Manžel pracuje v zahraničí

traffic
7. aug 2015

Ako fungujete rodinky, ked vas manzel pracuje v zahranici a vy ste doma? Ako vsetko zvladate? Viem, ze vsetko je o zvyku, ale ja si asi nikdy nezvyknem. Kde idem tak stale sama, pridem z roboty, idem s detmi na kruzky, stretnem tam skvelych ludi, ale ked pridem domov, tak ma caka prazdny byt a samota. S detmi sa porozpravam, ale potrebujem mat aj niekoho pri sebe, s kym budem zdielat svoje zazitky. Poradte ako to vsetko zvladate hlavne psychicky, lebo mne uz z toho zacina prepinat. Uz si niekedy pripadam ako robot, ze vsetko robim automaticky a sama, kde idem tak len sama s detmi, akoby som ani manzela nemala. Viem, ze tato situacia sa da riesit, ze odideme za mm do zahranicia, ale kedze ja tu mam dobru robotu, tak nebudem niekam utekat, kde by som musela zacinat od nuly. A dalsia vec, mate zienky aj cas na svoje konicky alebo ste ich nateraz odlozili bokom a cakate, ked deti odrastu,aby ste sa mohli venovat aj sebe? Ako to vsetko zvladate, aby ste mali cas aj pre svoj zivot?

147789laska
7. aug 2015

@traffic ahojky pisem ti len preto aby si sa aj tu na MK necitila sama, ved pises: ale potrebujem mat aj niekoho pri sebe, s kym budem zdielat svoje zazitky...
podla mna pri tom vsetkomvytazeni ktore mas je toto forum velmi super a iste si tu najdes kopec kamosiek a nebudes sa taka citit
a kamaratky nemas v okoli? mozno pozvi nejaku k sebe otvorte si vinko a bude ti dobre

minutka
7. aug 2015

ako dlho este potrva vasa situacia? planuje pracovat dlhodobo v zahranici? alebo je to iba docasne,aby ste vyriesili finan.situaciu? zavisi totiz od mnohych faktorov.mm (vtedy este frajer) bol v zahranici 1,5r a bolo to najkrajsie obdobie v nasom spolocnom zivote - aspon podla mna 🙂 vzdy sme sa velmi na seba tesili, boli na seba mili, nehadali sa... ale jasne,ze vecne by sa to nedalo vydrzat a navyse nemame deti.to by bola ina situacia.

0silvia0
7. aug 2015

@traffic záleží na tom, ako často chodí manžel domov... Môj pracuje v zahraničí, ale chodí každý víkend domov, takže je to úplne v pohode. Pracoval v zahraničí takýmto spôsobom keď boli deti malé a ja som bola na materskej dovolenke. To bolo oveľa oveľa horšie... cítila som sa sama a opustená, celý deň len s deťmi a doliehalo to na mňa. Potom robil 10 rokov doma, ale minulý rok opäť začal pracovať v zahraničí. Teraz je to úplne v pohode, tým, že chodím do práce, deti do školy, celý týždeň mi v pohode ubehne. Ja už mám deti veľké, čas na koníčky si určite nájdem a dokonca si nájdem čas aj na stretnutia s priateľmi. Neodkladaj koníčky na neskôr, ži prítomnosťou, lebo premárniš najkrajšie roky svojho života fňukaním a depkami a život treba žiť teraz a nečakať na nejaké vhodnejšie obdobie. Zrazu zistíš, že máš 50 a nič si nestihla z toho, čo si chcela 😉 😉

