebo skolku aj skolu mame v susednej dedine a ked malych odvediem, tak musim cakat hodinu na autobus domov ☹ . Auto nemame preto, lebo nemam vodicsky preukaz a nemozem sa donutit si ho urobit. Manzel sice vodicsky ma, ale je stale v praci, takze by nas aj tak nemohol stale vozit ☹ . Ale ak nieco potrebujem, zavolam bratovi a ked ma cas, tak nas zavezie kam chcem. 🙂.
@xlucia tak my auto mame, ale ja ako nešofer sa presuvam s detmi vsade peso alebo ked ideme k starkym cez cele mesto ak autobusom..v teplych meaicoch bicyklami 🙂 edze byvame v meste , skolku mam vedla domu a skolu vzladame autobusom cez 2 zastavky..kruzky mame cestou domov zo skoly...zahradu blizko ..úptraviny vedla domu..tak zvladam uplne v pohode. s manzelom chodime autom ked je doma..ale inak mne osobne auto nechyba. 🙂
Ja mám síce iba jedno dieťa a bývam v meste, ale na jeseň si plánujem kúpiť auto. Kým som bola s malým doma na materskej, tak sa to dalo zvládať pešo s kočíkom resp. MHD. Ale teraz som začala chodiť do práce a bez auta to jednoducho nestíham - ráno brať malého do škôlky, utekať do práce, z práce zase utekám pre malého (škôlka je iba do štvrtej, takže je to problém). Teraz používam horský bicykel s cyklosedačkou (malému sa jazda veľmi páči) ,ale cez zimu si to na bicykli neviem predstaviť. Ešteže som si vodičák urobila počas tehotenstva. Teraz by som už nemala šancu to časovo stíhať.
Zatiaľ mám 1 dieťa, ale keďže budem mať čoskoro dve, idem na kondičné jazdy, lebo som veľmi dlho nejazdila a teraz to budem potrebovať. Auto máme, len ja vôbec nejazdím. No teraz s dvomi deťmi si to dosť neviem predstaviť, to že mám ísť preplneným autobusom plným dôchodcov je momentálne pre mňa nočná mora. Pretože sadnúť ťa samozrejme nepustia a to že ti pomôže niekto s kočíkom, tiež môžeš snívať. A presne ako píše @adka2121, neviem si predstaviť, že chodím do práce a nemám po ruke auto, to v BA by som v žiadnom prípade nestíhala chodiť pre deti do škôlky. Takže o týždeň sa sťahujeme a hneď potom sa hlásim do autoškoly na tie jazdy. Ale ak niekto nemá auto, možnosti, dá sa samozrejme... len tie nervy čo to človeka bude stáť... ak sa dá, tak volím jednoduchšiu cestu
Ahoj, my auto mame, vacsinou ho mam k dispozicii ja s malym, ale uz sa stalo par krat, ze si ho musel manzel vziat do prace a popravde vobec mi nechybalo, do obchodu chodime vramci kazdodennej prechadzky, do mesta, rodinneho centra a doktora to tiez nemame daleko takze to v pohode zvladame aj bez auta, jediny problem bol ked som nemala auto a potrebovala som ist v noci s malym na pohotovost do 20 km vzdialenej nemocnice, ale nakolko mame dost velku rodinu a vsetci maju auto mala som komu zavolat 😉
AHoj, ja aj MM síce vodičák máme, no na auto sme stále nenašetrili, máme dve deti, 4,1 ročné, a k tomu bývame na dedine, takže niekedy to je fakt "o hubu", kedže som starším treba často chodiť po lekároch, ak vyjde počasie, ideme busom, ak nie, moji rodičia, aj švagor, auto majú, no zas nemôžu stále požičiavať. Tak po doktoroch si požičiame,a j raz zam esiac na obrovský nákup do hypermarketu, kedže sa odmietam trepať domov každý den s dvoma nákupnými taškami, nakúpim čo treba, na dedine dokupujem len čerstvé veci, a čo chybne :D :D raz si auto kúpime a budeme chodiť po výletoch, o tom snívame obaja :D
Ja mám tri deti, (22,16 a 4), som s nimi už dlhšie sama. autá som používala 20 rokov. v januári nám ukradli octaviu combi tesne po leasingu. do vtedy by som si život bez auta nevedelaani predstaviť. som z BA. na jedno konci bývame a doslova na druhom konci Bratislavy pracujem. Od kedy som bez auta mám pocit, že vládne u nás väčšia pohoda,nikam sa ,,neponáhľam". mám pocit, že mám akosi viac času. odpadlo my neustále nakladanie a vykladanie malého a tiež úplne zbytočných nákupov z auta......tiež najradšej nakupujem v marketoch, ale nakúpim to čo potrebujeme, nie všetko to čo je práve v ,,akcii"..... vytiahla som z pivnice bicykel. do konca som so 4 ročným synom absolvovala 10 km výlet na bicykloch...lekárku máme v meste, ale aj to dá zvládnuť. jedine mi auto chýbalo, keď konečne aj v Ba napadol sneh a nemohli sme sa ísť cez víkend lyžovať na Zochovú chatu, ale keby som moc chcela, v práci máme dosť áut, ktoré by som mohla počas víkendu využiť. možno to bude znieť nezmyselne ale ja si pochvaľujem. 😉
kocky, tak ja vas obdivujem, co nemate auto.....my mame 2 😅 😅
mm chodi stale niekam prec pracovat, dr. mame 45km od nas a do mesta to sice mame 8km, ale ja som MHD-ckou nesla od skoncenia strednej.....
