Ahojte,
žijem v manželstve 10. rokov. Môj manžel je starší 12.rokov a máme 8.ročnú dcérku.
Ja mám 38 a on 50. Celé roky som na ňu bola sama, lebo nemáme žiadnu rodinu v okolí.
On má rád svoj kľud. Prvé roky sa sňou hrával po práci...potom ho to začalo otravovať.
Jeho zmysel života je prísť z práce a potom mobil, pc...tablet ...telka. Najradšej je už rok sám v jeho izbe po práci a ja sa starám o malú a domácnosť...
Cez víkend preleží celú sobotu i nedeľu. Nekričí po mne ani sa neháda, ale proste je rád keď má pokoj.
Som z toho celá už nespokojná a zvažujem čo s tým.
Vďaka za každý názor.
Tak zas stary... ono zavislost na pc/laptope/mobile mavaju aj podstatne mladsi muzi a teda problem je to v oboch pripadoch jednoducho... bez rozhovoru a pravidelnych "povinnosti" ktore mu poobede pridelis to nepojde...ktore dni sa s nou budes ucit do skoly ty a kedy on, ktore kruzky poobede obeha on, zbehnut nakupit a potom tie klasika vylety... my o hodinku startujeme do muzea 😂 Skveleho muzea... odtial ide dcerka ku kamoske, syna vezieme na zapas hadzanej, poobede optika, nakupy a vecer mi muz posklada moju novu skrinu 😅 A ano tiez je stary, aj tak kazdy den jazdi 40-50km na biku, hrava kazdy tyzden 2-3x tenis, kazdu nedelu doobeda futbal alebo lietat... "stary" je tiez. Ale toto je v hlave...
Mozes takto pokracovat do tvojej 50ky alebo sa rozviest a este si uzit zivot s niekym, kto zdiela tvoju predstavy travenia volneho casu a starostlivosti o domacnost. Po 10 rokoch je asi neskoro na napravu?
No vieš, to je presne to riziko toho vekového rozdielu. Kým má žena 20 a muž 30, tak je všetko ok, ale 38 a 50 už môže byť priepastný rozdiel. Mám v rodine pár, kde bol ten rozdiel a ani deti preto nemali, lebo muž už chcel svoj kľud. Nakoniec sa aj tak rozišli. Akože skúsiť ho nejako nakopnúť môžeš, ale ja som v tomto pesimista, starého psa učiť novým kúskom.... A to, že chce svoj kľud, to ho ja chápem úplne, tiež čím viac sa blizim k 50-ke, tak už proste nechcem robiť kompromisy čo sa týka môjho kľudu 😅😅😂😂
@anjelicek26 tu vôbec nejde o to, či je aktívny či domased. Presne toto som si najprv vravela v tej našej rodine, že chalan je sportovec, aktívny, on má teraz 65 a tiež stále plno aktivít, vôbec by som mu netipovala vek. Ale tu ide o iné. Isteže je to pohodlnosť, ale ja chápem, že človek v istom veku už chce mať tú svoju pohodlnosť. A malé dieťa do toho ani náhodou nezapadá. Ja to pociťujem na sebe, ako sa blížim k 50-ke. Ide skôr o pocit, nie o to, čo reálne robím.
50 nie je koniec života, jednoducho mu prenechaj dieťa a povinnosti a nie že si sedí ako puberťák v izbe a ty skáčeš
To nie je manžel-pohoďák. To je manžel-knedľa, ktorého si nechala skysnúť. My sme tiež vekovo podobne (51/38 + dvaja teenageri), ale takáto jednotvárnosť u nás nehrozí. Zorganizuj niečo a postav ho pred hotovú vec - ak je aspoň trošku milujúci otec a manžel, tak sa "chytí" a pôjde do toho (prechádzka, výlet, čokoľvek) s Vami. Ak nie, tak budeš mať doma ďalšie dieťa. Nafurt. 😉
Nie je starý,je lenivý,asi taký bol vždy,ale nejako sa premáhal.Môj manžel je starší o 9 rokov,ale veľakrát ma preskočí,čo sa energie a aktivity týka.A k 50tka dostal syna,takže obracať sa musel,nejaké vylihovanie nehrozilo ani teraz nehrozí a to má už 68.Ale to je povaha,čo sa nezastaví....
Takže trochu kludu mu nechaj,ale inak nie,rob program na víkendy,program on a dcéra...napr. dnes sa ho opýtaj,či pôjde s dieťaťom niekam /urči kam-plavaren,do lesa,k babke.../ alebo s nou pôjdeš ty a ten druhý z vás navarí a upratá celý byt.A semtam to zrejme bude chcieť šťavnatú hádku,s lenivcami sa inak nedá.Čo bude robiť o 20 rokov? to k tomu gauču prirastie .
Je to o nastavení. On možno len tak trávi čas na Pc, mobile, lebo nič ho nebaví. Možno má komplex zo svojho veku. Kto vie. Určite sa porozprávajte, pretože uniká mu život pomedzi prsty. Dobre je to, že je kludas. Pomaličky bez nátlaku skús navrhnúť spoločne vychádzky cez víkend, postupne ho zapoj aj cez týždeň.
Sú muži, ktorí v 50ke majú kopec aktivít, pretože nechcú len tak lebedit a čítať noviny. Chcú ešte niečo stihnúť. Pekné auto, alebo fitko, alebo nieco. Niekde je chýba, že tvojho nič nebaví. Je veľmi unavený z práce?
