Manžel nechce míňať peniaze

31. júl 2024

Ahojte žienky,idem si sem napísať môj problém s manželom.Je to dobrý chlap,máme spolu 2 deti.Zarabame obaja priemerne,aj si šetríme čo sa dá.Manzel zaplatí hypotéku a energie,ja zaplatím deťom škôlku školu obedy oblečenie obuv lekáreň a ostatné maličkosti.Stravu platíme obaja to si vyberieme z účtu po 200 eur a to máme na celý mesiac na stravu.Tri roky bývame v dome pomaly si prerabame,ozaj pomaly to ide lebo manžel nechce míňať navyše peniaze.Este veľa veci nám chyba do domu,no hádam raz budeme mať komplet zariadené všetko.Priklad potrebujeme do spálne 2 kreslá a malý stôl no je to problém kúpiť.Alebo potrebujeme vymeniť si okno na chodbe a na záchode alebo spraviť si vonku posedenie terasu.Lenze manžel na všetko povie že je to drahé a nechce nič kupovať.Povie keď to bude stáť pár eur tak kúpi.Lenze všetci vieme aké sú ceny.Ozaj nič navyše nekupujeme,nechodíme do reštaurácie,kadernícke,na nechty proste nikam.Ked niečo ja kúpim navyše deťom alebo si objednám pizzu už má reči či som normálna že na čo zbytočne míňam peniaze.Ze on chce veľa veľa šetriť a mať sa dobre.Lenze už je to s ním na nervy,zakaždým keď chcem niečo kúpiť musím ho prehovoriť že je to potrebné a lacnejšie už nenájdeme.No ubíja ma to jeho zmýšľanie..

koniarova
31. júl 2024

Ja k tomu len toľko, že veľa šťastia do budúcna. A to myslím ozaj úprimne. Šťastná veru nebudeš.

viestta
31. júl 2024

Pocitaj s tym, ze nikdy nebude mat nasetrene dost a kazdy vydavok bude zbytocnost, ktoru ti bude vytykat. Lepsie to nebude

maminkadeticiek
31. júl 2024

Su ludia,ktory akoby zili v predchadzajucom zivote,ak nieco take existuje,v ohromnej biede a maju panicky strach, ze by nemali financnu rezervu a potrebuju skale skrblit.To nemusi byt lakomstvo,to je potreba neostat na suchu.To chce podla mna zensku taktiku.A hlavne u nas taky problem nehrozi lebo kazdy mame svoj ucet a ja sa muza nepytam ci mozem to a to kupit,lebo na to nepotrebujem jeho peniaze.

katica06
31. júl 2024

Beztak si tie peniaze zo sebou do hrobu nezoberie

zobaka
31. júl 2024

na dovolenku aspon idete? toto znie ako utrpenie

pribinak
31. júl 2024

Diagnoza: nevyliečiteľný drzgros

A takýto ľudia sa len tak ľahko nemenia

majkabambulik
31. júl 2024

podla toho ako to opisujes tak manzel pochadza zo skromnejsich pomerov, kde bol doma nauceny setrit, nedovolovat si a u Vas doma to bolo hojnejsie. Takze ked obrazne povedane ty do nakupneho kosika cokolvek nakladas tak manzel to vzapati vyklada. Bez pochopenia zmyslania toho druheho to nepojde. Aj ked ta to stve, pokus sa vcitit do neho. On nerozhadzuje tym, ze sedi v krcme, mozno nefajci, nedovoluje si to co ini chlapi. Peniaze mina pre rodinu tak si vydavky spolu prejdite a davajte si odpovede na otazku, chcem to, alebo potrebujem to? Zateka stare okno - potrebujeme to. Terasa so sedenim - chceme to. Podla toho sa vam bude lepsie spolu rozhodovat kde pustite peniaze. Vela stastia!

betulinka1
31. júl 2024

Tak si našetrí zo svojho prijmu a kup si co chces, naco sa ho pytas? Keby som sa na vsetko v dome pytala muza, tak isto by považoval moje setrepeticky za blbost. Keby vedel kolko som realne dala za kozmeticky stolik, tak by ho porazilo. Alebo roboticky vysavac. Vyberal tie najlacnejšie ale ja som mala uz vybraný iny. Tak raz prisiel domov a bol tam ten co som chcela. Keby som chcela kresla do spalne, urcite si vyberiem ake chcem ja 😉. On vyberal klimu a ja som mu do toho tiez nekecala, lebo mi to bolo jedno. Musis sa postavit tomu setreniu trosku a postavit ho pred hovotu vec, ze je to doma a hotovo.

