Manžel používa nadávky

domibed
29. máj 2022

Ahojte. Som dosť zúfalá už. Manžel má toho teraz veľa, štartuje firmu, sťahujeme sa máme rocnudcerku. Od kedy sa narodila je oveľa psychicky labilbejsi. Neviem či nezvláda ten tlak zodpovednosti alebo čo. 🤷 Na dennej báze používa nadávky typu do pi.., ku..., a podobne keď ho niečo naštve lenže jeho naštve čokoľvek. Predtým použil nadávky ale skôr v partii z "frajeriny". Nie takto. Čokoľvek sa opýtam, stačí že sa krivo pozriem, podpichnem.. hneď vyletí. Nevravím, že si neiekedy rada nepichnem.. Ale aby mi povedal, že mám držať p*** alebo mám ísť do p*** m PPi príde ako fakt prehnaná reakcia. Nikdy ma neudrel, ak sa veľmi pohadame udrie Max do niečoho iného alebo sa ide prejsť. Stokrát som mu poveda, že mi to prekaza. Všetko otočí, že ani ja si ho nevážim, že nech sa k nemu najprv ja začnem správať slušne a nie ho buzerovat. Keď ho nie o pýtam pre domácnosť....
Nedokáže mi ani odpovedať na otázky bez nervov .. lebo či som blondína alebo akoby ho obťažovalo, že sa niečo pýtam... Čo sa malej týka.. berie ju čisto ako môj zodpovednosť. Vôbec sa nezaujíma o to, ako ju vychovávam, mňa to baví študovať, čítam si Montessori knihy a iné pedagogiky. A snažím sa aplikovať to najlepšie... On sa o Tom do mnou vôbec nerozprsva.. jediné čo mu ja poviem že by mal alebo nemal robiť, hovoriť jej . Veľmi ma trápi , že sa nemám s kým porozprávať o jej výchove. Čakala som väčší účasť. Aj vaši muži to nechávajú na vás? Je príslušné takýto slovník?

beata_k
29. máj 2022

@domibed Rozbieha firmu, stahujete sa a ty chces debatovat o Montessori?

dobkovci
29. máj 2022

Podstatnejší oveľa je jeho slovník a nie to čo sa pýtate .ale áno ... Je to skôr na matke,ona je s dieťaťom nonstop....ale rodičia sú dvaja.aj otec by sa mal zapojiť.

eva233
29. máj 2022

@domibed nie nenechavajú. Teda môj mi pomôže, robí 12tky a prerábame dom a pomôže mi. Nadáva takto iba keď sa mu nedarí pri prerábke vtedy vtedy si vie povedať, ale že by mňa poslal do p... Tak to si neviem predstaviť. V prvom rade si, treba uvedomiť, ale, že tvoj muž je pod stresom, takže určite s tebou nebude riešiť montesori alebo aké oblečenie kúpiť pre malú. Ja sa tiež muža opýtam, že ktoré sandále kúpiť malému, lenže on sa na mňa pozrie, že to fakt? Lebo on v tom nevidí rozdiel... Ale minule mi zase on ukazoval, že ktorú dáme zamkovu dlažbu? A ja. To fakt? Veď to je úplne rovnaké, nie je to jedno? Každý máme svoje starosti a každý chceme, aby to dopadlo dobre. Ty sa staráš o dcéru a chceš ju vychovať co najlepšie na druhej strane on chce čo najlepšie rozbehnúť firmu. Možno je to trochu pritiahnuté za vlasy, ale momentálne je pre neho aj ta firma ako dcéra. Takže sadnúť si a porozprávať sa v kľude, najlepšie keď bude dcéra spať alebo ju dat postrážiť a niekde si vyjsť a porozprávať sa. Ale nie vyčítavo, len povedať, že si vážiš všetko čo robí, lebo ak sa presthujete budete bývať v lepšom, ak rozbehne dobre firmu budete materiálne zabezpečení, čo je úplne super. Je jasne, že teraz je pre neho dôležitá firma aebude teraz s tebou riešiť montesori, lenže aj ty bby si chcela vidieť oporu v ňom a aspoň to. Aby si sa mohla vyrozprávať aký si mala deň čo všetko malá dokázala, proste chceš vidieť záujem z jeho strany... Len otázne je, že sťahovanie aj rozbeh skončí a bude aj potom taký? Normálne by som sa ho to opýtala? Pretože dcéra tu bude ja naďalej tzn bude sa o ňu potom Zaujímať? Uspavat, hrať sa, starať sa.... Ak nie a ho to nezaujíma, nuž poviem ti všelijaki muži sú, ale lepšie je ak sa chlap zapája a máš v ňom oporu, lenže nie každý to vie a chce. Ale na druhej strane možno to je len obdobie a keď bude aj on psychicky v pohode, tak ti aj visc pomôže.

