Manželstvo, deti a partia

maruska24
6. apr 2013

Nejako mi to vrta v hlave, preto diskusia. Spoznala som ľudí, dospelých, po 30tke, je to partia, bývalí kolegovci a pod. Niektorí sú ešte slobodní, no niektorí už majú záväzky. No neviem nejako pochopiť, prečo majú takýto už plne dospelí ľudia potrebu chodiť po párty do rána bieleho aj cez týždeň, chata na víkend je samozrejmosť, zábavky po robote typu kolky, paintball, posedenia a pod., v pravidelných intervaloch. Nehovorím, tak zopárkrát, veď relax treba, každému vyhovuje iné, ale keď už si človek založí rodinu a má aj deti, ktorým by sa mal podľa mňa venovať a voľný víkend si užiť s nimi a nie v spoločnosti benevolentnej partie na chatách a pod. Vo všeobecnosti mi to príde, že asi nemajú v živote iných starostí. Argument muža, typu, veď žena ide o týždeň tiež, ma vždy patrične zarazí. To sú teraz takéto nové moderné rodiny? Podotýkam, že sú to ľudia čo majú detičky, ktoré sú vo veku tak do 8 rokov. Osobne by som skôr ako na chatu, či opiáše, vzala svoje dieťa do prírody, či hrať sa niekam a potlačila svoju chuť žiť životom 20 ročného študenta. Máte aj vy v rodine takéto pravidelnosti, resp., niekoho z partie? Zaujímalo by ma týmto, či som to ja taká nepragmatická a zastaralá a je toto úplne bežná prax. Tolerovali by ste toto svojmu mužovi? resp. vy samé sa chováte rovnako?

tyssa
6. apr 2013

nie si sama, moj muz ide 2x rocne na jar a v decembri, ja ked som v praci iba v decembri-vianocne posedenie a povinne 3 dnove skolenie-po druhom dni odchadzam, kedze vecer maju kolegovci ozran party a 3den sa dospava /ja nepijem, bola by som zbytocna/, obaja sme sa vyburili pred zalozenim rodiny,.. nepoviem 1x rocne daky ples spolu, ale pravidelne chodenia von?? tiez mi je to divne, pretoze velmi vela rodin v mojom okoli tak funguje, ako si popisala ale je to ich zivot,.. deticky velmi rychlo rastu, vazim si vsetok cas co s nimi mozem byt, dakujem kazdy den ze su zdrave a chcem s nimi a manzelom travit vsetok cas co mozem, pretoze za chvilu vyrastu a pojdu svojou cestou, pre mna je najlepsi relax ked ideme na niekolkohodinovu prechadzku do prirody, sa tolko nesmejeme

juliana77
6. apr 2013

@maruska24 sú tu trochu podobné témy, a ako si napísala nové moderné rodiny, ktoré majú potom vďaka tomu modernému fungovaniu aj nové moderné problémy a idú sa tu maminky upísať.

martinkatinka
6. apr 2013

@maruska24 neviem, asi im to tak vyhovuje..napríklad chata s detmi, kde si spravíme guláš alebo opekačku, tak to áno... turistika, les, to tiež....večer ked deti zaspia, dat si trebárs vínko... ale s mierou, to by bolo fajn...ale takéto diskotéky a párty, to mňa už nebaví...lenže sto chutí, sto ľudí.

cerez
6. apr 2013

Tiež mám v okolí takých ako opisuješ. Myslím, že je to booom a pramení to z dnešného chaotického rýchleho života. Furt sú kladené čoraz väčšie nároky na ľudí, zamestnancov. Preto ak sa dá, hľadá sa únik z reality. Som za to, aby človek aj žil a nielen prežíval v dnešnom svete, ale všetko s mierou. Na prvom mieste má byť rodina a ak únik tak s ňou. Treba si aj užiť s priateľmi, ale raz začas. Takže je to na každom a na svedomí každého z nás.
@maruska24

