Manželia sme 15 rokov. Máme dve deti 13r dievča a 9r chlapca. Poslednú dobu je cítiť že veľa veci zdraželo. Na stravu dám 500 eur mesačne, varím striedmo na viac dní. No už neviem ako okresať tú sumu. V škole platiť pracovné zošity pomôcky tiež niečo stojí. Tento rok staršia ide na lyžiarsky a mladší do školy v prírode. Nakúpila som deťom čo budú potrebovať k tomu plus zaplatila za výlet. Manžel sa chytal za hlavu keď som mu povedala čo koľko stojí. Príklad taká lyžiarska bunda 100 eur, oteplovacky 50 eur atď. Hovorí že on zo školy nikam nechodil že prečo naše deti musia. Ja tiež som nikam nechodila no chcem aby naše deti mali zážitky. Nemyslite si že nemáme na to, máme našetrené niečo, máme svoje bývanie, čoskoro splatime hypotéku. No manžel mi stále vyčíta že veľa míňam. Že na čo kupujem raz ročne deťom topánky, na čo oblečenie. Ako on si myslí že jedno oblečenie budú nosiť x rokov. No stále rastú. Ďalej na čo kupujem darčeky na Vianoce a narodeniny, že on nikdy nič nemal. Na čo chcem ísť cez leto s deťmi na výlety že to stojí kopa peňazí. Na čo chcem ísť raz za čas do reštaurácie keď viem aj doma navariť. Raz za čas cca 2 krát do roka mu to príde veľa. Na čo robím na oslavy torty a zákusky, proste všetko ohundre a má blbé reči že strašne moc míňam peniaze na blbosti. Podľa mňa vôbec meninám veľa, kupujem len nevyhnutné veci. Na seba nekúpim skoro nič, no deťom si doprajem aby mali pekné a šťastné detstvo. Čo si myslíte kto má pravdu ja alebo manžel? Chcem mu dať prečítať komenty aby už konečne pochopil že to čo míňam je normálne
To kvoli lyžiarskemu si kupovala bundu za 100 eur?? To ako vážne? To nemá doma vetrovku na zimu ktorú by mohol vziať týždeň na lyžiarsky?
Lyžiarska bunda za 100 E, oteplovačky 50 sú luxus
Inak z toho čo píšeš, míňaš primerane
Napr oteplovacky a bundy z druhej ruky? To sa okresa suma hneď na 4tinu z toho.
Vsetko stoji peniaze, ja budem tiez detom dopriavat zazitky. Oblecenie, z ktoreho rychlo vyrastie vsak budem riesit z bazaru. A aj keby si kupila novu, na co ine ked nie na deti a sebe, vam, to dat
Cokolvek ti tu napiseme, tak ci tak si pojde svoje. Ma to v hlave inac nastavene a ked sam nebude chciet, tak to nezmeni. Jeho postoj ma korene v jeho detstve. Mohol to, ze nic nemal, nic mu nebolo dopriate spracovat tak, ze by detom a rodine doprial aj to co nepotrebuju, on si zo svojho detstva zobral prehnanu sporivost a vsetko povazuje za zbytocnost, lebo vsak ani on nemala prezil.
Ale za mna minas primerane tomu co potrebujete.
Vsak nech manzel skusi nakupovat vsetko potrebne a uvidi, kolko necha clovek v potravinach 🙂
Podla mna neminas vela minimalne, co sa potravin tyka.
Manzel ma jediny prijem v rodine?
A Vi**** som si kúpila lyžiarsku bundu za 10€ aj s poštovným 😎😎 a nič jej nechýba.. takže by som možno aj tebe odporúčala nakupovať z druhej ruky a mu povedať že bežne stojí 100€, kúpila som za 20, nech vidí ako sa snažíš 🙂
Podstatne je, ci zijete z dvoch prijmov, alebo rodinu financuje vylucne muz.
@taynee Samozrejme pracujeme obaja, ja som robila aj popri RD a obaja vykrivame výdavky okolo detí a domácnosti.
@lenka_vi1 Takú teplú bundu nemá doma čo by bolo vhodné do snehu. U nás nebýva sneh cez zimu nosíme ľahšie bundy myslím málo zateplené.
