Asi sem môj problém nepatrí,ste tu väčšinou mladé,so svojími problémami.Ale rada si prečítam vaše názory.S manželom sme spolu už skoro 40 rokov.Celý náš spoločný život je o alkohole.Nechcela som sa rozvádzať,ked boli deti malé,ale dnes viem,že som to mala urobiť.Všetky sú už z domu preč,majú vlastné rodiny,ja som ostala s manželom sama,vlastne s alkoholickou troskou.Denne znášam nadávky,hrešenie,ponížovanie.Fakt už nevládzem.Poradte prosím....dakujem,Eva
Je najvyšší čas spoznať aj život, nielen prežívanie....
pozri, napisem ti to asi brutalne ale nechce sa mi hladat slova...
40 rokov si presrala s touto troskou, osobne si myslim, ze si tym ublizovala aj tym detom... ratam teda ze mas asi 60 rokov....
nevies, kolko rokov zivota ta este caka, mozno 5 ale mozno aj 30, nedopusti aby si ten zvysok zivota stravila s niekym, komu je alkohol blizsi ako ty a rodina a vzdy to tak bolo!!
na 99,999999 % to s nim nema vyznam, oslobod sa, ulavi sa ti....a hlavne zacnes zit, zit ako normalny clovek....
ty nie si tu na to, aby si sa obetovala pre niekoho, u koho si "za flaškou"...
ano, nikdy nie je neskoro zacat zit....
aj ked vekovo sme inde, budem tykat 🙂
ak si vnutorne vysporiadana s tym , ze chces a musis odist, tak je to spravne rozhodntie... ale nikto iny to nemoze rozhonut, len ty.. AK odides v nespravnom bode vasho vztahu, tak sa ti to bude opakovať v inom, alebo ho stretnes opat v dalsom zivote... Preto vsetky nase rady su len rozumove, racionalne, ale nikto nemame tvoje srdce a dusu a necitime, co ty , takze rozhodnut sa musis sama. Prajem ti, aby si sa rozhodla spravne..
Skupirujem ti jeden text, ktory si snad pomoze v rozhodovani...
Žiaden človek na svete sa nenachádza v nesprávnom vzťahu, nik nežije v manželstve len tak náhodou. Každý si k sebe pritiahne toho najlepšieho partnera, ktorý v ňom otvára všetko, čo sa má naučiť. Neopúšťajte vaše manželstvá a vzťahy, pokým neinvestujete dostatočnú energiu do ich opráv a sebapremeny. berte všetky "bolestivé" lekcie ako motiváciu k VAŠEJ sebapremene. Ide tam v prvom rade totiž o vás.
Zbavte sa očakávaní, že niekto príde a šmahom čarovného prútika za vás vyrieši všetky bolesti. Bolesti neprichádzajú bez príčin, preto aj tlak bôľu musí trvať určitý čas a mať adekvátnu silu. Kladný výsledok zlepšenia vzťahu sa dostaví až vtedy, ak sa budú obaja dostatočne snažiť. Mali by byť k sebe trpezliví a ohľaduplní. Kľučom k úspechu je porozumeniu svojmu partnerovi i sami sebe, pretože kde je snaha pochopiť druhú stranu, tam nevládne neistota.
Preto osoba, ktorú si berieme, alebo s ktorou nadväzuje vzťah je ten najlepší partner pre nás. Všetci sa teraz boja výrazu „karmický“ partner, „karmický“ vzťah. A pritom je to liečebný vzťah, partner-liečiteľ. Pochopte ho, spoznajte seba a obaja sa s trpezlivosťou pustite do opravy spoločného domu, v ktorom by ste sa obaja mali cítiť komfortne.
Moja mama ma 50 rokov,rozviedla sa pred rokom,myslela som ze to s nou bude na nevydrzanie...ale opak je pravdou,ona uplne ozila a je stastna 🙂 ja mam rada oboch svojich rodicov, ale takto je to lepsie a mama je fakt stastna,len treba nato odvahu..
Mohla to byť diskusia,takto mi neodpovieš....máš kam odísť? máš nejaké svoje peniaze? lebo ísť "deťom na krk" nemusí byť výhra..tiež si myslím,že aj keď odídeš,tak budeš mať výčitky a po čase sa vrátiš tú alkoholickú trosku doopatrovať,lebo veď manžel ☹ skôr by som to riešila osamostatnením sa v tom vašom dome....maj svoju izbu,kuchyňu,zamykaj sa a samozrejme prestaň sa oň starať,neper,nevar,ignoruj,na začiatok by som toto skúsila,ak sa nebude dať,tak potom odchod...len si dobre zváž kam a za akých podmienok
No, mala si odísť už dávno, keď vieš že už dávno si mala byť preč, že to bola chyba prečo to neurobíš teraz?
A ešte jedna vec na zamyslenie. Si si vedomá, ako si tým deťom ublížila keď si neodišla ešte pred veľa rokmi keď boli malí? Myslíš si, že chceli takúto rodinu? že by im nebolo lepšie v rozpadnutej rodine ako v takejto? Toť vše. Prepáč za kruté slová ktoré teraz už nič nezmenia avšak, žijem s mužom ktorý je bohužiaľ z rodiny kde bol otec alkoholik a vidím aj na ňom aj na sestre že sú poznačení.
Už len všetko dobré do života prajem, snáď nazbieraš odvahu a odídeš.
