Manželstvo s alkoholikom

seniorka1023
13. feb 2016

Tak teda píšem do diskusie....Ste tu väčšinou samí mladí ľudia,možno ma budete odcudzovať,neurazím sa,viem,že si za všetko môžem sama,ale rada si prečítam vaše názory...dakujem. Zijem už takmer 40 rokov v manželstve s alkoholikom.Neprajem nikomu taký život,je to des,horor.Dnes už viem,že ked boli deti malé,mala som sa rozviesť,aj tak mali detstvo nanič.Ale život ide dalej,deti sú už samostatné,majú svoje rodiny a ja si "veselo nažívam" s alkoholikom dalej.Sľuby že už prestane sú ako dym,rozplynú sa na druhý deň.Nadávky,hrešenie,ponižovanie,to somsi nejako zvykla,ale nemôžem voľne dýchať,už ma taký život nebaví a nemá ani zmysel....Rozmýšľam o odchode,alebo o nejakom osamostatnení.Co robiť?Eva.

lubkavargova1
13. feb 2016

No, mna by len zaujimalo ako dokaze zena tolerovat taketo stavy??? Co ju prinuti k otmu? A my nevravte ze sex s chlapom z ktoreho taha palenka je taky uzasny. 40 rokov manzelstva je podla dost. preskakali ste si dobre a aj zle. Neskacem do nikoho, len fakt ma to zaujima. Ja som zatial slobodna, ale ked vidim takeho chlapa tak je mi z takeho zle. Aj minule ma balil jeden, a nezabudol doplnit svoje kvality "ze je odbornik na pivko"....no aj ostal pri tom pivku, ale sam! 😅

mima4
13. feb 2016

@seniorka1023
jedine riesenie: rozviest sa

manzelstvo je extremne dlhodobo nefunkncne a ani nikdy nebude OK, vyuzi tie roky co ti ostavaju na tejto zemi a dopraj si slusny zivot, aky si kazda zena zasluzi.

seniorka1023
autor
13. feb 2016

@lubkavargova1 Ja ani sama neviem,čo ma držalo a drží pri takom chlapovi.O sexe sa hovoriť nikdy nedalo,ani nikdy dať nebude,škoda slov.Asi potrebujem nakopnúť,nebáť sa.....

lubkavargova1
13. feb 2016

@seniorka1023 alebo laska v mladosti? Potom to uz asi len deti drzia. Len niekedy ked tak sledujem okolie, deti skor na take doplacaju.

maja2039
13. feb 2016

@seniorka1023 no ja nemam slov bola som 6 rokov s takym muzom, neprislo to zo dna na den ale postupne a ja som si povedala ze moje deti budu zit nie trpiet a skoncila som. Nebolo to lahke bola som sama 4 roky dve male deti doma 3 mladsi surodenci bolo zle aj dobre no ani na sekundu som nelutovala svoje rozhodnutie , po 4 rokoch som stretla svojho anjela tento rok sme oslavili 30. vyrocie vychovali sme mojich chalanov, hlavne netrpeli pri ozranovi a som rada a sa tesime z krasnej vnucky 🙂
PS: Prepac ale Ja taketo zeny nikdy nepochopim, neber to ako ze TA sudim,je to moj nazor

seniorka1023
autor
13. feb 2016

Ani o nejakej veľkej láske sa nedá hovoriť,deti si svoje prežili,tie sú zato,aby som ho konečne nechala.Snád to dokážem...

maja2039
13. feb 2016

@seniorka1023 vsetko sa da, len treba chciet

mima4
13. feb 2016

@seniorka1023 dokazes, aj ked to bude pre teba tazke, ale nerobis nic zle, robis spravnu vec.
Ty si zasluzis klud, zasluzis si lasku a ten clovek nevie co je to milovat, okrem toho ze je alkoholik, je aj grobian a surovec. Nezalezi mu na tebe, na rodine...keby to tak bolo, uz daaaaaavno sa lieci.

seniorka1023
autor
13. feb 2016

@maja2039 Ja ťa skôr obdivujem,postavila si sa na vlastné nohy.Keby som ja mala takú odvahu,ale už to je u mňa odvaha,že som tu napísala.