jankatt1971
6. apr 2013

Tak nas sa to asi tyka, ale mne to vyhovuje. Cely tyzden priatel kmita, stara sa o malu, plne sa jej venuje, noo pride piatok a ide s kamaratmi na biliard, ostanu rovno na vinko, trochu sa odreagovat. Niekedy sa uz neviem dockat, aby bol piatok. Ja totiz ostavam doma, mala spi, a ja mam konecne v dome ticho, nemusim nikoho obskakovat, urobim si caj, vylozim nohy, pustim telku a vysivam, alebo strikujem. Priatel malokedy pije, lebo soferuje, kedze byvame na dedine a do mesta sa nejak dostat musi. Chodievaju dvaja, tak jeden tyzden idu nasim autom, druhy kamaratovym. Rano mi porozprava, co bolo, zasmejeme sa a vybavene. Ale ako som uz napisala, vyhovuje mi to a viem, ze mu mozem verit.

sorciera24
6. apr 2013

my tak sice nefungujeme, nemame na to cas, ani zdroje.....(max. tak raz-dvakrat do roka ako pises ten relax)......ale inak nie, ale ak tak niekto funguje je to rpedsa jeho vec, kazdy si moze robit co chce podla svojho svedomia a vedomia, ekd im to vyhovuje, nech si robia co chcu....naco sa mam starat do zivota niekoho ineho....

ella555
6. apr 2013

Mne to tiez nevyhovuje, tiez sme sa vyburili kym sme nemali deti a teraz mi to vobec nechyba. Raz za cas, tak 2x do roka niekam idem sama s kamaratkami, tak na cely vikend, ale to mi upne staci. A zistujem, ze cim su deti vacsie, tak sa ten rezim prisposobuje im, skola, treningy, cez vikendy zapasy, atd. , takze uz ani nie je priestor na nejake vlastne akcie.

ritusuk
6. apr 2013

akurat sme sa vcera o tom bavili s muzom.v nasom niemalom okoli,pozname presne 2 rodiny(s malymi detmi),ktore su 'normalne'.zbytok je ako pises ty,rodicia vecne flamujuci,su vsade,len nie doma.jedna mama je od rana do podvecera v skole a dceru este aj vecer supne k susedom.vyhradila si 'pravo' kazdu sobotu ist na diskoteku a zozrat sa ako doga.manzel sa odstahoval.druhym sa teraz narodilo babo a chlap tiez ako doga(uz treti den),volal mojmu nech ide pit.ten mu odporucil uz ist domov,za zenou a nasledne sme sa dopoculi,ze mam chlapa mula,ze uz ani pit nechce.nechapem,my si tiez kupime flasu vina a teraz sa uz nevieme dockat mojej maminy,nech si vyrazime.ale to je raz za polroka.ved clovek uz nema ani tu potrebu toto robit,ja ked si teraz uz vypijem,som 2dni mimo.pripadam si tu ako mimozemstan,lebo mame uplne iny zivot aj pravidla ako je tu 'normalne'.

ritusuk
6. apr 2013

a dodatok:mam silny pocit,ze prave ti,ktori takto flamuju,sa staraju ovela viac do tych,ktori su proste radi doma.aspon u nas to tak je,vecne telefonaty,navstevy,oslavy(nemam nic proti oslavam,ale kto chce pit,ten bude oslavovat aj to,ze je streda).ako sme sa prestahovali,uz je to lepsie,ale slovenska komunita je mala,takze sa to rychlo rozsirilo a uz nam tu pred mesiacom niekto hadzal kamienky do okna,s flasou v ruke.ja mam na mile vzdialene od puritanov,ale na ziv.styl typu 'som v centre,mam basu piva,stavim sa' si nezvyknem nikdy.to iste moje kamaratky,napisu sms 'sme v aute,do polhodiny sme u teba na kave',o pol 8 vecer,ked je uz chlap v pyzame:D ved toto predtym nebolo.u nas doma sa uz po 6vecer na navstevy nechodilo.od rodicov sme mali dokonca zakazane telefonaty na pevnu po osmej vecer.

