Manžel si neuvedomuje, že som začala pracovať

12. jún 2023

Ako nadpis hovori, moj muz si za mesiac a pol nevsimol, ze chodim do prace. Po materskej som nastupila do vysnenej prace so skvelou pracovnou dobou, stiham skolku rano, poobede. Popri tom sa staram o deti domacnost. No moj muz si to akosi nevsimol. Prenho sa mojim nastupom do prace nic nezmenilo. Vcera sme sa bavili o dovolenke, ze chce ist do zahranicia niekde, ze pojdeme a pojde aj svokra (je na dochodku uz aktivna zena). No neuvedomuje si, ze dovolenky mam malo (mam zmluvu len na par mesiacov zatial). On je zivnostnik a je mu jedno, kedy si zoberie volno. Doteraz co som bola na MD sme boli max na jednom pobyte vikendovom rocne. Teraz je nasraty, ze co to mam za robotu, ze mam tak malo dovolenky. Okrem toho ked syn ochorel, odmietal s nim ostat doma co i len na jeden den. Ja som stale v skusobnej dobe, naozaj si nechcem teraz brat pn, ocr ci p. Hovorila slm mu to posledne dva roky pocas mojej md, ze ked nastupim do prace, bude to narocne a bude musiet sa aj on zapojit do fungovania v domacnosti a k detom. Moje slova len tak do vetra sli. Chcel hlavne, aby som "konecne doniesla nejaku tu korunu domov". Ja uz neviem ako mam nanho ist, aby mu to doplo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
christin3
12. jún 2023

Tak mu môžeš oznámiť, že budeš doma aby si vykrila domacnosť a on môže vsetko tahat a platit. To by sa mu tiez velmi asi nepacilo. Mat dieta, zenu co zaraba a este sa o vsetko stara aby on prstom nepohol. .. Ved dieta ste si robili obaja, nie len ty. Kedze pracujes tak by sa mal podielat tovnakou castou na vsetkom.

sissy27
12. jún 2023

Ale vsimol, neboj sa. Len sa nechce vzdat svojho komfortu a vlastne ani nema dovod, lebo ved sama si napisala, ze vsetko stihas. Uz ta poznamka o tom, ze mas doniest domov nejaku tu korunu by mna osobne motivovala uvazovat o rozvode. Samozrejme s 2 platmi sa funguje lepsie ako s 1, ale dieta si si snad nespravila s niekym inym alebo vam ho nepridelili len tak v ramci nejakeho socialneho experimentu, takze mal ratat nie len so zmenou zivotnej urovne ale aj so zmenou fungovania domacnosti. A keby mi chlap takymto sposobom daval najavo, ze ma musi zivit, tak veru by uz nemusel… a nech sa stara o seba sam a plati vyzivne.

alex49
12. jún 2023

Väčšina zamestnávateľov nepusta nových zamestnancov v skúšobnej dobe na dovolenku. Pokojne mu oznam, že si sa pýtala, ale dovolenku ti schvália až po skúšobnej, aj to na par dní. Ako bolo povedané vyššie, nech zoberie na dovolenku syna a svokru a ty si oddýchni sama doma.

doriiis
12. jún 2023

Nevysvetlovat,rovno oznámiť.
Príklad:.....zajtra ideš po dieťa do škôlky ty,ja som v práci.Vo štvrtok ho vezies ty,ja som v práci.
Dieťa je choré,zajtra s ním ostávas doma? Dobre,lebo ja nemozem.Pojdes nakúpiť ty,ja som v práci.

Nevyjednavat,oznamovať.Je načase aj pána manžela zapojiť do starostlivosti

autor
12. jún 2023

Zeny, toto vsetko som skúšala. Aj sa s nim dohodnut na skolke, ze pocas mojich dlhsich dni, aby som sa nemusela plasit z prace (skolku stiham aj ked som dlhsie v praci), aby on isiel po deti do skolky. Odpoved bola, ze on nepojde, ma vela prace. Bodka. Koniec. Tiez som mu vysvetlovala, ze nebude kazdy den navarene, lebo nestiham varit, ked napr idem po skolke este s detmi na nakup, prechadzku... este aj to mi vykrikoval, ze uz ani nevarim, ze deti nemaju plnohodnotnu stravu. Jeden den som prisla s detmi po 18tej domov a vykrical mi, ze burina na chodniku aj keby mala meter, ze si ju nevsimnem, ze co to ma znamenat... ze to on musi teraz trhat. Ja fakt nechapem, co robim zle. Ved uz aj ja som 10 hodin vratane cesty a skolky mimo dom. Ano doteraz mal pohodlie, nemusel doma mimo prerabky nic robit, lebo ani nemal kedy, lebo bol cele dni v robote. Ale on ocakava, ze budem riesit aj dvor, auta, servisy, nakupy, domacnost, deti, robotu... prenho sa nic nezmenilo mojim nastupom do prace.
A co sa tyka dovolenky, svokra si uzije vyletov az az, nechcem, aby ju muz zobral aj a detmi. Uz len z principu. Vyplakava, ze nebola pri mori a posledne roky nechodila do roboty, lebo sa jej uz nechcelo. Mohla chodit a zarobila by si na more.. len tolko

