Manžel kontroluje, že čo robím s deťmi

4. jan 2021

Pisem anonymne, chcem sa poradit, resp. vediet ako to mate vy doma. Mame dve male deti a manzel kontroluje, co s nimi robim, ked nie je doma, ci sa im dostatocne venujem, ma blbe poznamky, ci nesedia dlho pri telke, alebo nejedli len sladke. Vie sa nahnevat, ked im dam na ranajky kolacik, ze musia jest zdravo, co sa samozrejme snazim ako kazda mama, tiez, ze ich prilis obliekam von (co nie je vobec pravda).
Ze im necitam, nevenujem sa im, kopec vycitiek, co nie je pravda. Ako sa Vasi muzi spravaju doma, tiez kontroluju a hodnotia ? Je to uz tyranie, ci normalna vec? Trapi ma to.

anjelicek26
4. jan 2021

Tak od momentu, ked ta to trapi, to problem kazdopadne je. Moj to nerobi, nema na take blbosti vobec cas, zakladne vychovne "parametre" mame uplne rovnake, zvysok su detaily. Necha to komplet na mna - rovnako ako ja na neho, ked je s detmi doma on.

evalin88
4. jan 2021

Ja by som ho nechala jeden vikend s detmi sameho, nech si to vyskusa. 😁 mozno by sa zbadal. U nas vacsinou, cita vecer muz, ja vymyslam hryba zapajam maleho do varenia atd. 😂

katkamatka7
4. jan 2021

Z čoho pramení jeho nedôvera voči Tvojim materským schopnostiam? Treba nájsť príčinu, z čoho sa mu to vidí tak, ako píšeš a zapracovať na tom, aby obvinenia neprávom neboli. Mne sa zdalo, môj muž tiež akoby hľadal, čo mi vytkne, no už to nerobí. Mám diár, kde každú činnosť, ktorú urobím, mám zapísanú, kedy papa, koľko a čo, kedy spinká, čo som vtedy robila. Podstata zápisov v diari nie je pre neho, ale pre mňa, najmä pre organizáciu času, no on sa tam tiež zapojí, zápise, keď malého nakŕmi, je tam priestor na poznámky typu: prvý krát sedí, poliezol, prvý krok, prvý zub.

mila23
4. jan 2021

a on sa venuje detom? alebo to vyzaduje iba od Teba? Lebo casto chlapi nevidia vsetku tu robotu co maju zeny s detmi...si myslia,ze sa 'len' hraju..cize oddychuju

meluela
4. jan 2021

Nie je to normalne. normalne by bolo keby ti proste doveroval ze mas deti tiez rada rovnako ako on a robis pre ne maximum co vladzes. Kludne mas pravo si to obcas aj zjednodusit a pustit im rozpravky aby si si oddychla ci stihla ine veci. Alebo im dat nejaky polotovat/menej zdravu stravu. Nie si platena opatrovatelka, si jeho manzelka a matka deti. Ak ta to uz doma nebavi s detmi, vazne uvazuj o jasliach/skole/opatrovatelke, pripadne sa vymente s manzelom nech ide na matersku on a ty sa vratis do roboty. Ten clovek ma ale asi aj problem s mikromanazmentom, ze potrebuje mat pod kontrolou kazdy detail, mal by sa nad sebou zamysliet, lebo toto k nicomu dobremu nevedie. A je teraz na homeoffice? To moze byt tiez problem, ludom uz z toho hrabe.

hipuska
4. jan 2021

@katkamatka7 tak toto, mi príde prehnane. Množstvo stravy? Činnosť? 🙈 A autorka...mne to nepríde ako nedôvera voči tebe ako matke ale skôr kontrola Teba, ako osobnosti. Nebol tam už nejaký sklon pred deťmi? Napr.ako máte poriesene financie? Máš k nim prístup? K účtom? Nektroluje tvoje výdaje? Alebo iné oblasti života...napr.priatelia. nie je nervózny, keď ti niekto píše?

peter2404
4. jan 2021

tyranie to urcite je, teda pokial to robi muz tebe. keby si to robila ty jemu bolo by to samozrejme normalne..

mirkava
4. jan 2021

Tak toto ja našťastie nepznám. Nezniesla by tom to. Skor naopak ak je manzel so synom sam doma kontrolujem ho ja, ale tiez to neprehanam. Potrebuhete si sadnut a prebrat to v klude. Povedz mu, ze ti to vadi a si matka tak vies co je pre deti dobre. Rozhovor bez prehnanych emocii je to najlepsie riesenie na vela problemov 👍😉. Drzim palce

jolikaa
4. jan 2021

Ahoj, myslim,ze to nie je normalne. Mate nejaky vyrazny vekovy rozdiel?kontroluje ta aj v inych veciach?ako napr. ci si upratala a pod.? Mam okolo seba vela mamiciek na materskej a este som sa s tym nestretla. Ja osobne nic dopredu neplanujem a nezapisujem, nikomu sa nezodpovedam a ked mi manzel pocas dna zavola,tak sa len spyta ako sa mame a povie kedy asi pride domov.