andrea841
13. feb 2016

@seniorka1023 odísť nájsť si nejaký koníček co vas baví , venovať sa vnúčatám uvidíte ako sa vám po toľkých nestastnych rokov ulavi

timea7
13. feb 2016

@seniorka1023 budem hnusná, ale napíšem ti, že si si už mohla za 40 rokov zvyknúť. 😒 😒 😒 😒 Aké odpovede tu očakávaš? Je na tebe, čo urobíš, či chceš svoj život dožiť v pokoji, užiť si pár rokov normálneho života, keď si si ho už dobrovoľne nechala zničiť alkoholikom, alebo pokračovať v tom, čo robíš. Začni rozmýšľať reálne, aké máš možnosti bývania, deti máš už samostatné, sama seba uživíš bez problémov. Sú tu stovky žien, ktoré začínali znovu s jedným, dvomi, tromi malými deťmi, nechápem, z čoho máš obavy. Mám známu, ktorá si takto nechala zničiť život, síce to nebol alkohol, ale manipulátorstvo, ponižovanie, osočovanie....má už vyše 80, pred dvadsiatimi rokmi si hovorila, že keď sa s ním nerozviedla toľko rokov, že už to nechá tak a teraz si nadáva do kráv, že si nezabezpečila rozvodom pokojnú starobu.

lauricka
13. feb 2016

@seniorka1023 Ak mate pocit, ze vam odchod ulavi a mozete to urobit, mate kam ist a z coho zit a mate okruh blizkych a priatelov, s ktorymi sa budete stretavat, aby ste nemali pocit osamenia, tak podla mna si zasluzite oddych od alkoholika. Tolko rokov je naozaj dost a stacilo. Mate pravdu, ze bolo treba s detmi odist, uchranit deti pred tym, ale ak uz to je prec a bolo tak, ako bolo, tak aspon teraz seba. Drzim palce!

jana_eyre
13. feb 2016

moja mama sa takto nikdy nerozviedla.. moj otec sice nebol alkoholik a kym nedostal mozgovu porazku tak bol "iba" obcas neverny, ale v podstate dobry.. po tom ako dostal mrtvicu to islo u nas vsetko dolu vodou.. mamu psychicky tyral, mama sa hadam za cely ten cas co sa o neho starala ani len neusmiala.. bola nestastna.. ale aj ked sme jej vraveli, aby sa rozviedla, alebo aspon aby ho dala do stacionaru nechcela a ani nemala peniaze.. neviem, co ju pri nom drzalo, asi iba strach ako to bude vyzerat potom.. viem ze kedysi ho milovala, ale ked bol chory o vztahu medzi nimi sa nedalo povedat nic pozitivne..
starala sa o neho 11rokov a potom nahle zomrela a otec si to ani nevsimol, sedel na wc a cakal kym ho pride niekto umyt..

dodnes mi je velmi luto, ze sme nemohli nejako viac pomoct my deti sa od neho odputat, aby mala aspon par rokov zivota kludnych a mozno by sa dozila aj mojich deti..

pisem to preto, lebo ked clovek caka a caka a caka, nakoniec sa nedocka.. treba konat, mysliet na seba, na svoje stastie.. viem, ze musi byt narocne zrazu zacat sama bez cloveka na ktoreho sme boli zvyknuti cely zivot, ale aspon kusok kludu si zasluzi kazdy..

ak by som bola ja v takej situacii o par rokov, dohodnem sa s manzelom na predaji bytu, kupim dva mensie a kazdy by si mohol zit zivotom akym by chcel.. /toto som uz milion krat povedala svokre, ktora tiez caka a caka na to, ze raz bude jej muz ku nej lepsi/

seniorka1023
autor
13. feb 2016

@timea7 Vôbec nie ste hnusá,máte pravdu,ja si sama sebe nadávam,obviňujem sama seba,ako toto všetko môžem zvládnuť.Mám zdravé deti,vnúčatka,tie ma držia nad vodou.

