Manžel mi nechce dať prídavky na deti

29. júl 2023

Ahojte, nemá niektorá z vás skúsenosť? Manžel poberá na deti prídavky v zahraničí, už spolu nežijeme, ale stále nie sme rozvedení a ma u mňa trvalý pobyt. Ja som na rodičovskej dovolenke. Nechce poslať deťom peniaze, ktoré dostal vyplatené za daňový bonus ani prídavky. Dá sa o tieto peniaze žiadať dodatočne po rozvode, ale to bude jednoducho spadať do spoločného príjmu počas manželstva?? Ďakujem

natalienka12
29. júl 2023

A vyzivne ti plati?

autor
29. júl 2023

@natalienka12 ešte nie, nie sme rozvedení zatiaľ

amelie2017
29. júl 2023

Na to, aby si poziadala o vyzivne nemusite byt rozvedeni. Treba poziadat o vyzivne na deti a aj na manzelku. Inak podiela sa nejako financne na chode domacnosti alebo platis vsetko ty?

autor
29. júl 2023

@amelie2017 áno, toto je všetko zatiaľ v poriadku. Tipujem, že ani s mesačným výživným nebude problém. Ide mi však o pridavky a daňový bonus, to je niekoľko tisíc...

kaktusik007
29. júl 2023

musela si mu dat na to suhlas... teraz treba riesit ze v ktorej krajine to je a pozriet si podmienky - ja ti viem iba napisat ze rakusko to ma ako my, poradie naroku je matka, otec, ina opravnena osoba.
ak to takto ma definovane aj stat, z ktoreho poberate pridavky, treba kontaktovat urad co ich vyplaca a tam oznamit ze ziadas ich vyplacat ty lebo to a to... No pozor, ake su tam podmienky naroku. V niektorych krajinach ak nie ste uz manzelia a deti ziju v zahranici narok nie je

janage
29. júl 2023

Ako píše
@amelie2017 môžeš aj nerozvedena žiadať pre seba a deti. Ale si uvedom, že to bude určitá suma. Ty preukazes aké máš oprávnené výdavky a od toho sa tá suma bude odvijat. Ak deti žijú tu a budú zverené tebe poriadne si over či on vôbec potom bude môcť daňový bonus a prídavky v tom zahraničí na nich poberať. Aby to neskončilo tak, že ti ostanú len prídavky na deti slovenské, ktoré budeš môcť poberať ty.

autor
29. júl 2023

@kaktusik007 áno, súhlas som mu dala už dávno, kým s nami žil. Po rozvode nárok na pridavky stratí. Skôr ma zaujímalo, či by som mohla riešit súdnou cestou vyplatenie prídavkov a bonusu na deti počas manželstva ak si tie peniaze realne nechal on...

janage
29. júl 2023

Počas manželstva sú všetky financie spoločne je jedno kto z manželov ich ma na účte. Spätne podľa mňa to nepôjde. Môžeš počas manželstva požiadať súd, aby manžel prispieval na domácnosť a deti ak tak nerobí alebo robí v nedostatočnej miere.
Ak to však súd vyhodnotí, že prispieva už teraz dosť nemusíš dostať nič.

tosomja
29. júl 2023

Prídavky máš aj ty zo Slovenska, on predpokladám že má len doplatok. Ak sa mýlim, tak kľudne si žiadaj prídavky tu na Slovensku, máš na to nárok. On zo zahraničia nie je povinný ti ich dať.
Daňový bonus patrí rodičovi ktory spĺňa podmienky
Musí bývať s dieťaťom v jednej domácnosti, alebo musí byť určená striedava starostlivosť,
Musí pracovať.
Tebe nepatrí, lebo nepracujes, jemu nepatria lebo nežije s vami v domácnosti (neviem či máte striedavu) v prípade striedavky patrí jemu a nič ti nemusí dať.
Jedine, výživné.

