Pred spaním som hovorila synovi, že ho ľúbim a budem ho ľúbiť navždy - nech by urobil čokoľvek. Že aj keď bol v ten deň zlý, ľúbim ho rovnako - ale som veľmi smutná.
Do toho prišiel manžel a povedal (citujem): "Načo mu hovoríš takéto sprostosti? Ak bude zlý, nebudeme ho mat radi. Nemôže si myslieť, že sa bude takto správať a budeme ho mat radi rovnako a všetko bude okej"
Zostala som ako obarena. Malý bol z toho výroku dosť smutný. Vysvetlila som mu, že na mňa to určite neplatí a na ocka tiež nie, akurát že ocko tomu nerozumie....už sa ma to pýtal vyše 10x od vtedy. Manžel si však stále myslí, že jeho výrok je úplne OKEJ.
Co si o tom myslite vy?
ze to nie je ok a muz nech si nieco precita o bezpodmienecnom prijati dietata a o tom, ake je dolezite. ak teda ma zaujem :(
* nie je
Chlapi su hovada bez emocii.Mal by sa krotit a radsej vysvetlovat a nie vyprsknut blbost
@drzaopica nie su bez emocii, len svojim/cudzim emociam menej rozumeju.
Urcite to nie je ok. Navyse, tymto sposobuje tvoj manzel, ze spravanie tvojho syna sa este zhorsi.
myslim, ze dalsi prieskumny prispevok
Otec môže svoju lásku podmienovať dodržiavaním pravidiel.
https://www.youtube.com/watch?v=9PkEB4m3Pv0Ale toto nepovedal dobre. Nemal sa vyjadrovať v hneve a aj hovorit za teba. On nemal hovorit či ho má rád alebo nemá. Má požadovať pravidlá. A ak sú dodržané prejaviť lásku a vtedy až mu povedať že ho má rád.
@janetinka27 nie, kiež by
@zoro9836 ja hranice nastavujem tým, že vysvetľujem, že sú veci, čo ma nahnevaju, nepáčia sa mi, nepovažujem ich za správne a pod... Ale to, podľa mňa, nemá nič spoločné s láskou k dieťaťu. Od malička im vštepujem, že áno, aj ich správanie sa odráža na tom mojom, ale ako matka ich milujem a vždy budem. Teoreticky, aj keby raz dopadnú ako feťácke prostitútky, milovať ich budem. Akurát, že budem nešťastná a zdrvená z toho faktu.
Oba vyroky by mi prisli nevhodne.
Nie je to okej. A rovnako mi nepríde okej rozprávať dieťaťu, že ho budeš ľúbiť rovnako aj keď bude robiť zle - tým ako by si mu povedala, že si môže robiť čo chce a žiadne následky to mať nebude.
Samozrejme, že ho ľúbiť budeš, ale netreba mu to takto servírovať na striebornom podnose. Niečo sa zrejme v ten deň stalo, keď ste s manželom na to reagovali ešte večer… tvoj syn aj keď má len 5 rokov, musí pocítiť dôsledky svojho konania. Ak ubližoval, robil zle, tak mne osobne nepríde v poriadku uzavrieť to tým, že “síce som smutná, ale nevadí, aj tak ťa ľúbim”. Nemáš dieťa citovo vydierať, ale ak si smutná či nahnevaná, tak nech o tom syn vie a nech vie aj to, že to nie je v poriadku. Ak bude vychovávaný v tom, že nevadí, ak sa najbližšia osoba hnevá alebo je smutná, že to nie je dôležité, tak nebude brať ohľad nikdy na nikoho.
Jasne, najlepšie čo si mohla spraviť bolo oznámiť dietatu, že je ocko je hlupák (tomu nerozumie). Jeden ste sa osemnásť, druhý bez dvoch za dvadsať, nemáte si co vyčítať.
@bilberryday hovorila som mu to preto, pretože je veľmi citlivý a uzkostlivy. Žiarli na mladšiu sestru a ja vidím, že ho to vnútri zožiera, boji sa, či ho mame stále radi. Snažím sa mu to dokazovať skutkami, že ho man rada ale chcela som mu to povedať aj takto slovne, že ho mam rada aj keď máme mladšiu sestru, mam ho rada aj keď robí zle, budem ho mat rada vždy. A v neposlednom rade je to aj pravda, mala by som ho rada aj keby bol zlocinec, akurát by ma to vnútorné zozieralo a vždy by som dúfala, že sa zmení.
Už to je divná formulácia, že je "zlý". Ja som nikdy svojim deťom nehovorila, že sú zlé. Lebo nie sú. Sú neposlušné, papuľujú, nepočúvajú, ale to pre mňa neznamená, že sú zlé.
@zoro9836 opýtajme sa matiek vrahov, alebo ani nemusíme ísť tak ďaleko. Násilníkov, alkoholikov, feťákov, gameblerov - nemyslím tých s opičou láskou, že prehliadajú tieto činy... Myslím aj tie, čo s tými deťmi prerušili vzťahy, správajú sa voči nim tak, ako je spoločensky prijateľné, vhodné... Či k nim cítia materinskú lásku. Možno by to bolo zaujímavé.
Za mňa je veľký problém práve to, že rôzne emócie a postoje sa kompletne zabaľujú do "lásky". Najmä tej materinskej, lebo tá medzi chlapom a ženou, je podľa mňa, o inom.