katkaslamka
7. aug 2015

Ahoj neboj sa nie si sama, takých ako ty je veľa....Ako sa s tým vyrovnať??? NIJAKO a myslím, že ani NIKDY je to správne slovo...my takto fungujeme 4 rok, vidíme sa cca 3-5 dní do mesiaca. Tak ako napísala MINUTKA tešíme sa na seba , sme si vzácni, ale všetko je na mne, nás ženách...práca , domácnosť, deti .... ale sme silné a zvládneme to...a ako to zvládam ja? ZLE a ŤAŽKO utešujem sa, že hneď ako budeme mať svoje bývanie, nebude potrebné takéto odlúčenie...len či si potom na seba zvykneme 😀 Mne pomáha syn (3 roky), on ma nabíja energiou ale dokáže aj nekonečne zraniť...pohľad do smutných detských očí , že chýba tato neželám nikomu....rodičia - veľká opora a SLZY veľa, veľa sĺz....teším sa že to ra snáď skončí...ale poznám rodiny kde odchádzajú tatovia na pol roka ...treba len vydržať

traffic
autor
7. aug 2015

@147789laska
@minutka dakujem za vase komentare, mm pracuje v zahranici uz 10 rokov, odvtedy ako sme spolu a uz mi to ide fakt na palicu, ano uz by sa aj mohol vratit, ale jemu sa zda, ze nebude mat z coho zit na Slovensku,pretoze si zvykol na urcity standard a nevie si predstavit, ze bude zit z 500 eur mesacne, ale mne je to uz jedno, uz by som bola rada, keby bol naspat a hlavne deti
@0silvia0 ako pises na konicky si jasne, ze treba najst cas a rozhodla som sa, ze uz idem sa im aktivne venovat a nie ich stale odkladat na neskor, pretoze aj ja potrebujem naplnat svoje potreby a uz teraz mam dost rokov, takze 50 pride co nevidiet 😀
@katkaslamka mna tiez deti dobijaju energiou a chodim na take miesta na ake by som v zivote nesla, keby som ich nemala, ale na ruhej strane oni uz porebuju mat otca doma a manzela, s kotrym sa mozem porozpravat, spolahnut na neho, ked treba a nie vsetko a bolo na mojich pleciach
uZ nam teda nic ine neostava len vydrzat a cakat kedy sa ti nasi mmili objavia v dverach, pekny den prajem,

janickacrazy
7. aug 2015

@traffic 10 rokov je strašne dlho, naozaj neuvažuješ nad tým presťahovať sa aj s deťmi natrvalo za ním? Poznám veľa pekných vzťahov, ktoré kvoli tomu skončili. Moj manžel bol 3 roky v zahraničí, mali sme už deti, no ja ked som bola na materskej tak som za ním chodila tak na 2-3 mes. potom zase na SK, lebo starší syn tu chodil do školy a nechcel ísť s nami do zahraničia. Moj manžel sa vrátil po 3 rokoch, už som toho mala tiež akurát po krk, večne sama s deťmi. Našiel si tu prácu, kde zarobí skoro tak isto, ako ked bol v zahraničí a je doma, je to super.

traffic
autor
7. aug 2015

@janickacrazy ja mu stale hovorim, aby uz prisiel na Slovensko, ale on to stale odklada, raz povie na konci roka odide potom, ze pol roka este vydrzi, ale ja uz nevydrzim a hlavne deti, je to naozaj na nervy takto existovat, keby som ja na SK nemala robotu, tak by som tu urcite nesedela, ale boli by sme spolu v zahranici, ale takto to cele asi ma byt,
Vzdy na cele leto sme vzdy chodili za manzelom, ale teraz ked su deti vacsie tak ich tam neudrzim, lebo je to pre nich dlho, tu maju svoje prostredie, aj ked kamaratov vela nemaju, ale tu je pre nich domov.

janickacrazy
7. aug 2015

@traffic Hmm, mojho som nemusela dlho prehovárať, tiež mu to už vadilo, že nie sme spolu. Ja ked som videla tie krachujúce vzťahy okolo, čo boli muži v zahraničí dlhodobo, tak som to nechcela riskovať. Vačšinou to boli práve tak okolo 10 rokov preč, 2-3 deti a prišiel rozvod.

