Ahojte, som na začiatku vzťahu a zistila som, že môj priateľ absolútne nevie byť empaticky. Dosť ma to trápi, lebo ja som úplný opak... Je ku mne dobrý, ale bojím sa, že sa to po prvotnej zamilovanosti zmení na minimum.... Má niekto takého doma? Ako to vám funguje? Ovplyvňuje to nejak aj vás? Ďakujem
Poznám takého jedného, kamoška má takého muža. Snaží sa furt aby bola dokonalá, aby mu vyhovela a on ani po rokoch ju nevie pochváliť, nevie jej povedať, že ju má rád, nechápe prečo prežíva niektoré veci viacej ako on. No neviem aké je to u vás, no ja by som toto nezvládla asi.
@mimka1402 tak tragédiu v Prešove, či umierajúce zvieratá teraz v Austrálii nepohli ani mojim partnerom. Ale ku mne, k svojim deťom, rodine, kamarátom, je dosť empatický. Takže nejak neprežívam, že sa nezamýšľa nad vecami, ktoré sa ho nijak nedotýkajú. Problém by bol, ak by sa ľahostajnosť dotýkala aj ľudí v jeho okolí. S takým človekom by som isto nebola, lebo skôr či neskôr môže tá ľahostajnosť prísť aj na mňa.
Podla mojho okolia som totalne neempaticky clovek. V podstate zacinam si coraz viac uvedomovat, ze ano, moc empatie som nedostala. Na druhej strane tym ze vsetko tak strasne hlboko a dlho neprezivam, tak mam zivot ovela jednoduchsi a lahsi. Akurat mi bolo vytknute, ze mne sa zavdacit je nemozne... proste som moc racionalna
Ale zase presov sa ma dotkol.
@mimka1402 kolko mate obaja rokov?
@mimka1402 no ja mám niečo podobné doma 🙂 teraz sa smejem, ale keď príde taká situácia, čo ich je pomaly denno-denne niekoľko, tak mi to je strašne ľúto. Napr. len tak počas dňa ho chcem objať, alebo dať mu pusu, proste len tak. Lebo je, lebo slnko svieti, aby vedel, že to je len tak 🙂 a on to tak trpí. Čaká kedy už skončím, alebo ma upozorní, že už dosť. Alebo už je v pohode? A iné komenty.... niekedy sa úplne uhne. Ja zas na oplátku - lebo mi to príde ľúto, ale tiež záleží akú mám náladu - mu to vyčítam, že to musí byť hrozné, alebo aké to je keď ťa tak niekto nehorázne ľúbi? A on na to, že radšej mu mám dať buchnát, alebo šľahnuť po ramene, že to by zniesol lepšie ako to čo robím ja......
Akože wtf????????
Zas keď mám bojovnú náladu, že sa chcem hádať, tak mu vravím, že Pán Boh nemôže každému nadeliť všetko do vienka. Že tebe dal múdrosť a bla bla, ale zas si chladný ako kameň. A ja zas nie som šikovná napríklad, ale empatia alebo prejav lásky u mňa nie je žiaden problém.
Ak by som sa mal trápiť kvôli veciam, ktoré sa odohrávajú mimo mojej rodiny, tak by som asi skapal od žiaľu...
@terezka1947 v podstate plány, všetko mi príde, že si vyhovujeme. Ale vravím neviem či som objektívna, keďže mi na ňom záleží. Ale myslím, že áno 😄 lebo tým že on je spontánny a ja naopak tak mi to príde niečím čo mi vyhovuje, že robím veci ktoré by spravila keby ma niekto podstrči a on ma pekne tak dokopava k veciam. 😅
No, nemám doma takého dospeláka, ale dieťa 13r., od neho sa teda empatie nedočkáš. Učím ho, že to nie je správne a musí zmeniť svoj postoj, ale proste je to on, takže zmeniť ho asi nezmením, ale naučiť sa to určite dá. Ale musím podotknúť, že je citlivý. A ešte som chcela, ja plačem skoro pri všetkom 😀DD. Takže neviem, kde to videl.
@evitka83 presne, vždy na rovinu, žiadne okolo neexistuje
@evitka83 veď akože ja tiež som zatiaľ taka. Ak sa ma niečo dotkne a jemu to nedopne, tak hneď vysvetlím a on je rád, že narovinu mu to vysvetlím.
On proste berie všetko od seba. Takže ak jemu niečo nevadí tak nikomu. Tým pádom je taký, že nejakým veciam nechápe... Ale to je tým zložitým detstvom podľa mňa. Keďže bol vždy náučeny iba sa spoliehať na seba od nízkeho veku.
podla mna partnera skutocne spoznas, az ked budes chora nevladna s teplotou a bude ti musiet uvarit caj, postarat sa o teba, ak neukaze empatiu ani tu, bye bye
tak ja neviem, ci som ako chlap, ale tiez sa to snazim nejak neprezivat - nejake hromadne tragedie, o ktorych clovek vie len z medii. clovek si musi udrzat nejaky zdravy rozum, aby ho neslahlo
Mám takeho doma už tri roky. Nezmení sa to empatiu musíš mat v krvi
Myslim,ze su chvile vo vztahu,kedy clovek zisti,koho ma vedla seba.
