Manžel ma oklamal

26. feb 2022

Ahojte,
S manželom sme spolu chodili 5 rokov, zobrali sme sa a rok po svadbe som o ňom zistila veci, ktoré som pred svadbou nevedela. Jedného dňa prišlo trestné oznamenie, tykalo sa jeho bývalej práce. Priznal sa mi, že spreneveril 9tis EUR a že už niekoľko rokov tipuje športové zapasy. Tými peniazmi z prace si chcel “prilepšiť” a tipovaním vyhrať nejakú väčšiu sumu na byt ktorý sme si chceli kúpiť. Popri tom všetkom som zistila aj to, že stále fajčí. Fajčil už keď sme sa spoznali ale hneď som mu hovorila že sa mi to nepáči a nechcem partnera fajčiara. Sľúbil mi že po roku chodenia prestane - že to budem mať ako darček na prvé vyrocie. Odvtedy som naozaj bola v tom že nefajčí, opak bol ale pravdou, vydržal len pár mesiacov a potom sa k tomu vrátil poza môj chrbát - v robote, prosto keď sme neboli spolu. Takto fajcil vlastne cely čas čo sme spolu chodili a aj ten rok po svadbe až dokym som sa o tom nedozvedela. Bol to pre mňa šok, podraz. Takisto aj s tým tipovaním, aj keď mu sem tam ťukla na mobile výhra, stále mi tvrdil, že to robí len rekreačne a točí dookola 50eur čo má na nike ucte. Neskontrolovala som ho, proste som mu verila. Pravdou bolo, že každý mesiac z výplaty tomu venoval cca150-200e.
Keď sa to celé prevalilo (sprenevera, tipovanie, fajčenie), mala som chuť odísť ale bola som v 7. mesiaci tehotenstva a on mi sľúbil že so všetkým sekne, že proste chce mať rodinu a nechce aby sme šli od seba. Synček má aktuálne pol roka, manžel naozaj seká dobrotu, námatkovo mu kontrolujem peňažný účet, nestavkuje, ten dlh uz vrátil, ale ja mu nejak stále nedokážem veriť a city k nemu ochladli - uz spolu ani nespime, max tak raz za mesiac. On na mňa v ničom netlačí, snaží sa, ale neviem to v sebe spracovať, mám pocit, akoby som ho prestala ľúbiť. Už ma aj napadlo, či by v našej situácii cirkevný súd anuloval manželstvo - naozaj sa cítim byť oklamana a podvedená, toto všetko sa stalo pred svadbou a ja som nemala tušenia..
Prosím napíšte mi váš názor na to všetko.. mám čakať že to čas nejak vylieči alebo proste ísť od seba? Mne je ľúto hlavne nášho synčeka, ako otec je naozaj skvelý.

miadi
26. feb 2022

Ostala by som snim jedine ked by cely jeho plat isiel na Moj ucet a on by mal len $ ktore mu Ja nadelim, za tie klamastva a dlhy zavislost este stale by mohol byt rad ze snim ostavam .

autor
26. feb 2022

@miadi mám kontrolu nad jeho účtom viem že už nestavkuje s tým fajčením sa mu ešte nepodarilo seknúť úplne, má sem tam výpadky ale teraz to je to najmenej čo ma trápi. Na ten dlh mu v podstate dali peniaze jeho rodičia, o všetkom vedia cize viem že aj kvôli nim má veľkú motiváciu sekať dobrotu, lebo v podstate svojim konaním zavaril ešte aj im (dlh nechceli aby im splatil, sme mladá rodinka a asi aj týmto krokom chceli aby som s nim zostala, že proste nie sme nijak peňažne zaťažený kvôli jeho mladíckej hlúposti). Ale ide o to že naozaj ja už nie som šťastná v tom vzťahu a neviem či to chce len čas (je to trištvrte roka od toho) alebo sa zbytočne trápim :(

solange7
26. feb 2022

S tym fajcenim mas pravdu, to je to najmenej. Horsi je sklon k hazardu a vobec celkovo ten pocit, ze bol schopny lvoli hazardu spreneverit peniaze v praci a klamat ta tak dlho.
Mozno by nebolo odveci s manzelom prediskutovat aj navstevu kliniky zavislosti. Vacsinou ludia zvladnu sekat dobrotu, ale neskor pride recidiva.

