Manželstvo vegetariánky a čistého mäsožravca

juliasb
12. dec 2021

Ahojte. Zaujímali by ma nejaké príbehy niekoho podobného ako sme my s manželom - ja vegetariánka a on čistý masozravec (v detstve chovali prasatá, kačky, kúry, kozy,...) Ako to zvládate? Tolerujete sa navzájom? Ako to zvládate s varením?

U nás nie moc dobre. Ja som sa postupne stala vegetariánkou, začali sa mi hnusit postupne rôzne druhy mäsa a už cca rok nejem žiadne a už pravdepodobne nikdy nebudem. Muž, inak veľmi dobrý manžel, to nedokáže pochopiť. Občas sa tvári, že to toleruje ale vidím, že vnútri to u neho vrie. Pri každej drobnej slovnej výmene o čomkoľvek, skončíme pri tom, že si ničím zdravie. A je jedno, koľko argumentov, štúdií, dôkazov som mu ukázala, že to tak nie je.
Ja ho tolerujem, kupujem mu šunku na raňajky, takmer každý deň varím jemu aj deťom mäso. On často pracuje aj z domu a keďže inak je vynikajúci manžel tak to nechcem riešiť tak ze: '''ja si navarím svoje a ty sa zariad ako chces''. Donášky až tak nechceme riešiť každý obed a každý večer. A tak varím dvojmo.
V podstate dám napríklad plech zapekaného mäsa s paradajkami a so syrom a ja si spravím tofu s paradajkami a syrom. Alebo rôzne jedla robím bezmäsité a mäso robím v hrnci ci panvici osobitne a im to tam primiešam.

Ja by som strašne rada počula príbeh niekoho podobného ako my, že ako to zvládate a ako fungujete. Ak tu dakto taky je a ma čas napísať, poteším sa.

erickatt
12. dec 2021

@juliasb moja dcera neje mäso. Uvari ho partnerovi, sebe urobi ine. Poprípade robi bez masa, co lubia obaja

nikpa
12. dec 2021

@juliasb mala som kolegyňu, ona mäsožrava, deti aj muž vegetariáni. Z muža sa stal vegetarián až počas manželstva. Viem, že tiež varievala zvlášť pre seba a pre nich ale pamätám si, že jediný jej problém bol čo im zase dnes navarí. Brala to úplne v pohode. Myslím si, že manžel by mal byť tolerantnejsi, nijako ho neobmedzujes a vegetariánstvo je dnes úplne bežné. Ja sama som mäsožrava a keby mi muž povie, že bude vegetarián, tak OK. Popravde moc nerozumiem čo mužovi na tom vadí lebo dôvod, že si ničís zdravie je trošku prehnaný a zbytočný.

malicka_mysicka
12. dec 2021

@juliasb ja nie som vegetarianka ale maso nemam rada. Nerada ho aj pripravujem. Muz a cela jeho rodina su mega masozravci. Jedia maso kazdy den v tyzdni okrem piatku. Mne to pride absurdne a este aj nezdrave. Riesime to tak, ze sobotu nedelu chodime jest k svokre, zabali nam (muzovi a detom) masko aj na pondelok a muz si zvykol, ze utorok-piatok jeme viacmenej vege veci. Cestoviny so zeleninovymi omackami, rizotka, zapekane zeleniny, strukoviny. Aj bezmasite jedla mozu byt dobre a nasytit. Muz tomu dal sancu a je velmi spokojni, dokonca myslim ze sa mu to zapacilo. Svokra sa tesi, ze chodime aj s detmi na navstevy 🙂

juliasb
autor
12. dec 2021

@malicka_mysicka dobre vymyslené 🙂 u nás žiaľ nie je takáto možnosť so svokrovcami ani rodičmi. A keď muž vidí na tanieri niečo bez mäsa, akokoľvek chutné to podľa mňa je, tak vidím ze je nešťastný. Hoci to zje

