Manželské problémy

13. júl 2024

Ahojte,

neviem, kde začať, chcela by som počuť váš názor. S manželom sme spolu 6 rokov, máme 2 deti (4 a 1 rok). Do môjho manžela som sa zamilovala pre jeho kľudnú povahu; pri ňom som sa vždy cítila tak milovaná. Odkedy máme prvého syna, bol aj super otec. Pred 3 rokmi sme sa presťahovali do Anglicka a rozhodli sme sa, že zväčšíme našu rodinu. Tu nastáva problém. Keď som otehotnela, zrazu môj muž začal byť výbušnejší. Náš prvorodený mal obdobie vzdoru (bolo to s ním veľmi náročné a stále je to dosť ťažké) a on akoby to nezvládal a začal po ňom čoraz viac kričať. Potom sa pridalo aj pár na zadok. No a teraz, teda za posledný rok, je to horšie a horšie. Manžel minule syna od nervov hodil na sedačku, rozbil mu kolobežku, s jeho hračkou rozbil regál na knihy, tak silno do toho buchol. Rozbil od nervov svoju prilbu na bicykel. Keď sa ho opýtam, prečo to robí a takto reaguje, povie, že nevie, že on proste vybuchne. Keď má tento "záchvat", mesiac-dva je ako baránok a potom to zase príde. Posielam ho k psychológovi, povie mi stále, že pôjde, že si nájde lekára, ale doteraz nič neurobil. Ja mu stále dohováram, hovorím mu, ako by mohol reagovať v takej situácii, že ak to nezvláda, nech radšej ide do inej miestnosti sa upokojiť. Ale moje slová na úrodnú pôdu nepadajú. Ja chápem, že je nervózny, aj ja som, som unavená, ale na deťoch si to nikdy nevybíjam. Rozmýšľala som, že by som sa s tým zverila svokre, máme celkom dobré vzťahy, a opýtala by som sa, či mal také výbuchy zlosti, ale neviem, či by to nebolo horšie, či by to nebral ako zradu. Kým sme boli iba my dvaja, mala som pocit, že mi toho chlapa poslalo samotné nebo. A neverím, že by sa dokázal takto pretvarovať 3 roky. Čo si o tom myslíte? Ďakujem za vaše názory vopred. Mimochodom, finančné problémy nemáme, v práci je všetko v poriadku, ja neviem, z čoho mu tak "prepína".

januska12323
13. júl 2024

Keď to nechce riešiť on musíš ty a nečakať kedy mu tak "prepne" že hodí o stenu dieťa.

miskajerry
13. júl 2024

a vidí to dieťa? bude mať strašné stresy a zlé spomienky na celý život

majlo1234
13. júl 2024

Mojho muza tiez sokovala intenzita vybuchov syna, ked zacal mat obdobie vzdoru. A tiez mal jedno extempore, ked hadzal veci, a nadaval a vrieskal ako debil. Pomohol vazny rozhovor a moj priklad, ako zvladat tieto hrozne stavy, proste ostat v klude, ja to mam so synom na dennom poriadku a trafil by ma slak, kwby som sa mala zakazdym rozculovat. A co tie deti, tie sa tiez ucia prikladom.
Ale u vas to moze mat aj hlbsiu pricinu, nie je vyhoreny? Mozno by potreboval profesionalnu pomoc.

kluska
13. júl 2024

no jednoducho mate teraz tazke obdobie, ktore musia pary prekonat ak chcu byt spolu. Kazdy par si tym prejde, jednych to poznaci, druhych nie. Jedno dieta je stale len jedno dieta, dve po kratkom case su zaberak. V zahranici, bez pomoci je to ine ako ked iba s jednym dietatom na Slovensku. Tak deti povyrastu, este taky rok a bude lepsie.

deti95060810
13. júl 2024

nech si aspoň magnézium dáva keď je s nervami v keli... možno pomôže.

lonely66
13. júl 2024

autorka, ak toto nie je výmysel - táto téma, tak vrelo odporúčam, aby manžel absolvoval MR mozgu. lebo také prepináky z ničoho nič môže mať buď psychicky chorý človek alebo človek, ktorý má v hlave nejaký nádor...

vilma7
13. júl 2024

Aké mal manžel detstvo? Ja mám niečo podobnéz naučené správanie z detstva, ktoré je žiaľ hlboko zakorenené...ale dopodrobna to ti rozoberať nechcem.
Ak ti nerobí problém, pošli mi správu.

lonely66
13. júl 2024

@vilma7 ak sa však niečo tiahne z detstva, prejaví sa to priebežne. nie tak, ako opisuje autorka, že niekoľko rokov je pohoďák a z ničoho nič mu prepne... buď to musel sakra maskovať alebo má zdravotný problém

autor
13. júl 2024

@lonely66
@lonely66 nemyslím si, že sa pretvaroval. Z neho ten kľud vyžadoval, mohla som sa opýtať kohokoľvek, každý by povedal to tiež. Ale práve ste mi dali chrobáka do hlavy, ona sa stažuje posledného polroka na bolesti hlavy, čo predtým nikdy nemal aj na tlak v očiach, ale po tabletke to stále prešlo 😐. Preboha, ja ho budem k lekarke hnať rýchlosťou svetla.

vilma7
14. júl 2024

@lonely66 mám sama s tým skúsenosti, žiaľ možno doteraz nemal žiadne podnety, čo by ho vytláčali...u mňa sa to prejavilo tiež až v ťažších stresových situáciách, 20 rokov a viac predtým vôbec.

drago12587
14. júl 2024

Vela pracuje, rieši dve deti a ženu, ktorych musi zabezpečit, deti neposluchaju atd.. proste je to na neho vela.. a ako bolo spomenute, 100% ho bili ako dieta, len sa z toho dostal.. no pri skratovych situaciach dostane flashback z detstva a reaguje podvedome.. tak, ako bol vychovavany a nie tak ako chce.. mozno mu kup nejaku knihu " zvladanie hnevu" alebo daco take, ak nechce ist k psychologovi.. jeho priorita je najprv sa ukludnit a nereagovat hned ako ho niečo nasere aby mal kontrolu nad emociami. To sa lahko povie, ak ma stresovych situacii malo, no ked sa veci nakopia a vyhrotia, chce to dlhy cas si nacvičit ako reagovat.

suzanesmile
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hipuska
14. júl 2024

Ja len jedno. Kľudne môže byť taká povaha. Nemuselo sa to prejaviť celé 3 roky, nakoľko dieťa je extrémny záväzok v živote, vlastnom pohodlí, nemôžeš veci, ktoré si pred tým robil. Myslím, že kym si nebola tehotná, si väčšinou so synom ťahala ty. Teraz, sa od neho očakáva oveľa viac a preto aj tak môže reagovať

barborachors
14. júl 2024

mr mozgu, moze ist o nádor tlaciaci na NC a vtedy sa mu tvorí viac kortizolu. Urcite smer neurologia, nech sa vylúči fyz. obstrukcia