miadi
26. feb 2022

Urcite sa netrapis zbytocne . Ved Keby ste nemali dieta a vedela by si toto vsetko pred svadbou., Mozno by si snim uz nebola. Si sklamana Ako Ta vedel uspesne klamat cele roky s takou blbostou ako fajcenie. Takze nevies uplne coho vsetkeho je schopny.

autor
26. feb 2022

@solange7 bol pri psychiatričke, aj mu dala diagnózu a poslala ho na terapiu k psychologičke, žiaľ tá mu kvôli korone a kvôli veľa ľuďom dodnes nedala termín.. mali sme niekoľko vážnych debát, povedala som mu že sa bojím aby sa k tomu nevrátil, na to mi ale povedal že to ho ani nenapadne, po tom všetkom čo mu to stávkovanie spôsobilo - je vlastne súdne trestaný, veľmi to naštrbilo náš vzťah, aj rodičov do toho zatiahol.. viem že teraz naozaj na to ani nepomyslí, ale ktovie čo bude za rok za dva :/
Vôbec neviem čo mám robiť.

autor
26. feb 2022

@miadi určite by sme spolu neboli ak by nebol malý na ceste, to viem na 100%.. a presne toho sa desim, keď ma dokázal roky tak rafinovane klamať, s úsmevom sa postaviť pred oltár a zobrať si ma za manželku.. neviem mám pocit že naozaj neviem koho som si zobrala a bojím sa čo bude ďalej

miadi
26. feb 2022

Tvoje pocity su uplne prirodzene a na mieste.Neviem fi poradit ako sa stym vyrovnat. 😞vas vztah potrebuje vela napravit a on si musi tvoju doveru znovu ziskat len uz to nikdy nebude take .. ze by si mu mohla Kludne verit.

podmostom
26. feb 2022

Tak podľa mňa tvoj muž prešiel veľký kus cesty. Sám sa, aspoň do času, vymanil zo závislosti. Závislým však ostáva naďalej, potrebuje sa liečiť, aby u neho nenastala recidiva. Potrebujete aj spoločnú terapiu, aby si vedela, ako sa k nemu správať aby ste to všetko zvládli. Urobil chybu, závislých sú tisíce, ale je na dobrej ceste. Ja by som sa mu určite snažila pomôcť. Ale pomoc potrebuje odbornú. Liečiť sa môže aj ambulantne, treba využiť možnosti aké závislí ľudia majú.

autor
26. feb 2022

@podmostom ťažko v sebe hľadám motiváciu mu pomáhať, keď ma toľko klamal a zobral si ma s toľkými svojimi tajnosťami 😏

miadi
26. feb 2022

Na vztah treba dvoch. Aj ked je on ten co urobil chyby ak snim ostavas a chces aby bolo dobre Musis za to platit aj ty. Motivacia by mohla byt ze chces byt snim zas stastna?Tvoja aktivna snaha je len cena za stastie vo vztahu ., kazdy musi pracovat stym co mà ..

sissy27
26. feb 2022

to fajčenie by ma nejak netrápilo, celkovo mi príde zvláštne dávať si takéto podmienky do vzťahu - ale je pravda, že nemal ti to sľubovať, resp. keď to nezvládol, tak sa mal priznať a ty si to buď mala akceptovať, alebo vzťah s ním ukončiť ak je to pre teba zásadný problém.
To stávkovanie je ale horšie, tam ja veľa pochopenia nemám a úprimne neviem, či by sa mi chcelo spravovať manželovu výplatu a striehnuť kam idú peniaze a či v tom náhodou zas nelieta... Vlastne viem - nechcelo by sa mi. Musí to byť únavné, oberá ťa to o čas, ktorý by si iste vedela využiť lepšie.
Ale rozumiem aj tomu, že mu chceš dať šancu, že chcete byť rodina. Nuž tvrdo trvať na liečení a sama sebe si určiť jasné hranice, cez ktoré už vlak nepôjde. Nie že mu budeš odpúšťať po zvyšok života jeho stále sa opakujúce prešľapy a o 20 rokov zistíš, že si nič zo života vlastne nemala...