gionella
12. dec 2021

My tak fungujeme roky a ani by má nenapadlo že take cosi môže byt vo vzťahu problém. Od detstva mi je z masa fyzicky zle. Normálne varím muzovi a deťom take bežne mäsité jedla ak majú chuť na niečo špeciálne kúpime maso a poprosime babku, keďže tým že som to nikdy nejedla
mammproblem dochutit to správne. Moj manžel sem tam povie že prichádzam o veľa v živote tým že tak jem ako jem ale len sa na tom zasmejeme a teda vie ze mna dobrý steak či burger sní prinajmenšom “nevzruší”. Neviem keď ti tak partner hovorí pri každej hádke či nie je nervózny aj z niečoho iného - ozaj sa mi nechce veriť ze pre tvoje stravovanie by malo v ňom niečo vrieť.

juliasb
autor
12. dec 2021

@nikpa on je zaryto presvedčený ze mi budu chýbať živiny. Žiadne argumenty nefungujú

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
12. dec 2021

@juliasb ja som vege od 18 r. Teraz mam 51. Nikdy som maso nevarila, hnusi sa mi. Varim a vzdy som varila vege pre vsetkych. Manzel niekedy vari maso - pre seba a deti, ked chcu masite. Niekedy varime spolu - ja vege a on masite. A niekedy navari on obe verzie - napr dnes kolozvarku. Ja som zatial zehlila mega kopu pradla.

jana_eyre_2
12. dec 2021

Ja som odjakživa nemasova, nikdy som mäso neoblubovala, istý čas som bola úplný vegetarián, časom som ale tu striktnost preskočila a mäso občas zjem.. napr.neodmietam cigánsku na vianočné trhy, alebo cojaviem na Vianoce si dám.rezen, ale je to proste raz za cas.. muž z domu naučený na mäso neustále (jeho mama robila v potravinach, takže aj keď bol malý tak stále jedli, my zase pomenej) nikdy sme sa nejako neovplyvňovali, on sa nad tým nikdy nepozastavoval, kvôli nemu som sa občas premohla a mäso chytila a pripravila.. (mne je zo surového na zvracanie) časom aj on prešiel na zdravšiu stravu a momentálne síce mäso ľúbi, ale zje ho len keď ho pripravim.. zvykol si tak na syry a zeleninu že sam vraví že mäso nepotrebuje k životu vôbec.. keď sa nám narodili deti kazdy mi hudol do hlavy aké je dôležité aby mäso jedli každý deň, co mne sa zdá prehnane.. tak som urobila kompromis mäso robím 2-3x do týždňa, inak sme na zeleninovej strave, jeme veľa strukovin a inej zeleniny, mliečne výrobky.. moje deti, ja ani muž nie sme chudokrvni, deti majú pekne postavy a sú všetci traja športové typy.. nemám problém s tým ak raz za čas zjedia nejaké údeniny ale nie je to u nás časté..

Skrátka a dobre, môj muž sa nikdy necítil dotknutý že je niečo iné ako ja (úprimne nechápem ako môže toto niekto riešiť, mne je úplne jedno ako sa kto stravuje pokiaľ mi to netlačí) a nakoniec sa kumne pridal a síce zje dodnes mäsa viac ako ja, určite to nie je ako kedysi.. keď si napr. O pol noci pripravil klobásu 🤢 lebo aj tak bol zvyknutí keď sme spolu nechodili..

kacena4
12. dec 2021

ahojko no my nie sme cisty vegetariani ale csrim na 3x kazde dieta ma inu dietu od BKM, laktoza, HIT az po autistu co ue len nieco napr. z masa len kuracie tolerujeme sa navzajom je to o kompromisoch a chapani sa navzajom

juliasb
autor
12. dec 2021

@gionella nemyslím si, že by v tom bolo niečo iné. Ono okrem toho mäsa si dobre rozumieme a klape nám to v každej oblasti.

adriannasvk
12. dec 2021

Svagrina s manzelom to takto maju....a normalne funguju uz cca 12 rokov 😊

tani777
12. dec 2021

@juliasb my sme s muzom obaja vyrazne obmedzili maso,prisiel s tym on,a veru nechyba nam nic..mne len napadlo,ze ak je to naozaj tak,ze sa boji,ze Ti budu chybat ziviny..co tak ist k dr.na komplet rozbor krvi,nech ma dusu na mieste,ze je vsetko ok?
Inak skor by som sa bala o neho,tolko masa jest nie je zdrave,prave naopak 🤷‍♀️ Skor vegetariani su zdravsi...