vilma7
29. máj 2022

Môj manžel sa o deti (máme dve) musí a stará takmer rovnako ako ja, keďže pracujem na polovičný úväzok. V zahraničí nie je materská a rodičovský tri roky.
A raz v živote som môjho muža počula povedať jednu nadávku, aj to bol pod parou. Ináč nikdy. Takže ak má toho veľa, určite sa to dá povedať aj ináč, ako choď do p.... atď.
Manžel má zrejme dosť veľký problém, buď je preťažený, nezvláda dieťa, predstavoval si to všetko ináč, atď..

melanta
29. máj 2022

Raz by mi povedal, že mám ísť do p**e, tak by som veru išla. Že má toho veľa nie je za mňa dôvod takto sa správať k partnerovi.

eva233
29. máj 2022

@melanta úplný súhlas, ale poslal by tam iba mňa. Takže dieťa by som mu pekne nechala 😉😁😁💪

elizabet173
29. máj 2022

@domibed urobila si chybu, keď si po prvom raze, keď ta poslal do p... nezbalila seba a dieťa a neodišla k rodičom a nenechala ho preliezť s kyticou a ospravedlnením. Skrátka, že si mu nedala veľmi dôrazne najavo, že takýto slovní akceptovať nebudeš ani náhodou a ak má problémy udržať sa na uzde, nech to rieši s odborníkom. Nie je žiadnym ospravedlnením, že sa sťahujete a že rozbieha firmu. Nie je jediným, kto má teraz zložitejšie obdobie.

mandzula
29. máj 2022

@domibed to, ze si vseobecne zanadava, ked ma vela prace a je nervozny, to by som nebrala ako tragediu, aj ja s mojim muzom nadavame, ale ze by nadal mne alebo ja jemu, to si ani neviem predstavit. To proste do vztahu, kde jeden respektuje druheho, nepatri. Ale ako tak citam, nadavky su u vas ten mensi problem. A co sa vychovy tyka, vacsina beznych chlapov ma nejake teorie vychovy na haku. Skor je dolezite to, ci dieta vezme von, ci sa spolu hraju, respektive, ci to robite vsetci traja ako rodina, ci si niekam zajdete, ci proste spolu travite cas.

thoughtfulweirdo
29. máj 2022

@beata_k A čo, že s ním chce debatovať? Keď má toho on priveľa, má očividne ústa a má ich použiť na slušné vysvetlenie, že nemá energiu alebo ho toto proste nezaujíma a nechce sa o tom baviť. Veľa povinností človeka neoprávňuje správať sa ako buran z tretej cenovej 🤷🏻‍♂️

beata_k
29. máj 2022

@thoughtfulweirdo Joj ano, vy tu vzdy od muzov ocakavate 150% dokonalost a za kazdych okolnosti. A potom su tu temy, ze matky vrieskaju na deti lebo su s nervami v koncoch. Na deti si dovolit vedia, ale muz musi byt dokonaly?
Ano, aj on je rodic a treba sa rozpravat. Ale vo vhodnej chvili. Ked ju posiela do p... tak si viem predstavit kedy sa ho asi pyta. Urcite nie ked muz sedi na gauci a odduchuje.
Neviem kolke tu firmu rozbiehali, ale je to velmi stresujuce. Lebo on ked zle rozbehne firmu tak jeho rodina ma problem. Ked ona zle kupi topanocky, tak ich max preda. A v tom vidim rozdiel.

elizabet173
29. máj 2022

@beata_k to, že muž vulgárne nenadáva a neposiela ženu do P-čka, považuješ za 150%dokonalosť? Lebo ja za štandard.

beata_k
29. máj 2022

@elizabet173 Joj ano. Do p... je posielat nemusi. Ona by sa tiez mohla uvedomit a neotravovat ho somarinami. Chlap ma nalozene jak kon a ju citujem: bavi citat si Montessori knihy.

loliku
29. máj 2022

Aj keby rozbiehal 4firmy...poslať tá do p? A že nás držať p? To je len začiatok keď si toto dovolí, stále si bude dovoľovať viac

liljana
29. máj 2022

To musite prebrat, aby nenadaval vulgarne, alebo to aspon obmedzil. Ked sa rozbehne, uz to nezastavis. Ty si od narodenia dietata v "inom" izolovanom svete. Staras sa o dieta, o domacnost, citas kniky o vychove, vyberas oblecenie,.. Stat posle matersku, rodicovsky, muz vsetko zaplati.
On je vo svete, kde je inflacia, covid, vojna na Ukrajine, problem so zakazkami, problemy v praci, nestihanie, splatky hypoteky, najmu. Kde treba zarobit sa a starat sa o rodinu. Tam kde boli dvaja na dvoch, je zrazu jeden na troch a pribudlo starosti, zmizol volny cas. Nie kazdy to zvlada v "pohode".

