Mam doma problem s manzelom. Mame 2.5 rocnu dceru a z mojho pohladu sa uplne zosalel. Namiesto vychovy dietata skace ako na piska, sedi vedla nej cele dni ked sa hra, vsetko tutumutu, ked place tak spravi vsetko co ona chce (Teraz napriklad plakala lebo nechcela spat a samozrejme on jej teraz hadze loptu a nosi jej ju) namiesto toho aby isla spat. Samozrejme ked nepojde spat tak bude mrzuta pretoze spi denne aj 3 hodiny. Ked na dceru zvysim hlas tak mi povie, ze neviem ako sa k nej mam spravat, a ked som jej 2x tapla po zadku (ma plienku a nebila som ju) tak mi oznamil ze som drbnuta a ze ju tyram ☹ Priklad: Dcera bola nepricetna pretoze nechcela ist spat (bolo po 20.30) a nepomohlo utisovanie, ani dohovaranie, tak ma zacala kopat v amoku v posteli nohami tak dostala na zadok - za to, ze ma zacala kopat a este som na nu nakricala, ze to bolo naposledy co ma zacala kopat. Podla neho, je dobre vychovane dieta take ktore neplace, a ked place tak ho treba do mrtva utisovat, skakat okolo neho, posluhovat, davat co si zmysli, a HLAVNE nezvysovat hlas a akykolvek fyzicky trest je pre neho tyranie dietata. Opustil vsetkych svojich kamaratov, prestal chodit do fitka, nechodi nikam - je 24 hodin denne doma 365 dni v roku a cely svoj zivot podriadil dcere. Od susedov pocuvam aky je on genialny otec a ako s nou chodi vonku a hra sa. Ano hra sa s nou stale, nonstop. Takze dcera neustale reve, nechce sa hrat s inymi detmi (pretoze sa ich koli separacii boji), je na mne nonstop zavesena pretoze si mysli, ze tak sa to robi, a ja mam toho nad hlavu. Dcera pojde do skolky (manzel uz oznamil, ze len do 12.30 aby mohol byt s nou) a ja neviem co mam robit ☹ ☹ ☹
chodte do poradne
Paaanecku, manzelovi tak slusne poviem trosku siblo. Chcelo by to rozhovor o vychove. Co z dcery chce vychovat nesamostatnu a rozmaznanu princeznu? Mam kamosa, ktory je taktiez taky k dcere. Mne to normalne nepride, ona sa ani na ihrisku s detmi nezahra, len s nim chce byt. A to ma 7 rokov cochvila...
vy ste doma na materskej obaja? najlepsie by bolo, keby siel pan manzel pracovat, a nechal veci co sa tyka dcery viac na teba, a po praci podvecer ju moze brat vonku kludne na ihrisko. musite sa ale porozpravat, aby ste vychovavali dieta jednym smerom, lebo potom dieta vie, kto viac povoli a za tym pojde vzdy
och ....
Nic ine neistava ako nech si manzel najde robotu .... lebo bo bud sa s nim rozvedies ( aj ty potrebujes muza a nie druhu "maminku" pre dceru) ...alebo s dceri vyrastie jedneho dna taka pubertiacka...ze si budete tlct hlavu o stenu ☹
prajem pevne nervy ....a hlavne aj preto...lebo tvoj muz si to urcite neprizna ze to uz prehana
ale keď mater má decko sťa modlu, tak to je spoločensky a koňovo akceptované...
A radiť rozvod v prípade starostlivého otca - to je naozaj finále 😀
😕 mi to pride ako psychiatria 😕
...pekné zrkadlo viacerým maminám tu na Mk 😊
...no myslím, že ak nepomáha tvoja žiadosť o rozhovor, tak navštívte detského psychológa, aby vám poradil, ale ono sa to časom utrasie aj samo, len váš vzťah naprávať bude ťažšie 😐
@janinah pracuje z domu. Je IT takze nema problem pracu presunut ked mala spi alebo moze pracovat v noci.
@gemini255 nechce ist pracovat z domu. Uz som to navrhla - nechce o tom ani pocut. Ma pracu IT - a vyhovuje mu to. Chce byt doma a chce byt snou. Preco by niekde makal kde ho budu drbat a rozkazovat ked moze pracovat z domu ako sa jemu paci a travit cas so svojou zboznovanou dcerou.