gejb
31. júl 2024

Mne nejde do hlavy ze chce veľa vela šetriť aby sa mal dobre....a kedy sa chce mať dobre? Ved to nedáva logiku..
A navyse inflácia vám tie úspory zožerie...

reanda
31. júl 2024

chce vela setrit a mat sa dobre? a to bude kedy? v hrobe?
bohuzial, zo skusenosti mozem potvrdit, ze to nezmenis a cim viac sa budes snazit, tym budes horsia

koniarova
31. júl 2024

@betulinka1 len tam je problém v tom, že jej príjem na to zrejme nestačí a pochybujem, že ma prístup k príjmu muža

betulinka1
31. júl 2024

@koniarova preto som pisala, ze si musi našetriť zo svojich. Ale tak ja predpokladam, ze ked su manzelia, tak ma dispozične pravo k uctu a vie si aj vybrat. My s muzom, ked sme neboli zobratí sme mali dispozične prava k svojim účtom asi po 4 rokoch chodenia. Keby sa nieco stalo.

koniarova
31. júl 2024

@betulinka1 ja ti neviem. Mne to moje, tvoje v manželstve nejako rozum neberie. My takto nežijeme,asi preto nechápem.

jaskolka
31. júl 2024

A šetriť chce načo? Mat sa dobre, kedy? Lebo takým štýlom nikdy nebude mať počuť, ze už má dosť na účte a moze aj si užiť tie peniaze
Ci len pre pocit, ze ma nasetrene a už sa bude mať dobre?

muchotrafka298
31. júl 2024

No jasne…. Obohrata pesnicka vsetkych zgrlosov. Treba setrit, aby som sa mal dobre….v dalsom zivote asi.

lakebabe
31. júl 2024

Chce šetriť aby sa mal dobre? To bude kedy? V hrobe? Tvoj muž je zgrlos nedopraje ani vám ani sebe. Lepšie to už nebude.

lucia147852
31. júl 2024

A kedy sa chce mať dobre? Veď predsa šetrím aby som si niečo užila, mohla kúpiť, dovoliť ísť na dv, prerobiť dom…. Či čaká že mu zožerie peniaze na úcte inflácia a potom v hrobe mu bude dobre? Nechápem….

zobaka
31. júl 2024

človek zmeni zmyslanie vacsinou az ked sa mu nieco udeje, co ho k tomu dozenie, mne sa poslednu dobu stalo tolko narocnych udalosti, ze som si uvedomila, ze jedine co za to stoji, je si uzit okamihy, ked to ide, tento zivot je prilis kratky na to, aby sa zil ako stryko drzgros

asanti55
31. júl 2024

Treba si uvedomit jedno setrit sa da, ale aj si nieco uzit v zivote nejake spolocne vylety, kino, vecera, obcas kupit malickost ktora toho druheho potesi nikdy nevieme co bude zajtra v jeden den sme tu na druhy to tak byt nemusi. Treba to zmenit bez vzajomneho porozumenia stastie nenajdete.

autor
31. júl 2024

@maminkadeticiek Aj my máme každý svoj účet.
@zobaka Chodíme na výlety po Slovensku.No aj to mu vadí že všetko je drahé.
@betulinka1 My platíme spolu také drahšie veci tak aj sa dohadujeme o tom a vyberáme si spolu.
@koniarova Zarábame cca rovnako a prístup mám k jeho účtu len ja si nedovolim vybrať si od neho peniaze.Vzdy sa o všetkom dohodneme čo kúpiť a väčšie veci platíme napoly.
@jaskolka Asi pre pocit že má veľa peňazí na účte.

katka700
31. júl 2024

Autorka, okrem toho čo tu už bolo popísané sa divím to že vám mesačne stačí 400 na potraviny 😂
Prejdi výdavky, kolko v skutočnosti platíš ty a koľko on. Ak máte približne rovnaký príjem, postupne nenapadne presun časť výdavkov k nemu (posli ho s deťmi kúpiť topánky, k zubárovi, vybrať zásielku na dobierku) a z tých peňazí co by si inak minula ty šetri a kúp veci ktoré chceš do domu.

alickapusinka
31. júl 2024

Ja by som s lakomcom a držgrošom nedokazala existovať.deti budu aj väčšie samozrejme budu väčšie výdavky či na jedlo na oblečenie alebo deťom treba aj dopriať a nie bude sa hadať o každý cent.Mám kamošku taku muž jej vydeľuje peniaze a ak nemá tak príde s plačom že potrebuje niečo kúpiť a ON ľutuje peniaze minule prišla s plačom že nemá na vložky čakala peniaze a že poslal ju nech ide ku mne že ja určite doma mám a že jej mám podarovať.Takže povedala že jak pôjde do roboty odide od neho lebo takto žiť nechce.