jedno mal mm ked sme sa spoznali, ale take studentske, trojdverove...pri jednom dietati to islo, ale pri dvoch to uz bolo "o hubu", tak sme sa zhodli, ze treba nove auticko.....
@luciferkax nenasetrili sme este ani my, ale na leasing sa dalo a kupili sme 7-miestne, nove a to sme este ani netusili, ze budeme o chvilu cakat tretie babo....keby sme nekupili takto vtedy, tak teraz urcite ano.....
nam auto jednoznacne ulahcuje zivot! urcite viem ze by sa dalo existovat aj bez neho, ale bolo by to dost komplikovane. syn chodi do skoly na opacny koniec mesta a poobede musime stihat este kopec kruzkov oboch starsich deti ktore sa nam prekryvaju. napr. ak je mm v robote a ja potrebujem vyzdvihnut dceru na gymnastike a o 15 minut neskor syna na inom konci mesta z tenisu neviem si predstavit ako by som tobez auta zvladla 😝 aj tak to uz teraz casto stiham LTT 🙂 a to este mame aj nemcinu, tanecnu.... a ked nahodou krpec poobede dlhsie spi, nechce jest, obliect sa alebo inak strajkuje.... aj tak nestihame 😀
ked sa da ja chodim rada pesi a prejdem sa s kocikom ale to stiham vacsinou len cez vikednd 🙂
ale ked mal starsi syn dva roky tak nam po vianociach ukradli auto a ja som prave otehotnela s dcerou. chodili sme vtedy s malym na plavaren na druhy koniec mesta a zozaciatku som si nevedela predstavit ze ako tam budeme chodit bez auta. zvladala som to autobusom ajv 20 stupnovych mrazoch a tehoteskymi nevolnostami ovesana 3 taskami. 😀 takze vsetko sa da ale preco si neulahcit zivot ked mozeme 😉
🙂 vsetkych ktori funguju s detmi bez auta obdivujem 🙂
my mame 3 deti a nesoferujem.. byvame v BA, takze to zatial zvladam v pohode s MHD. Vsade mame blizko, skolka, obchody, lekari, do centra par minut, najdalej to mam v ramci mesta asi do IKEA - polhodku busom.. 🙂 Ale keby sme byvali niekde inde, asi by som bola nutena spravit si vodicak.. zatial sa to da aj bez neho.
este s dvomi detmi som vsetko riesila s MHD, resp. pesibusom (mame poruke postu, skolku, hypermarkety aj zdravotne strediska), ale ked sme planovali tretie, tak som sa konecne donutila zacat soferovat (aj ked vodicak uz mam zopar rokov). ale v podstate nadalej viac vyuzivam MHD ako auto - nemusim tak hladat miesto na parkovanie 🙂 a odkedy tu v BA jazdia nizkopodlazne autobusy, tak nie je problem cestovat s kocikom 😀
auto pouzivam raz za cas na veeeeeeeelky nakup, alebo ked ideme k starym rodicom mimo BA, resp. na dovolenku....
my auto mame, vlastne mm ma svoje a ja s detmi svoje... ale spomenula som si na jeden rozhovor mojho krstneho syna a nasej dcery, vlastne skor monolog krstneho. on mal vtedy 6 a nasa mala 3 roky.
zacal "ty sa mas, od narodenia mas auto" nasa nechapala a len sa usmievala. krstny pokracoval vo vysvetlovani "ty si ani nevies predstavit ako som sa ja nachodil, ked som kazde rano musel chodit do skolky pesi a to nehovorim ked som musel ist este aj zo skolky do obchodu. a niekdy bolo strasne teplo a niekdy zas snezilo. esteze uz teraz mame auto, lebo fakt by som to nezvladal 😀
Takuto alternativu su neviem ani "vo sne predstavit" 😅
Rozmyslam len nad takou hlupostou, ako by som sa so synom dostala na obycajny tenisovy trening.