@sue ja som za detskou psychologickou bola tento tyzden 1x. Bola som tam hlavne koli tomu, ako mam zacat davat dceru do skolky a ohladne toho ze nerozprava. Psychologicka povedala, ze manzel vobec neplni rolu otca a to ako sa sprava je katastrofalne. Ze mam zotrvat v ulohe matky a hlavne vo vychove. Vysvetlila mi, ze keby som dcere dovolila vsetko a zacala sa spravat ako manzel tak z nej bude troska a to by bola ta prava katastrofa pre nase dieta. Vysvetlila mi, ze zivot bez autorit a hranic je pre dieta utrpenim. Povedala ze mam pouzit vsetky mozne prostriedky aby manzel zacal plnit ulohu otca - ale problem je, ze donut chlapa ktory si mysli, ze robi vsetko spravne a genialne je nemozne.
@evelina1984 mal by to pocut od psychologicky, ak to, ze to pocuje od teba nezabera a nepomaha
@evelina1984 a to kedy stiha pracovat, ked jej sedi pri zadku? Mal by zacat kdesi chodit medzi ludi, lebo takym stylom sa pokazi aj vas vztah. Ja si neviem predstavit mat muza stale doma... lubim ho ako kona, ale to by bolo moc. My sme tiez mali na zaciatku rozdielne nazory na vychovu, sadli sme si, vysvetlovala som co, ako a preco to robim prave takto. A pomohlo to...
@kaktusik sedi vedla nej a pise z mobilu. Podava kocky a beha jej za zadkom. Ja som po takmer 3 rokoch rezignovana a cakam kedy dam dieta do skolky a pojdem do prace.
No ja si myslim, ze v prvom rade sa musite zjednotit v sposobe vychovy. Nejdem tu moralizovat o tom, Aky sposob vychovy je najlepsi (dohovaranie, prosikanie sa, ci capnutie na zadok), Ale Nemozete si predsa tak skoro odporovat, pretoze deti velmi dobre vycitia slabost rodica (to je jedno ktoreho) a neskor pre svoje vyhody bude inklinovat k tomu, kde tych vyhod bude mat viac. Casom a vekom to moze nabrat grady take, ze jeden rodic (ten prisnejsi) zostane odignorovany, nerespektovany. Myslim, ze navonok musite tahat za jeden povraz a ak sa prip. nezhodnete, vybavit si to len medzi sebou. Ak raz nie je nieco povolene, tak to jednoducho nie je povolene z obidvoch stran. A vecer v posteli si to vydiskutujte, prip.zmenite postupy. Ale spolocne ! Ine by bolo, kebyze si s detmi sama...
@gemini255 to ma tiez napadlo. A zatial mi to pride ako jediny rozmny napad. Mam obavy ze bude mat pocit, ze psycholog je idiot a on vie najlepsie co je dobre pre jeho dieta.
@charlie1980 budes prekvapena, ale dcera preferuje mna. Chce byt so mnou a je so mnou stastnejsia. Napriek tomu ze zakazujem, prikazuje, vysvetlujem, niekedy na nu kricim a bojujem s umyvanim zubov, vlasov, obliekanim a neviem cim vsetkym. Psychologicka povedala ze dieta potrebuje citit zo strany rodicov istotu - a preto ma dcera preferuje - pretoze citi bezpecie a ochranu.
@evelina1984 vies co, ja by som skusila opacny extrem...nech sa jej manzel doslova preje...
nie ze ty budes krmit, prezliekat, uspavat atd. proste vsetky nevyhnutne a pre ockom rozmaznane dieta nepopularne cinnosti robit a samozrejme ty si ta zla co jej nedoprajes. Nie ON nech ju aj uspava, prezlieka, taha niekde kde mala nechce ist, nech ju vodi rano do skolky nevyspatu mrzutu /vsak ju ocinko do noci zabaval/
Ono je velmi lahke rozmaznavat dieta ked ho mam cisto na zabavu...tatinka hned prejde tutkanie s princeznou ked ho mala svacne, kopne, za to ze jej zrazu kazi zabavu a nedovoli jej jest len sladkosti, ked mu vyleje obsah taniera na stol ci i na hlavu., nedovoli jej skakat po posteli lebo treba spat, ked sa mu brani pri obliekani a vecne uteka hole a meska sa do skolky.. 🙄 🙄 .
Dieta zvyknute mat z rodica neunavneho sasa na zabavu...potom uz zvacsa nevie kedy prestat a zacne prehanat ..a po case uz aj tomu dospelemu zabava prestane byt vtipna.