marcellka32
31. júl 2024

Keďže nechce investovať do domu, kašli na to, nájdi si prácu a choď od neho preč, nebude to dobuducna dobre

ukgirls
31. júl 2024

vyclente si mesacne istu sumu kt sa bude davat do zariadenia domu ... ak neminiete pripocita sa na dalsi mesiac... peniaze davajte zvlast na ucet alebo do sporkasky etc... ak to nepojde hold mas smolu-muz sa nezmeni ... jedine neaka terapia ak by mu pomohla .. mozno terapia sokom -idem kupim a nepytam sa .. samozrejme vsetko s mierou ..alebo nech sa nauci prerabat stare za nove ..renovacia nabytku je moderna

deti95060810
31. júl 2024

však pizza stojí 10 e... to je riadny držgroš...😉

vikes
31. júl 2024

Život si treba užívať dnes, zajtrajšok už nemusí prísť. Netreba rozhadzovať peniaze, ale kochať sa "veľkosťou" účtu a pritom si nedopriať veci a zážitky je choré. Žijeme len raz, tu a práve teraz. Veľa šťastia.

espeo
31. júl 2024

Nemusí to byť tak navždy. Ja som mala s mojim takéto trampoty. Splatil sme hypo, už je kľudnejší, už aj viac míňame na niektoré veci. Ja som sa ale nikdy nechcela podriadiť tomuto štýlu. Na všetko odpoveď "načo?", "kde to dáš?", "netreba". Tak som musela zarobiť vlastne peniaze a do tých mi nikdy nekafral, pokial som dala svoju cast na domacnost a poslala sem-tam na predcasnu splatku hypo. Mňa vola "míňačka". Ale postupne som sa trosku nakazila od neho. A do spálne by som dve kreslá určite nekupovala. Veď "načo?".

egonsk
31. júl 2024

podla toho co pises mi nepripada ako drzgros, ale ako rozumne mysliaci chlap, ktory pozera aj na buducnost a nezije iba v terajsom case ako vacsina zien, ktore zdielaju tvoj pohlad.
Mate deti, tak mysli na to, ze vekom vydavky na ne budu stupat. Rovnako svatba si vypita nejake peniaze. Mozno by rad v buducnosti im dal nejaku startovaciu ciastku do zivota, ked si budu chciet zadovazit vlastne byvanie. No a v neposlednom rade pri aktualnom politickom diani sa vo svete nema zarucene, ze ci nedojde k devalvacii meny, hromadnemu prepustaniu a extremnej inflacii, alebo ci bude mat aspon dochodok pokryvajuci naklady mozno aj na vasu opateru, lebo na deti sa v tomto uz moc spolahnut neda, ved ak si si vsimla vacsinu reakcii mamieciek v un6ch temach, rodicia nemajh byt na krku detom, takze ked na toto vsetko prihliadnes, tak mozno pochopus, preco mysli aj na vzdialenejsiu buducnost a snazi sa nepkytvat peniazmi.
Poznam par ludi, co su "bohati" a ti poviem, ze oni nezbohatli len prijmom, ale aj tym, ze nevyhadzuju peniaze na hluposti, ktore vacsina ludi nechape a mysli si, ze su to drobnosti. Na drobnostiach vsak minies najviac ...

babulkomale
31. júl 2024

A tymto stylom on odlozi stovky eur mesacne? Ze zostanu na ucte?
Lebo pravdupovediac, ja si neviem predstavit z dvoch priemernych platov vsetko utiahnut, dozariadovat doprerabat dom a este odkladat. Bud alebo.
Ja si ficim.na zahrade a okoli domu a viem co kolko stoji 🤦
Teraz som pozrela spending report, supermarkety vyse 700€, restauracie 400, sme dvaja dospeli, dve deti.
O inych polozkach radsej pomlcim.

gab1sol
31. júl 2024

Chápem, o čo ti ide a aj mňa by to hnevalo. Ale všetko záleží aj na sume, ktorú šetríte a koľko už máte nasporené… Ono, niekto povie, že žgrloší, ale ak sa bavíme o úsporách v objeme 2000e, tak to nie je veľa.
Nevieme, koľko máte odložené a aké sú reálne vaše výdavky - aký dlhý čas pokryje vaša rezerva v prípade, ak by ste prišli o príjem?

anna777115
31. júl 2024

Autorka, mňa z celého tvojho príspevku, zarazila informácia, že miniete na stravu,mesačne štvorčlenná rodina 400€. Prepáč, neviem si to pri dnešnych cenách, vóbec predstaviť.