Manžel psychopat
ako ste sa z toho dostali ? mame spolu dve deti
Je až zarážajúce že pri rozchode je každý druhý muž psychopat ale ženy s tými mužmi roky žili a majú s nimi deti.....
@mogaa Nevyjadruj sa k témam, o ktorých nemáš šajnu. Ženy v takýchto vzťahoch dlhé roky nemusia psychopata odhaliť (a nefandi si, že ty by si ho prekukla ľavou zadnou, pretože bez predchádzajúcich skúsenosti s narušenou osobou nemá človek odhad na rovnako narušených). Psychopat ma neobmedzený arzenál zbraní, na ktoré by zdravý človek neprišiel, resp.by ich nedokázal použiť (bráni mu svedomie), vie sa dokonale maskovať pred širokým okolím aj veľmi blízkymi ľuďmi. Častokrát ho neodhali ani psychiater, keď sa rozhodne že odhalený byť nechce. Skúsenosť s takýmto človekom je prechádzka peklom a každý kto zažil vie, o čom hovorím. Obete si nezaslúžia osočovanie ani nedôveru, nakoľko väčšinou sa obeťou stanu práve ľudia so srdcom na dlani, ľahko manipulovatelní, ktorí vidia v iných viac to dobre ako to zlé. Preto mnohé ženy roky trpia, sú zmagorené o svojej vine, nemajú vnútornú silu na zmenu, sú hlboko zakomplexovane atď.
@renatka1985 mala si aj nejake fyzicke potiaze z toho ? mna v poslednej dobe velmi boli pri srdci, som velmi smutna tiez
ja som skoncila v nemocnici na neurologii
@mogaa jednoducho sa to casom postupne ukazalo. plus sa k tomu tie zeny ocitli v situacii, ked sa nedalo lahko utekat. co je vacsinou aj bod zlomu, ked sa on prestane pretvarovat a da naplno priechod svojej povahe. lebo sa citi bezpecny a neohrozitelny.
na zaciatku to tak vobec nevyzera, ale uz vtedy zacne roznymi jemnymi narazkami zvyklavat tvoju sebaistotu a sebadoveru.
nie je to zo zaciatku nic vyznamne, nic okate, nic co by si povazovala za prvy naznak buducej tyranie. skor to posobi uplne bezne.
trebars pri umyvani riaov sa ta len tak, uplne normalnym hlasom, bez ironie, skor s naznakom, ze ti dokonca chce dobre, spyta: preco umyvas ten hrniec takto?
a ty ostanes taka trosicku zarazena, lebo doteraz bol super, vsetko ok, ziadne vycitky, len ta chvalil (dokonca vedia byt az ocarujuci) a teraz takato zvlastna otazka. a zamyslis sa, ci snad naozaj nerobis nieco zle.
alebo ti to zrazu bez slova vezme z ruk, ze ukaz, urobim to ja. milo, slusne, akoby ti naozaj chcel len dobre. ale z toho, ako ti to berie citis, ze s niecim nesuhlasi, len ti to nepovie.
a stanu sa dve veci:
do buducna si uz davas pozor, "ako" tie hrnce umyvas - zacnes sa prisposobovat. uplne nevedomky, dobrovolne, po trosicke. zacinas brat ohlad na to, co on chce a ako to on chce. lebo stale je taky mily, ocarujuci, vyzera to, ze ta moc lubi. tak si tak nejak nechces pokazit svoj obraz v jeho ociach. a on ta cez to manipuluje k pomyslenej dokonalosti - na jeho obraz (ktoru logicky nikdy v zivote nedosiahnes, vzdy ti nakoniec bude nieco vycitat a davat ta dole, len uz to nebude po case skryvat).
a druha vec, co sa udeje - zacnes kusocek po kusocku pochybovat o tom, ci robis veci dobre. postupne sa preklapas (nevedomky a dobrovolne) k stavu, ze sa ho chodis pytat, ako to on chce. a snazis sa neurobit nic, co by on nechcel. uz vopred uvazujes, co by mu asi vadilo.
rovnako to urobi hoci aj s jedlom, ze ho odmietne, ze nema teraz hlad, ale v pozadi citis, ze len ti "nechce" (zo slusnostia z lasky) povedat, ze je to odpad.
a tak sa zacnes snazit trosicku po trosicke viac a viac mu ulahodit.
kritika (na cokolvek) sa vsak casom (uz neskryvane) stupnuje tak, ze sa snazis jej predchadzat, a tym pred nou uniknut.