Skratka, treba nechat otca, nech si vyzerie dieta komplet, aj z nasledkami rozmaznania.. 😉
takže otec je síce dôležitý, ale keď sa má uplatniť jeho úloha, má akurát dávať výplatu na stôl?? Všetky radosti s deckom majú byť vyhradené matke, a tatko môže akurát opustiť dom?? Prečo by o všetkom mala mať rozhodujúce slovo mamička??
@jolinka ano psychologicka navrhla ze mam ist na tyzden prec a nechat ich doma. Ale tuto moznost som teraz zavrhla - pretoze mala nerozprava a on casto nepochopi co ona chce. ked zacne rozpravat tak mam v plane na vikend odist. Neviem si to predstavit.
no, môj ty kvet...tvoj manžel nepracuje?? lebo ak nie, mal by začať, keďže nedostatok aktivity mu začína udierať na mozog...takýmto štýlom z dcéry vychová rozmaznaného a nevychovaného fracka, ktorý nebude vedieť čo od dobroty a potom bude neskoro...očividne máte rozdielny pohľad na výchovu, takže si myslím, že nejaký rozumný rozhovor s ním nebude možný...neviem ti veľmi poradiť lebo v tejto situácii nie som ale našťastie môj manžel ma rovnaký názor na výchovu detí ako ja....možno sa manžel spamätá až keď malá začne trieskať jeho a vtedy už bude neskoro...pevné nervy a hlavne správne vyriešenie tohto problému... 😉
@evelina1984 Tak predpokladam ze aj ked robi z domu, teda nie je s nou 24 hod denne, sam potrebuje spat niekedy a IT ma predsa roboty dost, to nema sancu stihat obe len za spanok malej, ale aj keby co by za tuto moznost dali ine rodiny!
Dalej ano, aj amoky sa daju zvaldnut bez "na zadok" a nie je to este posluhovanie dietatu, ono nazory su take aj take, my sme tu este za barbarsky Vychod, ale prakticky v celej zap. EU by bolo to nazadok este aj trestne pomaly, takze u psychologa by pohorela skor matka.
A ze prestal chodit za svojimi aktivitami a venuje sa dietatu, nuz ano, v dnesnej dobe uz nevidane, kazdy ma predsa zit ako predtym a nekorigovat zivot podla dietata. Hlboke vztahy su skor vzacne a desia. Pritom sa len venuje tomu najblizsiemu.
Podla mna autorku vytaca ze je jej muz materskejsi nez ona. Aj take sa stava a nie je to vada.
Prvky patologie zatial nevidim. Susedia maju pravdu, ale niektore zeny sa aj zrieknu prilis dobreho chlapa, zato taky co sedava po krcmach s kamosmi, do fitka chodi po praci a domov len prespat, taki chlapi co se*u na zenu a deti, takych niektore akoby fakt potrebovali, pritahovali a inych neznesu.
Vsak dcera ma 2,5 uz za chvilu padas do prace a nebudes mat ponorku. Ze ma doma otca a ze bude chodit do skolky len doobeda je len a len plus, nic nezmeska, ty budes mat v paci kludne svedomie a nie s vyplazenym jazykom stihat skolku, nakupy atd. My sme dali tiez len doobedia aby mohla byt so strym otcom ktory mal cas a chut sa venovat a socilane je zrela az moc, na ihrisku vodkyna bandy a pritom este popoludnia mala este vzacny vztah so starym otcom co nie kazde dieta ma moznost. Je to len benefit. Aj u vas. Ja by som si to vazila.
@evelina1984 moja dcera tiez dlho nerozpravala, a mala poruchu porozumenia. to len na okraj.
Ja by som cez to vsetko malu s nim nechala, neodkladaj kym zacne rozpravat a vsetkemu rozumiet...to su veci na dlho a moze byt uz pre nich oboch neskoro. Chlap si poradi, mala hladom nezomrie, obliect ju oblecie...a ze nieco od nej nepochopi??? o to lepsie, dieta chyti amok, otec sa dostane do stresu a taky stres vie vyhecovat do cinnosti, myslim ze aj v tej chvili zabudne ze mal by v kuse rozmaznavat a byt sladucky a obetavy 😅 😅
@horana pisem ze pracuje len ked spi. NEPRACUJE ked je hore - NIKDY. Vsetko presunie na noc. Pracuje od 20 - 03 rano a vstava o 8.ej a hned sa s nou hra. Potom pracuje od 12-2 intenzivne ked spi. A cez den odpoveda na emaily z telefonu ked vedla nej sedi.