0silvia0
7. aug 2015

@traffic áno, tak si to musíš zariadiť, ak manžel nechce prísť na Slovensko, ži si normálne svoj plnohodnotný život a nebuď večne čakajúca slamená vdova... fakt ten život tak rýchlo letí a ja mám tiež dosť rokov a nechcem stále niečo očakávať a na niečo čakať.
Môj manžel tiež minulý rok dlho rozmýšľal, či odísť alebo nie. Tu na SK bol živnostník, robil aj 12 hodín denne, narobil sa ako vôl a zarobil o polovicu menej ako v zahraničí, kde pracuje v rámci normálneho pracovného času a za menšie nervy... rešpektovala som jeho rozhodnutie prihliadnuc na okolnosti 😒

janinah
7. aug 2015

@traffic ako píšeš,zvykol si na určitý štandard a určitý život- a to život bez rodiny,bohužiaľ......no,neviem,som tu jediná,ktorej sa toto správanie zdá podozrivé?

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
11. aug 2015

@tomika za každú cenu? v tomto prípade to speje k rozpadu rodiny,tá cena je privysoká 😒

janickacrazy
11. aug 2015

@janinah presne tak, 10 rokov je strašne dlho, to už každý žije ako samostatná jednotka, žena sa musí vo všetkom spoliehať sama na seba, ja som si v tom čase pripadala ako keby som žiadneho muža ani nemala, večne som riešila všetko sama, deti na mne nalepené, ked prišiel manžel, malý ho nespoznával po pár mesiacoch, nedá sa to tak večne, bud príde manžel na SK alebo ona s deťmi za ním natrvalo, inak je to o ničom

yvoneta
11. aug 2015

@traffic aj moj pracuje v zahranici, domov chodi malo, na sk si nevie najst dlhodobu a dobre platenu pracu, tak aby to pokrylo nase vydavky, ziaden nadstandard. Ja som na invalidnom, dcera ide do prvej triedy, som na vsetko sama a najviac ma stve, ze z pohladu okolia i rodiny som " len " doma a nic nerobim. Navyse by som rada este druhe dieta, len kedze musime " snazilkovat ", nejde to, ked robi prec. A toto mu akoby neviem odpustit...mozno som narocna...

zuzulik27
11. aug 2015

mm je rok vonku a je to zle, velmi zle.....sama na decka, na vsetko, a nas vztah je pred rozpadom

mm pride tak 3-4x do roka na 2 tyzdne, on je zvyknuty zit inac, my tu mame zabehnuty svoj system a uz to nejde sklbit ... chcelo by to viac snahy z jeho strany, ale to uz je na inu debatu....

sisaka
12. aug 2015

@traffic Velmi smutne, zda sa, ze ste si za tie roky na taketo (spolu)zitie zvykli, ked ani jeden z vas nema zaujem dat sa dokopy a zit ako rodina - tvoj muz sa nechce vratit, lebo si zvykol na iny zivotny standard a ty nechces ist za nim, koli tomu, ze mas dobru pracu (pre mna uplne nepochopitelne dovody).
Zial neviem poradit, ako nieco take zvladat. ja by som s takym niecim nikdy nesuhlasila, neviem si to ani len predstavit, pre mna je prvorada rodina a az potom peniaze, kariera, zvlast, ked su tam deti a tie potrebuju mat pri sebe oboch rodicov ...
My ked sme planovali odchod do zahranicia, tak sme sa zhodli hned na tom, ze bud obaja, alebo nik. Ja som dokonca ani neposielala manzela pripravit "podu", pobalili sme sa a odisli sme spolu, aj s malou dcerou.
Sice chapem,ze kazdy clovek ma ine priority a ak je potrebne zabezpecit financne rodinu a nie je ina moznost, tak sa da ozeliet par mesiacov, nanajvys rok spolocneho zivota, ale 10? Svojho muza mam prilis rada a chybal by mi, mne by nestacili nejake vikendove, ci skypove stretnutia, o detoch ani nehovorim. Moj muz bol teraz tyzden prec a uz som sa nevedela dockat, kedy sa vrati, o synovi 6 rocnom ani nehovorim, ten bol uplne nestastny, ked zistil, ze nebude mat tyzden otca doma ... 😔

traffic
autor
13. aug 2015

@janickacrazy
@yvoneta viem pochopit ako sa musis citit, ked si doma s dietaom a kazdy sa na teba pozera, ze nic dokopy nerobis, len sedis doma, pritom kazda matka v domacnosti odvedie taku robotu, ze by nas mohli za to poriadne aj platit 😉, ono ak chcete mat dalsie babo, asi na netreba na to tak intenzivne mysliet a pride to samo. A ako dlho je manzel prec?