amelia89
12. jún 2023

Ja ti poviem co robis zle - full service hroznemu chlapovi ktory si nic nevazi. Ty si jeho sluzka nie jeho manzelka.🤷🏽‍♀️

mandzula
12. jún 2023

@autor moja kolegyna mala na toto jednu vystiznu odpoved - beriete si k.k.t.v a potom placete.

marianarem
12. jún 2023

Tak ked ti nieco vykrikuje travnik, tak povedz ze vsak ho pokos, ja chodim do.prace, nestihla som. Ze deti nemaju dobru stravu? Nech sa paci, priprav, ja som nestihla kvoli praci. Mozno ty by si to popri praci stihal, tak mi predved ako by si to robil, mozno niekde robim chybu.
A povedat, ked bude pokracovat v nasadenom style, tak nevies, ci ostanete spolu. A potom nastane jedna z dvoch moznosti - bud deti neuvidi a nebude mat s nimi vztah, ale ich bude musiet mavat sam a k tomu navyse pracu a scoju novu domacnost.

mirkava
12. jún 2023

Ja už 7 rokov vysvetľujem môjmu, že aj ja chodím do práce a nestihnem vždy navariť a popratat a to niekedy robím z domu, ale to neznamená ze mam voľno a môžem upratovať a žehliť. Oni to nepochopia. Časom si už na to zvykol, ale vysvetliť a vyhádať sa to nedá.

mirkava
12. jún 2023

@mandzula kolegyňa mala dokonalého muža?

mandzula
12. jún 2023

@mirkava mala velmi dobreho muza. Mal, samozrejme, aj chyby, ale nevyplakavala pre ne, pretoze ako hovorila, MNV jej ho nepridelil, vybrala si ho sama.

leeenka26
12. jún 2023

Poviem ti z vlastnej skusenosti. Tiez som snaziva az moc, ale liecba sokom kupodivu funguje a musis sa tak aj v hlave prestavit. Nie je to tvoja domacnost a tvoje deti. Uz vtedy ked odmietal ostat doma s dietatom na ocr si mala razne povedat, ze sa budete striedat. Ja mam dieta prostredne, ktore byva v jesennych a zimnych mesiacoch chora prakticky nonstop. Museli sme sa a aj sam navrhol sa striedat. Alebo ak je SZCO a zaraba sam na seba, mali ste najst pri jeho neochote alebo nemoznosti opatrovatelku, nech to zaplati a nech vidi co sa oplati a co nie, aj ked tu tazko ked ide o vlastne dieta. Nemozes to cele tahat ty. Za chvilu sa zrutis a padnes na hubu. Chlapi to nevidia, nedovtipia sa, beru nas ako vsemocne stroje. Pokial to ty nezmenis, on sa nezmeni. Striedat sa na ocr, striedat sa v domacnosti. Nech pekne chodi aj z a do skolky, pekne mu to nakaz a neber ohlady, on bral?

leeenka26
12. jún 2023

Myslim si ze ako tak citam tvoj dalsi prispevok, ze ta dovolenka je len taka ceresnicka na torte. Tu sa len viac zobrazil ten problem, ktory mate uz dlhsie. Ja by som v tomto pripade velmi dokladne prehodnotila takyto vztah. Posadit si, porozpravat sa posledny x a ked sa to nezmeni adios.