timea7
13. feb 2016

@seniorka1023 nevykaj mi, prosím, tu si tykáme a ja by som teoreticky už mohla byť aj babičkou, takže oveľa mladšia od teba nebudem. Som vyše desať rokov rozvedená, bolo to najlepšie rozhodnutie môjho života. Tej ženy, o ktorej som písala v predošlom príspevku, mi je nesmierne ľúto. Keď od nás odchádza a povie, že sa jej nechce ísť domov, tak mi je zle. Nedopusť, aby si prežila ďalšie roky s takýmto pocitom.

sunnyfunny
13. feb 2016

@seniorka1023 Zdravim 🙂 Necitala som predchadzajuce komenty..V prvom rade klobuk dole,ze si vydrzala taaak dlho!!Musis byt nesmierne obetava zena. Co robit dalej?Tak su len 2 moznosti a zavisi len na tebe,na ktoru sa citis: Bud budes s manzelom nadalej,akceptovat jeho alkoholizmus v domacnosti,alebo ho ponoris na dno.Teda bud bude podmienka,ze sa da liecit (detox,psychina,liecenie..komunita..)a ak to neprijime,co vlastne pises,ze roky s tym nic nerobi,tak ho vykopni!Tento krok je tazky,lebo moze stale chodit vyklopavat atd..neboj sa zavolat ani policiu.Naber silu,lebo nicis samu seba a zaroven aj jeho,lebo si na neho makka a on si veselo pokracuje.Jeho choroba mu brani zit normalne.No v prvom rade musi chiet on. A k tomu mu mozes pomoct prave ty,aj deti. Tento proces je dlhy...

oldman50plus
13. feb 2016

@seniorka1023 Nikdy nie je neskoro začať znovu a v každom veku má človek prečo žiť. Len ak padlo rozhodnutie tak pozerať len dopredu, nikdy sa neobzrieť späť a neľutovať. Máme tendenciu si idealizovať minulosť ale za životom s alkoholikom ti určite ľúto nebude. Držím palce!

ukulela
13. feb 2016

@seniorka1023 ked ta deti podporuju, to je velmi dobre a je to ajsilna motivacia zmenit tvoju situaciu ... mas narok, aby si si v kude a pokoji uzila vnucata. nalejdo seba vsetku silu a vzhuru k vyskam! caka ta dochodok, mozes cestovat, spoznavat nove veci.

seniorka1023
autor
13. feb 2016

Dakujem vám všetkým za povzbudivé a pravdivé slová,prečítala som si každý komentár niekoľko krát,budem si to čítať ešte dlho.Vaše riadky mi veľmi pomôžu ísť dopredu.Tak mi držte pace,nebude to ľahké,ale štartujem....práve na Valentína...Eva

timea7
13. feb 2016

@seniorka1023 ak sa to dá, posielam ti virtuálne energiu, verím, že ťa tvoje odhodlanie neopustí a o nejaký čas nám tu napíšeš, že si konečne šťastná. Držím ti palce 🙂

pillipilli
13. feb 2016

@seniorka1023 zasluzis si nobelovu cenu , ze 40 rokov. Obsivujem ta a zaroven mi je luto ze tvoj zivot si prezila takto. Ale hlavu hore , treba pozerat na to co pride a ak chces aby si tu o 10 rokou pisala ze si prezila 50 rokov musis nieco pre SEBE spravit. Uz nemusis brat ohlad na deti, lebo verim ze prave oni ti dali silu ist dalej.
Ja ta prosim odid, porozpravaj sa s detmi ako by ti mohli pomoct... Proste nieco urob a kasli naho.
Ja ti davam za bojovu ulohu sem niekedy napisat " ZACALA SOM NOVY ZIVOT A SOM STASTNA "
Uvidis aj kvety budu inak vonat, aj slnko inak hriat ..
A dalsia vec ako sa vravy mozno niekoho este spoznas ved laska kvitne v kazdom veku .

seniorka1023
autor
14. feb 2016

Dakujem vám žienky moje ....

mihula
14. feb 2016

@seniorka1023 tak sa neboj a mozes mi napisat aj sukromnu spravu

oslo1
14. feb 2016

Moj otec bol alkoholik, mama sa s nim rozviedla po 24 rokoch manzelstva. Bola to ta najlepsia vec, co mohla urobit. Pocas manzelstva som ju nikdy nevidela usmievat sa, bola velmi nestastna. Neskor mi hovorila, zd najviac ss bala toho, ze mu na starobu bude este aj rit umyvat.
Nemate nad cim rozmyslat, zivot ste mali tazky, ale starobu si zasluzite pokojnu.

