Ahojte maminky. Manžel pracuje v Rakúsku a tento rok by sme chceli isť s dcérkou s ním do AT. Ja som sa nikdy nemčinu neučila, iba AJ. Neviem či sa mi tam oplatí ísť ked neviem nič po nemecky. Myslíte že je to dobrý nápad ísť tam s ním? Po prípade aká forma učenia je najlepšia pre začiatočníka? Ja tam nebudem pracovať, iba budem s malou tam aby manžel nemusel cestovať za nami domov. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Alebo nejaký dobrý spôsob na učenie??? Je nemčina ťažká?
@jasmika ja sa ucim nemcinu sama doma (knihy pre samoukov + CD na ucenie), a poviem ti ze v porovnani s ANJ je dost tazka, na to aby si sa ju naucila sama treba podla mna naozajstnu chut do ucenia, ale urcite by si potrebovala aj niekoho, kto by ti vysvetlil niektore veci
ale v Rakusku si podla mna vystacis aj s ANJ
@liz_lemon myslíš, že tak v prípade núdze že tak do obchodu..alebo tak že by som mohla používať anj? Tak to by bolo lepšie..a možno by som po čase nejako zvládla aj tú neminu. Manžel tam išiel v apríli a vedel len základy a teraz už sa v pohode dorozumie... tak možno mi to tam skôr nejako pôjde ked budem tam...
Neviem uvažujem či sa tám mám trepať ked neviem po nemecky... ale tak to čo manžel prejazdí domov..a nemôže byť s malou tak to by sme kôli tomu išli s ním....
@jasmika nemcina je tazsia, ako eng. ale ked chces, vsetko sa da. Navyse, ak budes v tom prostredi- stretnes sa s jazykom 24hod. denne, pojdem to rychlejsie..
Nesuhlasim s @liz_lemon treba ovladat jazyk krajiny, kde byvas. ak neovladas jazyk krajiny, je ovela lahsie ta oklamat (napr. pri podpise zmluvy, ale aj na uradoch), budes sa citit odtrhnuta od spolocnosti. Takze sup sup, nemcina volaaaa... 😉
Ahoj, zacala by som na SVK bud s kurzmi pre zaciatocnikov alebo doma samouk, pogooglila by som najlepsie knizky pre zaciatocnikov. Nemcina je tazsia ako AJ, to ano. Ale pady, cleny, casovanie ked nebudes ovladat, prezijes, hlavne ze sa dorozumies. Plus stale mozes skusit hovorit po anglicky, niekto uz len porozumie. Ale netreba sa bat, mozes sa i na tomto fore popytat, ci su tu zijuce mamicky tam kde ides, alebo nejak tam povyzvedat a hned mas dalsiu "slovensku dusu", s ktorou mozes ist na kavu, porozpravat sa, pripadne Ti pomoze i stlmocenim u lekara alebo podobne. Nebrala by som to vobec tragicky, praveze tvoje dieta sa moze naucit casom cudzi jazyk, ked bude v kolektive malych Rakusanov 🙂
@ervenka
@adiena vďaka žienky... Pýtala som sa bývalej spolužiačky, ona učí nemčinu... ale tá nemá vôbec čas. A kurzy sú všetky teraz už začaté...no a ak pôjdeme tak niekedy v marci, apríli..takneviem či niečo stihnem..skúšam sa po troške učiť sama z knižky..ale je to ťažké ked neviem ani len tie základy... 😒
@jasmika rodina má byť pokope, a vo vašom prípade by to nemal byť problém... no a čo, že nevieš jazyk? naučili sa iné, naučíš sa aj ty... aj tak budeš zatiaľ s dcérou doma, tak sa zapíš na nejaký večerný kurz, niečo pochytíš aj na ihrisku a okrem toho v rakúsku je slovákov viac než dosť, dokonca aj v obchodoch... v samoobsluhe si poradíš aj keby si bola hluchonemá, nahádzať do košíka vieš a na kase ti vyhodí sumu, ktorú máš zaplatiť...
