Ahojte skúsim v skratke vysvetliť môj problém a za každu radu budem vďačná 🙏🏽
S manželom žijem 5 rokov.
Po 2 roku to začalo že sa opil, pil 2 dni v kuse.
Mali sme tam menšie krízy tak som si myslela ze koli tomu.
No potom sa to začalo stupňovať že teraz je to stále ked sú sviatky pije lenže pije aj 4-5 dní v kuse ( pred tým sa ani nepohadame vôbec nič)) s alkoholom sa dobre ze nie priotrávi, pije niečo spi ide ďalej do nemoty.
Ma už stavy delíriia ( halucinácie atď) Už má priestupok lebo sa v jednom podniku vyhrážal ľuďom.
No nakoniec som sa s kontaktovala s jeho dcérou. A povedala ze to isté robil keď žil s bývalou 25 rokov.
Každé 2,3 roky sa toto dialo lenže horšie veci. Je vážený v našom meste ako praktik čínskej medicíny svoju profesiu vykonáva perfektne pomáha ľuďom atď.
Robí to už 18 rokov.
Priznal si ze je alkoholik lenže riešiť to nechce liečenim. Ani nechápem aký druh alkoholizmu toto aj je keď nepije vkuse. Máme 2 ročne dieťa sme manželia.
Snažim sa mu verit no je to ťažké.
Neviem ci existuje niečo také ze ho viem proti jeho vôli poslať na proti alkoholicke hneď sa rozvádzat nechcem chcem mu pomôcť lenže on si nedá a tak tom ničí všetko rodinu rozpočet ( keďže vtedy keď pije veľa peňazí odíde) úplne všetko ničí.
Neviem ako ďalej akonáhle je triezvy tak ako keby sa nič nestalo.......
Je strašne ťažká povaha a veľmi tvrdohlavý neviem ci to mam riešiť alebo počkať kým sa to znova stane neviem fakt neviem.......
Prepáč, ale kým si si ho vzala, ty si sa nebavila s ľuďmi v jeho živote, čo je zač? Pravdepodobne je to už starší pán.
Zobrala si si alkoholika. Nechapem ako si zvladla po takych excésoch si s nim urobit dieta … nicis sama seba … on nechcel uz 18 rokov a ty mas asi syndrom spasitela … Neurobis nic, len ty musis vytriezviet a dostat rozum. Lutujem tvoje dieta, ked bude starsie a uvedomi si, ze jeho otec sa sprava ako hovado.
Ďalšia, čo vedome priviedla na svet dieťa do hrozného prostredia! Prečo preboha niekto otehotnie s alkáčom?! A ďalej s ním žije.🤦♀️ Takýchto tém je tu na mraky, tie ženy sú už fakt mimo alebo čo im je?
Keď 18 rokov chlasta, tak kvôli tebe neprestane. Netuším aký je to druh pitia, ani ma to nezaujíma. O chlapa, ktorý sa pravidelne ožiera by som ani bicykel ne oprela. Kopni ho do zadku. Keď si nechce dať pomôcť, tak nespravíš nič.
A prepáč strašne ma pobavilo, že je vážený v meste ako praktik čínskej medicíny 🤣 opitý šarlatán, určite vysoký vek, výborný výber otca dieťaťa, fakt tlieskam. Maj konečne rozum a odíď od neho.
Kvartálny alkoholik, ale je úplne fuk o aký druh alkoholizmu ide.
Je alkoholik ? Je
Priznáva si problém ? Nie celkom
Chce to riešiť ? Nie
Mina veľa peňazí ? Áno
Mal agresívne prejavy a trestnoprávne konanie kvôli alkoholu ? Áno
Ubližuje svojim správaním tebe a dieťaťu ?
Takže rieš svoje ty
@lily246 Opitý šarlatán - to je aké pekné označenie. Hneď som si predstavila Rasputina.🤣🤣🤣
Moj svokor bol roky tento typ alkoholika, ze mal tzv. "ťahy". Cize nepil stale, ked sa niekto nanho nastval, tak vedel abstinovat aj povedzme 2 mesiace, alebo ked mu bolo po tahu zle, tak tiez sa nejaky cas drzal. Ale Nakoniec to prerastlo do alkoholizmu najhrubsieho zrna, cely den nalozeny v liehu, zaspaval hocikde vonku, paktoval s bezdomovcami, milion diagnoz a urazov, pri jednom aj zomrel.
Rozvadzat sa hned nemusis, ale urcite treba dat ultimatum, ze sa rozvedies, ak nepojde na liecenie. A dodrzat to, to je velmi dolezite. Pripadne odist niekam s dietatom uz teraz a nech si vyberie. Momentalne si pravdepodobne jedina, kto ma nanho aspon nejaku paku. Takyto typ alkoholika najpravdepodobnejsie prestane, ak mu hrozi, ze strati nieco, na com mu velmi zalezi. Ani vtedy to nie je iste, ale len nejake dohovory na to neplatia urcite.
Na liecenie sa proti jeho voli poslat neda. Jedine ak by zacal byt nebezpecny pre seba alebo okolie, vtedy treba pri nejakom incidente volat sanitku a mozu ho zobrat na psychiatriu. Ak je to s tym ohrozovanim velmi zle, moze mu byt nariadena liecba.
Kazdopadne moj muz si v detstve velmi zelal, aby jeho mama odisla a nim od otca. Mama to nikdy nespravila a v istom obdobi sa na nu aj hneval za to. To len prikladam k dobru, keby si si zotrvanie pri nom zdovodnovala tym, ze nechces dietatu rozbit rodinu.
Ak ho na liečenie donútiť ty, nič tým nevyriešiš. Lebo prvé po čom siahne bude fľaška.
A čo robíš? On s tým robiť nechce nič a ty máš dve možnosti. Buď žiť s alkoholikom alebo sa osamostatniť. Nič iné ti neostáva.
v prvom rade sa ty musis rozhodnut, ci chces zit s alkoholikom alebo nie. a treba si tak ci tak uvedomit aj to, ze ty sama ho nedonutis, aby s tym prestal, pokial to nebude chciet on, nic s tym nespravis
tak asi až taký vážený praktik čínskej medicíny nebude - keď chlastá 4-5 dní v kuse, musí na ten čas odrieknuť spústu termínov, to mu u zákazníkov dobré renomé neurobí. Ešte horšie, keď nedajboh praktikuje opitý... Takže aj trvalý zárobok je otázny. Za ten čas je nepoužiteľný aj pre teba a dieťa, stojí to kopu peňazí, ale liečiť sa nechce. No hotový poklad si si našla, to si zohnala v bazári? Nemám nič proti recyklovaniu, ale tento nie je len použitý, ale bohužiaľ aj nepoužiteľný. A zarazila ma veta "nechcem sa hneď rozvádzať" - chlap ti tri roky chlastá do nemoty, zistíš, že to robil aj predtým, a tebe je to HNEĎ?! Ty asi budeš z tých "ale ja ho ľúbim a chcem dieťaťu zachovať kompletnú rodinu". Tvoje dieťa sa ti určite raz poďakuje. Preboha, vykašli sa na starého alkoholika a zabezpeč svojmu dieťaťu normálne detstvo!
Jedine radikalne riesenie. Z pravneho hladiska ho nedonutis ist na liecenie. Z ludskeho hladiska, ktohovie. Alkoholik sam celu situaciu nezvladne, mozno na nejaky cas. Mesiac, mozno dva. A pomaly sa vrati naspat a bude este horsie. Oni aj tvrdia, ze ked chcu, nebudu pit, ale vzdy sa k alkoholu vratia. Ak to neseknes radikalne, cakaju ta pravdepodobne krusne roky. Je to vsak na tebe, co znesie, co chces dat svojmu dietatu. Je uplne jedno aky vazeny clovek to je. Je to len pozlatko. Pohlad manzelky alkoholicky(nie moj, moj chlap neochutnal ani pivo): Velmi lutujem, ze som od neho neodisla uz davno. Mohla som aspon detom zabezpecit krajsie detstvo. Uz od neho neodide nikdy. Bude cakat az umrie a potom zacne pokojne zit. Rovnako to mala moja babka. V 80tke zije ako mladica, cele roky nemohla skrz dedka ktory chlastal prvu ligu. Tiez to bol velmi dobry clovek. Ale psychicky nicil celu rodinu.
Je alkoholik a ty s tým absolútne nič nespravíš. Ak ti to nevyhovuje môžeš odísť, iná cesta nie je.
aj keby siel na liecenie, nepomoze mu to. ak by chcel s alkoholom prestat, prestane aj bez liecenia. proste sa zmier s tym, ze to takto bude cely zivot, az kym sa neprepije tak, ze mu zlyhaju organy. ved vidis sama, ze alkohol je v jeho zivote prioritou, stal pred volbou: alkohol alebo rodina, rozhodol sa pre alkohol aj za cenu straty rodiny (predosle manzelstvo)
autorka, pokial on sam nechce, tak Ty mu nemas ako pomoct. v prvom rade ries seba, nemas v rukach moc rozhodovat a konat za inych ludi.
neupinaj sa na to, ze len tak sam od seba prestane. to sa nestane. aj ked alkoholik absolvuje liecenie je sanca ze ostane abstinentom do konca zivota miziva. ze to zvladne len tak sam od seba, bez pomoci, tam je sanca prakticky nulova. toto nie je nieco, co dokaze zvladnut sam doma.
Autorka asi viem o koho sa jedná (aspoň podľa info, čo si dala to sedí na jedného znameho). Ak chceš, napíš mi súkromnú správu.
Zabudla som dodať - mám pár info z posledných dní, ktoré by ťa mohli zaujímať.
V prvom rade si s ním neurob druhé dieťa, s tým jedným to určite zvládneš jednoduchšie.
Chápem, že ťa to ako jeho ženu trápi, máš ho predsalen rada, ale zapni svoje racio a spýtaj sa samej seba, či chceš aby v tomto vyrastalo vaše dieťa.
Nikoho by som zo závislosti neťahala. Jeho problém berieš na svoje plecia. On musí chcieť sám. Ak nechce, nepomôžeš si. Zvažovala by som rozvod.
To takým ozranom si otehotnela . Neostáva ti nič ine bud sa rozvedies alebo trpieť alkoholickeho ozrana co všetky peniaze prepije. Ja akosi neverím že keď pôjde na liečenie ze sa s toho dostane. Je to typ chlapa čo už piť bude stále. Jediné riešenie je podľa mňa rozvod.
Ani nečítam ale preč čo najskôr od takého chlapa!
Musis mu nájsť čínskeho praktika mediciny😂
Tak to je gól, druhým pomáha, sebe nevie.
Zmenu musi chciet on, ak nebude chciet on nieco zmenit, tak sa nezmeni nic. A vekom sa tieto veci len zhorsuju, neraz som o tom pocula aj od znamej, co s takymto clovekom zila a dokonca aj dve deti s nim ma.
On si musi uvedomit, ze je zavisly na alkohole a musi to chciet riesit.
Ty si musis uvedomit, ze si zavisla na alkoholikovi a musis to chciet riesit.
Bud silnejsia ako on, ukaz mu, ze sa to da, zbav sa zavislosti, odid od neho.
Nie, kym neurobi nejaky problem a nenariadi mu to sud, ty ho neprinutis. Musi chciet sam. Len vtedy bude na lieceni najlepsie spolupracovat a bude schopny abstinovat aj po lieceni.