Manžel je nervózny, ale nechce pomoc

23. sep 2024

Dobrý den, vlastne ani neviem ako to zhrnúť a čo čakať. Manzel začal byt postupom času stále nervóznejší. Kedysi mal zlu náladu občas po praci posťažoval sa že je toho veľa a tým to skončilo. Momentálne sa to však tak vystupňovalo ze počas týždňa ma až boli brucho keď ma prísť domov chodí dosť neskoro okolo 19-19:30 vtedy už sa syn chystá do postele a mám akurát najväčší zhon. Varím večeru synovi aj muzovi kupem uspavam odpratavam - teraz ma maly aj zdravotne ťažkosti takze večer mame o to dlhšiu rutinu - boj. Od muža necakam večer žiadnu pomoc len vynesie smeti sprcha vecera a relax. On je vsak stale ofucany aj sa posťažuje ze jaky mal hrozný den a koľko zodpovednosti a ze to neni normálne čo on zaživa a ze slabší človek by to nezvládol atd.. proste inej témy neexistuje. Všetky ostatne starosti bagatelizuje keď sa postazujem ze som napr stala 2 hodiny na uzavretej diaľnici mi povie ze to je predsa relax a podobne. Ja nehovorím ze to je koniec sveta ale to akože nemám pravo spomenúť hocico z môjho dňa bez ironickej poznamky? Tento stav trvá cely týždeň. Víkend je ako tak Ok a v nedelu poobede uz zas hundre. Ja som s malym doma keďže až teraz nastúpil v 4 rokoch do skolky. Do práce som sa vrátila lebo som chcela ale po mesiaci som dala vypoved lebo to jednoducho neslo skĺbiť muz ma aj podporil ale nakoniec sam povedal ze sa to nedá takto dlhodobo ze on jednoducho v praci musí byt ma aj HO ale musí robiť a nie len byt online.. vidím ze ma stres ze platí všetko z jedného platu aj mi to povedal teraz pribudla aj súkromná skolka ale on jednoducho nechce aby som išla do práce. V peniazoch problem nieje zarobí dobre aj ušetríme ale ten pocit ze vie ze je to celé na ňom ho podľa mna stresuje ale zas nie natoľko zrejme aby sme si podelili starostlivosť doma.. ja uz neviem aké riešenie navrhnúť ale viem ze s takýmto mosurom sa dlhodobo nedá vychádzať …

tanyan
23. sep 2024

Ak ho práca stresuje už v nedeľu, tak musí vyriešiť príčinu tohto nepokoja. Zmenili sa mu pracovné podmienky (pozícia, zodpovednosť) alebo ho tá istá práca viac pohltila? Ak sa zmenil iba jeho postoj / vzťah (bez objektívnej príčiny), tak je pravdepodobné, že sa to bude stupňovať a stratí vzťah s rodinou úplne.

madeincssr
23. sep 2024

Hmmm, od roboty aj kone kapu. Zenieme sa za peniazmi, majetkami, blahobytom, sme pretazeni. Neboha Hanka Z. ma o tom dojimavu piesen. Ale praca/zodpovednost nas niekedy celkom pohltia a zmenu nedokazeme urobit - navyse ak by bola spojena s poklesom "zivotnej urovne" nas alebo celej rodiny. Navyse deti (VS...) a aj ceny sialene rastu... Najvacsie percento stastnych ludi casto byva v chodobnejsich krajinach. Neviem(e) co s tym...

luccija
23. sep 2024

Koľko hodín pracuje?Aj sa niekde ventiluje šport, hobby?podľa mňa je krok od vyhorenia možno aj doma rozmýšľa nad prácou atď...možno to je tým, že vie, že je živiteľ, ale skôr si myslim, že je unavený z práce a nemá žiadny čas na svoj život prísť domov 19:30 to je jedlo, sprcha a môže ísť spať.

sisaka
23. sep 2024

Keby som ja každý deň chodila domov o 19.30, večera, osprchovať a spať, tak by so mnou nevydržal nik.
Work-life balance nič? A ešte k tomu na ňom stoja a padajú rodinné financie?

Nepochopila som, prečo sa nedá chodiť autorke do prace, keď majú doma 4 ročné dieťa, ale v zaujme zachovania psychického aj fyzického zdravia manžela a tiež zachovania vlastnej hodnoty ako dospelého človeka, potreby sebarealizácie a nezávislosti, by som utekala do roboty.
V manželstve sú si partneri rovní, takže také, že manžel nechce, aby som chodila do práce by u nás neprešlo. Autorka - vzchopiť sa musíte obidvaja, on nie je tvoj nadriadený, nie si v Afganistane, treba si nájsť prácu, či si to manžel želá alebo nie, očividne to nezvláda byť samoživiteľom. A on, ak nechce dostať infarkt, vyhoriet, alebo sa psychicky zrútiť musí tiež niečo spraviť s jeho prácou, nervačiť každý deň mu nepomože

alex666
23. sep 2024

No - v prvom rade, tiwz som nepochopila, preco ty akoze nemozes chodit do prace. Ano, chapem, ze nie kazdy typ zamestnania je zlucitelny so starostlivostou o skolkara - to chapem uplne. Kedze vas netlacia peniaze, najdi si kludnu robotu s HO alebo slrateny uvazok, aby si stihala aj dieta aj pracu a vedela aj pripadne chorpby poriesit.
Manzel - to bolo takto vzdy, ze bol v strese v praci? Alebo nieco sa zmenilo? Pozicia, sef? Akoze dlhodobo sa nwda fungovat, ze makat denne do siedmej, pol osmej...
Musite si sadnut, najlepsie v sobotu, ked bude mat dobru naladu a prebrat, pripadne si spisat co a kde je problem.

0silvia0
23. sep 2024

Nemala si odist z prace. Takto si na tebe bude chlap ventilovat to, ze on maka a ty si len doma.
Co sa nedalo sklbit? Ved dieta mas v skolke, mohla si si nejaku studentku zaplatit, co by ti dieta vyberala zo skolky.

autor
23. sep 2024

Tak syn nastúpil teraz v septembri a už je chorý druhý krát, a to chodi v rámci adaptácie len na pól dňa. V skolke sa mu paci našťastie. Za september tam bol ale len 7 dni zatiaľ.. čiže preto som doma. Ide o to že aj keď som chodila do prace - v lete som začala bola u nás moja mama na prázdniny (inak býva na druhom konci republiky) a starala sa o malého tak muz bol ešte viacej mrzuty lebo samozrejme kym som bola v praci doma sa neurobilo nič a jeho čakala práca doma keďže chodil kvôli malemu skôr a robota ho ale pockala tak dodával cez víkend čiže to sme si naozaj nepomohli, a ja som teda zarobila celkom biedne oproti nemu…

0silvia0
23. sep 2024

Aka robota muza cakala doma? Co mate doma za taku intenzivnu robotu?Ved to je len obdobie, to by preslo. Ved to ma takmer kazdy, ze po nastupe do skolky su deti castejsie chore. Podla mna si to prilis skoro vzdala.

autor
23. sep 2024

Tak doma mame 2 malamuty potrebujú dlhšiu prechádzku ja to beriem ako relax on ako povinnosť, plus samozrejme syn sa tešil na neho keďže na mamu moju veľmi zvyknutý nebol a tesil sa že otec je z práce skôr doma