katkaba1
12. dec 2021

Ja som vegetarianka, muž nie. Sme spolu 9 rokov, nikdy mi to nevyčital, ani ja jemu. Jedine obdobie tehotenstva prežival ťažsie, čakala som dvojičky ale pravidelne som musela chodiť na hemato (z inych dôvodov) a sama Dr mi vravela, že KO mám ukážkový. Dokonca aj železo mi začalo klesať,aj to len minimalne, v 7.mesiaci. Takže nakoniec bol v klude.
Mäso mu občas spravim, aj deťpm, aj keď dcera ho nezje, bude asi po mne. Naopak sa muž naučil jesť aj bezmäsité jedlá a chutia mu. Často mi povie, že tak dobre navarim, že mäso mu ani nechýba. Vela ludi si mylne mysli, že vegetariani žiju len na šalatoch. Preto sú podla mňa predsudky..asi aj u Tvojho manžela..

juliasb
autor
12. dec 2021

@tani777 áno, presne toto. Na január mi vychádza preventívna prehliadka, tak som veľmi zvedavá.
A áno, bojím sa o neho. Preto sa snažím robiť rôzne 'triky' typu do fasirok dám 50% mäsa a 50% ciceru, dobre to okorenim a on nepozná rozdiel :D alebo urobím hustú bezmäsitú polievku, aby druhého jedla zjedol menej 🙂

siska53
12. dec 2021

@juliasb ja nejem maso, muz a deti ano. Ale..mavame aj bezmasite obedy... Priloha byva rovnaka pre vsetkych.. muz vedel do, coho ide, ja som neznasala maso od decka.. od 15 nejem vobec, pocas tehotenstiev a do 6.m, co som vylucne dojcila, som si trolinku dala, 1-2kusocky.. ale zas . Poviem rovno, ryby jedavam a chuti mi slanina.. po x rokoch, co som nejedla ani tu, mi od prveho tehotenstva chuti a obcas si dam kruzok salamu.. cize nie som striktna, len nejem, co mi nechuti.. A hneva ma, ked o mne hovoria ako o vegetarianke..

tani777
12. dec 2021

@juliasb ja jedavam ovela menej masa ako niekedy,sama ho vlastne ani nevarim,len teda ak vyvar a obcas rezne,cize my maso jeme len u svokrovcov (jahnacinu,domace kacky a uz aj domace holuby,pripadne divinu sme mali)..teraz som bola na preventivu,nikdy som nemala take dobre vysledky ako teraz 😁
Perfektny napad s tym,ako mu varis,mne by to nenapadlo 😁 a ked tak nad tym rozmyslam,mozno by mohol ist on na odbery,ci nema vysoky cholesterol 🙈
Kazdopadne,drzim palce 👍 mna by strasne hnevalo,keby moj takto reagoval na to ako/co ne/jem 🤷‍♀️

mima172
12. dec 2021

@juliasb Ja neporadím z vlastnej skúsenosti (sme vegetariáni obaja už 9 rokov), no mám kamarátku, ktorá je mäso a jej muž je vegetarián a akceptujú sa dokonale. Dôležité je, aby bola akceptácia vzájomná, tj žiadne presviedčanie jeho na bezmäsité jedlá, teba na mäso. V podstate "o nič nejde", je to len jedlo.
PS: si skvelá, že mäso neješ, no dokážeš ho pre rodinu pripraviť. Ja osobne by som už mäso (krvavé) nedokázala ani chytit do ruky, aj keby som veľmi chcela. Dcére robím 1x do týždňa rybie mäso a poviem ti, keď som ho robila prvých pár krát, tak mi nebolo všetko jedno 🤭 Prvý krát mi prišlo tak zle, že som letela na WC a dorobila som ho tak, že som si strekla eukalyptovy sprej pod nos 😂 Doteraz sa na tom doma smejeme 😁🙂