dosiahne tak, ze sa veci tocia podla neho a ty mas v hlave prednostne jeho a jeho potreby. seba dobrovolne radsej potlacas.
cim logicky sa znizis na uroven handry a on s tebou zacne tak jednat.
a vsetko sa to len zhorsuje a zhorsuje.
nehovoriac, ked sa ocitnes v situacii, ze si na nom zavisla. vtedy to vie nabrat radikalny spad.
a zrazu si jedneho dna si uvedomis, ze zijes s niekym uplne inym nez sa zdal.
no a medzi tym uplynie nejaka ta doba, nez si to naplno uvedomis.
preto su zeny s tymito muzmi roky. maju s nimi deti.
jednak chvilu trva, nez sa on ukaze, a jednak potom trva, nez sa ona odvazi od neho odist.
pokial je zena taka, ze je tvrdohlava a just bude veci robit po svojom a na jeho naznaky (ked jej trebars vezme ten hrniec z ruky) zareaguje mlcky tym, ze ked on chce tie hrnce po svojom, nech ich teda vzdy umyva sam a ona sa uz riadov viac nechyti, a tym zavedie u nich zvyk, ze riady umyva on (proste pouzije jeho manipulaciu proti nemu), tak s takou on neostane.
rozide sa s nou.
(a predtym mozno skusi pritvrdit, ze jej zacne vycitat, ze ine zeny robia zenske prace atd. no ked nic nedosiahne, tak odide od nej sam. resp. sa rozide s nou preto, ze je ta vadna, napr. leniva, lebo este aj tie riady musel umyvat on chlap.)
ibaze aj zena, ktora by inak takto flegmaticky reagovala, moze v stave zalubenosti zacat konat ako ta zena opisana na zaciatku, a nez uplnynie obdobie zalubenosti, uz je v podruci jeho manipulaci.
ani nevie ako.
nie je uplne jednoduche, ako sa to zda, prekuknut a uniknut takemu cloveku hned na zaciatku. takze v takej situacii sa moze ocitnut ktokolvek. dokonca aj studovana psychologicka, ci psychiatricka (alebo naopak sa v takej situacii ocitne muz, lebo taketo vedia byt aj zeny).
@evitka83 Ja bohužiaľ mám 😕 toto su presne také dogmy, ako povedat znasilnenej žene prečo nekricala 🙂 prípadne si ľudia myslia, ze psychopat je opitý asocial, ktorý zmlati zenu pred celou ulicou. Realita je bohužiaľ taká, že pravý psychopat je často úspešný muž, v práci a okolí obľúbený, nekonfliktny (bodaj by bol, keď používa všetky možné manipulativne techniky, aby a vyhol priamej konfrontácii). A je veľmi zranujuce pre obete, keď im ostatní neveria (veď taký milý, bohatý sympatak ťa predsa doma nemôže deptať, ani inak týrať). Mňa toto trápilo dlho, najhoršie že mi neverili najbližší ľudia, ale to je presne to, na čo sa psychopat spolieha. Dokáže oblafnúť aj inteligentných ľudí, pretože vie ako na to a pôvodne zdravú zenu vykreslí ako labilnu trosku, ktorá už sama nevie ako sa volá... Je to hnusný boj, autorke diskusie držím palce aby to zvládla. Hlavne je, nenechať sa zblbnúť úplne, stále si opakovať že verím sám sebe a svojmu vnímaniu. Všetky dôkazy odkladať (aj keď väčšinou si dávajú bacha, aby dôkazy o ich svinstvach neexistovali), hovoriť nahlas pravdu, nehanbit sa za situáciu v ktorej sa ocitli, pretože presne na toto sa psychopat dlhé roky spolieha - že obeti nikto nebude veriť
Psychopata si vyberame, sami, nastastie dnes uz nie rodicia.
Neverim, ze sa niekto vie desiatky rokov pretvarovat. Skor si ti dvaja su uz tak rozhadani, ze si robia brutalne prieky. Zenu psychopata kopne muz poriadne do prdele, vysmari z bytu a viac sa s nou nebavi. Chlapa psychopata vyhodia z bytu za golier traja chlapi z rodiny, kamosi,... a vysvetlia mu slusne spravanie, ze ma sam dat ziadost o rozvod, rozdelit majetok a dovi.