A je pravda ze je na materskej viac ako ja. Pretoze ja musim upratovat, varit, nakupovat, prat, vesat pradlo, vysavat, umyvat podlahy 0 a on sa musi venovat malej - pretoze keby sa musela sama hrat, tak by sme ju zanedbavali. Nase dieta ma kontakt s inymi detmi 1x do tyzdna na 20 minut pretoze on sa s nou doma hra, pretoze on sa s nou hra na pieskovisku, pretoze ked k nam zoberiem ine dieta tak on sa s nimi spolocne hra. V parku s nimi spolocne chodi, a ked programuje, tak si ju niekedy posadi vedla seba a v jedno okne programuje a druhom jej pusta rozpravky.
Mala by si ho vidiet. Je strhany, kruhy pod ocami, ale bytostne stastny a spokojny pretoze stiha pracovat a starat sa vyborne o nasu dceru. A vlastne aka my sme stastna rodina.
To je v poriadku, ze chce byt s tebou...Este je malicka. Si jej zatial najblizsia. No nebude mat stale 2.5r., ja som pisala ako sa to moze odrazit aj neskor, ked uz nepojde len o nezhodach kvoli spanku, Ale o vacsie a dolezitejsie veci...aj ked v jej veku je momentalne dolezity ten spanok 😀 Mala som na mysli : mama povedala, ze sa ide spat. Otcovi sa to sice nepaci, ani malej, Ale navonok tahate za jeden povraz. Ide sa spat. A vecer v posteli ti manzel povie : vies, nebolo to spravne, nabuduce ked .... Atd, atd. Tak isto naopak : Otec povie: ide sa jest...mala bude vstavat od stola...Ale ty sa s nou nepojdes hrat, pretoze Otec uz raz povedal, ze sa bude jest. A vecer pri TV mu mozes povedat, ze si myslis, ze Este asi nebola hladna, nech jej to skusi inokedy prikazat okolo 15.hod. napr. Ide o to, ze sa musite dohodnut a nedegradovat toho druheho tym, ze u jedneho rodicia nie a u druheho ano.
@evelina1984 nerozumiem, ved pri 2,5 rocnom dietati sa urcite da len tazko pracovat. Pises, ze cez den spi aj tri hodiny, ale to predsa nemoze stacit na celodennu pracu, pises, ze sa s nou non stop hra a potom, ze je zavesena stale na tebe. A ked pracuje v noci, to je nejaky superman, ze je potom cez den byt stale s dietatom a nebyt na nu ani trochu nervozny. Hmmmm. A inak ked ti cez den spi 3 hodiny, takzo mozes od nej chciet, aby ti zaspala o 20.30.... Mne malz tiez spava 3h. a ideme spat az okolo 22.00, skor by to bolo uplne zbytocne. Teda pokial ti nevstava o 5.00, alej tak.
@evelina1984 A čo keby si išla do roboty? Však on to v poho stíha. A nech varí, pere, vešia, stiera + dieťa + robota. Mu to povedz ako hotovú vec, že máš super ponuku, chceš to a ideš a však on to v pohode stíha. 😉
@maciatkolulu vypada ako zombie. Je vychudnuty, ma kruhy pod ocami. Ale on to berie ako dan za to, ze pracuje a stara sa o nas. Podla neho, je to vsetko v poriadku a tak to ma byt. On len pracuje a stara sa o nu. Pisem, ze sa vobec nikam nechodi. Ked ma absolutny deficit spanku, tak spi ked ja beriem malu vonku.
Mala spi od 20.30 do 08.00 v pohode. A spi este aj cez den 2 hodiny. Nema s tym problem. Niektore deti spia viac a niektore menej. Okolo 21.uz byva mrzuta a place, trie si ocka.
@evelina1984 Prečo neodídeš do práce a nenecháš celý kolobeh "materskej" na ňom? By sa veľmi rýchlo zbadal, keby sa musel strať o dieťa, domácnosť a popri tom aj pracovať. veď keď to tak dobre a poľahky vie aj bez plaču, tak nech sa realizuje.
on nepracuje? nezávidím,vyzerá to,že na normálnu výchovu ostávaš len ty a budeš to mať ťažké....