katkamatka7
4. jan 2021

@hipuska Zápis nezaberie čas dlhší ako 10 sekúnd. Pre prehľad to stojí za to. Naviac muž prestal vŕtať, čo robím a čo nie. Má to čierne na bielom.

jolikaa
4. jan 2021

@katkamatka7 ja mam len otazku, ci to tebe takto vyhovuje? Ak ano a pride ti to potrebne a prirodzene potom to je ok, ale ak to robis len pre klud v rodine,tak je to zvlastne.

moonlight1210
4. jan 2021

A tato kontrola, resp nedovera sa prejavuje len voci tvjej vychove? Len vo vztahu k detom?

Alebo aj v inom ta ma tendencie opravovat, poucovat, vycitat, ze to a ono nerobis dobre/spravne/dostatocne. Okolo domacnosti, varenia, atd.

katkamatka7
4. jan 2021

@jolikaa Vyhovuje to, pracovný diár je prázdny, takže ho napĺňam poznámkami o starostlivosti o dieťa.

panelacikova
4. jan 2021

ale veď nech sa páči, nech s nimi ostane doma on a ty choď pokojne oddychovať do práce. lebo ja som názoru, že zvládnuť domácnosť a k tomu dve deti je namáhavejšie, než chodiť do práce..... idiot jeden s prepáčením...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
meluela
4. jan 2021

@panelacikova to inak uplne suhlasim ... po mnohych rokoch doma som prisla do prace a napriek tomu ze to bol stres byt zasa medzi ludmi a musela som sa prve tyzdne naucit sama vela veci som si konecne ODDYCHLA ... nikto na mna nereval, nikto sa nehadal, netrebalo vkuse riesit ostany zachod, hovna a grcky, mohla som si v klude uvarit caj, na obed som si sla kupit jedlo ktore uvaril niekto iny a mohla som si ho v klude zjest, rozrobenu pracu som mohla v klude dokoncit, nemusela som stale skakat k niecomu inemu, pracu ktoru som dokoncila bola hotova a nie ze mozem zacat odznova alebo stale dokola ako je to s pracami v domacnosti, moju pracu niekto ocenil .. za ovela mensiu namahu bolo ovela viac externej odmeny vo forme pochvaly a pocitu dobre urobenej prace, okolie napriek mensej namahe v platenom zamestani tomu pripisuje nejaky socialnu status, uctu .. na rozdiel od neplatenej prace doma, kde sa na zenu stale hladi (vratane zien!!!) ze vsak je len doma, vala si sunky, ulieva sa atd. Praca zien v domacnosti je velmi nedocenena a mali by sme my same zeny na tom popracovat aby sa tejto cinnosti prisudilo primerane uznanie a ocenenie.

hipuska
4. jan 2021

@meluela som sa zasmiala....vkuse riesit ostany zachod, hovna a grcky, mohla som si v klude uvarit caj, na obed som si sla kupit jedlo ktore uvaril niekto ....

hradnapani
4. jan 2021

moj to nerobi a keby zacal s takymito otazkami, asi by som ho pri mojej povahe poslala do teplych krajin (najprv len slovne, samozrejme). Je to ponizujuce. Ty ako na to reagujes?

beronsche
4. jan 2021

@katkamatka7 fuu tak toto by som nedavala, nech to trva hoci len 5s ten zapis.. keby do mna muz vrtal, asi by som mu po par dnoch diar otrepala o hlavu a prestala so zapisovanim..

A teraz vazne - taketo spravanie partnera , vycitky, nedovera, rypanie, to je vazna chyba komunikacie a nedostatku vzajomneho respektu partnerov. Skusala by som otvoreny rozhovor, ale ak by s tym chlap neprestal, neviem, co by som s nim robila.. lebo ked ma chlap ego vyraznejsie ako rozum, vela sa s tym urobit neda..

beronsche
4. jan 2021

@hradnapani presne tak, je to ponizujuce

dkethe
4. jan 2021

Moj to nerobi. Normalne sa opyta 'co sme robili,ako sme da mali'. Ja sa neviem vyjadrit, neviem aka si ty mama ani aky on otec. Mozno je v prave on,mozno ty

goodidea
4. jan 2021

Tak je to blbe od muža( nieje metrosexual? ).také správanie je skôr tipicke pre ženu

karelova
4. jan 2021

@goodidea to s metrosexualitou nemá nič spoločné.