sona96
12. dec 2021

@juliasb ja som vegetarianka od 13, takže okrem hemendexu a párkov som nikdy žiadne mäso nepripravila a reálne by som to ani nevedela ako. Hneď na začiatku vzťahu som to mužovi poivedala, že ak bude chcieť mäso, bude si ho musieť pripraviť sám. Takže u nás sa prevažne varí bez mäsa a cca raz do týždňa varí muž pre seba a syna mäso a ja si pripravím niečo bezmäsité. Max čo som ochotná a schopná je dať synovi na chlebík šunku alebo dať uvariť párky (ale len vidličkou, rukou by som sa toho nedotkla). Môj muž je svojpravny a má dve zdravé ruky, takže ak niečo chce, navarí si to sám.

maminkadeticiek
12. dec 2021

Ja si myslim,ze by sa mal muz ukludnit.Podla mna je bomba,ze nie si taky ten vymetac hlav,ktory si ide svoje a presviedca okolie o svojej pravde.Nekecas mu do toho ze je maso,neriesis ze jedia maso deti,si ochotna varit dvojmo,kupujes mu tolko masa kolko potrebuje,takze ako co riesi?Je tvoja vec co jes,obzvlast ak tym niekoho neobmedzujes.Mal by byt tolerantnejsi.

janickacrazy
12. dec 2021

@juliasb je to všetko o tolerancii, ja poznám pár, kde ona je masozravec a on vegetarián a žijú si šťastne, ona varí pre seba iné, preňho iné a všetci sú spokojní, ja mám zase 3 deti alergikov na mlieko, my s mužom môžeme mlieko, takže tiež varím pre deti iné, príde mi absolútne detinské hádať sa o tom, čo je zdravšie, každý človek je iný a každému prospieva iná strava

pralinka25
12. dec 2021

moji rodiacia. su spolu 45 rokov a mam neje maso vobec od jej 7 rokova oco zas ano. mama vari vsetko zeleninove, prilohy salaty polievky a oco zas maso. jej je z neho fyzicky zle uz od pohladu. o voni ani nehovorim. navyse aj keby sa premohla nikdy to maso neni take ako ma pretoze kedze to nekostuje netusi ake to je. zvykli si takto a funguje to. ja ako dieta som maso jedla ale tiez nie vsetko. max kura aj to len prsia, morka prsia, a bravcove max chude kare.

lujza123
13. dec 2021

@juliasb ja som vyrástla v takej rodine, moja mama je vegetariánka 35 rokov, nielen že mäso neje ale jej aj smrdí takze u nás sa mäso nikdy nevarilo ani nekupovalo, iba ryby. Občas keď nebola doma uvaril otec čínu kung pao aj s kuratom, aj to musel mať zvlášť panvicu aj dosku na mäso, nedajbože sa dotknúť jej vegetariánskej. Akože však sa to po mäse vzdy umyje ale toto mojej mame nevysvetlis. Ona sa aj v reštauráciách v každom jedle hrabe a podozrieva kuchára že tam isto hodil mäsový bujón 😂😂

Mne maso chuti, ale nejem ho moc z etických dôvodov. Viacmenej od jari do jesene ho vôbec nepotrebujem ale ako je zima tak mam na neho vyložene chuť, hlavne na rôzne vyvary (slepačí, hovädzí) tie robievam tak raz do mesiaca, tak isto raz za mesiac mame nejaku pečenu hydinu, kuru, kačicu ci morku. Všetko v bio kvalite, od farmárov, určite si radšej priplatím ako jest nejaký lacný poľský šuvix plný antibiotík... Ináč sa doma stravujeme tak na 98% čisto vegansky, čiže ani mliečne vyrobky, áno aj dieta sa tak stravuje s nami, jedine co zje a chuti jej sú jogurty a maso máva v školskej jedálni...
Ja si myslíš ze som dosť mäsový typ ale veľmi ma ovplyvnilo to na akej strave som vyrástla takže v tom viacmenej tak nejak prirodzene pokracujem.

