Zdravím ženušky. Už som zúfalá a neviem čo robiť. Viete ako sa vraví, že žena sa po svadbe začne zanedbávať? Tak u nás to začal robiť môj muž. Chodili sme spolu 3 roky, rok z toho sme spolu bývali. Manžel, vtedy priateľ chodil do fitka, jedol, hygiena na 110%. Proste vždy vyžehlená košeľa, osprchovaný, voňavý, umyté zuby, chodieval k barberovi, proste sa o seba staral. Po svadbe som otehotnela, narodil sa nam syncek, no aj napriek tomu sa nezanedbávam. Cvicim, chodim behat, do fitka, zdravo sa stravujem, vzdy osprchovana, nalicena, o maleho aj o domacnost postarane, navarene, oprate. Muz chodieva do prace a ja som zienka domaca. Nestazujem sa, vyhovuje nam to tak. Avsak par mesiacov po svadbe si manzel prestal umyvat zuby. Normalne vydrzal aj tyzden bez použitia kefky. Musim nad nim doslova stat, aby si ich umyl. Jasne, ze mu vravim, ze s nim nebudem mat ani sex, ked kasle na hygienu.Vkuse mu smrdia nohy. Kupila som mu xy sprejov, deodorantov, no nic nepoužíva. Prestal zdravo jest. Ma rychly metabolizmus, tak schudol 20 kil. Svalov, nie tuku. :( Teraz nie, ze nechodi k barberovi, ale uz ho nedokazem dotlačit ani ku kadernikovi. Vyzera strasne. Kym na neho nekricim, tak si neda ani deodorant. Najhorsia vec, z ktorej sa mi najviac dviha zaludok je ta, ze po sebe nesplachuje, ked ide rano do prace. Vraj, aby nas nebudil. No mna zobudi ten smrad. Povedala som mu, ze sa s nim rozvediem ak so sebou nezacne nieco robit, ale vidim, ze to berie len ako reči. Rozvadzat sa ale nechcem, lebo inak je to ukážkový manzel a tatko. Vzdy so vsetkym pomaha, stara sa o maleho, zaraba peniazky, snazi sa, aby sme sa mali super. Vsetko az na tu hygienu. Žienky, poradte co s nim. Ja uz nevladzem. Dnes sme hore od piatej, lebo ma zobudil ten smrad. 🤢🤢🤮🤮🤮
a nepytala si sa ho preco taka zmena? nema nejake psych. problemy?
Och, ne/splachovanie záchodu sme riesili aj my 🙄... tiež že má nechce budiť keď ide ráno do prace skôr ako ja vstávam ... no čo si budeme hovoriť, mna smrad nezobudil lebo spálňu a kúpeľnú mame pomerne ďaleko keď berieme ešte aj zatvorené dvere ... lenže potom ráno otvorím dvere do kúpeľne a ide má urvat 🤦♀️... už to chvalabohu nerobi🙏 ... riesili sme to rozhovorom o tom čo komu vari a každý mal za úlohu zmeniť nejaký svoj zlozvyk ... takze on začal splachovat aj keď ide v noci a ja zas nenechavam po sebe v drese zaschnúť šálky od kávy ... takze skúste sadnúť a pomaly po jednom/dvoch zlozvykoch sa snažiť dohodnúť na náprave .. držím palce 🤞
akoze to ze nechodi k barberovi do fitka ze menej je t9 vsetko by som.mejako extra neriedila. ale ze stratil hygienicke navyky to by vo mne vyvolalo vazne obavy o jeho mentalne a psychicke zdravie. nema depresiu,? ako ide vzorom dietatu? a este mozno otazka ked ty cvicis behas kto je vtedy s dietatom?
a nema toho vela a netrpi syndrom vyhorenia? tebe sice vyhovuje sediet doma na zadku a byt "zienkadomaca" ale je s tym ztotozneny ajmanzel? chodit od rana do vecera do prace nieje ziadna vyhra a ak ho praca nebavi alebo sa tamnieco stalo no musi tam ostat lebo ty nerobis a niekto peniaze musi doniest na tvoje licidla a fitko etc tak sa mu ani necudujem ... nemyslim to v zlom ale skusit mu ulahcit zivot aby aj on mal cas na zabavu by nebolo na skodu ...
@hederamonstera pýtala.. vravi, ze on je, ze nevie preco tak schudol, ze si zabudol umyt zuby a tak.. tiez uz rozmyslam, ci nejde o psychiku, ale nie je dovod... teda dufam... komunikujeme dost...