Ked vidim, ze je niekto psychopat a moj zivot je v nepohode, okamzite odchadzam (do svojho, k rodicom, do podnajmu,...) a nemam s nim jedno, potom druhe, tretie,... dieta
Nemam kam ist? Tak sa zamyslim, co som robil predtym aj potom, kym som mala deti. Oddychoval, pozeral sa von oknom a cakal, kedy konecne pride mozno psychopat, co je povinny a bude ma aj "urcite" cely zivot az do smrti zivit? Svata prostoto. Chciet si urobit v zivote bezpracnu pohodu, kde som z vlastnej vole zavisly na debilovi, moze skoncit aj nutenym zivotom so psychopatom.
@evora rodicia sa ma dvakrat v rozmedzi asi 4mesiacov pytali, no ale povedz nam, ako moze byt tak mily a v pohode, ked je u nas ?
@moonlight1210 úplne si to vystihla, manipulátora a psychického tyrana veľmi ťažko odhaliť, a navyše často vystupuje na verejnosti ako vesely, milý človek so zmyslom pre humor, čiže okolie nemusí ani veriť žene, ktorá tvrdí, že jej muž je psychopat.
Autorka, milota a láskavosť navonok je veľmi jasný znak manipulátora, a v súkromí ti bude všetko vyčítať, obracať na tvoju chybu, že si malo empaticka, všetko robíš zle a podobne.
Určite vyhľadať schopného psychológa, toto je ťažká situácia a budeš potrebovať veľa podpory. Rovnako ta bude vedieť podporiť v racionálnom konaní, aby si nespravila pod vplyvom psychického vyčerpania nejakú blbinu. On sa môže chytiť čohokoľvek, možno sa bude snažiť dohnať ťa ku kolapsu, aby potom mohol ostatným ukázať, aká si labilná a psychický narušená. Inak nedávno bol v tv zrovna film "Dievča vo vlaku", je aj kniha. Odporúčam všetkým, ktorí tvrdia, že so psychopatom sa dá ľahko porátať, aby si mrkli. Keby som podobné veci nezažila sama, tiež si možno myslím, že takéto veci sa dejú len vo filme.
@mogaa mozno je ich viac ako si myslis. ja som mala 3priatelov predtym a ziadneho by som nenazvala psychopat, mame dobre vztahy. Ludia nepouzivaju toto oznacenie zo srandy, len tak.
V prvom rade by si mala vyhladat odbornu pomoc. Mozno najlepsie by bolo konktaktovat organizaciu ktora sa venuje domacemu nasiliu, a poziadat ich o nasmerovanie. Oni maju lekarov, psychiatrov, psychologov ktori sa venuju prave tymto problemom. A ano, aj psychicky natlak a manipulacia sa povazuje za domace nasilie. Je dobre mat prehlad o moznostiach a potom sa rozhodnut co dalej. Clovek ktory nema hranice je nevypocitatelny.
@mogaa Samozrejme, sú aj ženy ktoré vyhodia záver že ich muž je psychos a pritom je to možno len hulvátske hovado...alebo klamár, večné decko a kopa iných variácií 🙂 ale radšej uverím, keď niekto povie že žije so psychopatom ako riskovať že neuverím
ozajsnej obeti. Pretože to už nie je sranda, môže to skočiť zle. Obete znásilnenia, zneužívania, psychického týrania často skončia samovraždou najmä preto, lebo nemajú tu spomínanú oporu okolia. Blizki im neveria, zlahcuju ich utrpenie, dokonca obviňujú ich (presne ako- načo s nim žiješ tak dlho, prečo s nim máš deti, prečo nemáš žiadne dôkazy). A toto je psychicky tak náročné, že si to dokáže málokto predstaviť.
@mogaa no to by si sa cudovala, a nemyslim to v zlom,ze pokial je to tajny manipulator, a ty si zalubena, tak ani nevies,ze robis vsetko podla neho...proste ta tak oblbne,ze si o nom najskor myslis,ze je dokonaly....a najma aj jeho okolie...oni su taki inteligentni,ze oklamu vsetkych...ale ked sa preberies zistitls,ze vlastne stasts a nie si....ze robia vsetko ako chce on..ze si proste manipulovana a zacnes si to vsimat a prestanes "posluchat"tak vytiahne ine zbrane....
