Ahojte zienky urcite je vas tu viacej takych co mate manzelov workoholikov. Nejdem sa stazovat ani vyplakavat no nejak si nato neviem zvyknut. Ked pride manzel domov potrebuje pre seba pol hodinku na prechod rezimu z prace domov. No myslou je stale v praci, riesi pracovne maily a dokonca takmer kazdy vecer pracuje do pol noci. Vikedny a sviatky detto. Dokonca sa stalo ze bol uz aj v nedelu v praci. Nemozem napalnovat ani ziadny vylet lebo cez obed ked deti spia on pracuje 😞. Uz som z toho na prasny. Spolu netravime takmer ziadny cas a velmi ma ma to mrzi. Uz som mu to aj povedala ale on stale ze m vela prace. Chcem vas teda zienky opytat ako ste to riesili doma vy. Rada by som totisto este vyuzila posledne pekne dni v tomto roku na spolocne chvile ale ked on stale pracuje.
porozpravaj sa s nim o tom. najprv si to ale musi uvedomit, ze to nie je okay a to byva ta najtazsia cast aby si to priznal a vtedy to mozete zacat napravat 🙂 ale hlavne sa s nim o tom jemne porozpravat, nekricat, nevycitat, tym nic nedosiahnes, povedz mu ako to vidis
Ako to riesit? Netusim... ja mam toto doma 15 rokov, riesime to odkedy mame dceru, predtym to nebolo take citelne, kedze aj ja som rovnako iba pracovala... a dopadlo to tak, ze teraz uz nema vela prace, uz nemusi, a chcel by daco, ale rposte sme sa tak odcudzili v aktivitach, ze si ani spolocne neviem najst 😃 Spamatal sa sem-tam na chvilku ked som sa bez slova zbalila, ved nejdes, tak nejdes.. ideme s dcerou same. A isli sme. Ked sme namali odvoz, isla som taxikom na vikend do wellnes hotela alebo hocico.. potom sa to poriesilo tak, ked uz mala dcera 3-4r ze zacal chodit s nami (vedel ze pojdem aj bez neho), ved dieta spi aj v hoteli.. vtedy si urobil vsetko, stihlo sa ist na kratky vylet, ranajky, obed, vecera, bazen... a nech si zvysok rpacuje.. aspon som dala malu spat, on na izbe robil a ja som mala 2h volno 😃 A zapacilo sa mu, ked mala 5 zvladol ist na dva tyzdne na dovlenku 😂 ale napr. aktivity ako ist sa doma prejst, aleo nieco spolu robit ako rodina, akurat sa pohadame - cize bezny den, nie vylety atd.
Keď nedáš ultimátum, keď nedáš na výber tak sa nespamätá. Niekedy ani to síce nepomôže, ale väčšinou chlap aspoň má snahu niečo zmeniť. Môj tiež mal takéto obdobie, no našťastie už má za tým, uvedomil si, že tie peniaze nestoja zato aby sa naháňal, aby mu život pretiekol len tak medzi prsty 🙂
@simca06022011 tiez som to takto spravila vo stvrtok ked bol sviatok. Chcela som niekde vypadnut ale on musel pracovat. Chapem v praci ho tlacia terminy. Som mu povedala ze idem k rodicom a ze pridem v sobotu. Najprv protestoval ze nie ale ked som sa ho normalne opytala ci maju byt deti cely den zavrete v byte ked je tak krasne tak potom uz pritakol ze ok. Aj mi sa bezne na vyletoch pohadame 😀. Aj som si povedala ze vylety nikdy viac ale je mi smutno za manzelom 😞
Ultimata nepomozu len zhorsia. Lebo sa osoci ze on to robi pre mna aby sme mali dom a tak.
no skusaj, co dosiahnes a vykresli mu moznu buducnost... ak je ochotny zlavit zo svojich, uz poviem ze potrieb, (lebo nemoct mat ho aspon pol vikendu a dva pracovne vecery mimo prace je chore), je to ok. Ak bude pokracovat vo svojom tempe aj dalej, je to cesta do pekla, nasledkom je neuveritelna zmena osobnosti, ked nepomoze ani psychiater, konci to prinajmensom rozvodom ako u nas a nechutou sa este stretnut s osobou s ktorou som stravila predoslych 25 rokov, prave tym prechadzam....