Takze:
-velky kos s loptickami(je ich tam asi 150)
velke puzdro, kde su 4 rakety
dalsia taska na prezlecenie( kde su botasky, sortky, uteraky, spodne pradlo, hygienicke veci na sprchovanie pre oboch)
k tomu moja kabelka (lebo tam chodim hned z prace)
jeho skolsky vak (s knihami)
jeho obedovnik..........
....A o dietati cislo 2 a jej prirucnych taskach uz ani pisat nebudem....
Vzdavam sa 😉
@sisaha dalsi dovod, je mat auto a nemat vodicak 🙂 , to je moj dovod, stoji mi pred bytovkou a nie a nie sa dokopat k spraveniu si vodicaku, pretoze sa bojim, mam pred soferovanim respekt, takze u nas jazdi na aute iba mm, a my sa presuvame peso, pretoze vsetko mame po ruke a fkat velmi blizko skoly, skolky, doktorov, obchody, akurat raz za rok ked idem na nejake vysetrenie s detmi tak idem na buse a vtedy sa deti tesia, ze hura autobus, v dnesnej dobe je to normalne, ze rarita chodit na autobuse a tiez si raz za rok s ddetmi robime vylet na vlaku a to sa tesia, akoby to bolo nieco najnovsie, co este nevideli 😀 , ale my ked sme boli mali sme sa tiez tesili na vlak
ja som hromadnou dopravou necestovala uz 15rokov okrem lietadla. Auto musim mat pretoze hromadna doprava tu v zahranici mimo velkeho mesta neni taka bezna a auto je nutne mat. Vidim ale, ze susede sa prave narodilo 3 dieta a maju len 1 auto ktore pouziva cez den muz. Musi ju stale niekto vozit s 3 detmi alebo vola taxik z bytu sa dostne von tak 3 krat cez tyzden, neviem co s detmi v 2 izbovom byte robi lebo nemaju ani zahradu, v lete chodi s kociarom do praku nedaleko. nakupy robia cez vikendy s muzom.
Tak my auto nemáme. Nemáme ho asi preto, lebo ani ja ani manžel sme ho nikdy nemali teda myslím naše rodiny nemali auto a tak sme boli celý život bez auta a nechýbalo nám. Ani jeden sme si neurobili ani vodičák 😀 . Cestujeme hromadnou dopravou s tým problém nemám, ale už začínam pociťovať problém pri prevážaní sa na dovolenku, predsa len s dvomi deťmi ísť vlakom je dosť náročné. Tak pomaly začíname nad autum váhať tak uvidíme či sa rozhodneme.
my auto sice mame ale pouziva ho manzel kazdy den do prace a ja som s malym sama doma cely den vodicak nemam...takze momentalne sme v stave ze sa budeme musiet odstahovat do mesta aby som mala vsetko blizsie po ruke....
Všetci, čo tvrdia, že bez auta sa dá v pohode vydržať, určite neriešia napríklad chorých rodičov, bývajúcich ďaleko od miesta bydliska (každého inde), kam ešte donedávna pomerne slušne jazdila doprava (hlavne vlaky), a kde teraz tak oklieštili spoje, že dostať sa tam dnes začína byť s deťmi takmer nemožné, hoci je to len 150km... Rovnako to nie je med lízať v MHD, voziť sa električkami s kočíkom s dvoma malými deťmi a prestupovať je niekedy riadny adrenalín. Často som bola nútená prosiť kohokoľvek zo známych o odvoz, niekedy aj poriadne ďaleko...ale oni si nekupovali auto na robenie taxikárov v ktorúkoľvek dennú hodinu, keď sa stalo niečo akútne (pohotovosť atď - na taxík proste nemáme a čakať neskoro večer pol hodinu na spoj cestou tam a pol hodinu cestou späť, ak vôbec nejaký ide...atď). Toľko moje zážitky s bezautovosťou 😅 Auto sme kúpili na dlh v situácii, že som sa s mladšou ocitla v nemocnici úplne mimo miesta bydliska a pri prepúšťaní mimo víkendu nás absolútne nemal kto odviezť domov... Takže za onú hospitalizáciu som vďačná, manžel konečne uznal, že konkrétne pre nás nie je auto prepych, ale, žiaľ - nutnosť...