mima4
6. apr 2013

@maruska24

neznasam ozram party.
Ja si vsak myslim ze takto si vyrazit je dobre, pravdaze neprist ako doga... ale pravdaze aj toto s mierou... moj manzel takto sice chodi extremne malicko, ale myslim si, ze ked si raz za mesiac takto clovek vyrazi, napr. s kamoskami a tahaju do rana, je super zabava, tak je to perfisne a v pohode 🙂
Clovek co ma rodinu, nema AIDS, preto nevidim dovod, preco by mal zit separe... taktiez nevidim dovod, preco by si napr. raz za mesiac nemohol vyjst s kamoskami/kamosmi na party ber deti, resp. aj partnera... 🙂

tot moj nazor 😉

cawes
6. apr 2013

pripojim sa zo svojou skusenostou, v okoli teda nemam nikoho kto by deti nechal doma a isiel na ozran party. Ale ja sama chodim 2x do roka na cely vikend s kamoskkou do londyna. Plus obcas vybehneme na veceru alebo na neaku mensiu party, to ze tam pijeme je jasne v akej miere a kolko no to zalezi na okolnostiach. Z mm chodime na sensation party do Prahy ktora je teraz v maji tiez na vikend maly zostava zo svagrom. Plus ideme na velku dovcu 10 dni maly zostava z babkami. Nevidim v tom nieco zle, ved obaja chhodime do prace, motame sa praca, domov, navarit, upratat, ozehlit, oprat, nakup atd atd. Tiez mam pravo vypnut a citit sa bez povinnosti.

vejula
6. apr 2013

@maruska24 a kde maju zatial deti? Ja nechodim vôbec, samozrejme mam male deti, to si nemôžem dovoliť. Manžel ide tak raz za tyžden či dva sadnuť s kamaratmi na pivo či vino do nedalekej krčmy. moja podmienka je, že môže isť, až ked bude jedno z detí spať, lebo naraz ich uspavať je o držku. Dnes chce isť, tak mi na revanš (či ako sa to piše 😀 ) zobral na cely den synčeka ku svokrovcom nech si oddychnem a nerobím mu večer prednašky 😝 😉
Ale takéto že vyslovene ožran party to nie. Ja som bola od narodenia malej raz v kine s mužom, deti stražili moji rodičia a raz som si s mužom bola sadnuť na 2 dcl vina asi tak na 2 hodinky, tiež mala deti moja mama. A dobre mi to padlo, a decka v pohode vydržali

haslerka27
6. apr 2013

obcas ist niekam na tom nic zle nevidim.ale ak je to s bozou pravidelnostou- tak zrejme ide o zivotny styl,,o ich potrebu nejak takym smerom si organizovat zivot.niekto potrebuje viac niekto menej slobody.ja obcas pocitim potrebu vybehnut vonku s kamoskami,problem je ze ani niet s kym.kazdy vikend by ma to nebavilo.ranne vstavanie k detom a tarostlivost o ne,si vyzaduje podla mna viac energie a sily a tu nacerpa clovek len poriadnym spankom a kludom.manzem ma kamosou,slobodni chalani to boli,zurovali,lenze za posledny rok kazdy jeden sa nejako usadzuje a uz vidim len to ako nas navstevuju ,maximalne kavicka,jedno pivko,vecer sedia kazdy doma co muz hovori- polovica je v ocakavani s partnerkami....proste ten zivotny styl sa im zmenil odkedy ich poznam.co tak pozorujem.to co opisujes ty,to je zrejme taky styl zivota a im vyhovuje...len si myslim ze vsetko by malo v istom veku mat svoje hranice.odtial potial.

matozazzo
6. apr 2013

@maruska24 Poznam par takych a je to preto, ze este nedospeli alebo nechcu dospiet a prevziat zodpovednost za rodinu... Alebo ide nie o plne fungujuci vztah. Vacsina z nich tak potom uteka prec od problemov... Manzel sportovec - uzila som si takych parov az az, mamicka doma placuc, ze zasa sa niekde ozral 😖
Moj nikdy naholdoval takym akciam, len obcas a tym padom sme to velmi nemuseli riesit, ale prislo obdobie, ze sa dodtal medzi samych slobodnych - radsej byvali chalani v podnajme s inymi, nez by si vzali rodinu k sebe a nemusim opisovat, ako fungoval ich zivot... ☹ Mojmu som razne vysvetlila, ze dieta sme chceli obaja, nielen ja a ze ja potrebujem pomoc a dieta ho potrebuje tiez... Nastastie pochopil... Ale prestalo to, az ked prestal profesionalne so sportom, to mala dcerka skoro 2r, nasiel si pracu a doslova sme "vymenili" nasich znamych... Najprv to bolo, ze ho nikde nepustim atd., ale nevsimala som si to, alebo manzel siel na pivo, ale odisiel skor s tym, ze vstava skoro rano do prace... Az postupne ich stretka vymizli a teraz sa stretavame s rodinami, ked ideme spolu na vylety, alebo na zahradu k nam, na bazen atd... Je to o ludoch a nevyzretosti, nepripravenosti na vztah, alebo si jednoducho potrebuju nieco stale dokazovat...
A k detom, tie su bud u babky alebo u opatrovatelky... alebo ich ma druhy partner a ten prvy si uziva...