timea7
14. feb 2016

@seniorka1023 verím, že si sa dobre vyspala, že si plná elánu a odhodlania. Tak dnes začínaš nový život, najskôr si stiahni z netu návrh na rozvod manželstva, vytlač si ho. Poobede sa choď prejsť do prírody, nabíja to baterky, potom si uvar kávičku, alebo čaj, čo máš rada, ľahni si, zatvor si oči a predstavuj si svoj nový život. Bez alkoholického smradu tvojho muža, bez primitívnych opileckých rečí, bez osočovania, bez úzkostných pocitov, v akom stave zase príde....Neviem, ako máš poriešené bývanie, či máte spoločný byt, dom, to ej jedno, keby som mala mať prenajatú garsónku o výmere 20 metrov štvorcových, bol by to pre mňa kráľovský palác po 40 rokoch takého života, aký si mala ty.
Ak by si čokoľvek potrebovala - radu, útechu, kľudne napíš aj di IP. Pekný slnečný deň 🙂

seniorka1023
autor
14. feb 2016

@timea7 Vyspala som sa dobre,aj ked toho spánku bolo málo,dlho som nad tým všetkým premýšľala,všetky tie príspevky mi veľmi pomáhajú,dávajú silu ísť ďalej.Bývať mám kde,už len sa pobaliť a odísť.Ráno som dostala od manžela krásny darček na Valentína,vyhresil ma hneď nalacno,ako si to predstavujem,je 8 hodin a prečo nič nevarim.Čo on bude jesť?Obliekla som sa,odišla z domu,bola som s kamarátkou na celodenný výlet,teraz som sa vratila.Prvý krát v živote som si urobila po svojom.A to aj vďaka vám všetkým.

cawes
14. feb 2016

@seniorka1023 ahoj
Moja mamka tiez cely zivot zila s alkoholikom az kym nezomrel. Vela krat som ju prosila aby ho poslaal prec ale bala sa. Pre tie co tu mate take silne reci ze je to lahke atd tak nie nie je. Vyhrazal sa mame ze jej podpali dom a co ja viem co urobi a bol toho schopny lebo ved on by nemal co stratit. X krat volani policajty ale nikdy sa nic nestalo.
Neviem co je to pohladkanie od otca alebo mat super otca. Nenavidela som to co nam robi a neskor aj jeho. Pred jeho smrtou sme sa xrokov nebavili nebolo o com. A ked zomrel este som ja bola ta najhorsia lebo sak ja som nevedela ak v skurocnosti bol. Takze asi tolko k tomu.
Od takeho co najdalej cim skor.

hanickadusicka
15. feb 2016

@cawes To máš pravdu,nie je to ľahké,aj keď mám kde ísť.Tiež sa bojím o svoj život.Aj mne sa celé roky vyhráža zabitím,aj u nás neraz boli policajti,napomenuli ho a odišli.Čo som však potom ja prežila,to ani nepíšem.Polícia to začne riešiť,až keď dôjde k najhoršiemu.Musím ten odchod naplánovať nejako rozumne,nikdy nevieš,čo sa v hlave alkoholika odohráva.Keby nie ten strach,už som dávno preč.ALE rozhodnutá som pevne-je koniec môjmu trápeniu...odchádzam.

timea7
15. feb 2016

@cawes takému človeku treba dať jasne najavo, že sa ho človek nebojí. Máš pravdu v tom, že od alkoholik čo najďalej. Dať mu šancu na nápravu, pokiaľ on sám chce, podať pomocnú ruku, ak to potrebuje, ale ak sa správa systémom, že on problém s alkoholom nemá, majú ho všetci ostatní, on pije kvôli nim, je stratou času s ním ostávať.

timea7
15. feb 2016

@hanickadusicka všetko si popredu priprav a premysli, skopíruj doklady, zbaľ veci. Ak odídeš, nechodievaj nikam sama, držím ti palce, aby sa ti to podarilo čo najskôr a našla si pokoj.