Naďalej využívam MHD, kým to len ide, ale nie vždy sa dá, keď niečo súrne treba. Vtedy si užívam ten pocit nezávislosti a jednoduchosti... aj keď - teraz ešte musíme šetriť na benzín 😝 😅
My auto máme, a som rada, lebo neviem, ako by som časovo zvládala škôlku-prácu-nákupy-lekára, väčšinou do/zo škôlky vozím malého ja, manžel má viac časovo náročnú prácu. je to komfortnejšie, a zostáva mi viac času pre seba, malého, manžela.
Dá sa to zvládnuť aj bez auta - cez zimu som ho mala v servise, ale bolo to "o držku", a aj kvôli tomu, že u nás je to s dopravou horšie (bývam na dedine), ako niekde v meste, kde MHD chodí každú chvíľu. u nás na autobus čaká človek niekedy aj hodinu, a keď idete s chorým dieťaťom k lekárke, tak tá hodina je riadne dlhááááá.
Keď som bola s malým (do 3 rokov) doma, tak som auto moc nevyužívala - max. na výlety, návštevy, či dovolenku, väčšinou víkendy, ktoré sme absolvovali spolu s mm, inak ja s malým sme všade chodili s kočíkom, či na bicykli. Ale ako som zamestnaná, tak mi auto naozaj veľmi-veľmi uľahčuje život.
@xlucia , mám 2 deti a auto nemáme, lebo by nám k nemu ešte chýbal šofér 😉 Väčšinou mi auto nechýba, premiestňujeme sa MHD a vlakmi, hoci uznávam, že občas by bolo pohodlnejšie pred domom nasadnúť do auta a v mieste určenia vystúpiť...Veľká výhoda je, že bývame v meste, na dedine si to neviem bez auta predstaviť.
My auto mame,tiez bez neho je to o drzku(ked je napr v servise),kym som malu vozila do skolky a nemali sme auto,vecny stres ci stihnem bus,ci nezavru skolku,s autom sme na 7,50 vyrazili z domu a o 8 bola tam,8.05 ja v praci v pohode.k lekarovi detto,nestresujem ci sa mi v buse dieta nerozreve,nepototo,ci stiham termin.taktiez doma,neviem si predstavit a myslim ze je to doslova hlupe mat auto k dispozicii a nemat vodicak,v dnesnej dobe tu uz je ako nevediet robit s pc.treba byt sebestacna,ja ked pocujem ze cakame na muza aby nas odviezol,sa mi vlasy jezia. Ked si rodina auto nemoze dovolit je to ine.ale neviem ako sa daju potom stihat kruzky,nakupy.navstevy a hobby rodicov ak nebyvate v malom mestecku kde dojdete vsade peso.
@bonaquaba tak tento dôvod mi nenapadol. Ja mat auto a nemat vodicak, tak sa trasiem, aby som si ho spravila. Lebo raz môže nastať situacia, ze auto nutne potrebujes a ziadny vodič na blízku... 😉. Mna na buse a elektrickach odradza to, ze vsade je plno ludi, tlacia sa a vacsinou je zastavka postavena tak, ze sa musi este peso presuvat. A s malou na rukach je to o drzku. A s kocikom si to neviem predstavit v tej tlacenici a bat sa, ze ti niekto sadne rovno na dieta, ked autobus zabrzdi..
@katren na lízing by som si netrúfla :D ja na matereskej, manžel pracuje od rána do večera, splácame úver, neviem si predstaviť, čo ekby prišiel o prácu.. .ale dostaviame doma hádam o rok sa num podarí aj auto :D
@xlucia len velmi malo ludi sa hlasi k naturalistom a len z principu by odmietali auto. Urcite takí existujú, ale dnes je mat auto pohodlne, jednoduchsie a hlavne ulahci velmi vela veci. Potom dalsia skupina ludi je, ze auto by urcite mat chceli, ale nemozu si ho dovolit. Iny dôvod si neviem predstavit..