maruska24
autor
6. apr 2013

@matozazzo deti majú podelené tak, že ak on ide na párty tak je snimi doma ona, a ak ona ide vna párty, tak je on a ak idú obaja tak deti šup k susede.
ono vravím, že sem tam vybehnúť, je relax, život, odreagovanie, ale pravidelnosť? a ešte aj cez týždeň? v podstate by som sa nad tým nezamýšlala, ale mojho muža lákajú zrovna do takejto partie a teda on by sa aj zlákať dal. Len kebyže máme deti, tak by som mu takéto niečo určite netolerovala a bola by som nesmierne rada, keby svoj voľný čas venoval deťom, a nie chatovačkám s partiou /bez detí/, alebo na párty. To mi práve nejde do hlavy, že už dospelý ľudia majú práve takúto potrebu. Ešte by som pochopila, keď je bábo malé a partneri sú k sebe tak tolerantní že sa vedia v starostlivosti vystriedať a navzájom si dopriať oddych. Ale keď už deti behajú, vypytujú sa, chodia do škôlky či do školy, tak by som skôr povedala že obaja rodičia by mali venovať svoj voľný čas práve im. A nie behať po párty a chatovačkách a kade tade.

maruska24
autor
6. apr 2013

@matozazzo veď práve, vyraziť si niekam s inou rodinkou, s inými detičkami, a nie s ľudmi, ktorí sa viac menej nudia a nevedia čo od dobroty. To je taký študensko slobodomyseľný štýl podľa mňa.

fuska
6. apr 2013

@maruska24 Podla mna riesis to, co nemas. Ak to vyhovuje obom manzelom (a susedke), tak preco nie. Ja viem, ze nam s mm by to nevyhovovalo, nie sme prilis akcne typy, ale su ludia, ktori jednoducho doma na zadku neobsedia a ziju aktivnym spolocenskym zivotom napriek tomu, ze uz maju deti. Decka su podla mna tiez radi. Pochybujem, ze keby boli deti z toho nestastne, ze rodicia by to praktizovali. Proste to, ze niekto je iny ako ty, neznamena, ze je to zle.

andrejka1974
6. apr 2013

no my si s manzelom , tiez obcas vypadneme sami, ako dnes ideme s kamaratmi na diskoteku 🙂 🙂 🙂 🙂 obcas si treba vypadnut 🙂 🙂 🙂 🙂 ale vacsinou sme spolu s detmi 🙂 🙂 🙂 🙂 a raz za cas si vyrazi so susedmi na pivo , preco nie , ale mimo domu alebo na chatu chodime spolu aj s detmi a obcas aj s priatelmi ,

titkovamiriam
6. apr 2013

Ja mam tiež okruh svojich priatelov,no taketo akcie cez tyzden odpadaju kedze vsetci robia,deti sa ucia,tak fungujeme ak party tak piatok a vikendy.V lete niake tie grilovacky doma u niekoho alebo niekde pri vode.v partii su ludia co spolu chodia hrat tenis,cvicit do posilky,lezu na hory-pride mi to uplne normalne.samozrejme ked boli deti uplne mimina tak sa ,,vynechavalo,, no ako deti rastu tak sa vymyslaju akcie ktore by boli atraktivne aj pre ne.Mne osobne velmi pomohlo ked som sa rozviedla že partia existovala a mala som sa s kym stretnut a niekam s detmi vypadnut.Ale je zasa pravda ze cca z 16 ludi pije do mrtva asi len pat ludi je to skor o kecackach a posedeni. 🙂