nataly420
12. jún 2023

Bože … ženy prečo zo seba robite dobrovolne handru ? Tak najprv aby si doniesla peniaze teraz pracuješ a aj tak je zle. Veľmi smutne že ta musí ponižovať a nie si mu dobrá ani keby mu modré z neba znesies :/

amelie2017
12. jún 2023

Ale ano, vsimol si, ze chodis do prace a velmi dobre si to uvedomuje, ale je mu to jedno. Je mu jedno, ze si unavena, ze potrebujes aj ty zvolnit. Boji sa len o svoje pohodlie. Roky nemusel doma ani prstom pohnut, pochybujem, ze niekedy vymenil detom co i len jednu plienku a ani len netusi, kde maju tricka ci ponozky. Tak prska, len aby nemusel zmenit svoje pohodlicko. Narovinu by som mu povedala, ze ak teda chce, aby si domov nosila peniaze aj ty, zacne sa podielat na chode domacnosti a starosltivosti o deti aj on. Inak by som prehodnotila, ci takeho chlapa vobec potrebujem. Cely den upachtena a este aby do mna niekto hucal, ak to nevyriesite, vztah sa rozpadne.

mirkava
12. jún 2023

@mandzula tak to mala šťastie 😊

syslik81
12. jún 2023

tak ked bude nadavat mu povedz nech si pohne prdelou zaacne lepsie zarabat aby si ty mohla byt doma a behat okolo neho a deti a starat sa o domacnost -ale nech ti za to aj zaplati... inak hold musi sa zapojit do domacnosti kde aj on zije a prispiet rovnakym dielom..aebo nech drzi usta a krok ked sa nevie postarat

podobova15
12. jún 2023

Ja to tu nezvladam citat kazdy tyzden. Ja by som to nedala s takym chlapom proste, viac k tomu nemam co povedat. Ja by som sa zobrala na vikend prec a nech si poradi aj s detmi, mrzi ma to ale za teba, lebo keby si s muzom povinnosti nerozdelime ja neviem ako by som fungovala v podstate sama, a este keby mi toto povie.

zuzuliatko18
12. jún 2023

Tak za mňa otázka, načo variť, ak na to nemáš zdravotné dôvody. Deti majú varené jedlo v škôlke, nie je nutné mať ho aj na večeru. Vadí mi burina? Nech sa.pafi, vie ako sa burina rieši. Domácnosť sa neobriadi sama, každý je jej súčasťou a musí sa predané zapojiť. Ja to učím už trojročného. Toto všetko je vecou dohody, rozhovoru a ochoty oboch strán, pretože o tom je partnerstvo. Vzájomné si pomáhať.
Ja ten prechod z rodičovskej do prace práve zažívam tiež, v apríli som sa vrátila do práce. Ale napr. My sme sa už dávno dohodli, že do škôlky malého odvedie muž, ja poobede vyberiem, ak sa niekomu nedá, tak sa prisposobujeme navzájom. Iste, domácnosť je zväčša na mne a varím tiež, kvôli sebe, mám zdravotné dôvody, prečo nemôžem jesť hocičo a nemôžem len tak zájsť na menucko. Muž má dlhší pracovný čas a do toho z veľkej časti svojpomocne staviame dom, takže ma toho dosť. Ale napr. večer kúpe drobca on, majú to ako rituál a spoločne strávený cas.

hankab
12. jún 2023

Boze, to je debil 🤦🏽‍♀️ Nema na starost nic okrem svojej prace, a este bude pindat, ze nie je navarene, vytrhana burina? Tak by som ho schladila, ze by bol tyzden ticho. A just by som sa vybodla na vsetko nevyhnutne, len aby mali deti jest a nechodili spinave. Hniliak jeden, este si bude otvarat usta. Je mi blivno z takychto arogantnych chujov, co si myslia ze su majstri sveta, ked im mamicka a manzelka cely zivot skacu okolo zadku a nevedia vo vlastnej domacnosti ani prstom pohnut, ani sa o vlastne deti postarat.

ibrunova
12. jún 2023

To máš blbé, pravdepodobne si ho ani doteraz nijako do chodu nezapájala, ani do opatery o dieťa. Povedz, že na dovolenku nejdeš a hotovo. Nedá sa hodiť reč so svokrou?

ckocka
12. jún 2023

Buď ako on, može ti byť jedno čo hovorí, čo potrebuje, o čo ťa žiada. Blbé je že o deti sa postaráš vždy ty ak to on neurobí, ale z toho vyplýva jedna zaujímavá vec - vlastne ti ten chlap na nič nie je.