tosomja
29. júl 2023

Výživné môžeš žiadať aj ako vydatá, aj keby ste žili v spoločnej domácnosti. A iné keď si vydatá, tak neviem, jedine zmeniť účet na ktorý to bude vyplácané.

sense
29. júl 2023

Výživné môžeš žiadať aj počas trvania manželstva.
Žiadať môžeš ci niečo dosiahneš je druhá vec. Aale už dávno si mohla oznámiť úradom ze ich poberá neoprávnene keďže spolu nezijete

autor
29. júl 2023

@sense nežijeme spolu, ale trvalý pobyt ma stále tu. A zrušiť trvalý pobyt mu asi len tak nemôžem... Myslíš, že na úrade práce resp. na daňovom úrade by stačilo povedať, že sa odsťahoval? Asi nie...

mikitilik29
29. júl 2023

Keď je to tvoj byt tak mu trvalý pobyt môžeš zrušiť hocikedy. Ak ste majitelia obaja tak nie

janage
29. júl 2023

@mikitilik29 mýliš sa už sa to tu 100x rozoberalo. Pokiaľ sú manželia aj keď byt , dom by bol jej do rozvodu mu nemôže trvalý pobyt zrušiť

anna777115
29. júl 2023

Manželia, si zo zákona, nemôžu navzájom zrušiť trvalý pobyt,len po rozvode.

dadis
29. júl 2023

Ziadaj vyzivne do rozvodu. Po rozvode ti nikto nic spatne neda.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
eva8
29. júl 2023

Zrušiť trvalý pobyt mu môžeš bez problémov, ak je byť tvoj

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anna777115
29. júl 2023

@eva8 Opakujem, nemôže zrušiť trvalý pobyt manželovi, aj napriek tomu že byt má vo svojom vlastníctve, z dôvodu, že sú manželia.

ibrunova
29. júl 2023

Ak s vami nežije v spoločnej domácnosti, tak daňový bonus poberá neoprávnene.

maranco
29. júl 2023

Trvalý pobyt nemožno zrušiť manželovi, nezaopatreným deťom alebo vlastníkovi, či spoluvlastníkovi budovy.
https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

eva8
29. júl 2023
ropucha6
29. júl 2023

Neviem, asi by som mu povedala, ze ho nahlasim v zahranici, pokial nechce mat problemy, snad by ti aspon cast vyplatil. Inak ries co najskor vyzivne a rozvod, idealne s nejakym skusenym pravnikom.

autor
29. júl 2023

@ibrunova ale ako to mám dokázať, keď ešte nie sme rozvedení a trvalý pobyt ma stále u mňa. A podľa všetkého mu ho budem môcť zrušiť až po rozvode.

anketkarka
29. júl 2023

Ty si zamestnaná? Poradila by som sa na daňovom úrade ako si uplatniť daňový bonus a na úrade práce ako si uplatniť prídavky. Možno o to môžeš požiadať súd keď mu bude určovať výživné, aby určil aj to, že právo na prídavky a daňový bonus máš už ty, keďže deti sú s Tebou. Ale to by Ti tiež mali poradiť na úrade práce a pomôcť spísať podanie na súd.

autor
29. júl 2023

@anketkarka som na rodičovskej dovolenke, ja teraz nárok na daňový bonus nemám

anketkarka
29. júl 2023

Tak je to len jeho dobrá vôľa keby Ti ten daňový bonus dal, lebo to sú jeho dane z jeho príjmu.

qetka
29. júl 2023

trvaly pobyt ale neznamena, ze tam byva. Nahlasit ho mozes - DB berie neopravnene.

ildiko36
29. júl 2023

Porad sa s pravnikom,za konzultaciu moj pravnik pita ca za pol h.20euro.A ked si na materskej mozes vyhľadať aj centrum pravnej pomoci ,tam platis okolo 5 eura a vsetko urobia co potrebuješ zadarmo