panelacikova
29. máj 2022

@mandzula stotožňujem sa s tvojím príspevkom o 8:43, aj my s mužom máme v slovníku osvojené hocičo 😀 ALE, nikdy nie vzájomne voči sebe a nikdy nie pred deťmi či cudzími ľuďmi. my len tak, v rámci nejakej debaty, občas čosi použijeme. napríklad fico, ten.... chápeš 😀 😀 a podobne.... občas. ale mne by škaredo nikdy nepovedal. to už značí (u autorky), že buď ona s niečím preháňa a jeho to až nadmieru zaťažuje, lebo sú to veci, ktoré preňho fakt nie sú dôležité alebo je v štádiu, že si ju prestal vážiť.

amiaja
29. máj 2022

@domibed dovi dopo takyto chlap
Aby ma poslal do p*ce? Len raz...

elizabet173
29. máj 2022

@beata_k prečítaj si ešte raz úvodný príspevok, je vulgárny, posiela ju do p..., hovorí jej, že má držať p..., trieska do vecí, ako to ti príde normálne? V takomto ovzduší má vyrastať dieťa? A čo keď má naložené? To má každý z nás obdobia v živote, keď má naložené. Či už zakladá firmu, stavia dom, má postihnuté dieťa, imobilného rodiča, zdravotné či psychické problémy sám so sebou a to niekomu dáva oprávnenie tomu druhému nadávať? Trieskať? Kde je úcta k človeku, ktorého som si pre život vybral? Čo je pre neho dôležitejšie ako jeho dieťa?

beata_k
29. máj 2022

@elizabet173 Neberiem ti tvoj nazor. Ja mam iny.
Tak potom nech matky nevrieskaju na deti a necapu im po zadku ked toho maju vela. Nemaju narok, ze?

elizabet173
29. máj 2022

@beata_k splietaš hrušky s jablkami, píše sa v tejto téme niekde o tom, že matka vrieska po dieťati? Píšem niekde ja, že to, že matka vrieska po dieťati a cápe mu po zadku, schvaľujem? Kľudne si svoj názor nechaj, ja ti ho neberiem, my sa doma k sebe správame slušne, nadávky nepoužívame, trieskanie už vôbec nie, muž, s mužom, ktorý by ma takto tituloval, alebo posielal až tam, by som nežila

marca12
29. máj 2022

@domibed ma toho jednoducho vela a nezvlada uniest taku zataz. Skor by ste sa mali porozpravat o tom,aby nieco vypustil,ked to nezvlada alebo mu skus pomoct

beata_k
29. máj 2022

@elizabet173 Ide o princip. Ked sa muz vzdy a za kazdych okolnosti musi spravat dokonalo. Tak aj zeny sa musia spravat dokonalo a nezvysovat hlas na deti. Ja nechvalujem jeho vulgarizmus, ale ma toho nalozene vela a autorka sa hrajka s montessori hrackami.

elizabet173
29. máj 2022

@beata_k prosím ťa nehroť to, kde píše autorka témy, že sa muž má správať dokonalo? Ona iba chce, aby sa nesprával ako buran a to je hádam normálne, nie? Prečo by sa autorka nehrala s montessori hračkami? Veď to je pre jej dieťa. Ona sa nesťahuje? Iba jej muž sa sťahuje? Že rozbieha firmu? Aby sa nezbláznil, aj môj rozbiehal firmu a práve v tom istom čase som ja chodila do školy stavali sme svojpomocne dom a mali sme malé dieťa. Áno, nebola to prechádzka ružovou záhradou, ale obidvaja sme vedeli, že je to stav dočasný. Nikdy som také niečo od muža nepočula, aj keď viem, že bol často krát veľmi unavený,. Nikdy nič také nepočul on odo mňa, aj keď som niekedy o desiatej večer nevedela, či sa mám učiť, alebo mám niečo rýchlo navariť na druhý deň.

thoughtfulweirdo
29. máj 2022

@beata_k Ja moc nestíham sledovať, k čomu téma odbehla, ale za moju domácnosť hovorím, že určite ani jeden nie sme dokonalí, ale za každých okolností sa spolu bavíme slušne a s úctou, všetci traja, čo vieme rozprávať 😁 aj vtedy, keď nás ten druhý otravuje, vyrušuje a fakt na neho nemáme náladu. Na to netreba byť dokonalý ani náhodou. A manžel pred pár rokmi rozbiehal podnik, ktorý nás živí, takže viem, o čom je reč.