hmmmm byt tebou zamyslim sa: kedy to zacalo? bol vzdy taky? ak nie tak co to zmenilo? co ine sa dialo v tom obdobi? s akymi predstavami a ocakavaniami ste vstupovali do manzelstva? kolko casu a akeho akymi cinnostami travi s detmi? aky je otec? aky je syn pre svojich rodicov? aky mate sexualny zivot? aku ti poskytuje dusevnu oporu a ty jemu? ak je to len o financiach viete nejako zlahcit fin situaciu? prenajat cas domu znizit hypoteku ci ine vydavky bezurocne si pozicat od rodicov prestahovat sa do mensieho ty zacat pracovat a podobne? moj manzel tiez niekedy zmizne v povinnostiach najma januar az marec. a pracuje online a tiez sa stava ze si musi skontrolovat mejl odpisat na nievo bezodkladne a pod. mali sme kvoli tomu par hadok nieco sa zlepsilo a mame iste opatrenia ktore ak sa k tomu neprida este nieco ine tak funguju.... ono pozri smrt ci choroba by mu pomohla sa uvedomit.... este je tu moznost ze chod k psychologicke ty sama. vela stastia
@iukas to ma mrzi. Dufam ze sa spamata. Aj ked je pri detoch ze neprecuje tak sa z toho neskutocne tesia a uzivaju si ho. Aj ked minule ma riadne nasral. Som isla k rodicom lebo zase pracoval a on teda ze ide k detom aby bol s nimi aspon chvilku. Cakala som ze bude s nimi kym pobalim. On postiskal strasieho synceka mladsiemu dal pusu a isiel robit potom isiel s nami mi pomoct do auta a opat pracovat.
@juliet86 v podstate bol vzdy taky. Co sa tyka financii sme na tom dobre. Teraz sme kupili novy domcek a predavame svoj byt. Ked predame byt nebudeme mat ani hypoteku az taku vysoku na dnesnu dobu. Ono je to teraz najma komplikovane lebo menil zamestanie a bol na polovicny uvazok u noveho zamestnavatela a na polovicny u stareho. U noveho mali frmol lebo riesili novy projekt kde mal on znacnu cas nastarost. Takze dufam ze ked toto skonci tak nebude uz tolko pracovat. Aj on sam stale hovori ze sere nato ze nejde robit ale neda mu to lebo vie ze to musi spravit. Ked sme mali iba jedno dieta stavalo sa ze bol aj do 6-7 vecer v praci. Sexualny zivot mame slaby obaja by sme chceli viac ale vzdy je to tak ze bud ja ledva stojim na nohach alebo on pracuje. K psychologicke sa mi neda ist lebo mi nema kto postrazit deti mam 2 a pol rocneho synceka a 10 mesacneho. Co sa tyka mojho nastupu do prace ak pojde vsetko ako ma tak by som chceli ist na 4 hodinny od septembra a deti aby boli 4 hodiny v skolke a jaslickach.
@nika898 ja som sa s nim nedohodla, ja som ho volala nech niekam ideme, on nie, tak som sa zbalila, povedala mu ze teda ho nepotrebujeme a odchadzam s malou a pridem o 3 dni. A nech porozmysla o sebe :DD Bolo to ale cerstvo po hadke ked neviem kolky krat zabudol ze mam narodeniny, samozrejme neriesili sme nic, zda sa mi ze ani len neveceral s nami. Proste vytocena som bola do nepricetna (ano ani teraz neriesime sviatky narodky, meniny intenzivne, ziadne oslavy a party, ale aspon si dame obed a dostanem kvet :D uspech! ) ale podla mna to u vas nie je az take kriticke 🙂) to sa vsetko utrasie, my sme mali takyto frmol aj ked sme dom nemali, aj ked sme tie penaize surne nepotrebovali, aj ked sme nemenili pracu a ani nie sme na nikom zavisli, aby sme sa o pracu bali... atd. u vas to iste prejde 🙂)
@nika898 ultimátum. Vydup si pre začiatok aspoň deň cez víkend a jeden večer v týždni. Lebo takéto pracovné tempo konci rozvodom, totálnym vyčerpaním organizmu, vyhorenim. Žiadny šéf ani firma mu zdravie nevrati, dom a peniaze mu budú na nič keď ich nebude mať s kým zdielat. Toto nieje dočasne pracovné tempo, toto je problém v jeho hlave. Pracovný výkon klesá s vyčerpanostou ale to workoholick nevidí, namiesto oddychu si ešte prida
Aj moja mama je workoholicka, cely život 10 a viac hodin v práci, miluje svoje firmy ale naučila sa oddychovať. Víkend, dovolenka, večer doma sa nepracuje, pár krát do týždňa si ide zacvičiť. Dokonca už aj na PNke vydrží zopár dní. Len vdaka tomu vie fungovať roky ale tiež sa to musela naucit a hlavne vďaka otcovi ktorý jej tiež dal ultimátum keď jej sibalo najviac (áno, workoholizmus v určitom stadiu je duševná porucha)
Dnes je to tazke kazdy sa snazi zabezpecit svoju rodinu co najviac ale urcite to netreba prehanat.
Podla mna staci ist par krat na vylet ved tieto dni je tak pekne vonku pocasie je extremne ustalene https://pocasie.pozri.sk Je kopu moznosti ako travit cas s rodinou detmi a podobne. Treba viac tlacit na vychadzky, spolocny cas a hlavne ostrihnut vsetku techniku!