@juliet86 vravim mu presne to iste, ze je vzorom pre maleho, ze to musi zmenit... ked chodievam do fitka, tak maleho vozim na hodinku k svokre...
@syslik81 ono je to tak, ze povodne som sa mala vratit do prace ja, kedze on bol doteraz na podpore kvoli kovidu... nasiel si vsak novu pracu... je tam 3 mesiace, ale co sa hygieny tyka, nic sa nezmenilo...tak mu vravim, ze ho budu ohovarat... je veduci.. ,ze mu smrdi z ust a proste celkovo... z podpazušia.... zasa moje licidla su masakra a veruze na obocie, takze v tom to nebude... pri malom viac ako to ani nestiham.., fakt netusim v com to je...
Tiež ma ako prvé napadli psychické problémy. Ono na človeku depresia takto poznať nie je, ale prejavy depresie tam sú.
To prudke schudnutie znie dost hrozivo .. tiez to vidim v kombinacii s dalsimi vecami co pises dost pravdepodobne na depresiu a to nie je sranda. Dalo by sa ho ukecat aspon na jedno terapeuticke sedenie? Tieto veci treba riesit cim skor, lebo neskor je cesta spat velmi tazka ak nie nemozna.
Ale toto musi mat nejaky dovod, preco to zacal robit...pytala si sa ho? Nema depresiu? Netrapi ho nieco? Urcite to nezacal robit len tak..
Vyzera to na depku. Ja som takto vyzerala, ked som bola rok nezamestanana a nevedela som si najst pracu, chytila ma taka konstatná depka, nie taka, ze sa proste vyrevem lebo mam zly den, ale proste nonstop čiernota. Nemala som chut sa ani osprchovať ani vlasy si umyť a bolo mi uplne jedno ako vyzeram, dokazala som vyjst na ulicu v spinavych teplakoch a roztrhnutom tričku :D
kravina
Ja si myslím, že to bude proste jeho životný štýl. A myslím si, že neurobíš s tým nič. On si nesmrdi ani mu to nevadí. A to, že ty si prestanes zuby umývať nepomôže.
Co sa tyka umyvania zubov, kup elektricku kefku a ustnu vodu s alkoholom. Ked sa mu nechce umyvat, nech pouziva aspon rano narychlo ustnu vodu a zuvacky.
Asi sa zanedbal pocas covidu, ludia boli doma ...
Sprchujte sa spolu, vytiahni do do sprchy aspon kazdy druhy den.
Travte viac casu vonku spolocnymi aktivitami, vypnut od starosti.
Asi depka, pripadne vycerpanost,... Nemate nahodou financne problemy, ze sa tak opustil? Nema v novej praci privelky stres, pripadne problemy, sadla mu nova praca?
@ella_price vravi, ze vie, ze to tak nema byt, ze sa o seba prestal starat, ze sa zmeni, ale ja uz niekedy nevladzem... aj by som chcela sex, ale proste on si neumyje zuby a uz nemam ani chut ho vyháňať zakaždým do kupelne... nerozumiem preco sa tak po svadbe zmenil... pracu ma velmi dobru... omnoho lepsiu ako predtym... financne sme na tom v poriadku...jasne, ze si nevyskakujeme,ked som na rodicaku, ale nemame extra velke vydavky, ktore by mu mohli spôsobovať depresiu...
@snazilka_bio_mamka to uplne ako on.. akurat, ze si oblecie miesto teplakov montérky... 😬 Co ti pomohlo? Chcela by som svojho chlapa spat,.. ozaj mu chcem pomoct, lebo tymto zanedbávanim sa neničí len seba...
@mladena a co konretne ma byt kravina???? Niektore sa tu ozaj chodite len vyzurit na inych ludoch... 🤦🏼♀️
To bude začínajúca depresia. Nemusí byť nato žiadny viditeľný dôvod. On sa pre niečo trápi, môže to byť čokoľvek, napr. zle vzťahy na pracovisku, stres v práci, zodpovednosť za rodinu, sám na seba vyvíja tlak. Mala som popôrodnú depku, viem o čom hovorím. Tiež som zanedbávala hygienu vtedy, bola som totálne psychicky vyčerpaná. Mne pomohol manžel, ktorý bol v tom čase v zahraničí, išla som za ním a pomahal mi s malým, aby som sa vyspala, potom sa to začalo zlepšovať. Skús sa s ním porozprávať hlavne bez výčitiek, ideálne by bolo dostať ho k psychológovi. Ale možno nebude chcieť.