@mamickalisticka Pozerala som aj tu na koniku no nič som nenašla. Veľa za to pýtajú. Ale to je jedno kúpila som buď to ešte výnosi alebo skúsim predať za polovičnú cenu.
@kitycat Vidím ako rýchlo rastú deti aj ja im chcem dopriať základné veci. Z čoho vyrastú oblečenie alebo hračky knizky predávam ďalej. Aj tam si niečo ušetrím.
@petamich Pracujeme obaja a zarábame cca rovnakú sumu.
@drahomirrra Žijeme z dvoch príjmov.
Kazdy ma ine priority. Moji rodicia by ani za svet nesli minat peniaze do restauracie. Ja zas rada idem s muzom na obed ked sa da. Pre mna je napriklad vyhodit 100€ za bundu extrem ked sa da aj nova lyziarska kupit za 20€. Hned je 80 vo vacku. Ale ja napriklad nemam problem vyhodit 500€ pocas sezony v zahradkarstve 😅 ako hovorim niekto by nedal za kvetinu 50€ a niekto za lyziarske nohavice..
Tak jedna vec je kúpiť zbytočne drahé oteplovacky a bundu pokiaľ trebárs nechodíte na rodinné lyžovačky (ale podľa toho, co píšeš, taj asi nie) to je fakt luxus a úplne na jednorazový výlet stačí niečo z druhej ruky alebo požičať.
No úplne dačo iné je bežný odev a topánky, keďže deti rastú. To akože sú manžel mysli co, ze budu deti chodiť celé roky v jednej bunde a topánkach? Co žije pred 100 rokmi, ze tak chodili decká do školy? Že načo darceky na narodeniny a Vianoce? 🙈
Ok, nemusí to byť niečo neviem aké drahé, ale keby toto mi muž zavalasil(a pritom by som vedela, ze si to môžeme dovoliť) tak by som mu asi pekne vyčistila žalúdok.
To, ze on v detstve nič nemal, však by mal práve preto chcieť dopriať deťom aspoň niečo, aby nemali také spomienky aj oni. Hlavne keď ako píšeš, ze nie je problém v peniazoch, ale v tom, ze on ma niečo divné zafixovane v hlave
Zeny co ste sa chytili bundy za stovku, aj keby ju kupila za 10, aj tak by jej ju vycital. Jemu nejde o sumy, jemu ide o princip.
Mna by zaujimalo, ci aj on na seba tak setri ako na rodine. AK ano, tak toto je vaznejsie ako sa zda. Ak nie, a sebe dopraje, hoci nie vetrovku za stovecku, ale toto do dielne, hento do auticka, tak je to blb.
Pan manzel je mimo totalne, 100€ za bundu a 50 za nohavice mu je vela,on nech je rad ze mu deti nerobia sport a su zdrave, lebo by skakal rovno z mosta🤣
500 pre 4 na stravu nie je podľa mňa pri týchto cenaách veľa.
Nepáči sa mu, ze robíš torty a zákusky ak je nejaka oslava? Ok, prestaň ich robiť na jeho narodky, či meniny, pochopí chlapec. Ak nie, nech sa ide pozriet koľko stoji taka torta, iste ju lacnejšie nezoženie ako keď ju ty spravíš.
Pišeš, coskoro máte hypo splatenú, Tu bude možno chybička krásy- asi splacate veľa aby ste sa jej zbavili, ale keďže začínaju financie robiť nedorozumenia, skúste znížiť splátku predĺžením hypo. Ono splátky ste mohli mat nastavené ako ok pred pár rokmi, ale ceny išli hore. A ak nešli adekvátne platy, niekde sa to prejaví.
Nechaj na neho, nech mesiac nakupuje aby domácnosť vyžila, tiež by mu to pomohlo v prebudení
Len ti radim s nim nerozviest 😅, moj byvaly exmanzel je takyto a deti po rozvode okrem nizkeho vyzivneho nevidia skoro nic navyse. Posli ho tie oteplovaky a bundy kupit s detmi a ty nechod. Nech to vyriesi sam a nie ze vsetko riesis ty a on ta berie iba ako nakladovu polozku..