aj ja som si myslela, ze mm odide na par mesiacov do zahranicia a teraz som si uvedomila, ze je tomu uz 10 rokov co je mimo,ja som si uz zvykla, ale deti tak na nom lipnu a ked odchadza, to je najhorsie, deti sa od neho nevedia odlepit, a ja som si povedala dost, ze naozaj takto uz fungovat nemozeme,
@sisaka
ano mozno su to pre niekoho nepochopitelne dovody, preco nie sme spolu, na jednej strane muz sa nechce vratit, lebo je zabehnuty a dobre zarobi, tu by si tazko nasiel ak vobec nejaku robotu a ja zase tu mam dobru robotu, tak nie som pri nom, ja som uz velax si vravela, ze to tu zabalim a ideme s detmi za nim (ja uz by som aj m oju robotu ozelela, ved v zahranici by osm si nieco nasla/, ale tu je aj iny kamen urazu, deti tu maju zazemie, kamaratov neivem ako by reagovali na uplnu zmenu prostredia, jazyka, viem, vsetci povedia deti sa rychlo adaptuju, ale tiez im nechcem sposobovat uplne soky, a dalsia vec, vela sa teraz pise o odoberani deti a hlavne mm vidi na vlastne oci co sa tam deje tak nechce deti tahat niekam,kde by sme zili v strachu. Takze v dnesnej dobe to nie je take jednoduche sa len tak zbalit a odist niekam mimo Slovenska
zuzulik27 a ako pises, kazdy v podstate ma svoj zivot, ty doma s detmi a mm v zahranici a u nas je to tiez hrozne,ked pride po mesiaci domov, trva minimalne tri dni, kym sa ako tak zosuladime, nehovoriac o tom, ze obidvaja si musime velax zahryznut do jazyka, aby sme nahodou nepovedlai nnieco co by toho druheho ranilo alebo aby sme nevybuchli a doma nelietali taniere, ucime sa akceptovat jeden druheho, aby aspon ta chvila, ked sme spolu bola pekna

dai
13. aug 2015

@traffic ahoj. Zila som 6 mesiacov v zahranici - bolo to na zaciatku mojho vztahu s muzom... 2x bol po 2 tyzdne za mnou, nemali sme deti - uprimne - mne to na vztah nestacilo... uz 2hykrat ked prisiel tak som mala pocit ze si musime zvykat ( pripadne ja ) - neboli vtedy este mobilne telefony, skype a pod. ... odvtedy ale viem ze pre mna vztah nadialku nefunguje - ustali sme to len tak tak a dohodli sme sa vtedy pred 15timi rokmi ze ak jedneho z nas zivot niekde zaveje tak ideme vsetci.
My tu v sr mame velmi dobru pracu obaja, jedno dieta uz skolopovinne, akurat pred mesiacom dostal muz ponuku ist do zahranicia - nakoniec z toho zislo lebo po zaratani vsetkeho by sa nam to financne ani neoplatilo... ale v rieseni tejto otazky sme mali jasno - ja som uz pre malu hladala skolu pre istotu od septembra a sebe pracu... osobne tieto kvazi vztahy ked muz zije svoj zivot v zahranici a zena doma ja ako vztahy nevnimam - u mna to absolutne nesplna ocakavania na rodinny zivot - vsetky preco nie su pre mna len vyhovorky vychadzajuce bud z nedostatku lasky, z pohodlnosti alebo nezaujmu o rodinu...
Deti sa obycajne adaptuju na nove pristredie rychlejsie akk my dospeli, detto jazyk je pre ne lahko uchopitelny... deti urcite nie su dovod preco neodchadzate za vasimi muzmi zeny ci oni neprichadzaju spaet... to tam fakt maju take super prace? Ak ano stale nerozumiem preco uz davno nie ste tam☹