beata_k
29. máj 2022

@thoughtfulweirdo Ano, nadavat jej to by ozaj nemal. Len mne autorka pride, ze sa tam romanticky hrajka s montessori a jej muz nevie kam z konope von. Ono, zaujimalo by ma kde je ozaj pravda.

thoughtfulweirdo
29. máj 2022

@beata_k Tak ja môjho zaneprázdneneho manžela tiež otravujem nepodstatnymi vecami 🤭 príde večer z práce a ja s ním chcem debatovať o značke plienok alebo spankovom režime bábätka, hoci jemu je to totálne jedno a súhlasí so všetkým, čo ja poviem 😅 ale jakživ ani raz ma nielenže nikam neposlal, ale ani na mňa nezvýšil hlas, nikdy. A ja sa zase neurazím, keď mi povie, že ho v tom momente trochu (dosť) otravujem a potrebuje najskôr čas pre seba, kým ma môže počúvať 😅 ale častejšie mi povie, že ma bude počúvať so zavretými očami na gauči a občas aj urobí chápavé "hmmm" do môjho monológu 🤣 A áno, tiež býva vytočený alebo bez nálady, vtedy rovno pri príchode hlási, že potrebuje byť sám a buď si ide zabehať, previezť sa na bicykli, alebo sa zavrie v spálni a my mu dáme s deckami pokoj. Takže správanie autorkinho muža je pre mňa neprijateľné, lebo som zvyknutá na úplne inú komunikáciu.

beata_k
29. máj 2022

@thoughtfulweirdo Chapave hmmm do monologu 🤣👍

sari24
29. máj 2022

Nie je ok že ťa niekam posiela, ale nie je ani ok ak podpichujes. Ak by som mala práce vyše hlavy a do mňa by stále niekto ryl, no neviem ..asi si nenapísala úplne všetko, lebo občas mám z niektorých žien pocit, že muž má stíhať všetko. Aj doniesť peniaze domov, aj nový postavený dom chcú mať ..a ešte aj tliachat o kravinach čo podľa mňa rozprávať sa o montessori je blbosť. Skús tiež trochu poľaviť zo svojich nárokov a prípadne sa opýtať či nepotrebuje s niečím pomôcť. Aspoň bude mať pocit podpory.

luccija
29. máj 2022

@domibed o výchove sa rozprávaj s kamarátkou či mamou...Je len mizivé percento chlapov, ktorí čítajú, aplikujú čo prečítajú na deťoch, zaujíma ich bio oblečenie, výlety a pod...žena tým žije🙂
Pre chlapa sú podstatnejšie iné veci peniaze, práca...píšeš, že aj ty rypes🙂ale zase trieskať do niečoho či nadávať je nechutne.

katkami123
29. máj 2022

Mna by zaujimalo, prečo do neho potrebuješ rýpať, uvedomuješ si to a potom si prekvapená, keď vyletí. Ja tiež, keď som pod tlakom, muž to vidí a ešte potrebuje vtedy, keď je najnevhodnejsia chvíľa rypnut, tiež vyletím. Zas neviem, ja som zas empaticky človek, keď vidím, ze niekto ma toho momentálne veľa, nebudem vtedy do neho zo srandy rýpať. Dôležité je aj načasovanie, co sa kedy povie. Treba rozmýšľať😉, bohužiaľ, všetci sme len ľudia, mame svoje chvíľky, len aká býva akcia - taka býva potom aj reakcia.

domibed
autor
29. máj 2022

@katkami123 vďaka za názory! Uvedomujem si, že rypem, žiaľ až potom. A asi preto, že ja chodím napr ešte do školy. To som nenapísala. Externé. Teraz mám mať stanice. A proste on si to začal rozbiehať teraz..ja mu nemám viac ako pomôcť..už to sťahovanie je zaberak.. a robíme to kvôli nemu . Myslím, že by sme v pohode rok dva vydržali.. nie som s tým stotožnená..a nepáči sa mi, že si to pretlačili a teraz je na mňa nervózny a zlý.. a na malú . On to chcel.. mal rátať čo to obnáša.. neviem..možno som zlá.. ale aj ja mám toho veľa.. ešte som to kvôli nemu poriadne ani neotvorila..holobyt trebalo zariadivat..nás byť baliť..a potom mne vykrikuje že neponáhľam..asi si predstavoval že s malou na chrbte budem tie nábytku ešte aj vynášať aby on stíhal len hodiť do práce ktorú rozbieha..ja som to po ňom ale nechcela 🤷