solemami
26. feb 2022

tvoj muz urobi dlh a potom jeho rodicia to za neho zaplatia? toto akoze on je teraz ok. povedz jeho rodicom ze za neho platit jeho dlhy nebudes tolerovat. co "ukradol" tak to nech aj pekne splati - nech vie ze tie peniaze nie su len tak - zoberiem a niekto druhy to zaplati - ale on ich musi splatit. ved on nevie - nema hodnotu penazi. tych 9 tisic nech pekne krasne zarobi a da naspat jeho rodicom. ak oni na konci by ich dali vam - tak mate navyse par euro na nieco co vam urcite pomoze - s dietatom v rodine sa peniaze vzdy zidu.

deti95060810
26. feb 2022

už by som mu nedokázala dôverovať... Nikdy nevieš či zas o nejaký čas mu neprepne a narobí ti dlhy že sa z toho ani nespamätáš...

leni1977
26. feb 2022

ty sa poznáš, ja by som už veriť nedokázala, stále by som mala obavy a ako sa píše vyššie, dohliadať na niekoho ako by bol malý chlapec, stojí kopec času a za mňa hlavne energie, zažila som to a bola som z toho maximálne psychicky unavená.

autor
26. feb 2022

@sissy27 áno nepredstavovala som si mať partnera fajčiara, fakt mi to vadí bolí ma z toho hlava atd. Ale presne ako píšeš, mal sa mi s tým priznať ak s tým nedokázal prestať, proste mi mal dať na výber či chcem pokračovať vo vzťahu s tým ze proste fajčí.. popravde myslím ze by som pokračovala, ide fakt o ten princíp ze ma roky klamal a robil to poza môj chrbát.. a ja som ho všade chválila ze akú má pevnú vôľu a ze prestal kvôli mne… pritom jeho najbližší kamaráti o tom vedeli cize som musela pred nimi vyzerať ako totálny debil
A presne tak, pre mňa je vzťah o partnerstve a o vzájomnej dôvere… nie ze musím niekomu robiť policajta.. popravde teraz ani nemám silu ho kontrolovať nejak často, som dosť unavená z malého.. ale vie, ze ešte jeden prešľap čo sa tohto týka a skončili sme nadobro
@deti95060810 @leni1977 áno zienky je to ťažké, hlavne tie obavy či zase niečo podobné nevyparatí 😌 naozaj neviem co mám robiť, bojím sa, že sa zle rozhodnem

autor
26. feb 2022

@solemami práveže s tým nie je Ok ale prijal to kvôli tomu že my sme nemali z čoho.. chcel to vyplatiť celé naraz aby sa to uzavrelo.. a ak by to mal splácať on, v podstate by som na to doplatila aj ja s malým tým že by bol vkuse niekde v robote na zárobku.. popravde to by som už cez to všetko nezvládla a išli by sme radšej od neho s malým preč. Takto vlastne “len” spracovávam všetky tie jeho klamstvá a snažíme sa o nápravu vzťahu.
A on je strašne zahanbený že mu rodičia museli zatiahnuť jeho “koníček” a myslím že je to pre neho ešte väčšie fiasko ako keby si na ten dlh mal sám zarobiť

dadis
26. feb 2022

Nech sa zapise do registra vylucenych osob. To, ze vidis jeho ucet, nemusi nic znamenat. Konto v stavkovej si vies dobit aj inak.

luccija
26. feb 2022

Možno bude mať vždy svoje tajomstvá.Ktovie či by robil, ak by rodičia nezaplatili dlh.Bude to ako život s bombou pri nohe neviem čo by som robila, ale chcela by som partnera o ktorého sa môžem oprieť a nie niekoho koho bude treba strážiť a tŕpnuť či sa nedá zase na stávkovanie a bude míňať spoločné peniaze.Chcela by som, aby chodil na terapie.si zradená, oklamaná a pravom.To aj ty si môžeš spraviť úlet za 9 t eur?je to aj o zodpovednosti voči partnerovi, rodine, rodičom...