@jasmika ja som isty cas chodievala do Viedne vybavovat pracovne veci, a vtedy som nevedela vobec po nemecky, a anglictina mi vsade stacila, dokonca aj stari ludia vedeli po ANJ
ja by som ta na tvojom mieste urcite isla, Rakusko je skvele miesto na zivot, ja by som tam isla hned 🙂
urcite sa nemcinu naucis, mozes ist na nejaky kurz pre cudzincov, hned sa tam aj zoznamis, a aj ucenie ti pojde lahsie, a doma sa mozes precvicovat s nejakou ucebnicou
@jasmika ja neviem ale ja si myslim ze ja by som urcite isla za manzelom - hlavne aj koli dietatu aby sa lahsie naucilo nemcinu a ja byt tebou tak bud by som zacala s nejakymi sukromnymi hodinami na sk a potom by som hladala nejake kurzy pre cudzincov a to sa potom uz budes ucit velmi rychlo - hlavne obklopovat sa ludmi ktori rozpravaju po nemecky, musiet komunikovat v danom jazyku ta prinuti sa ucit velmi rychlo. neviem ako to funguje v rakusku ale urcite tam budu mat nejake kurzy gratis pre pristahovalcov alebo za symbolicku cenu - byt tebou tak by som muzovi povedala nech sa poinformuje.
@jasmika - skus www.busuu.com tam su kurzy aj nemciny.
@prasiatko30 idem to skúsiť...a to sa platí?
@liz_lemon Ďakujem...asi potrebujem trošku dodať odvahy.. 😀
@sissy27
@sissy27 moja obľúbená veta... Hľadám spôsoby momentálne... viem že tam chcem isť... určite tam je iný život.. a nebaví ma už dva týždne čakať na manžela ktorý príde na víkend domov a zas odíjde na 2 týždne... Bojím sa, neviem čo ma čaká...ale ked je ta možnosť tak ju beriem... 😀
@jasmika je tam dost obsahu aj bezplatneho sa mi vidi ze ked sa zaregistrujes tak mas niekolko dni pristup ku vsetkemu obsahu gratis - to by som ti radila stiahnut si vsetky podcasts do pocitaca lebo tie sa potom zablokuju - sice teraz neviem ci sa to da kedysi sa dalo
@ervenka
@prasiatko30
@liz_lemon tak som rozmýšľala že najlepšie čo môže byť podľa mňa na učenie nemčiny je pozrieť si nejaký film v nemčine so slovenskými titulkami...len neviem kde taký film hľadať
youtube.com mozno? napr. sissi
@jasmika byt s niekym koho milujes je predsa viac ako jazykova bariera. Aj keby bol v cine. Ak chces jazyk sa naucis priamo na mieste. Postupne sa to na teba nalepi. A ak vies anglicky tak sa vies dohovorit v pripade potreby a nudze. A teda mne osobne pridd nemcina ovela lahsia ako anglictina. Ale asi je to o tom aky prvy jazyk sme sa ucili. A za dva tri mesiace sa vies naucit doma aspon zaklady. Aby si sa vedela pozdravit ci si nieco vypytat v obchode. Skus obrazkovy slovnik pre malu. Jej budes citat a ty sa popritom nieco naucis.
@jasmika napr. sissi- mlada cisarovna
https://www.youtube.com/watch?v=sMgLr4L9YDk@jasmika za registraciu neplatis nic iba ked si chces potom ti ponukaju balik premium ale aj z toho gratis balika je tam na zaciatok dost materialu a je tam taka dobra forma kontroly a ucenia lebo v kazdej lekcii mas robit aj pisane cvicenia ktore ti opravuju ini clenovia komunity - aj native speakers(lebo ta stranka ponuka vyucbu viacerych jazykov nieln nemciny)takze mas aj interakciu a vies kde robis chyby - nie je to dosttocne ale na zaviatok potesi 🙂
@jasmika aha, no nie... prepac, nevsimla som si... tak potom sprav, co ti radi @prasiatko30, stiahni si a mas... 😉
ahoj, moja kamarátka mala Nemca a teda bola istý čas v nemecku a tam existovali také kurzy pre cudzincov a tuším na to aj štát prispieval (ale to tuším ten Nemec musel mať asi nejaký príjem). ale či to tak je aj v Rakúsku, to neviem. ale myslím,ž e na začiatok ti angličtina postačí a postupne sa budeš dostávať aj do nemčiny. p.s. a manžel by ťa nemohol postupne učiť,? 🙂
@jasmika ja by som isla... mas vyhodu, ze nebudes robit, takze ju nebudes potrebovat. v ich prostredi sa na teba volaco zacne lepit, dolezite je pozerat ich tv. hlavne mala sa rychlo nauci, ked som bola mala, tak na mna sa v taliansku nalepila taliancina ani neviem ako 🙂 a dokym neodcestujes tak odporucam kurz nemciny. vlastne odporucam kurz nemciny aj na mieste 🙂 a neskor, ked uz bude nemcina lepsia, tak mozes zacat hladat kamosky 🙂
inak na co si doteraz cakala? ja uz by som tam bola, ale tak asi ta tu volaco drzalo 🙂
okrem ineho, pochybujem, ze rakusaci by nevedeli anglicky
Máte niekto skúsenosť s učením nemčiny???