V prvom rade, začni konečne míňať aj na seba. Podľa veku detí už určite zas chodíš do práce, takže dopraj aj sebe oblečenie, kaderníčku//fitko/saunu/posedenie s kamarátkou. Na mužovu otázku, prečo robíš oslavy, chystáš na ne pohostenie, deti dostávajú darčeky na sviatky, Vianoce, chodíte na výlety, chodia aj na akcie zo školy, by som odpovedala, že preto, aby mali spomienky na čas strávený s vami, s rodičmi, spolu ako rodina. A nemuseli raz svojim deťom ako teraz on tebe dookola zatrpknuto opakovať, na čo to a hento, keď ani oni nemali.
@lienka.7 tak si precitaj, ze jemu sa zdá veľa aj zo, ze kúpi raz ročne deťom nové topánky a darčeky na Vianoce a narodeniny. Nepíše, ze im kupuje stále také drahé, ale všeobecne ze jemu sa aj toto zdá ako míňanie.
Ok, možno mohla kúpiť bundu na jednorazový lyžiarsky lacnejšiu, ale toto je už druhý extrem, aby muž vyčítal, ze kúpim decku, ake rastie, raz v roku topánky.
Opytaj sa muza, ci bol stastny ked nikdy nic nemal a nikde nebol. A spytaj sa ho, ci si s otcom poziciaval topanky.
Dalej sa ho spytaj, naco sa zenil a mal deti ked chcel sediet na peniazoch.
500 euro na stravu minieme my dvaja s muzom, ked sme zostali dvaja, ked nam deti odisli z domu.
Cize na stravu minas malo, ale tu lyziarsku bundu a oteplovacky si mohla kupit hoci v bonprixe, tam by ta boli vysli oba kusy max 50 euro.
Mate este male deti, pockaj ked pojdu na stredne skoly a na vysky, tam sa inak budu sypat peniaze prec. My mame dceru studujucu v zahranici a kym sa zabyvala, tak nas stala 1000 euro mesacne, tvojmu by si musela rovno sanitku volat.
@jaskolka predpokladam, ze vidí, že mina na blbosti zbytocne veľa.
Potom mu už vadi všetko.
Detto aj tie oslavy, koláče a pod. Da sa urobiť oslava za 200€ aj za 2000€. Tortu mas aj za 50€ aj za 150€.
Stačí mi, že píše ze "deťom doprajem, aby mali pekne detstvo". Ano, aj ja som takto dopriavala tým mojim, keď mi došlo, že polovica veci sú blbosti, za ktoré môžem pekne ušetriť.
Vyborny pristup, nechodit nikam, nekupovat si nic, nevidiet nic, nezazit nic, nenaucit sa nic, a mat zmysel zivota v zakladnych potrebach ako jedenie a spanie. Ja nehovorim, ze mate rozhadzovat, ale na druhej strane co je toto za zivot, a co si z neho odnesu deti? On nevie viac zarobit?
Moj ma podobne reci, aj ked to neprehana tak ako tvoj. Alebo teda maval take reci. Parkrat som mu povedala, nech teda vymysli co budeme jest, nech nakupi on a nech navari on a nech vsetko organizuje on a aspon bude mat vydavky pod kontrolou. Samozrejme, az tak sa mu setrit nechce, aby vsetky veci suvisiace s minanim robil a organizoval on. Tak som mu povedala, ze nech teda nekomentuje ako to robim ja.
Pravdou ale je, ze ja mam tendenciu minut aj privela a zbytocne. Takze mu musim dat za pravdu, ze ja si musim davat vacsi pozor a viac zvazovat vydavky. Ale tak zase nie tak, ze teraz nic nebudeme nikdy kupovat. Regulujeme sa navzajom. Ja ho nutim, aby az tak nesetril a obcas si doprial (raz hundral, ze maso je drahe, ze netreba, tak sme nekupili. A potom bol doma samozrejme nestastny, ze dlho sme nemali masity obed. Niekedy skusenost najlepsie nauci aj chlapa, nielen pri vychove malych detoch to plati). On mna uci, ze treba ucit seba aj deti skromnosti a minat rozumne, kde sa da.
ved prenechaj toto financovanie manzelovi - nakup potravin/drogerie a vsetky ostatne veci a uvidi, ako mu to financovanie pojde :D
"Chcem mu dať prečítať komenty ", to by som nerobila,lebo šípim,že mu tu bude naložené 😆😆