fomarik
13. aug 2015

10 rokov je dlhá doba. Bez manžela,bez toho,s kým som chcela stráviť svoj život. Nám by tie prachy nestali za to! Príde mi o viac než zvláštne. On ma život v zahraničí, ty na svk. O čom to teda je? My by sme od seba nešli ani dva dni. Je mi ľúto,že pocitujes samotu, si smutná lebo nemáš o koho oprieť hlavu. Aj deti potrebujú otca predsa.

yvoneta
13. aug 2015

@traffic moj je prec 4 roky, ked odisiel, bolo to vychodisko z nasej zlej financnej situacie, on je stavbar a v zime nebolo roboty, bol doma, potom hadky, nervozita z celej situacie, tak sme sa zhodli, ze teda pojde. No je tam na slovensku zmluvu a ten zarobok tiez nie je bohvie co, ale aspon to pokryje vydavky nevyhnutne. Chodieva domov zhruba po mesiaci, niekedy len na vikend, niekedy 5 dni a tak ☹. Ist za nim nemozme, lebo chlapi tam ziju v stavebnych budach a na prenajom nezarobi, naviac moje zdr.problemy, dcera uz ide do skoly...

traffic
autor
13. aug 2015

@dai mz keed sme sa brali s manyelom, tak sme sa dohodli, ze budeme spolu na SK alebo v zahranici, ale clovek mieni pan Boh meni, vzali sme sa a mm robil na SK, ale kedze to nase naklady nevykrylo, tak isiel do zahranicia a ja, ze ako a tam udomacni, tak pojdeme aj s malym za nim, ale po mesiaci som dostala pracovnu ponuku, ktora sa neodmieta, tak som ostala na SK. Zo zaciatku to tak nevadilo, ale postupom casu som si uvedomovala, ze takto nechcem existovat, hlavne tie dlhe vikendy, kedy rodinky su spolu a ja ako slamena vdova sama s detmi. A uz som si povedala, ze uz je koniec takemuto zitiu, tak manzel sa rozhodol definitivne ukoncit pracovat v zahranici, a ide hladat robotu tu na SLovensku, ono clovek si ani neuvedomi a tie najkrajsie chvile zivota prezije sam, ked sa mame s mm tesit s malych deti a uzivat si ich a nie sa plahocit same zeny doma s detmi a chlapi kdesi mimo, clovek si na to zvykne,lebo musi, ale je to fakt na hlavu. Na druhej strane tych 10 rokov tak rychlo preslo, ze ani neviem ako, iba vidim ,ze deti su velke a hups co sa deje, az pri tych detoch si clovek uvedomi ako vsetko rzchlo ide a naco je taky zivot, ked je clovek stale sam.
@yvoneta ano to je najhorsie, ked este clovek ma nejake zdravotne problemy, pretoze len tak sa nemoze zobrat niekde,neovoriac o tom, ak mm ma take podmienkz ake ma tak je rad ze on sa ma kde vyspat a zlozit, moj mm ma vleky dom, tiez je tam viacej chlapov, ale kazdy ma svoju izbu a kuchynu a soc. zariadenie, takze aj ked v lete chodime za nim,t ak je to tam ok. Ano a vsetci si myslia, ze ked je chlap v zahranici tak zarobi neviem aky majland, ale nie je to tak,pretoze ked poplati zakladne vydavky na ubytovanie, stravu a cestovanie, tak je to to iste ako na SKA

traffic
autor
13. aug 2015

@fomarik ANO CLOVEK SA STALE ZAMYSLA NAD TYM, aky je to zivot, ked rodina nie je pohromade, to je taky zivot slamenej vdovy,lebo clovek si nemoze nic naplanovat nikde nemoze ist, pretoze ma stale deti pri sebe, o ktore sa musi postarat a nemoze ich nechat same doma, a ked je zrazu mm doma, tak som rada, ze idu niekde na vylet aja si mozem oddychnut,lebo fakt clovek je taky zniceny z toho vsetkeho lietania ookolo deti. Ale uz som povedala dost, a mm sa rozhodol definitivne skoncit v zahranici a ist domov, teraz ide hladat robotu,tak dufam, ze sa munieco podari najst

