Manžel mi vyčíta, že nepracujem

31. dec 2022

Ahojte,dlho som rozmýšľala či napísať,no potrebujem sa niekomu vyrozpravat.Mozno ma pochopíte alebo poradíte.Mam pubertálnu dcéru 14r a synčeka 4r.Po RD som čerpala pol roka podporu,no ešte som stále doma bez práce.Mensi chodí do škôlky no viac je doma chorý než v škôlke.Chvalabohu mám našetrené pár tisícok na účte.S manželom platíme všetko napolovicu.Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja.No občas mu prepne a vyhadzuje mi na oči že som doma a nepracujem.Ze som darebna si nájsť prácu,že on ma nebude donekonečna živiť a podobne blbé reči má.Ked mu poviem že ja by som išla hneď do práce aj na 12tky lenže kam dám dieťa,na to už nemá čo povedať.No jednoduchšie je vyčítať ale uznať že mám pravdu.Pri tom ja mám aspoň niečo našetrenéba snažím sa neostat bez peňazí.Priklad predávam po deťoch oblečenie a hračky knižky,celkom dobre to ide.Alebo prerabame dom upratujeme a vždy niečo nájdeme čo sa dá buď predať alebo inak zúžitkovať.Sice nie sú to tisíce ale každé euro poteší.Kamaratky ma chápu tiež prežívali toto isté,len manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch.

lilyianka
31. dec 2022

No co ti napísať. Je mi z tvojho príspevku smutno hlavne z dôvodu,že ako manželia platíte všetko na polovicu a aj keď síce tvoja prvá dcéra nie je jeho,ale staráš sa o ňu len ty. Tvoj muž mi príde ako nedospely, aspoň tak sa správa.

sasa1310
31. dec 2022

Ja sa mu nedivím. Tiež by mi vadilo keby muž sedel rok doma a nezarábal nič.

viera
31. dec 2022

Prepac ale presne ako komentar nadomnou...Az mi zle doslo....Ste manzelia...Platite na polovicu??? a Starsie dieťa není jeho tak na ňu platim všetko ja....Nebola by som davno s takym clovekom...Manžel ma nevie pochopiť a podržať v ťažkých časoch....Prepac ale ked niekto berie tvoju dceru z prveho manzelstva ze je LEN TVOJA...Tak ten ta nedrzal uz davno...

luccija
31. dec 2022

Tak si hľadaj prácu s tým, že on bude malého vyzdvihovať ráno či poobede či jeho predstava je, že on bude žiť ako doteraz a drbat do teba?a ty mať na starosti všetko však?Máš našetrené syn sa aklimatizuje a bude to s chorobami snáď lepšie.
Môže ísť na OCR so synom a ty na brigádu.Takychto hrdinov mám najradšej ja mám svoju robotu od do o choré deti sa nepostaram a ty sa zariad ako chces.Ale ty si tu už písala, takže vieš, že mas doma blbca.Zalezi ako sa ty k tomu postavis.Chapem ho, že možno máte veľké výdavky, ale čo máš to choré dieťa kam dať?

zara0201
31. dec 2022

Možno potrebuje aj on na čas oddych- nech ostane doma s malým a ty do práce.

lucia147852
31. dec 2022

To kde si taký "poklad" našla? Vieš ty aj on, že v manželstve sú všetky peniaze spoločne? Tvoju prvú dcéru očividne neakceptuje vôbec. Načo ti je taký chlap?

darijja
31. dec 2022

V akych tazkych casoch ta ma podrzat? Mas 4rocne dieta.. to bude chore nonstop. Tak to uz nikdy nepojdes do prace? A 14rocna ti uz moze bez problemov pomoct. Ja som vodila sestru do a zo skolky ako 8rocna 🙂 ja na muzovom mieste by som ta tiez nepochvalila

sense
31. dec 2022

Tak mu povedz ôk, keď platby na polovicu aj starostlivosť o dieťa a domácnosť na polovicu. Jedna OCR ty a jedna on. Zobrala by som prvú prácu a nech teda 4 roky manazuje dieťa a domácnosť on.

sasa1310
31. dec 2022

@darijja aj ja kukam, že aké ťažké časy vlastne sú. No sú všetko drahé, preto treba pracovať.