ivca88
13. dec 2021

Vau, som prekvapená že to tvojmu mužovi vadí.
Ja som celý život - od útleho veku vegetarián a asi tri roky som bola vegan.
Môj muž nemá problém. Ešte sa smeje, že sa nemusí báť že mu zozerem klobásky z chladničky 🤣🤣🤣
Naše deti jedia mäso.. U nás je to tak, že proste každý ako to cíti.
Ale ja mäso nevarím. Neviem to dochutiť a ani mi to nie je moc príjemné. Ale to tiež muž nemá problém. On rád varí. Keby mu pokazim nejaký steak, to by bol problém.. 😁 sme spolu 12 rokov.. a naozaj sa nesťažoval..

luccija
13. dec 2021

@juliasb prečo by si si ničila zdravie?ak vieš mäso nahradiť, tak je to v poriadku.Horsie je, keď je muž mäsožravý a chce, aby deti jedli mäso a ty máš inú názor.Co lekár to iný názor my jeme dosť mäso a na dcerinej preventívke mi povedala, že je vo vývoji a mám variť veľa mäsa🙂že veľa detí je anemickycg, lebo rodičia nevaria hovädzie mäso.
Môj otec je mäso takmer denne a má lepší cholesterol a výsledky ako mama, ktorá si uvari aj bezmäsité jedlo obaja sú štíhli je to nevyspytateľné.
Čo varievate ja nemám inšpiráciu na bezmäsité jedlá a tiež poslednou dobou som vylúčila bravčové iba občas chudé karé ako minútku spravim už ani kuracina mi nechutí.Len ťažko sa mi vari pre zbytok rodiny, lebo tofu nie, zeleninu max v polievke či šalát občas spravím rizoto, zapeceny karfiol, ryby, omáčky nezjedia sladké jedlá moc nevarím, cestoviny to sam sacharidy a som v koncoch🙂keby som im spravila bulgur s hribami nikto to nezje.Chyba mi inšpirácia a ťažko prenaucit chlapa, keď mu mama varila na 3 dni guláš, pečené kura a sviečkovú.

lujza123
13. dec 2021

Manželovi skus hodiť nejaké proti argumenty. Veľa masozravcov je presvedčených že sa stravujú ako ich predkovia co ale vôbec nieje pravda, bežný ľudia určite nemali mäso kazdy deň, jedlo sa aj veľa vnútornosti, dokonca dodrziavali obidva kresťanské pôsty.

Trochu faktov: Slovensko je známe jedným z najväčších výskytov rakoviny hrubého čreva vo svete, môže zato naša kuchyňa a hlavne obľuba udenin - salámy, šunky, parky, klobásy, pasteky... Ľudia ich džgaju denne a dokonca tým napchavaju svoje deti. Nehovorím raz za čas nejaká kvalitná šunka, prečo nie.. Ale určite nie každý deň.
Výskumy rakoviny hrubého čreva hovoria jasne, tie krajiny kde sa konzumuje menej mäsa sú na tom lepšie než tam kde je prevažne masová kuchyňa.
Terajší pubertaci, nenormálne veľa zlomenín, skorá puberta, príliš rýchly rast, všetko dôsledok rastových hormónov z lacnéj kuraciny.
Ďalej športovci - silové športy, fitness, kulturistika všetci co žijú dlhodobo na bielkovínovych diétach všetci na starobu veľké problémy s obličkami, trávením.
Celkovo rastlinné bielkoviny sú pre ľudské telo oveľa ľahšie stráviteľné ako živočíšne.
Pri vhodne vyváženej rastlinnej strave človeku nič nechýba, práveže býva jeho zdravotný stav ci krvný obraz ďaleko lepší než u klasicky sa stravujucich ľudí.

A v poslednom rade ekológia, chov hovädzieho dobytka je jedným z najväčších znecistovatelov planéty, koli metánu ktorý kravy vylučujú pri trávení.