autor
26. feb 2022

@dadis ako prosím ťa funguje ten register, vieš o tom viac? Keď sa tam zapise nedá sa to potom znovu na jeho vlastnú žiadosť jednoducho odvolať?

autor
26. feb 2022

@luccija no zrejme by si musel nastaviť nejaký splátkový kalendár a postupne do mesačne splácať z výplaty.. toto by už zrejme pre mňa bola posledná kvapka, bez tak je to ťažké… neviem vážne neviem či sa tá dôvera dá nejak nanovo vybudovať.
Už som mala aj také myšlienky že možno zbytočne zveličujem, že mi na tej materskej už prepína 🙈 ale vidím že viaceré máte taký názor, že to nie je len niečo zanedbateľné.. len ja naozaj neviem ako ďalej

autor
26. feb 2022

@luccija chcem veriť tomu, že už cíti väčšiu zodpovednosť, stal sa otcom, má vlastnú rodinu, takisto voči rodičom oobrovsky záväzok za ktorý by im mal byť do konca života vďačný.. len či to je zárukou toho že naozaj je dostatočne “prefackany” a nič podobné sa už nezopakuje.

inana11
26. feb 2022

Moj muž stávkoval jeden mesiac a preflakal tak 300 eur… ja som námatkovo len niečo svoje hľadala na ucte a mala som prístup aj k tomu jeho a tam sme mali aj hypotéku a nezdali sa mi tie sumy a časté branie penazi stade … vecer keď som to pozerala ,dodnes si pamätám ten jeho pohľad,keď som mu hovorila že divne sumy nám odchádzajú na nejaký divny názov uctu,som to pozerala po dátumoch a proste sa mi to nezdalo,on má sledoval ale mna ani nenapadlo že by niečo take mohol… tak som povedala že volam do banky na druhý den a vtedy z neho vyliezlo… ja som bola podľa mna na pokraji infarktu,malé dieta sme mali,mna išlo rozhodit,revala som,ziapala… týždeň som sa s ním nedokázala ani normálne porozprávať a tie reči že on to tam vrati … ja na rodicaku a nejak mi hlava nebrala že ako to vrati keď zijeme z jeho penazi a že aj tak ukrati nás… mna vtedy tak sklamal, že chodil za mnou so slzami a vtedy som povedala že jeden prehrešok a odchadzam a žiadam o rozvod… toto ja nestrpim a pritom nie som sekera že si nemoze niečo dopriat ale sme rodina a mame všetko spoločne a že mi to chcel zamlčať bol pre mna úplný šok… prekonali sme to,málokedy má to vôbec napadne ale keď sa spomenú stávky a zápasy tak vrazdim…a vtedy musel aj svoj účet zrusit takze polroka som ho drzala ako nesvojpravneho ale tiež má to nebavilo… neviem ti poradit ale chapem tvoj postoj a pocit zrady a držím ti palce aby si sa rozhodla spravne

autor
26. feb 2022

@inana11 tak to je super že si na to prišla po takom krátkom čase.. ako dlho máte od toho incidentu? Nemal tendenciu niečo podobné zopakovať? Ako si na tom s dôverou k nemu resp čo ti pomohlo to nejak prekonať a nebáť sa?