Autorka: Choré dieťa je len výhovorka. Na to existuje OČR

rude_baby
31. dec 2022

A kedy plánuješ nastúpiť do práce? 🤔

stanulienkat
31. dec 2022

@lucia147852 v dnesnej dobe su vsetky peniaze spolocne, len kym zaraba chlap.😁 Zena ma pravo byt s dietatom doma aspon do 14 rokov, lebo ma sople, lebo sa nevie samo obut, lebo zacal chodit do skoly, lebo maju vela uloh, lebo, lebo.... Chlap sa musi starat, zarabat, musi byt super otec aj ked dieta nie je jeho. Ale do vychovy nech sa nestara, lebo nie je jeho otec.
Vyhovoriek milion. Ako to robia ine zeny?
Aj mne by vadilo, keby sa partnerovi nechcelo do prace. A pride mi normalne, ze mate vydavky na polovicu.

3petka
31. dec 2022

Povedz mužovi že pôjdeš do prace ale ak bude menšie dieťa choré ostáva s ním automaticky on aj OČR.

thoughtfulweirdo
31. dec 2022

Ja vidím jednoduché riešenie. Sadnúť večer k stolu a spísať plán- takto a takto si podelíme starostlivosť o dieťa, ja vodím do škôlky tieto dni a ty v tieto vyzdvihuješ, prípadne ak to nijako nevychádza, toľko a toľko nás vyjde výpomoc (suseda/babička/platená študentka), ktorá bude dieťa vyzdvihovať, každá druhá OCR je tvoja a takto a takto si podelíme starostlivosť o domácnosť, pribudnú ti také a také povinnosti. A vybavené 🙂 ste dvaja rodičia, máte sa spoločne podieľať na starostlivosti k deti a domácnosť. Či patrí pán muž k typom, ktorí si myslia, že po návrate do práce sú deti a domácnosť stále úloha ženy a on si bude ďalej len chodiť do robotky? 😉

saxana000
31. dec 2022

Zapriahnut starsiu do kolobehu okolo maleho vyzdvihnut zo skolky alebo zaviezt do skolky.na chore deti existuje ocr a dovolenka.tie nasetrene tisice nevydrzia donekonecna ked raz pramen vyschne co urobis potom?muza radsej nekomentujem.hladaj si vikendovu pracu brigadu alebo polovicny uvazok.vypadnes z pracovnych navykov a najst si pracu bude len horsie.co povies na prvom pohovore co si robila po rodicovskej?utierala sople?

simonka_ba
31. dec 2022

Ja Ťa úplne chápem, neviem si predstaviť, že by mi manžel niečo také vyčítal. Chlap má podľa mňa zabezpečiť aj ženu aj rodinu, my máme spoločné podnikanie, ale na začiatku vzťahu keď som pracovala, všetko som si odkladala, v živote by môj muž nezobral ani euro odomňa. Rozumiem, že to má niekto nastavené inak, každý tak ako mu vyhovuje. Mňa by muž, ktorý nie je gentleman a nevie sa na 1000% postarať absolutne nepriťahoval.

lucia147852
31. dec 2022

@stanulienkat a príde ti aj to normálne že žena ťahá domácnosť, deti a este aj zarába a pán tvorstva ju akurát tak dzube. A absolútne ho nezaujíma odkiaľ sa berie jedlo, poriadok a kde sú deti keď sú choré. Pretože take typy ako túto dotyčný pán sú presne takéto. Keď budú obaja pracovať a obaja sa podieľať rovnakou polovicou na starostlivosti o deti a domácnosť nepoviem ani pól slova. A áno, môj pohľad a aj zákon hovorí, ze všetky peniaze su spolocne, ci moje alebo mužove. Nikdy som si meschovavala “svoje” peniaze, ani špeciálne odmeny v práci, nič. Všetko šlo do spoločného rozpočtu.