barborka30
6. apr 2013

Podľa mňa platí staré dobré "ži a nechaj žiť". Ja nerozumiem, prečo sa niekto stará a kritizuje životný štýl iných ľudí, veď je to každého vec! Ja osobne tiež veľmi neholdujem diskotékam a nočnému životu, už len výnimočne, ale nevidím dôvod riešiť život iných. Ja len toľko 🙂

bubelko
6. apr 2013

@maruska24 tym ze mam deti, rodinu sa predsa zivot nekonci. to predsa neznamena, ze budem teraz az do dospelosti mojich deti sediet doma na zadku. ani moji rodicia nesedeli - chodili do kina, do divadla, na chaty - obcas s nami, obcas sme boli u babky. mama vela cestovala, otec tiez.
ja tiez rada vypadnem z domu a muz strazi deti. a tiez to robim v pravidelnych intervaloch - kazdy tyzden mam jazykovy kurz (ale mohla by som mat trebars kolky s kamoskami - to je predsa bezpredmetne), okrem toho idem do kina, na veceru s kamoskami - bez muza, bez deti. muz ma narocneho konicka, je tiez mimo domu v priemere 3x do tyzdna - a niekedy aj cez vikend. takze zas strazim deti ja. ak ideme na nejaku akciu (ako aj naposledy), tak berieme deti so sebou - alebo ak je tu babka, nechame s nou. zalezi od okolnosti. naposledy boli s nami 😉
a pokial je ich zabavou paintball, kolky a neviem co, tak je to ich volba. a ak sa opiju - tiez ich problem, pokial sa dokazu pri tom postarat este o deti, tak netreba riesit, nie?

barborka30
6. apr 2013

@bubelko moja reč 🙂

matozazzo
6. apr 2013

@bubelko V tom mas pravdu,aj my nesedime len doma a mame aj sami svoje konicky,skor si myslim,ze sa pyta na to,preco sa aj v starsom veku nevenuju len sebe,rodine,ale chodia na party,opiju sa... Je to taky "mlady " styl zivota,ked je vseko bezstarostne a este nemusime preberat zodpovednost. Proste pri takomto sposobe zivota ti ludia akoby este nedospeli,lebo nechcu... A ak do takeho zivota vtiahnu aj niekoho,kto tak predtym nezil,je jasne, ze sa to partnerke nepaci...

mima4
6. apr 2013

@maruska24
musim suhlasit s @fuska @andrejka1974 @bubelko @barborka30
Riesis niekoho zivotny styl. Vies, kazdy ma ine predstavy o traveni volneho casu, o aktivitach, o tom, ako chce prezit svoj zivot a uz vobec nevidime do rodinnych vztahov dovnutra a mozno ti ludia su zodpovednejsi, ako ti, co sedia doma a tvaria sa ako superrodicia 😉
Vies, kym oni si vyjdu s ludmi na pivo, ci sem tam na party... tak mnohi ludia ten ISTY cas venuju burlivemu vinu a podobnym veciam, o ktorych sa tu radsej nebudem ani vyjadrovat - mam na to svoj nazor. Takze je to vsetko o prioritach.
Ja osobne nie som typ cloveka na "party", mne staci raz za dva tyzdne pivo, ci kava, ci kino/divadlo s muzom alebo kamoskami 🙂

briketa
6. apr 2013

@matozazzo no to je velmi zastaraly nazor. Zabavat sa ma chodit v kazdom veku a v kazdom veku by sa clovek mal venovat aj vylucne sam sebe.
Neopijam sa zrovna, musim vzdy soferovat dlhe cesty ked niekam idem, ale povazujem za uplnu nutnost ist si oddychnut bez rodiny a znova sa "dobit" Na den, na vikend, na tri dni a ked moj najmensi podrastie mame uz naplanovanu s kamaratkami tyzdnovu dovolenku, normalne letecky prec.
Obaja s muzom mame kredo, ze kedy budeme zit ked nie prave teraz... to neznamena ze sa nelubime, prave naopak, som stastne vydata desat rokov, mame radost z troch malych deti. Zijeme tak aby sme si boli vzacni, aby sme sa nenudili a urcite nepredstieram doma vsetko na zlatom podnose len aby muzicek mal klidek pohodu tabacek. Aj on sa musi snazit zrovna tak ako ja.