@evora Úplný súhlas...bohužiaľ ja som si takýmto peklom prešla... 7 rokov som to trpela... áno bola som hlúpa a naivná ale kto pozná život s takýmto človekom vie, že je to majster klamstva a pretvárky... ja keď som počas rozvodu hovorila čo všetko mi robil nik mi neveril, veď on je zábavný, kamarátsky, milý, pozorný... navonok bol dokonalý ale za dverami som prežívala peklo... debata s ním nemá význam lebo je to majster komunikácie a argumentácie, vždy som vyznela ja ako tá nevďačná mrcha lebo veď on sa tak snaží a ja ho nedoceňujem... rozvod bol doslova peklo, psychický nátlak, vydieranie, útoky... Takýto človek prestane až keď stratí nad tebou moc a to tak že ho začneš ignorovať ale úplne a samozrejme keď presunie svoju pozornosť na iný objekt...
A pre autorku, hlavne hlavu hore a neboj sa!(aj ked lahko sa to hovori)presne ako pise renatka1985 treba si spravit plan...a hlavne mat podporu...a byt odhodlana,ze UZ NIKDY NEDAS SANCU!!!!neuverit milym slovam a nebat sa vyhrazok....uplne odstrihnut kontakt...a ak sa da zmiznut na urcity casaj na druhy koniec republiky pokial vychladne....
Definuj slovo psychopat .. pre každého to značí niečo iné
Chces s nim ostat ci odist?
@moonlight1210 fuha, napisala si to fakt vystizne. a uplne s tebou suhlasim.
@mogaa pokial som nezazila v rodine,tiez som nadavala na zeny. Psychopat ta vynesie na piedestal,postupne manipulativnym.spravanim ta odstrihne od vsetkych,ty si to ani nevsimnes,lebo teba bude nosit na piedestaly,ty si ta naj. A potom to zacne,spravi z teba totalnu trosku,ale zase si to nevsimnes,ze je to jeho praca,lebo ta takym manipulativnym spravanim presvedci,ze ho potrebujes. Ludia lahkovazne pouzivaju slovo psychopat,preto sa skutocni psychopati aj beru na lahku vahu. Casto ich ani psychiater neodhali,lebo vie zmanipulovat aj jeho,je schopny si nacitat psychologicke postupy a vie ako kluckovat. Toto je tak zavazna choroba,ze amen. Su to majetnicky ludia,od ktorych ked odides spustia taku pomstu,ze ta znicia psychicky,zmanipuluju cele okolie a este ti aj vezme deti.
@sunny8 psychopatia je psychicka odchylka/ porucha. ma jasnu definiciu. tuto je - https://sk.wikipedia.org/wiki/Psychopatia
Zeny,ktore mate skusenost so skutocnym psychopatom pri rozvode a zvereni deti odhalili ho psychologicke vysetrenia. Skonci vobec psychopat niekedy ublizovat? U nas v rodine to trva uz 7 rokov z jeho utokov sme zufali,na dne. 7 rokov su po rozvode a jeho tyranie sa stupnuje. Ma zmanipulovane deti,o ktore mu samozrejme nejde,ide mu iba o pomstu. Ohrozuje vsetkych na zivote,nic sa mu neda dokazat. Co robit,ako ho zahnat,aby to peklo skoncilo?
@moonlight1210
@evora
Presne ste opísali mojich 10 rokov s psychopatom... Manipuloval ma, ničil mi sebavedomie, v jedinej veci som mu vzdorovala celých 10 rokov (odmietala som análny sex) tak si nakoniec našiel milenku "bez zábran" a vinná som samozrejme ja podľa neho.
Našťastie už mám kam ísť, takže si podávam žiadosť o rozvod.
Ďakujem za ľudí ako vy, ktorí majú pochopenie lebo veľa ľudí žiaľ povie, že ja som sprostá, dokonca on sa mi cynicky vysmial, že mala som si všimnúť skôr, že ma len využíva ako slúžku 🤮

ahoj, ja som mala byvaleho partnera totalneho psychopata /vsetky znaky narcistickej poruchy osobnosti + manipulator a cholerik/. 6 rokov som od neho nevedela odist a to sme nemali deti.
Chce to plan a podporu niekoho blizkeho - musis si naplanovat kam ako pojdes, co dalej atd - aby si sa vyhla rieseniu veci "za horuca" (bez planu ta lahsie presvedci, aby si sa vratila). Postupne si to vsetko pekne zariad a nachystaj a potom proste odid + rozvod.
Musis to urobit. Kvoli sebe a detom.
A odporucam aj psychoterapiu, na ziskanie stratenej sebadovery.
Velmi ti drzim palce.