laurar1
31. dec 2022

Syn ma uz 4 roky, naozaj je cas hladat nejaku pracu. Dokedy chces byt doma, kym pojde do skoly? Chory moze byt stale, na to su v praci ocr. Ja si neviem predstavit tak dlho sediet doma, pre mna su aj tri roky dlho. Cim dlhsie nebudes pracovat, tym horsie sa ti ta praca bude hladat.
Treba sa ale s muzom dohodnut, ze ked zacnes chodit do prace, tak starostlivost o vase spolocne dieta a domacnost sa bude delit medzi vas dvoch. To znamena, ze aj na ocr sa budete striedat. A zase nemusis hned hladat dvanastky, medzi sedenim doma a pracou na 12 hodin existuje vela moznosti.
To, ze kym si doma idete na polovicu a o svoju dceru sa staras uplne sama, sa neda velmi slusne komentovat, ale predpokladam, ze si si takeho chlapa vybrala dobrovolne, teda ti to nevadi. Hlavne nehadz starostlivost o dieta, ktoru ma vykonavat otec, na svoju dceru. Ma pomahat, ale o druhe dieta sa maju starat hlavne obidvaja rodicia. Ak bude chciet vodit mladsie dieta do skolky ok, ale nutit by si ju v ziadnom pripade nemala.

alienkami
31. dec 2022

Pokiaľ je pravda, že všetko platia na polovicu plus je ona schopná zo svojich úspor potiahnuť staršiu dcéru, o ktorú sa terajší manžel finančne nestará, tak nevidím dôvod sa do autorky obúvať. Iné by bolo, keby ona bola bez príjmu a finančnej rezervy a všetko by ťahal chlap. Takto jej nemá do toho čo kecať!
Prácu si hľadaj už teraz, možno vyskočí niečo lukratívne, ale s chlapom si musíte prebrať ako to bude v prípade chorôb. Minimálne prvé 3 mesiace v novej práci by mohlo byť rizikové zobrať si OČR, a aj neskôr sa zrejme budete musieť striedať. Vopred si premyslite ako zvládnete (nie len) letné prázdniny...

stanulienkat
31. dec 2022

@lucia147852 nikde nepisem, ze mi to pride normalne. Akeho partnera si autorka vybrala, je jej chyba. Ja takeho doma nemam. A ty vies odkial, aky je jej partner? Uvedomujes si, ze mas len jej verziu?

0silvia0
31. dec 2022

Kompromisy treba robit. Ono vsetky sme si presli skolkarskymi chorobami deti, niektore sme mali skolkarov hned dvoch. Tiez mi nebolo prijemne cerpat ocrky, ale nastupovala som vo veku 3 roky mladsej dcery do organizacie, kde som mala predtym odrobenych 7 rokov. Cize sa to tolerovalo, deti nie su male a chore vecne.
To, ze sa si zivis starsiu dceru sama nekomentujem, to by ma mrzelo. Aj vykrikujuci chlap by mi vadil. Ale ty si si ho vybrala, tak najdi si pracu, a starostlivost o chore dieta bude napolovicu. Aspon moze tvoj muz ukazat, ako to bude super zvladat.

marsmykkok
31. dec 2022

No v dnešnej dobe kedy všetko dražia výrazne pred očami sa mu nečudujem, chceš žiť z lásky? A úspory sa minú raz a neviete ich použiť rozumnejšie ako aby si sedela doma a išli na bežné výdavky? Dá sa zlepšiť vybavenie domácnosti pre všetkých, ísť spolu na dovolenku... Však ak nerobí víkendy, rob víkendy, máš ešte aj príplatky a zarobíš skoro ako za týždeň. Ak robí na zmeny, rob zmeny kedy je doma. Sú podradnejšie, menej platené práce, kde ľudí nemajú a vyhovejú ti a urobia ti služby podľa mužovej dochádzky.