Skús sa dohodnúť so susedkou nech postráži dcérku, zajdi si s mužom do vírivky alebo na kávu, pohár vína. Porozprávajte sa. Škoda je presedieť čas nad Pc.
Inak kamoška sa s takým rozišla,cez koronu práve šiel do dôchodku,neodlepil sa od tv,nevstal z gauča,reči pesimistické aký je on starý /čerstvý 60tnik,čo žiadnu ťažku prácu nikdy nemal/,nikde nechodil,však aj v lese môžeš covid chytiť.....tak ju psychicky ťahal ku dnu,že to nezvládla a rozchod.
Je už starý...nebaví ho to skákať okolo dieťaťa. Aj keď napríklad môj dedo ma 63 rokov a ma plno aktivít okolo domu. Stále niečo robi. A keď sa narodila moja najmladšia sestra (teraz ma už 9 rokov) tak dedo sa s nou najviac hrával. Nakoľko sme bývali so starými rodičmi. Takže tak ako píšu hore ostatný. Je to o zvyku.
Musite "dorast" tak cca do 70tky, aby ste pochopili , ze 50tka nie je ziaden vysoky vek. Je to len a len o cloveku, jeho psychickom nastaveni a fyzickom stave.
Ja mam styridsat, necitim sa leniva ani pohodlna,ale okolo maleho dietat by som uz nechcela skakat,jezia sa mi chlpy pri tej predstave. Nuz ale obaja ste si na vine... ak vedel,ze toto uz nie je prenho, nemal si zacat s mladsou, nemal dopustit dieta, atd atd...
@sella38 tak ale vieš ako to je... dieťa sa "stalo" pred 9 rokmi, to mohla byť situácia diametrálne odlišná
Tvoj manžel nie je pohodak ale lenivec bez ambícií. Nie je na tom nič zlé, každý sme nejaký. Skús mu povedať že už tiež nemáš 20 a nevládzes, takže niektoré veci musí robiť on, napríklad nákup, poutierat prach na skriniach, odložiť si svoje oblečko do skrine, pomôcť dcére s úlohou. Nemyslím, že mu máš dať zoznam, ale keď treba konkrétnu vec urobiť tak mu s kľudom jednou vetou povedz že je to na ňom. Postupne sa naučí aj keď iniciatívy sa zrejme nikdy nedočkás.
@h2 niektorí v 50tke stari už sú, môj oco má 80 a je vitálnejsi ako chlapi o 20 rokov mladší. Povedala by si mu výzorom max 70.
Ale môj príspevok bol myslený hlavne tak, že v 50tke ho nebavi malé decko, ktoré chce animátora. To mal mat tak o 10-15 rokov menej
On chce pohodlie ako jeho rovesníci s odrastenými deťmi
Toto nema s vekom nic. My mame 52 a mame sice aj dospele dieta, ale aj 13 rocnu dceru a teraz chodievame cez vikendy na bezky, od jari do jesene na turistiku, u nas nikto doma nelezi s mobilom pred telkou. Jednoducho je to taky lenivy typ, ziaden pohodak, ale tak trochu vadny kus.
Môj muž má čoskoro 55, má dve dcéry 29 a 27, jedno vnúčatko a nášho spoločného syna 11 ročného. Absolútne nemá problém robiť animátora synovi, chodíme spolu bicyklovať, korčuľovať, učil ho lyžovať (ja nelyžujem), hrávajú spolu tenis, stolný tenis, biliard, futbal, hokejbal... ani neviem, či som na niečo nezabudla. A to má môj muž tiež rád svoj kľud a ležať pri telke. Ale keď má "malé dieťa" (relatívne na jeho vek), tak by sa mal tomu prispôsobiť.
To s vekom nema nic moj ma 66r a doma sediet nevie ,pritom este pracuje a to cely den vonku,pride domov hodinu je doma a uz sa pyta co treba nakupit ide na nakup,na prechadzku,na trening hrava stolny tenis,porobi doma co treba
ja nechapem, preco sa 50 povazuje za stareho. Ked budem musiet chodit do prace skoro do 70tky, to je este 20 rokov zivota. Vsetko je to v hlave a o nastaveni cloveka. Moze ist aj o zdravotny problem, tak ako zeny maju nemopauzu, maju ju aj muzi. Tvoj manzel nezije, ale iba preziva, to chce takto pokracovat ako dlho? Skus s nim hodit rec, ze v podstate z neho nic nemas, je iba ako kus nabytku. Vzala si si ho, lebo ho lubis, ale vasu lasku nezijes. To iste plati pre dceru, pozna ju vobec? Co ju chce naucit do zivota? Co jej chce odovzdat? Preco si teda zakladal rodinu?
@marseillefan mal dieta v 42ke.. ja mam 40 a viem, ze by som dieta nechcela,lebo ano, nechcem mat v 50tke doma druhaka... ak toto nevedel,tak... tak mu treba,ze do toho suel a teraz mu neostava nic ine,len sa spamatat a makat. Ak chcel byt v 50tke v klude, nemal pred osmimi rokmi dopustit dieta 🙂
Toto je pohoďák?To je hnilý lenivec ktorý bol vždy taký.Ak si chcela s mužom aktívne žiť ,bol to nesprávny výber partnera .Aj v 50-tke sú muži aktívne a ani jeden deň nepremrhajú pred TV,na mobile .Len to sú akčné typy mužov a nie ako ten tvoj ktorý len prežíva ako 80-tnik.
Starý je, nebavi ho to s vami.