mima4
6. apr 2013

@matozazzo niekedy vsak clovek chce sa odreagovat aj s partiou, kamoskami, kolegami... podla mna je to normalne a hlavne zdrave pre rodinu, manzelstvo, vztahy...
My s manzelom mame ako jeden princip nasho vztahu slobodu a vzajomne sa snazime si jej dopriat, podporovat sa v nej... 🙂 ale u mna je pravda, ze do manzelstva by som nevstupila s clovekom, ktori je ten "party" typ pravidelny... ale to je uz o vybere partnera.

mima4
6. apr 2013

@briketa na tebe velmi pekne vidno, ako sa clovek meni, ked odide do zahranicia 😉 ... uzi si dovolenku!

bubelko
6. apr 2013

@matozazzo ak ma dospely clovek takuto potrebu, asi si ju nenaplnil pred tym a potrebuje to dohnat. ja na tom skratka nevidim nic zle. pokial to nerobi denno-denne. ak ide raz do tyzdna na zabavu a raz za mesiac na chatu a este k tomu nema deti, tak v tom fakt nevidim nic zle. niektori ludia maju radi spolocnost viac, ini menej.
a to, ze s niekym zijem - v manzelstve ci partnerstve predsa neznamena, ze zrazu tento clovek prestane mat svoje predstavy o zivote a bude sa riadit len mojimi (plati aj opacne). je to vsetko o dohodach, kompromisoch, hraniciach tolerancie - kam som ochotna (ochotny) ist a kam uz nie.
ja si od mojho muza nepytam povolenie a on odo mna tiez nie. oznamim mu svoj program, on mne svoj. ak nieco koliduje - dohadujeme sa co a ako - ak sa najde niekto, kto postrazi, ideme obaja, ak nie - tak jeden ustupi. tiez si neviem predstavit, ze len kvoli tomu, ze mne sa nieco nepaci, tak sa moj muz vzda svojho konicka a naopak. treba sa vela rozpravat, dohodnut sa - toto ano a toto uz nie.
len mam pocit, ze my slovenske zeny mame teoriu, teraz mame deti, rodinu, tak budeme vsetko robit vsetci spolu. a beda, ak ma muz/zena inu predstavu. to uz je ohen na streche.

slimstar
6. apr 2013

Tieto veci sme si odzili pred par rokmi. Teraz obaja nemame potrebu riesit kam ist na disko. neviem ako by to bolo, ked su tam len sami ozrati sopliaci a smrad z cigariet 😉 mne sa zda ze ti ludia su nevyzreti, mozno to je len dojem. 😉
Prestali sme aj pit a myslim si ze to je velke plus. Ak by si ma niekto doberal ze nepijem, tak mu to riadne vytmavim. 😉 Radsej sportujeme. Kazdy rok chodime na dovolenku a tam si to uzijeme, nie opojenia z alkoholu ale prijemnej zmeny prostredia a cinnosti. Verte ze sme oddychnutejsí a prinesie nam to viac ako ti co chodia kazdy vikend flamovat. 😎

6mia6
6. apr 2013

No tak ja som včera bola vonku, prišla som dnes. Minulý víkend sme boli na veľkonočnej zábave aj s mužom. Deti strazila stará mama. Niekedy nejdem nikam mesiac niekedy to vypáli aj dva dni po sebe. Nejaké narodeniny, meniny, potomok a podobne. Na chaty sice nechodíme a ak by sme šli tak s deťmi. to už by mi asi neprešlo 3 dni na chate plnej alkoholu. Mám slobodne kamarátky a treba sa venovať aj im 🙂 deti v noci spia a ráno má zvyčajne nechajú hodinku dve dospat a venujeme sa víkendovým plánom. Mimochodom manželovi dnes prišla sms:v meste o 20:00. Tak sme uložili deti a je v meste. Chceli sme hrať playstation ale nejako to prežijem a idem dospat včerajšok.
Záver ak deti nie sú zanedbané a pod. Tak im to asi funguje a sú tak spokojní.
Ja nám rada spoločnost a vždy rada vybehnem posedieť a počúvam problémy slobodných ľudí bez záväzkov, neuveriteľný relax a zábava.