katkami123
31. dec 2022

14-ročná je už skoro dospela a so synčekom môže pomôcť a postarať sa, kým ty budeš v praci., takze nechápem. Občas si nájsť dôchodkyňu, ak nema kto z rodiny, s ktorou by si sa dohodla na rozumnej sume, keď by synček ochorel, žeby Prihliadla a poobede môže byt dcera pri ňom. Zase, do kedy chceš byť doma? Z čoho si platíš zdravotku, odvody?

zooeynka
31. dec 2022

Keby tvoj muz sedel doma bez roboty (lebo mu skoncila RD), nepriniesol ziadne peniaze a argument by dal ze 4 rocne dieta byva chore. Plus by si zivila aj jeho dieta z ineho vztahu. Bola by si s tym ok? Proste chod do roboty a nevyhovaraj sa. Ak bude dieta chore budete to riesit operativne, raz ty ocr, raz muz.

lavinis
31. dec 2022

No, načase ísť do práce

sasa1310
31. dec 2022

@lucia147852 a čo je na tom také strašné, že za rok jej začne vyčítať, že sedí doma. Ty by si nebodaj tvojho ešte pochválila. Maly v škôlke, ona doma a výhovoriek milión. A zbytočne sa míňa finančná rezerva. A odkiaľ vieš, že sa jej muž nepodieľa na chode domácnosti? Lebo ja som nič také necitala

valeria_h
31. dec 2022

@autorka Už sa to tu zase schyľuje k hádkam. Napíš viac o Vašej situácií... Kde žijete, aké máš vzdelanie, manžel pomáha v domácnosti?

mandzula
31. dec 2022

Viem, ze to teraz tvoj problem nevyriesi, no fakt by som si ako slobodna matka nevesela na krk chlapa, ktory by ako moju neoddelitelnu sucast nebral moje dieta. Bud ma chce s nim a so vsetkym, co s tym suvisi, alebo nech si hlada zenu bez zavazkov.
A ta dalsia vec - ist pracovat je spravna vec, no s tym, ze si podelite starostlivost o dieta - zabezpecenie dochadzky do skolky, OČR atď.

h2o2
31. dec 2022

Ja mám tiež dcéru z prvého manželstva a muž nerobí žiadne rozdieli medzi našim synom a mojou dcérou. A čo sa tyka platenia platí všetko muž a ja odkladam skoro celú materskú. Ale do práce normalne nastupim ale až od 3 rokov keď bude v škôlke. Pozri aspoň na 1/2 úväzoku môžeš ísť.

laurar1
31. dec 2022

@katkami123 O dieta sa ma starat matka a otec, nie 14 rocne dieta, ktore to dieta neporodila. 14 rocna ma chodit do skoly, ucit sa, chodit von s kamoskami, podielat sa na pracach v domacnosti, ktore suvisia s jej cinnostou. Kedze je, poumyvat, upratat riad, kedze byva, povysavat, utret prach, kedze sa oblieka, poskladat, upratat pradlo a podobne. Nie sa starat o dieta, aby otec nemusel, pokial sama nechce.

dominika7990
31. dec 2022

Mám 3r má oslabený imunitný systém. Byva často choré. No napriek tomu mám prácu. Na OČR ako som nastúpila do prace sa automaticky striedame. Raz on raz ja keďže mame dve deti a staršia tiež byvava chorlava. Je to výhoda byt zamestnaná. Za dni kedy ide do škôlky dostávam normálne zaplatené a za dni keď sú chorý príde OČR. Hoci sú to neni asptronomicke sumy ale tak aspoň niečo do domácnosti do plusu. Lepšie ako sedieť doma sama na prdeli.