Ja suhlasim s tebou ale asi nebolo vhodné vysvetlit mu to takto (z mojho pohladu). Ja by s vravela, ze sa ocko hnevá, a niekedy ked sme nahnevani, hovorím veci, co tak v skutočnosti nemyslíme. A ze ocka to a hento strasne nahnevalo, lebo mu zalezi aby z teba vyrastol mudry a slusny chlapec.
Zarazaju ma komentáre niektorých žien,ale okej ,všetci sme nejakí. Povedať dieťaťu,ktoré je ešte emocionálne nevyzrete po dni keď ma kvázi "zlý" deň ,že ho nebude rodič ľúbiť je nezrelé od dospelého a neadekvátne správanie. Dieťa sa ma ľúbiť rovnako,či má svoje dni či nie. Hovoríme o 5 ročnom dieťati,ktoré stále nie je emocionálne dozreté a nedá sa porovnávať s dospelým človekom. Dieťa potrebuje pocit bezpečia a bezhraničnej lásky v závislosti od toho či je frustrované ,či sa správa nevhodne v očiach nás,dospelých. Či keď už porovnávame s dospelými,ja neviem,ale funguje to vo vzťahoch tak že keď sa druhý nesprava podľa mojich predstáv tak ho už ľúbiť nebudem ? Choré a padnuté na hlavu. S dieťaťom treba komunikovať na jeho úrovni,zistiť príčinu jeho správania a chápať ho. Čo je pre mňa úplne normálne aj v dospelosti. A tu idete príkladom vy rodičia. Zrejme je to normálne aj vo vzťahu keď niekto vypustí takéto z úst 5 ročnému dieťaťu . Nikdy som svojej skoro 5 ročnej dcére nič také nepovedala ajked máva svoje dni,vždy sa porozprávame ,pochopíme,sama vie povedať prepáč ,začína pracovať s emóciami ,začína chápať veci,svoje skutky,začína rozumieť spätnej väzbe. Ale to potrebuje veľa trpezlivosti a porozumenia,čo chápem že každý nemá. Ja osobne si myslím,že si spravila dobre že si ho usitila,nech je čokoľvek,ľúbiš ho ,tým si ho len ubezpečila,že si v jeho živote osoba,na ktorú sa môže vždy spoľahnúť ,bez ohľadu na to či bol zlý či dobrý,ajked pojem zle dieťa neznášam,lebo zle dieťa neexistuje!
Dieťaťu sa hovorí, že ma jeho chovanie zarmutilo, keď naozaj robí niečo čo nie je v poriadku. Ale do tej istej vety sa nechá aj pasáž o láske. Tak isto sa nehovorí, že jeho správanie ma sklamalo. Tie vety o láske sa hovoria v inom čase ako tie, kde sa stanovujú hranice.
A tak isto sa nepoužíva spojenie"nebudem ta lubit", miesto toho sa dá použiť iné slovné spojenie na vyjadrenie nespokojnosti, nie vydieranie láskou.
@sissy27 nie je to tak ako pises- on následky svojho chovania pociťuje. Nie je to tak, že spraví niečo a všetko je okej....keď urobí niečo zlé, spraceme mu jeho obľúbenú hračku, alebo musím ísť na chvíľu sám do izby, alebo nemôže v ten deň sladkost, alebo večer rozprávku....ide o to ze v ten deň má už naozaj rozplakal a bolo to aj jemu veľmi ľúto. Sam sa bál, že keď kvôli nemu plačem, už ho nemám rada....
A k tomu, čo spravil - putal na seba pozornosť, lebo všetci kukali na sestru. Takže pred návštevou vykrikoval "hovno hovnooooo", skákal zo stola, robil hluk atď...moje rozplakanie samozrejme nastalo až po odchode návštevy (hormony)
A vy sa čudujete ze žiarli na mladšieho súrodenca ? Ale veď to je úplne normálne v jeho veku,s tým sa musíte naučiť pracovať vy rodičia a nie ešte prikladat do ohňa že ak budeš taký tak ťa nebudem ľúbiť. Veď to má úplne opačný efekt preboha
@viestta áno, to nebolo najšťastnejšie. Bohužiaľ ma nic rozumnejšie v tej chvíli nenapadlo.
Avšak (hoci to pred dieťaťom nehovorime), ocko tomu žiaľ naozaj nerozumie. V detstve bol tyrany a skutočnú lásku rodičov nezažil. No, zobrala som si ho takého, mam ho rada. Je dobrý otec ale tento výrok ma skutočne zarazil
Tvoj muž ta najskôr vidí revat kvôli synovmu správaniu a potom ta počuje ako mu hovoríš že ho vždy budeš ľúbiť.. podľa mna je ok, že si mu to povedala, ja to deťom tiež stále hovorím, ale nechápem založeniu tejto témy, keď ten hlod tvojho muža skôr slúžil ako zastanie si tvojej osoby.. spravil to síce nakkt, ale chcel zobrať situáciu pod kontrolu hlavne preto, lebo si mala nejaký meltdown..
Myslim, ze dramatizujes. Si velmi precitlivena a mozno to prenasas aj na dieta. Zakladat kvoli tomu diskusiu? Ved dobre, mozes zalozit diskusiu. Ja len poukazujem na fakt. A tym je tvoja precitlivenost.
Chudák malicky.
Nie, určite to je je okej. Ako sa musí cítiť to chlapča? On tomu nerozumie .