K autorke:
Pravdou je, že nepoznáme obidve verzie.
Možno má muž opodstatnené obavy o starostlivosť manzelky o ich deti (možno sa tam udialo niečo, čo nevieme),
možno je prehnane upaty na svoje deti (niekedy po pôrode preskočí mužom a zafixuju sa nezdravo na deti),
možno mu je ľúto, že chodí do práce a nemôže sa aktívnejšie podieľať na výchove a starostlivosti, tak to riesi formou prehnanej kontroly.
Ak máte takú možnosť, nech ide na materskú on.

bubinko1506
4. jan 2021

Normalne to nie je a moj muz to ani nerobil (teraz pracujeme uz od marca z domu, tak vidi, co a ako funguje). Predtym sa max. spytal, co sme robili alebo jedli cez den, lebo ho to zaujimalo a deti mu aj same vsetko porozpravali. Ked som isla ja na sluzobku na cely den alebo na 2 dni, tak som mu napisala na papier, kedy asi jedavaju, kedy idu cez obed spat, pripravila som veci na oblecenie, a to bolo vsetko. Skuste sa spolu porozpravat, co sa deje, ci ti nedoveruje alebo ma nedefinovatelny pocit strachu o deti. Mozno sa boji on sam svojho zlyhania a nechce, aby deti stradali. Dalsou moznostou je, ze iba tlmoci myslienky svojej matky😉. Chce to jednoznacne rozhovor.

goodidea
4. jan 2021

@karelova bolo myslene ironicky

simca06022011
4. jan 2021

a v inych veciach sa ako sprava? pretoze takto si kludne moze vybijat svoju zlost, ponizuje ta, robi z teba neschopnu... moj toto veru robi, a kedze my sme talianska domacnost, tak staci, ak si usta otvori a hned ich zavre.. naposledy mal reci v sobotu, ze sa nevenujem dcere (on ju vidi na ranajkach a obede, inak ho nevidime... ), tak som ho poslala do ... a pekne s nou od vtedy robi vsetko, dnes radsej isiel do kancelarie ;) u nas nema dovod toto riesit, ja sa na rozdiel od neho dcere venujem od malicka, stravu mala zdravsiu ako on kedy za zivot v klobaskovej rodine zazil, cize ja viem, ze u neho je to to, ze len potrebuje rýpať... Ak si nenajde nieco ine, ako napr. nespravne prehodeny kabel zo zehlicky (to prehanam, ale fakt niekedy mam pocit,ze taketo somariny riesi), tak nastupuje to, aka som zla matka, lebo ked som na homeoffice, mala je doma, tak si dovolim pracovat doma:DDD nie je problem, ze by sme boli zle matky, to len nasi chlapi su proste sebecke tvory, bez stipky ucty a respektu.

elizabet173
4. jan 2021

On je tvoj zamestnavatel alebo partner? Treba mu deti zavesit na krk v sobotu rano a zvesit v nedelu vecer. Este este lepsie pocas predlzeneho vikendu. Je pekne, ze manzel chce, aby si sa detom venovala, ale tie blbe poznamky by si mohol odpustit. Ako sa im venuje on, ked je doma? A akym sposobom ta kontroluje? Na tvojom mieste by som ficala cim skor do prace a venovanie sa detom si s nim rozdelila.

thoughtfulweirdo
4. jan 2021

Veru môj to nerobí, bolo by mi divné, keby niečo také skúšal. Ale poznám veľa žien, čo toto robia svojim mužom, keď ich nechajú s deťmi a nad tým sa nikto nepozastavuje 🤷 aj ja sa môjho pýtam, čo dcéra jedla, kedy šla spať, či niečo pila, kedy cikala, čo robili a podobne. Nie z dôvodu kontroly a kritiky, ale z praktického ohľadu.
Inak taký diár ako @katkamatka7 som mala prvé mesiace aj ja čisto kvôli sebe, lebo sa mi dni pri nedostatku spánku tak zliali dokopy, že som fakt občas nevedela, kedy som naposledy kojila a koľkokrát prebalovala 😂 mne to poradila mama ako normálnu vec, čo sa bežne robí, tak som teraz v pomykove, čo sa nad tým toľké čudujú 😅

joannita
4. jan 2021

Nie u nas je to naopak, ja som ta prisna co dba na stravu, co najmenej TV a co sa snazi venovat synovi a manzel je ten co pusta telku, dava obcas sladkosti a nevenuje sa mu dostatocne🤦‍♀️
Tak teraz rozmyslam co je horsie

katkamatka7
4. jan 2021

@thoughtfulweirdo Tiež som v pomykove, prečo sa nad tým niekto udivuje. Je mnoho článkov, kde odporúčajú písať si denník bábätka.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz