Ahojte, potrebujem radu. Moj manzel ma problem s alkoholom a uz mu to prerasta cez hlavu a hlavne nam. Najhorsie na tom je, ze on sa tvari ako svaty a my vsetci ostatni sme zli. Deti sa ho zacinaju bat, uz nie su male, dcera ma 13, syn 10 a vidia, ked ma vypite. On vtedy vsetkych uraza a to aj dost vulgarne. Dcera ma k nemu normalne odpor, vcera som nasla jej dennicek, kde si napisala, ze otec je pre nu cudzi a keby sa stratil alebo zomrel, vobec jej to nebude luto. Az som plakala, ked som to citala. Ked poviem muzovi, nech sa snazi nebyt opity aspon pred detmi, tak mi povie, ze a co je na tom, ked si vypije a ze to ja postvavam deti proti nemu. Ked je triezvy, tak je fajn, dokon a je s nim aj sranda, ale to je cim dalej tym menej. Ja uz neviem, co mam robit. Rozmyslala som, ze to poviem svokre, ale poprade sa aj bojim, lebo oni su taka rodina, ze co povie a robi chlap je svate, a zena ma drzat hubu a krok. Ja uz fakt neviem, co mam robit. O mna tu uz nejde, len sa bojim, ze toto jeho spravanie ublizi detom do buducna.
Podmienka: liečenie alebo rozvod, z čoho to začalo?, má nejaké zdravotné problémy,pracovné,rodina?? Zažívala som to doma ako dieťa a doteraz nechápem,prečo mama ostala celý život s alkoholikom.
Priadavam sa k @ave17. Doteraz nerozumiem, preco mama s otcom ostala. Je s nim stale. Mala som rovnake pocity ako tvoja dcera. Liecenie a abstinencia alebo rozvod.
Rieš to čo najskôr a tvrdo. Inak to bude ešte horšie. Nezatváraj predtým oči a hlavne ho neospravedlňuj. Deti nie sú slepé ani hluché. Daj si otázku,či chceš,aby vás všetkých stiahol na dno. Ver mi,stane sa to.
Pridavam sa,moj otec cely zivot pil a tiez netusim,preco s nim mama ostala.takze by som riesila bud liecenie alebo odchod(rozvod),lebo to velmi ublizi psychike mladeho cloveka.drzim palce pri rozhodovani
@bamba01 takýchto tém tu už bolo. Život s alkoholikom je jedna veľká tragédia. Jediná rada je - ak on sám neuzná, že je alkoholik a nepôjde sa liečiť, tak nie je pomoci, len od neho aj s deťmi odísť a to je zasa už iný príbeh, tiež nie oveľa lepší, lebo aj tak budeš na všetko sama, ak Ti nemá kto pomôcť.
Urcite to treba riesit, neboj sa svokry, mate ozaj vazny problem. Ja tiez vidim len dve moznosti, bud sa pojde liecit alebo rozvod. Nechcela by som aby moje deti zili s alkacom...
no a akú radu čakáš ? zbaviť sa alkoholu doma, ambulantná liečba, absolútna abstinencia, neskôr ak nepomôže ústavná liečba - pezinok/ hora..kadekde..sa dá liečiť neviem odkiaľ ste...
netreba pátrať po príčine, je klasický alkoholik, preto pýtať sa prečo je zbytočné, má rád iba seba a alkohol, to je jeho jediná vidina, a pôžitok, máme takého doma žiaľ, deti budú iba trpieť, takže radšej voliť rozchod ako zostávať, pokiaľ sa nebude liečiť, musíš ho opustiť, nakoľko deti budú iba trpieť, vidíš, dcéra ho už nenávidí, a je jej ľahostajný. Keď jemu to nevadí, prečo tebe áno? Veď choď preč od neho, určite máš kam...
by som to vôbec neriešila. krstná celé roky žije s alkáčom, a poviem ti novinku, ak naozaj sa nepôjde liečiť, tak si nevieš ani predstaviť čo nastane (!!!!) a to mylsím smrteľne vážne... začne piť úplne full, z roboty ho vyhodia, začne chradnúť, už si bude kupovať chlastza celé úspory, výplatu, podporu, za všetko, je mu jedno rodiny, vidí seba, potom sa bude do nemoty ožierať,potom hocikde bude vycapený na ulici, spadne,ožratý, bud esa poštiavať..áno hej....aj toto máme doma, každý alkoholik to robí...
dávaj si obrovský pozor ..a tvojom mieste bud liečba a úplna abstinencia,alebo rozchod.(zachrán deti!!!!!)
Ak on sam nechce ty to nezmenis....unad tobolo napodobne len sa to zhorsovalo...a mama aj podala na rozvod potom sluboval ,chvilu bolo fajn a ziadost stiahla a zas to bolo uz len horsie az na 2x uz ziadost nestiahla, otca som nenavidela d o jeho poslednej chvili....uz nie je tu...ci v dosledku alkohu neviem, mal rakovinu pankreasu...takze za mna rozvod
A hoci zaciatky neboli pre mamu lahke samas 3detmi s odstupom priznalaze to.bolo.najlepsie co mohla spravit a malato urobit ovela skor
Ved to je ten problem, on si mysli, ze je v pohode, a kazde liecenie je neucinne, ak dotycny nechce sam, nehovoriac o tom, ze nasilim ho tam nikto nedostane.
A ano, pracuje, ale je zivnostnik, ma firmu, hocikedy moze byt doma, a robit z domu, nikto ho nekontruje, moze si pit, kedy chce. Firma ma trochu problemy teraz, mozno aj preto zacal teraz viac pit, ale zase aj ini maju problemy a alkohol nic nikdy nevyriesil, takze toto ho neospravedlnuje.
Vyhodit alkohol z domu som tolkokrat skusala, vyliala som vsetko do umyvadla a na druhy den bola doma nova flaska. Nehovoriac o tom, ze v susedstve mame krcmu. Priviazat ho na retaz sa neda.
Ja sa tiez pytam sama seba, preco som s nim, mozno pre tych par pekych chvil, co spolu zazijeme, ked je v pohode. Aj to viem, ze najlepsie je to razne ukoncit, len asi to nie je take lahke...
Takto je to ťažké keď si on sám neuvedomuje, že má nejaký problém, tým pádom sa mu ani nedá nijako pomôcť. Tým, že to povieš svokre podľa mňa nič nevyriešiš, ona sa mu môže pokúsiť dohovoriť tak ako mu dohováraš ty ale už nie je malý chlapec takže ju neposlúcha na slovo. Ja by som mu dala ultimátum, že ak s tým neprestane a nepôjde na liečenie tak ho opustíte. Ale ak mu to bude jedno tak mu nedávať ďalšie šance ale proste odísť lebo potom si už bude zakaždým myslieť, že sa mu iba vyhrážaš a aj tak to nikdy neurobíš
Je mi to luto, ale tu aj manzelovi najviac pomoze, ked o vas pride. Odid, nekomunikuj a ak, tak len az sa zacne liecit. Alkoholikom nepomoze nic, len taketo tvrde veci. Aj dieta sa na Teba bude hnevat, ked mu vypnes telku, ale v dospelosti uzna, ze si mohla mat aj pravdu. Rovnako Tvoj manzel to na zaciatku nepochopi, ale ak je v nom este kusok citu, pochopi. Vylievanie alkoholu do drezu tu nepomoze, ver mi. Drz sa. Deti su teraz dolezitejsie. Vdaka skoremu tvrdemu postupu sa z tohto moze stat iba neprijemna epizoda v zivote s dobrym koncom. Ved oddeleni nemusite byt navzdy, len kym sa nezmeni.
nic nepomoze. dobre pises, ak on sam nechce, na liecenie ho nedotrepes.
tiez mam skusenost
urobila by som nasledovne, dala tvrde ultimatum, bud sa pojde liecit alebo bude rozvod.
ak sa vylieci a k alkoholu sa vrati, rozvod.
teda bud alebo.
pri zavislakovi nic ine nepomoze. konaj rychlo kym nepridete o strechu nad hlavou!
uz vcera bolo neskoro!
Moja zlata, sucitim s tebou, nemas to lahke. Skusim ti nieco poradit, napis diamona@centrum.sk
jemu nepomôžeš, ak nechce, ale môžeš pomôcť sebe a svojim deťom
"O mna tu uz nejde, len sa bojim, ze toto jeho spravanie ublizi detom do buducna."
a zároveň píšeš "Dcera ma k nemu normalne odpor, vcera som nasla jej dennicek, kde si napisala, ze otec je pre nu cudzi a keby sa stratil alebo zomrel, vobec jej to nebude luto."
aká budúcnosť, deti ho nevnímajú ako otca už teraz, iba ako opitého člena domácnosti. Porozprávaj sa s deťmi ako vnímajú vašu rodinu, už sú dosť veľké. Ty máš dve možnosti, bud s ním budeš aj nadalej, bude piť čoraz viac, deti budú utekať za kamarátmi, len aby ho nevideli. Alebo sa rozvediete, začneš byť spokojnejšia a deti šťastné.
Chudaci deti, skoda, ze si to uz nechala zajst tak daleko. Kazdopadne zmena aj neskor lepsie ako nikdy, drzim palce! Liecenie a 100%na abstinencia (nie len pred detmi, nic take nefunguje) alebo rozvod, co sa da na tom radit...
@bamba01 volila by som na Tvojom mieste pomoc pre seba. Existujú svojpomocné skupiny, ktoré vychádzajú z 12 krokového programu Anonymným Alkoholikov, Al- anon, tie sú pre ľudí, ktorí žijú s alkoholikom. Dajú sa nájsť v rôznych mestách, niektoré z týchto programov majú aj skype mítingy.
Čo sa týka detí, obavy sú opodstatnené. Deti, ktoré žijú s alkoholikmi, sú poznačené všetky a ovplyvňuje ich to ako dospelé. Život s alkoholikom je choroba celej rodiny. Im to ubližuje už teraz, nie niekedy v budúcnosti. Je kniha Dospelé deti alkoholikov, kde sa popisujú problémy, vzorce správania, s ktorými sa títo ľudia ako cez kopirák stretávajú a ktorých príčina je alkohol rodičov.
@bamba01 ak on je zavisly to znamena ze ty si spoluzavisla a deti su tiez spoluzavisle. Vyrastaju v neistote a v pocite nebezpecia... verbalne utoky lahko prerastu do fyzickych.... tvoje deti maju zly hrozny domov kvoli tomu. Daj mu ultimatum. Ak ho nedodrzi podaj o rozvod. Pizri si stranku zachytka.sk a stranku pomocobetiam.sk zavolaj na linku dovery. Zaopatri seba a deti. Pripravuj sa na odchod schovaj si peniaze a ceniny tvoje vlastne. Papiere od auta. Cokolvek. Drzim ti palce
mne pre alkohol skončilo manželstvo. môj exmm bol v triezvom stave celkom OK, ale keď mal niečo v sebe bol agresívny debil, ktorého sme sa celý dom báli - aj jeho rodičia.... volila som radšej rozvod....nikdy som to neoľutovala....o jeho ďalšom kamarátení s alkoholom neviem nič....😒
Dala by som ultimatum, kt.bude aj tak zbytočné. Tiež som źila v rodine, kde vládol alkohol, prosíkala mamu nech sa rozvedie (okrem alkoholu aj agresivita) a ostala by s ním hádam doteraz, keby nás nevyslobodila nehoda, pri ktorej tragicky otec zahynul. Nič lepšie sa našej rodine stať nemohlo. A je to smutné, keď toto musí povedať dieťa a nedajbože problémy vzniknuté alkoholom aj riešiť. Prajem tvojim deťom šťastné dectvo, tak im ho dopraj aj ty.
@bamba01 dala by som mu prečítať ten denník malej, ale tak aby to malá nevedela. Možno to je jedno jediné, čo by s ním ešte pohlo. Skús mu to dať, keď je triezvy.
Poprípade rob čiarky do kalendára, kedy bude v liehu a keď bude triezvy mu ukáž, ktoré dni bol naliaty.
poprípade na začiatok sa dohodnite, že týždeň nič nedá do úst. Potom nech si dá trebárs pivo...neskôr dva týždne
A kúpila by som dreger
a ak toto všetko bude odmietať, tak potom rozvod. Môže ho aj ten nakopnúť, ak mu na vás záleží
Ono sa to bude uz len stupnovat,neprizna si zavislost,ak je aj agresivny,bude horsie ak neprestane.Daj ultimatum,bud sa bude liecit alebo rozvod.Neodporucam abstinenciu tyzden nic a potom pivo,lebo do toho spadne znova.Dennik mozes sice ukazat ale ked sa opije moze sa vam to skaredo vratit,vykrici to dietatu a tak.Ja by som odisla od takeho muza,moj ocino pil,bol na lieceni,aj tak do toho znovu spadol,nakoniec zomrel..... Ak by moj terajsi chlap pil,ja by som nevahala ale to som ja.
@sasa1310 myslím, že dať mu prečítať denník dcéry môže byť kontraproduktívne resp. aj nebezpečné pre dcéru, pretože za triezva ok - možno sa v ňom niečo pohne, ale v amoku alkoholu môže dcéru za také postoje zmlátiť hlava nehlava. Takí v tej chvíli nepremýšľajú. Poznám, žiaľ, z vlastnej skusenosti 🙁 To, čo v amoku napácha, ani miliardy ospravedlnení za triezva potom neopravia na dieťati.
Ak je tento príbeh reálny - pridávam sa k ostatným dospelým deťom alkoholikov, ktoré tu písali, že nechápali, prečo sa mama nerozvedie, alebo od otca aspoň neodíde. A to teraz sme už všetci na poriadku, je to vzorný a dobrý dedko. Môj otec sa vekom unormálnil (aj bez liečenia), ale už bolo neskoro... spomienky a rany na duši ostali.
Dievcata, dakujem za rady, aj ked popravde, asi som aj tusila, co mi poradite, len som mozno v kutiku duse dufala, ze existuje nejaky "zazrak", co to dokaze zvratit.
@sasa1310 dennik dcery mu citat urcite nedam, presne preto ako pisala @marcipanovatorta bojim sa, ze by sa na nej vyburil a bolo by to este horsie. Dokonca si nie som ista, ci by to aj za triezva s nim pohlo, lebo on aj za triezva tvrdi, ze je v pohode a nemá ziaden problem
@bamba01 alkoholikovi pomôže len pád na úplne dno, niektorým ťažkým prípadom ani to nie. Ak mu Ty sama budeš pomáhať, v podstate mu nepomôžeš, len to zhoršíš. Neviem, aký ťažký prípad Tvoj manžel už je, či ešte niečo na neho zaberá, či má ešte ako takú motiváciu...tu aj psychológ by mal čo do toho hovoriť...lenže - ten prvý krok je - aby on si priznal " áno, som alkoholik a chcem sa liečiť " , ak to odmieta, neprizná, nemá problém - tak to je zle, musí len padnúť na vlastnú hubu.
ked chces, kludne mi napis IP, mali sme tiez ten problem v rodine, on si nikdy nepripusti, ze je alkoholik a bude to len horsie a horsie :(
a do roboty chodí? keď je furt v liehu? Ja by som sa zbavila všetkého chlastu čo je doma, upovedomila by som rodinu a známych, že nech nič také nenosia. Keď sa opije vonku, tak by som ho poslala vytriezvieť k tej svokre...