@janickacrazy ďakujem... urcite nebude chciet, ale bojim sa, ze mate pravdu... fakt ma toho asi na hlave dost... nechce chodit ani za kamaratmi, ani sportovat.. :( mozno je ozaj aj unaveny... maly sa nam stale budi a on je ozaj skvely tatko, ktory aj vstane a nakrmi...
auotrka, u mna to vyliečilo nove zamestnanie ale u vas.. mozno nejakeho psychologa, alebo mozno viac casu straveneho spolu. Maleho dajte babke na strazenie a urobte si pekny vylet, niekde na teraske v restike obed.. neviem netusim, ako pomocť
Vyzerá to na depresiu. Nemusí byť na to žiaden dôvod z prvého pohľadu. Môže ísť o prepracovanie, že má toho na hlave veľa.
Spí dobre, alebo priveľa? To, že schudol je jedným z príznakov, že ho nič nebaví, nestará sa o seba....
Skús sa ho opýtať, či má iskru, chuť do života. Alebo či ho niečo netrápi.
inak to chudnutie a únava može byť aj príznak cukrovky, tak ho skús presvedčiť, že aspon na krv nech ide, pre istotu
Asi by som skúsila mu nastaviť zrkadlo, "starať" sa o seba tak jak sa stará on aby videl 😉
Nastaviť zrkadlo nieje cesta, potom by boli obidvaja špinaví🤦♀️aj ja som toho názoru, že je to depresia, muži sa ťažko zdôverujú so starosťami 🤷♀️sú z toho Marsu, uzavrú sa do seba... Aj môj muž povie len, že má nervy a všetci ho serú, ale viac z neho nedostanem, lebo rozprávanie mu nevyrieši primárny problém... Možno by si mohla jeho mamu zapojiť, ak majú dobrý vzťah....to je potom komunikácia na inej úrovni
Rieste to, ked je tam aj ta strata zaujmu o aktivity, kamaratov. Asi by bolo v jeho pripade dobre aj lieky nasadit, ale tak to najlepsie posudi odbornik. Depresia je tazka a potencialne smrtelna choroba, urob vsetko preto, aby si ho dostala k lekarovi. Zapachajuce podpazusie je ten najmensi problem z toho celeho. (napis mi pripadne ip ak chces)
ako isto by som nenastavovla zrkadlo, ja by som to teda osobne nezvlada. podla mna ma nejaku depku z niecoho, ked sa to v nom takto otocilo, uz len prist na to, preco je to tak, len to nemusi byt jednoduche
Aj mne hneď pri čítaní napadlo, že ide o depresiu. Dôvod nemusí poznať ani on sám. Veľa ľuďom sa to hlavne počas covidu stalo, že vyplávali na povrch takéto veci. Moja známa tiež absolútne nevedela, prečo tu depresiu má, ale rozuzlili to nakoniec až so psychológom a siahalo to dokonca ďaleko do detstva.. ale všetko jej vraj zrazu začalo dávať zmysel a sama by na to nebola došla. Prvý krok je teda priznať si problém a zájsť za tým psychológom, ak je naozaj dobrý, prídu spolu na to, čo mu je. Nemusí sa hanbiť, ten psychológ toho už videl a počul... Hlavné je, aby vedel, že nikto si nemyslí, že zošalel, depresia je chemická nerovnováha, za ktorú človek nemôže, ale môže pracovať na jej vyrovnaní a byť zase sám sebou. Držím palce.
skúsim to a nim prebrat dievcata, ale on si neprizná, ze ma problem...
Nikto si neprizná, že má problém je to egoobranný mechanizmus-popieranie, neprizná si to ani alkoholik, ani gambler, ani feťák... No to by vás nemalo odradiť od riešenia problému
Bohužiaľ, keď to nie je depresia a psychické problémy, pomôže asi naozaj až to, keď podáš návrh na rozvod. Ten sa dá samozrejme vziať spať, ale asi treba naozaj takýto radikálny krok, aby so sebou začal niečo robiť.
Ešte mi napadla párová terapia, ale neviem, či by sa ti ho tam podarilo nahnať.
K lekárovi keď schudol nieje čo riesit
Mne len napadlo, zacni robit to iste, ak sa ti da. Po behani sa nesprchuj, zuby chvilu neumyvaj, pripadne ked bude mat prist domov, naschvala sa zamaz, aj maleho. Vlasy strapate, nech je aj domacnost spinava. Vydrzat sa toda len kratko, preto musis intenzivne 😀 neviem, ci pomoze, ale aspon uvidi, ake to je pre druheho. Alebo obcas zacni rozpravat, aky mal sused dobry uces a vonal.