Nehovorím ze maso je zle, to nie. Treba ho ale jest s mierou a kvalitné - na čo väčšina ortodoxnych masozrutom úplne zabúda. Ved bodaj by, ľudia si skôr kúpia poľské kura za 3 € ako domáce za 10

lujza123
13. dec 2021

@luccija bezmäsité jedla: skus klasické mäsové polievky ako gulas ci boršč bez mäsa, daj tam len trochu ako na polievku špikovu kosť a trochu masa, ináč namiesto mäsa fazuľu. Neviem ako si zvyknutá robiť guláš ale do bezmäsitého treba aj lečo (alebo rajcinu s paprikou), veľa zemiakov, sušené hríby, lyžicu horčice a spomínanú fazuľu + klasicke gulasove korenie... Vynikajúca syta polievka.
Ak máte radi perkelt (paprikáš) namiesto mäsa sa dá spraviť z ciceru, z hlivy.
Vynikajúce a typický slovenské jedlo halušky s kyslou kapustou, verzia pre športovcov namiesto halusiek uvarené velke jacmenne krupy. Znie to hrozne ale je to prekvapivo velmy dobre. Navrch opecena slanina a keď chcete skúsiť úplne vege tak opeceny tempeh. Alebo evergreen školskych jedálni za 5 korún - granadir.
Ďalšia skvelá vec je čierna šošovica, má takú inú masitu chuť a je to vynikajúci zdroj železa a antioxidantov. Len tak uvarenú zmiešať s ryžou a opecenou cibulou napríklad.
Sójové rezne, úplná vege klasika, sójové mäso je zväčša hnusne ale treba ho predtým 20 min uvarit s koreninami, bujonom a zeleninou (ako do slepacej polievky celá mrkva, Celer, petržlen, cibuľa ) to potom vyhodis celý ten vývar necháš si len sójové plátky a tie klasika v trojobale to je taka skvela vec ze aj ortodoxní masozravci to ocenia.

Rychlovky - napriklad zapečene portobelo šampiňóny - tie veľké s nivou, opečené bataty (alebo veľké zemiaky) pečene vcelku len prekrojene napoly, tesne pred koncom pecenia posypať syrom, navrch podľa chuti kyslú smotanu, kečup.... Opeceny hermelin.

Fašírky zo strukovín, zeleniny (napríklad brokolice, repy) . Falafel (z ciceru). Zeleninove hamburgre. Nebáť sa vyskúšat ponuku z vege oddelení, napríklad všetko co predávajú v lidli sa dá zjest, či už vegansky rezeň, falafle, hamburgerovu placku alebo to akoze kuracie - napríklad v tortile ako kebab. Nečakaj od toho chuť úplne ako mäso, skôr je to niečo na odľahčenie jedálnička.

Ratatouille - to je úplne top zeleninové jedlo, treba sa drzat receptu , je to síce piplacka to všetko nakrajat ale stojí to za to. Toto dokonca zjedla aj moja kamoška ktorá nenávidí zeleninu a okrem tej vo vianočnom šaláte žiadnu do úst nedá. Z tohoto si naložila ešte aj duplu. Tak isto Francúzky kiš (netuším ako sa to píše quiche tusim, niečo ako kolac/pizza)

Ak máte radi orientálne jedla tak v zime je super indicky dhal alebo cicerove curry.

sivana09
13. dec 2021

Nie som vegetarianka, ale obcas mam rastilnne obdobie a vo všeobecnosti jem oveľa menej masa či živočíšnych produktov ako moj muz. Ja si varim polievky, omáčky, ci zeleninu. Jemu zvlášť maso. Da si k tomu co jem ja aj maso a vybavene.

elizita
22. máj 2022

@juliasb ahoj,ja som bola vegetariánka 18r... Už sme sa spoznali keď som bola. V robote jedával normálne mäso a doma som ja nikdy mäso nerobila a práveže bol rád lebo že bol z celého týždňa premasovany. Občas si aj bral bezmäsité z domu do práce. Za tých cca 9r v spoločnej domácnosti si spravil mäso sám možno tak 5x. Starsia začala jesť mäso až v škôlke,predtým možno ochutnala u svokrovcov.