autor
26. feb 2022

@dadis ako tak čítam, tymto sa riesi len fyzicky zákaz vstupu do herní a kasín nie? On stávkoval online

inana11
26. feb 2022

Odvtedy ubehlo vyše troch rokov a nejak časom sa tá dôvera obnovila,ale teda vtedy si to vyzral riadne a prijal všetko čo som povedala,chápal akú blbosť spravil a hanbil sa ako pes… a nuz pozna ma,že ja nerozprávam do luftu a vie že so sľúbim aj splním… asi pred rokom keď som bola tehotna tak zase boli take pohyby na ucte ale to doletel domov a priniesol peniaze že jeho kamosovi padla karta a stavil jemu a peniaze mu dal… možno si niektoré teraz povedia že takej kravine uverím ale bolo to naozaj tak,písal mu ten kamos za to spravy ktoré som videla s dátumami tých pohybov a keď som na to prišla tak kamos sa ospravedlňoval a muž mu povedal že už nemoze… ale aj to som ho dobre spucovala pretože mi to mal hneď povedať a nie ze ja sama na to pridem a hodinu prekonával zase infarkt… ale moj muž vie ze ja mu pridem na všetko,pracuje pre môjho otca takze nevinnými debatami sa zmienujeme aj o peniazoch a pred vianocami mi bezne “zataji” 100vku,to bolo fakt nevinne ze mi mamina spomenula aké prémie dostali🤷‍♀️😃ale zase je fakt rozdiel 9000 spreneveriť a 300 minut svojich… a ešte k tým cigaretám ak sa ti môžem vyjadrit… cely zivot fajčím a priateľovi to tiež vadilo ale s tým ze keď prestal on tak to chcel aj odomna a klamala som ho aby bol spokojny … kým človek nechce sám,neskonci,tak isto ako hocijaká ina závislosť… neovplyvňujú človeku povahu ako napríklad u niekoho alkohol a drogy u každého,chapem he niekomu to smrdí a ide to do penazi ale je toto tak zásadný problem? Dôveru klamanie sklame ale v tomto máte vinu obaja,ty ze si to od neho priamo požadovala a on ze klamal a nebol úprimný 🤷‍♀️Len taký moj nazor… ale na druhej strane, máš malé dieta čo pises ze ako otec je fajn… nehnala by som to do extrému a fakt dala ultimátum nie ze keď bude hrat alebo fajcit… ale ze jedno oklamanie zasadne a koniec… keď budeš vediet ze to berie vazne,bude sa ti lahsie odpúšťať a vždy klamstvá najavo vyjdú,proste vždy…

solemami
26. feb 2022

on neciti co urobil. jemu tie peniaze nikde nechybaju. on by ich mal - musi po spravnosti - vratit naspat. ano, vy budete trpiet. ale on to ze niekto mu to zaplati bude pre neho - ake jednoduche, urobim dalsie dlhy a volakto to za mna zaplati. jako sa mi dobre zije. nech si zje tu polievku, ktoru si navaril. a ty si mu slubila ze budes pri nom v dobrom aj v zlom. tak to aj rob.

mandarinka555
27. feb 2022

Tvoj frajer je gembler ako z učebnice....ale....chcela by som vidieť chlapa, čo by mi prikazoval, či môžem, alebo nemôžem fajčiť....Vedela si, že fajčí, ked ste sa spoznali, tak čo mu "zakazuješ" fajčiť ? Čo si jeho matka a on má 12 ?

spadnutaslivka
27. feb 2022

dávaj pozor. Ak je závislý, môže si tajne požičiavať peniaze kade tade a nabehnú úroky, že až. Poznám takých a brutal. Nehovorím, že tvoj sa nemôže zmeniť alebo že už je závislý, ale budeš sa musieť mať stále na pozore, aby ste neskončili na ulici. Prepáč, len som ťa chcela upozorniť, že to, že máš dohľad nad jeho výplatou, neznamená, že nemôže splašiť peniaze inde.

dadis
27. feb 2022

Je to generalny zakaz. Nebude moct stavkovat online. Ak ma zriadeny online ucet v stavkovke, nemoze hrat, systemy su povinne napojene na tento register. Da sa to obist. Da sa zatial stavkovat v kamennych stsvkovach anonymne ( ma sa to zmenit). Alebo niektori hraju na doklady svojej manzelky/mami/kamarata (pre registracii potrebuje fotografiu 2 dokladov, nove telefonne cislo a email)..alebo sa da hrat cez vpn na zahranicnych stavkovkach (su na sk blokovane). Vsetko sa da obist, ale myslim si, ze to je dobra iniciativa.