@nika898 Vidim, ze moze robit z domu. Ja som tiez workholik. Ale treba mu povedat, ze pracovat moze skoro rano, nekroro vecer ked deti spia, nie pocas dna. Nikdy nerobim pocas dna. Rano vstavam aj o priatej, pripadne robim po 22 hod. Na vylety chodime kazdy vikend, casto aj oba dni. Pracovat sa da v case, ked deti spia.
@simca06022011 dakujem za podporu. Aj ja dufam ze to prejde. Uz len cakam kedy sa budeme moct stahovat aby som mohla deti aspon na dvor vypustit lebo ja sa neodvazim ist s nimi sama. So starsim mame trosku trampoty lebo mame u neho podozrenie na autismus alebo onesnekoreny vyvyn takze ked som s nim von tak ma skoro vobec nepocuva a beha kade tade a mladsi zase uz nechce ani v kociku ani v nosici tiez by najradsej behal 😀.
@milan_branik ja sa snazim. Chcem vyuzit tieto krasne dni aby deti boli na cerstvom vzduchu.
@nika898 bude sa mu lepsie robit ked si vyvetra hlavu 🙂) prest sa niekde na hodinu, dve a bude sa mu lepsie pracovat :D krize treba trochu rozchodit... sekne ho a dopracoval 🙂
@simca06022011 ja mu vravim ze mu treba psychohygienu 😀
@mircalla toto ma novy job. Ono je to hlavne tento mesiac kriticke museli dorobit projekt ktory im horel pod ritou. Ale aj tak ma hneva ze robi po nociach takmer kazdy den lebo tym trpi nielen nas partnersky zivot ale aj intimny. Uplne by mi stacilo keby 2x do tyzdna bol vecer ked deti zaspia so mnou.
@nika898 a nemyslis ze je to blbost? Ze by naozaj dostal vyhadzov za to, ze nepracoval doma po veceroch, vikendoch a pod?
To je bohuzial hlavny problem tychto ludi, pocit ze su nenahaditelny, vsetko musia robit samy, vsetko na 200% , nikto to neurobi tak dobre ako oni,vsetko musia vediet, kontrolovat a najlepsie ak to spravia len oni a nikto iny. Workoholik si NIKDY NEPRIZNA ZE JE WORKOHOLIK. Vsetci maju problem, iba on nie. A ked pridu prve priznaky vycerpania - oslabena imunita, bolesti chrbta, migreny je to len nejaka viroza, ked to prerastie do niecoho horsieho ako kolabs, rakovina tak je to len nahoda, nikdy nie dosledok jeho zivotneho stylu.
Inac nez hadkou to zrejme nepojde, dohovaranie nefunguje. To je rovnake ako s alkoholikom, fetakom atd...proste nezdrava zavilost ktora skor ci neskor rozbije rodinu a zdevastuje cloveka..
Pomaly, postupne, aspon ten den volna za tyzden. Aj ty predsa potrebujes sem tam z domu vypadnut na kavu s kamoskou aby decka postrazil. Z tohto cloveka povalac nikdy nebude, ale musi si najst hranice. Robit 24/7 naozaj nieje normalne
@lujza123 nie je to blbost, nejde o to pracovat po veceroch atd, ale ked ma objem prace nejaky dorobit, dokoncit, nastudvoat si, tak to proste inak nejde a robi to doma. Ja napr v office mavam taky zhon a ruch niekedy, ze vsetko nad cim musim mysliet dorobim doma, alebo ani do prace nejdem a robim vsetko doma a popri tom navarim :D Nevieme aku ma profesiu... Su ludia co ziju pracou a maju to tak prepletene, ze im to nepride divne. V tomto pripade, ale skor ide o pretazenost, kvoli dvom pracam, ked prejde do jedenj a dobehne sa, tento zhon skonci...
@lujza123 mozno to bude zniet blbo ale momentalne ani v jednej firme kde pracuje nie je niktt kto by vedel spravit to co robi on. Preto to dostal nastarosti a preto ho z prveho zamestania nechcu pustit ale dohodli sa ze tam bude uz len do konca roka kedy konci aj projekt. Takze ja osobne uz odpocitavam dni lebo z tohto zamestania chodi aj riadne nervozny a este si tam ani s nadriadenim dobre nerozumie. Na kave s kamaskou bez deti som nebola odkedy sa mi narodil prvy syn. A vlastne od vtedy sme neboli ani sami bez deti niekde na veceri alebo v kine. Iba v lete sme sa boli 2x vozit spolu na motorke. Doteraz nato spominam ake to bolo krasne 😊.
dala by som mu nejake ultimatum a riesila by som to tvrdsie. predsa si musi vediet najst cas aj na rodinu! ak to pojde takto aj nadalej, tak sa len vzdialite a stane sa to najhorsie