milanemila
12. jún 2023

No sama si povedz naco ti je taky muz, kt ta vobec nepodrzi, nechce sa zapojit do chodu domacnosti, nie je ochotny brat deti do ani zo skolky, najprv vykrikuje ze nezarabas a ked zarabas vykrikuje ze nie je navarene, ked je dieta chore nie je ochotny s nim ostat ani den. To ze vlece svoju mamu s vami na dovolenku by bol pre mna zlaty klinec 🙈
A nie nie je to tvoja vina, ze si ho nezapajala do starostlivosti o deti a domacnost, lebp kazdy normalny chlap sa “ zapoji” sam, lebo sa chce starat o svoje deti a mat s nimi nejaky vztah.
Normalne by som mu dala ultimatum, ze bud rano alebo poobede riesi skolku on a ak nie nech si to zariadi a nie ze ty budes behat ako splasena z roboty pre dti a este deti trepat na nakup potravin, aby si mohla navarit 🤦🏼‍♀️

letfenixa
12. jún 2023

@podobova15 plne s tebou súhlasím. V kuse tieto isté problémy. Tých chlapov asi ženám fakt MNV prideľuje, lebo inak by boli mimo. Dobrovoľne sa s takýmto zviazať a nechať si nadávať.

basska_b
12. jún 2023

Autorka, treba tvoj problem rozdelit na dve casti:
"Muz si vsimol, ze chodim do prace. Zacal varit a upratovat, dakuje mi za moje 200%tne nasadenie."
"Muz si vsimol, ze chodim do prace. Je ochotny prejst na model - ja vyzdvihnem, ty zavezies deti - a v pripade choroby dietatka je ochotny ist na PN.

S tym prvym to bude tazko. Na dobre sa lahko zvyka. S tym druhym to chce pokojne si nastavit pravidla, pripadne ho stavat pred hotovu vec, to je uz take mierne konfrontacne. No ak si chces pracu udrzat a "doniest domov konecne nieco", mal by uznat, ze v skusobnej dobe nemozes byt vela na PN, OCR. no zial, niektori chlapi nerozmyslaju racionalne...

A dovolenka so svokrou? Ak jej uz nasluboval more a ona sa tesi, budes ty ta zla, ak sa kategoricky postavis proti. Tu by som fakt zvazovala na zaklade toho, aka je tvoja svokra clovek, ci vam tam bude na pritaz alebo nie... osobne by som svokru na dovolenke nechcela ...

dankabetka
12. jún 2023

ahoj, tvoj muž si ta neváži, ani ako manželku, ani ako matku svojich deti, a asi ani ako ženu bohužiaľ. Staráš sa o celú vašu rodinu, pracuješ a ešte je mu akosi málo. Nemám radu, lebo toto nepoznám, ale priznám sa - čudujem sa každej jednej čo nechá so sebou takto zametať, a to tu teda čítam dosť často. Ja by som to takto nedávala, aby som bola s niekým, kto sa na mne vyvršuje.
a k tej dovolenke : ja by som muža v tomto prípade nechala ísť s deťmi a aj svokrou, aspoň zistí , že dovolenka s deťmi, zas nie je až taká dovolenka, keď musí riešiť servis okolo detí a ja by som si v kľude užila pokoj po práci ( dala kozmetiku, kaderníčku, nejaký ten drink, kavu vonku s kamoškou, alebo aj sama) .😉 a prehodnotila čo potrebujem zmeniť aby si ma muž doma začal vážiť.

gejb
12. jún 2023

Máš môj obdiv. Staráš sa o domácnosť komplet sama, o deti, varis, auto servisujes, zarabas. Potrebuješ ty muža? Ešte takého, ktorý ti hneď vo dverách mindžuje za burinu na chodníku? Podľa mňa nie. To on potrebuje teba inac by bol nahratý....asi mu to treba pripomenúť.

jaskolka
12. jún 2023

Tak chcel, aby si "priniesla dáku korunu" a teraz frfle na čo? Co si myslel, že kým budeš v robote tak u vás bude upratovať a variť dáky škriatok, alebo co?
On ma veľa roboty, tak nemôže robiť nič iné... Teda muž v jeho pohľade na len chodiť do práce a nič iné Soňa ani pohnúť prstom veď on chodí do práce a ma toho veľa...
A ty nemáš akože veľa roboty? Ci si dáky nadčlovek podľa neho že bez problémov zvládneš aj pracovať 8 hodín aj rovnako sa starat o všetko ako doteraz?
Ja by som mu to "jemne" vysvetlila, a servítku si pred ústa veru nedávala

kristinapetronela
12. jún 2023

To je magor ...strašný magor ...