yvoneta
13. aug 2015

@traffic presne ako pises, aj ja radsej zostanem doma a som rada, ze mm ide s dcerou von, ale chodime aj spolocne. Aj moj si stale hlada pracu aj popri tejto sucasnej, ale zatial bezuspesne. Ja uz som aj trochu rezignovala, lebo by som sa utrapila tym, ze co je toto za rodinny zivot, ale koli dcere ma to stale trapi, ze vyrasta bez otca. A tiez teraz prazdniny, sama s dietatom vela toho nepodniknem. Stve ma to, ze zijem ako slobodna matka a spravat sa ako manzelka. Co by som za to dala, keby uz mal robotu na sk, taku stabilnu aj platovo dostacujucu. Alebo aspon take napr. Rakusko, ze vikendy doma. Tvoj muz v akej oblasti pracuje ?.

traffic
autor
13. aug 2015

@yvoneta ano tieto prazdniny su najhorsie, ze clovek stale sam s detmi, vymyslam im program, ale uz aj mne motivacia dosla, teraz bol mm par dni doma, tak sme pochodili kade tade, je to skvele, ked je doma a deti spokojne a ja teiz, mohla som sa trochu sebe venovat, lebo inac vsade idem s detmi,
moj mm pracuje ako soferr autobusu, je spokojny, ale uz tu tiez nieco pochodil, ale ani obraz ani zvuk, vsade kde pride,t ak miesto je uz dopredu obsadene a konkurz je len proforma, a dnes som bola v Lidl a pozeram, u nas je to jedna velka rodina, najprv zacala tam robit mama potom tam robi jej dcera a toho SBS ci co to je robi uz jej manzel a takto su tam asi tri rodinky, tak aj do obycajneho lidl je uz vsetko po znamosti, ale tak budem optimistka a verit ze chlap najde nieco tu

libka1
13. aug 2015

@tomika financie su dolezite pre tych chlapov, to je jasne. Ale vela z nich je aj pohodlnych a zvyknu si na zivot bez zeny a deti 😉 Je to ich unik a maloktory chlap tam ostava len pre prachy. Trufnem si povedat ze viac ako 10 rokov ziaden 😖

tomika
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vecnastudentka
12. feb 2020

Píšem pre tie z vás, ktoré tak ako ja pred niekoľkými rokmi hľadáte odpoveď či je dobrý nápad manželstvo na diaľku kôli manželovej práci. Pre mňa bolo odlúčenie od môjho manžela veľmi ťažké. Bolo to keď som bola tehotná s prvým dieťaťom a aj keď sa narodilo tak prvý polrok. Celé tehotenstvo bolo rizikové a dva mesiace pred pôrodom začalo ísť o život obidvom, nezaobišla som sa bez pomoci mojej mami, za ktorú som jej veľmi vďačná. Po pôrode mi tiež nesmierne pomohla, od nej som priala každú radu a bola na mňa úžasná. V mojom okolí však nebola len ona a kto to zažil vie, že žena bez muža s malým bábätkom medzi ženami je peklo (moja mama sa ma vždy zastala, nehovorím o nej). Precestovali sme veľa peňazí, aj keď za mnou manžel chodil iba raz mesačne na deň. Pre bábätko sme museli nakúpiť veci aj na Slovensku aj do zahraničia, lebo to bolo veľmi ďaleko. Táto skúsenosť neprospela ani môjmu vzťahu s manželom a už vôbec nie vzťahu môjho muža k nášmu dieťatku. Teraz je všetko v poriadku, máme sa radi, sme spolu, ustáli sme to spolu, ale určite by nám bolo lepšie bez tejto bolestnej skúsenosti.