Manžel nevie robiť s financiami

24. jan 2024

Ahojte žienky. Idem sem s takou zúfalou prosbou. Už mi ide z toho vybuchnúť hlava. Manžel vôbec nevie robiť s financiami. Teda aspoň doteraz nevedel a tak to aj dopadlo. Ako mladý veľa zarobil ale zároveň aj minul a na uplne hovadiny. Tak sa "zadlzil". Myslím tým to ze teraz spláca splátku a lízing. Mesačne je to 700€, ďalej je živnostník čiže odvody, účtovncka je ďalších 400€. To už je 1100€. Čiže celá jeho výplata ide iba na neho. Ja mam rodičak a prídavky 650€ a cca 50€co niečo po predávam z domu. Ja nakúpim jedlo, plienky, odložím 100€ mesačne. Platíme iba 100€ mesačne za nájom keďže sme v podnájme u známych. To sa striedame, raz ja a raz manžel. No ale ja neviem. Manžel sa nechce zamestnať pod niekohoo aby mal plat bez toho aby platil odvody. Nechce predať auto na ktoré platí lízing 450€. Ja mam odložené cca 5000€. Manžel má cca 8000€ plus ma veľa takých veci ktoré keby predal tak ma cca 65000€. Navrhla som mu nech niečo predá a vyplatí aspoň splátku. Ostáva tam 10000€ ze aspoň toho by sa zbavil mesačne. No aj nad tým špekuluje. Ze to sa postupne splatí. Chceme stavať dom. Lenže ako, mame velikanske pozemok. Ale ja neviem, som už zúfalá z toho ze on mi nedovolí aby som ja sama riadila financie a urobila to tak aby to bolo lepšie. On to nevie stále s peniazmi. A keby som mu ich nezamykala tak žijeme len na vode a chlebe. Rozmýšľala som ze si zoberiem tých svojich 5 tis nasetrenych a jeho 5 a platím to. Ale nechcem už viac moje peniaze dávať do neho. Co mam robiť orebohajednoducho

autor
24. jan 2024

Ten posledný riadok tam nemá byť

mk1111111111
24. jan 2024

Svoje si nechaj radsej do zalohy, nevies, co bude dalej, nech nie si bez koruny

petamich
24. jan 2024

rozhodne by som za neho nic neplatila 🤷‍♀️ a ako zivnostnikovi by sa mu to snad malo viac oplatit ale zarobit ako zivnostnik 1100€ a davat pol platu na odvody - to mi nejako nesedi

subartic
24. jan 2024

je platiteľ DPH ?

simca06022011
24. jan 2024

Mna by zaujimalo, ze kolko ma tych papierov a aky prijem, ked plati uctovnicke 400EUR a ledva zarobi na tu uctovnicku a odvody... ty si peniaze odloz, vyrataj kolko ti ma dat na jedlo, byvanie mesacne a to nech ti da. Zvysok nech si urobi co chce. Na to co mu vyratas, nech si financie najde, ako SZCO ma na to priestor. Nech setri inde, alebo robi viac.

Popravde ak ma uver starsi s dobrym urokom na dnesnu dobu, neoplati sam u predavat veci a vyplacat to... podla zmluvy treba pozriet, casto su tam aj rozne poplatky a penale, za skorsie vyplatenie. Na stavbu domu nemate, to je fakt, cize tento sen si nechaj na buducnost, ak dostane rozum. Urcite sa do toho ani nepustajte bez rieadnej rezervy a riadneho pravidelneho prijmu, a on tiez by dovteedy mal vediet nejaky peniaz odlozit.

subartic
24. jan 2024

@simca06022011 ak nie je platiteľ DPH , účtovníčku môže viac menej vypustiť, nerada to hovorím , ale je to tak . Stačí evidencia , paušálne výdavky + odvody a má .

tttbb
24. jan 2024

No na dom treba hlavne prijem, a z toho co si napisala tam to nejak na dom nevidim.. Podla tych zbytocnych vydavkov.. Takze najskor zredukovat co najviac vydavkov, potom pridat s prijmami , ale podla toho co pises naozaj mate co robit.

vyrovnanaosoba
24. jan 2024

Nič zo svojho nedávaj. Keď je taký tupelo, tak si stanov výživné na deti, aj keď žijete pod jednou strechou, plus nech ti prispieva na stravu. Aj keby len 200e mesačne ti mal dať, keď vieš odložiť, odlož. Aspoň tak našetriť na tie dlhy, čo má. A zistí, že mu nič iné nezostáva, len nájsť si lepšiu prácu a nie za 1100e.
Na to, koľko má výdavkov, má veľmi maly príjem. Čo by robil, keby bol sám? Musel by platiť alimenty, sám bývanie, všetky splátky?

simca06022011
24. jan 2024

@subartic moze, ale ma to dost vysoku sumu, cize bude mat podla mna dost vela dokladov... tazko povedat... a nevie riadit svoje financie doma, uz ho vidis ako bude riesit papierovacky, evidenciu a pod
neverim proste ze zarobi 1100eur :D

pe_mi
24. jan 2024

Zaujalo ma ako prvé,že známi vám dávajú nájomné za 100eur.to sú super známi,nakoľko na vás musia prerobiť , či?akože v dobrom to myslím.ze to máte teda fakt super.
Pre pána, len nech ťa nenápadne stavať.
Z čoho preboha

simca06022011
24. jan 2024

@subartic ale pozeram ze to bude asi odvody+uctovnicka 400eur:D

subartic
24. jan 2024

@simca06022011 tak ked nevychádza , tak hádžem do exelu a evidujem . Nič zložité , tak to mu môže teda robiť autorka a 400 eur je doma . N akonci roka si dajú len urobi´t danové ak si netrúfajú a urobiť DMV a je.

autor
24. jan 2024

@subartic áno je

deti95060810
24. jan 2024

hovädiny za 65 tisíc? to čo je že sa toho tak drží zubami nechtami

autor
24. jan 2024

Baby no nieje živnostník ale ma sro-čku.. Čiže platiteľ DPH, papiere musí robiť uctovnicka

autor
24. jan 2024

@deti95060810 je to jeho práca, nechcem to tu rozpisovať nakoľko tu mam rodinných špehov

janickacrazy
24. jan 2024

Určite zaňho nič neplat a o dome vôbec nesnivaj pri takom mužovi, ani omylom. Keby si sa odsťahovala, tak zomrie hladom? Keďže ty platíš jedlo pre všetkých?

belle_vie
24. jan 2024

Toto je vtip, ze? Na jednej strane ledva odlozite 100 eur, na druhej vam niekto robi charitu poskytnutim byvania zadarmo, po tretie panko nechce normalne pracovat, ALE VY CHCETE DOMCEK.

Takisto neverim, ze by dostal za nejake stare cetky 65 000 eur. To jedine ze by bol Rutmus a rozpredaval sperkovnicu. Cena veci z druhej ruky je pod polovicou, niekedy i stvrtinou nakupnej hodnoty...

Takze za mna zabudnut na domcek, priatela pohnay do normalnej prace, po rodicaku ist pracovat a setrit. Aby sa nestalo, ze znamemu dojde trpezlivost...

ahhola
24. jan 2024

Kolko ho teda stoji uctovnicka posobi to ako 400 mesacne😂a bude to 400 rocne? A naco zivnostnik plati uctovnicku?
S tym by si mohla zacat, pozriet co uctuje ona a pomaly sa do toho dostanes a ziskas prehlad. Tvoje argumenty zneju rozumne, len to riesis neskori, mala si to zobrat do ruk v prvy den spolocnebo byvania. Takto vela zarobi, vela pomina a nikde nic a takomto stave veci chces stavat🏡

ahhola
24. jan 2024

5000 nedavaj do obehu v ziadnom pripade!!!

doriiis
24. jan 2024

Hlavne,že si sa za takéhoto chuja vydala a porodila mu dieťa.Dvaja nezodpovední sa našli.

autor
24. jan 2024

@doriiis prosím ta. Žiadneho chuja som si nezobrala. Troska kroť svoje emócie. Manžel má z prace hlavne bokovky. Ale je to niekedy 1000€/mesacne a niekedy 4-5000€ mesačne. Záleží od sezóny. Ja tu píšem ale o vydavkach ktoré sú podľa mňa mega velke

doriiis
24. jan 2024

Ach bože.Ak je toto pre teba prototyp zodpovedného otca a manžela tak nech sa páči.

januska12323
24. jan 2024

Vyrátaj výdavky na rodinu a vydeľ koľko má prispievať, plus nech pekne platí dlhy, splátku, lízing a čo ja viem čo ešte, s ostatnými nech si robí čo chce. Ak mu teda po splatení niečo ostane.

pe_mi
24. jan 2024

Ako píšeš,je to veľký príjem.manzelov.a hlavne ,keď ma niekedy 4,000-5000 mesačne a aj tak v tom mesiaci odložíš iba ty 100eur , ako v mesiac ,keď zarobí 1000.
Tak je niekde chyba.
Má drahé koníčky?neplatí si spoločníčky?alebo kupuje veci do firmy a tam točí peniaze?

sisa_s
24. jan 2024

Ste manzelia, tak ake "ja si odlozim", "on ma odlozene"...BSM, spolocne financie, je jedno, kto si "odklada"

doriiis
24. jan 2024

Naco je komu podnikanie,lízing,keď nemá ani vlastnú strechu nad hlavou?
Toto je krásny príklad finančnej negramotnosti ľudí.Penazi kopec,ale v podstate nemáte nič.Sialene.
Pri vašich príjmoch ale s normálnym manželom by si už dávno mohla mať dom,dlhý splatené a aj rezervu

zuzap33
24. jan 2024

Mna by len zaujimalo, kde je taka draha uctovnicka a kolko ma dokladov? Vyzera to na rozsiahlu agendu okolo 300 dokladov mesacne

michelle567
24. jan 2024

@zuzap33 odvody a účtovníčka 400. Je to spolu. Aj na to už reagovala že to je spolu. A každý sa chytá len účtovníčky 😃

sasa1310
24. jan 2024

ako sorry, on má niekedy 5 000 eur mesačne a vy nevyžijete resp. všetko platíš ty a to nemáte ani hypo a platíte niekomu ešte menej za energie ako miniete. posraných 100 eur. Už len za to by som sa hanbila ako pes, známym platiť len 100 eur za nájom. A ako píše
@doriiis si si zobrala teda chlapa jak lusk