Cize treba si vsimat vsetki. Ci uz drobne nase choroby,ci ako sa zachiva,ked sa nam nedari v praci,ci s niecim pre nas dolezitym-ono je super,ked nas postrci,povzbudi...no niekedy je potrebny aj pocit,ze nas chce pochopit.
Niekedy v zivote netreba riesenia problemov,ci mudre slova.....skor objatie,chvilka spolocneho mlcania.
@mimka1402 urcite prezite detstvo malo na jeho spravanie velky vplyv. Ja som prezila tolko tragedii v osobnom zivote ze teraz so mnou nepohne uz nic. Od smrti deti; mami, vlsstnorucne ozivovanie syna, potratov.... atd. Stala som sa velmi racionalnou, kde ini chytaju paniku a uzkost, ja mavnem rukou. Ved nejde o zivot tak co ... Ci ma clovek empatiu pri cudzom nestasti by som nepokladala za tak dolezite. Vo vztahu je dolezite aby ste si boli oporou, v case choroby alebo problemu, ked nie je vsetko ruzove. Niekedy ako prrjav empatie staci bez slov objat, pripadne slovne povzbudit. Ak toto dokaze podla mna je to v poriadku.
No ja poznam ľudí, ktorí kvoli zburanej bytovke nespavali cele noci ale to, ze vlastne deti nemali ani poriadne pancusky akosi s nimi nepohlo. Tvoj priateľ je mozno iba dost tvrdý realista, ja som na tom podobne a jedine, co sa ma dotkne su trpiace alebo týrané deti. Ale svojich najbližších milujem najviac na svete a snazim sa byt dobrá mama a manželka. Len tiez neplačem kvoli cudzím ludom ani kvoli psikom a macickam. Poviem si, ze ano, je to hrozne, nemalo sa to stat ale snazim sa byt vnímavá hlavne k mojej najbližšej rodine.
Moja sestra je naopak strasne citlivá na vsetko, dokáže nespať pre zabitu lienku na okne a kazdy v jej okoli to len vyuzije a zneužije. Vrátane jej deti a muza. Takze ak je dobry na teba, neriešila by som to.
@mimka1402 napriklad ked som lezala s hnisavou anginou, alebo crevnou chripkou, tak mi povedalo to moje mulo nech sa vzchopim. Ked jemu tece soplik konec sveta, umiera.
Niekedy nevie byt empaticky.
@vendulka80 a ako to vyuziju druhi ?
Ďakujem. Odpíšem tak všeobecne na všetky správy.
Hmm áno tiež si zažil veľa zlého. Zas to i ja. Ale ja som až prehnane. Nevravím, že som nespavam keď sa niečo stane. Ale príde mi to veľmi veľmi ľúto...
Ku mne je taky. Že niekedy moc chladný a inokedy opak. Akokeby si odo mňa držal odstup. Je ku mne dobrý. Mame nezhody lebo je tvrdohlavy, ale pri komunikácii si to zatiaľ vieme vysvetliť a obaja nejak ustupime.
Zas ja mam zdravotné problémy a vyzerá byť empaticky no. Sú veľa názorov, kde proste pochopí ma a nerieši.
Ale všimla som si. Že niekedy sa ospravedlní ale úplne nevie prečo Ale vie, že by mal 😅 neviem to opísať.😀
Inak nám to môže klapať. Ale nie sme spolu dlho.
A obaja Mame po 20, s 4r rozdielom teda 20 a 24
@marseillefan hah noo ja som taká takže no😄
Ale všeobecne o empatiu. Že pochopiť toho druhého. Nevravím. Že iba keď sa niečo vážne stane v okolí atď. Alee proste povedala som mu o svojom blízkom na ktorom mi. záleží, že nie je na tom fajn a on neprejavil ľútosť len to zakecal témou o sebe. 😅
@mimka1402 mozno len nevedel co ma na toho tvojho blizkeho povedat a nechcel zo seba vypustat nejake zdvorilostne frazy...
Ja zasa vedome sa nechcem rozcitovat nad vsetkymi tragediami sveta, ved to by som nic ine nerobila, len smutila a citovo sa angazovala za vsetkych trpiacich, nudznych, chorych, zomierajucich.... Som presvedcena, ze ked mne osobne sa mne alebo blizkej rodine nieco podobne stane (a ved sa uz aj vselico stalo), tak tam ta citova zaangazovanost bude velka a budem si to musiet aj tak spracovat a vyzrat sama, lutost inych ludi mi v tom aj tak nepomoze.
My to mame naopak. Muz super empaticky, ja naozaj minimalne. Chce to vela vela vela sa rozpravat, naladit sa tak, aby Vam to obom vyhovovalo, a proste pekne zit. 🙂
@mimka1402 ako sa prejavuje jeho neempatickost?