Som zvyknutý že tu som v pozícii staršieho, tu asi budem o nejaký rok mladší aj keby si sa vydala v 18tich. Ja si tiež zariadujem nový život - skutočne si za tie roky nestretla nikoho kto ti bol sympatický a je dnes sám? "Ve dvou se to lépe táhne". 😀 Viem že v našom veku je to skutočne veľká zmena, ale ak budeš zdravá ešte ťa čaká 20-25 rokov kedy sa budeš schopná celkom dobre postarať o seba a spokojne si užívať život - je to polovica toho čo si strávila v manželstve, ešte dlho. Ak by len pil a inak bol +- OK (aj takí alkoholici sú) povedal by som že s ním zostaň ak to finančne unesiete ale ak je hnusný porozmýšľaj ako sa dá odisť - horšie ti určite nebude. Ak sa dá podľa mňa nemáš čo váhať.
Myslim, ze ti radit nepotrebujeme a odpoved poznas aj sama... to ze si mu trpela roky alkoholu ked boli deti mlade (sice neviem pochopit) ale dajme tomu, ze kvoli detom, aj ked si myslim ze ak by si v tom case bola odisla, detom by si dala ovela lepsi zaklad do zivota keby doma nemali otca alkoholika, radsej ziadneho ako takeho... ale to je minulost... teraz je pritomnost, urcite ta niektore dieta prichyli,kym si nenajdes nieco svoje. Dolezite je uz konecne odist! Mas este zivot pred sebou... aj zajtra moze svietit slnko! Drzim prsty
Skoda, ze si neotvorila radsej diskusiu. Zostat 40 rokov s alkoholikom, tomu sa uz hovori naucena bezmocnost, ale asi si z tej generacie, ako moja mama, ktore sa na svojich muzov vzajomne postazovali kamaratkam a zivot isiel dalej.
Moja odpoved je: ANO, mas odist, pozbieraj zvysky svojho sebavedomia a poziadaj o podporu a pomoc svoje deti, ktore uz ziju mimo tohto prostredia a radi by videli mamu, ktora si od alkoholika vydychla a zasluzi si radostnejsiu jesen svojho zivota.
Zacni konecne zit a nie len prezivat.Deti Ti urcite pomozu .A inak mas moj obdiv tolko rokov zit s alkoholikom .Drzim palce pozberaj vsetku silu a uzi si jesen zivota v klude zasluzis si to.Drzim palce
Nie uz to s nim dobacuj az do konca.... 🙂 - IRONIA
Ak mas rozum tak odides tu nieje co riesit. Alkoholik nevernik su veci s ktorimi nechcem mat nikdy nic spolocne.. A na to aby nam vztah alebo spolocny zivot fungoval musime byt dvaja...
urcite odid, dokonca aj podla katolickeho kanonickeho zakona je rozluka s alkoholikom bezproblemova. ak budes zit sama, deti sa u teba asi castejsie zastavia, urcite aj vnucata radsej budu travit cas u teba, ked budu mat stastnu babi, a nie sa triast, co zas dedko vyvedie, nehovoriac o slovniku, ktory sa naucia pri nom. casom, ak by sa znormalizoval, aj taky pripad poznam vo svojom okoli, ho mozes prijat.
A je ešte niečo čo ťa drží pri ňom? Koniec obety, začni žiť!
Taketo nieco sa deje v nasej rodine.Ja moju mamu podporujem aby odneho odisla,ze jej budem finacne so sestrami pomahat.Ale stara skola ako sa vravi,neodide odneho.nikdy!Vy myslite ze odidete ked Vam to sem napise 10,100,200 báb?
Vo svojom popise máš aj odpoveď. V dobrom aj v zlom neznamená že sa máš obetovať. Máš právo na dôstojnú starobu. A hlavne pokojny život plný radosti 🙂. Porozpravaj sa s deťmi.
hmm.... ťažké rozhodovanie , ale ja na tvojom mieste by som iba odišla (vdovský) ,nerozvádzala sa. Veď alkoholici nežijú večne a dokonca by som si nechala aj trvalý pobyt sním ,aby nepredal majetok , zabezpečila by som si ,aby bez mňa nemohol zobrať pôžičku a keď sa mu niečo neľúbi ,nech si podá návrh na súd ON. Ja by som si našla podnájom, alebo išla k deťom. Možno to vyznie blbo ,ale pravde podobne sa cítiš za neho zodpovedná ,lebo dávno nám štepovali ... kým Vás Boh nerozdelí ... , ale vec je taká ,že to bol alkohol Vás rozdelil . On nemá žiadnu rodinu? Nech sa starajú. Sú na rade. Chceš si tiež aspoň 10 rokov dopriať kľud.
Mám kolegyňu, čo riešila podobný problém, keď sa jej chlap vracal domov nadraný, ale nečakala tak dlho. Vyriešila to veľmi inteligentne - zbalila sa aj s malým synom s tým, že sa môže k nemu vrátiť, až prejde liečením a úplne skoncuje s alkoholom. Zabralo a žijú spolu už 10 rokov bez tohoto problému.
Ale neviem, či to takýto starý cap ešte dokáže :/
utekaj!
Asi sama vies, ze si mala o zmene uvazovat skor, ale aspon si mozno dobrou vystrahou pre naivky tu na mk a celkovo zeny, ze alkoholici ci chclapi s podobnymi problemami sa nikdy nezmenia..ale potesim ta, lebo lepsie to byt moze a bude urcite aj bez neho....mamina kamoska mala taky isty problem, roky v manzenzelstve s alkohol, kde tu rana atd. az ten jej muz pred rokmi zomrel..mozno to vyznie blbo a hnusne, ale ona je teraz doslova stastna a zije si, uziva, ma uz druheho priatela, chodia na vylety, stara sa o nu proste uzivaju si zivota a ona ma to co doma nenasla... tiahne jej na 60, ale uziva si, cize nikdy nie je neskoro zacat..vies kolko je starsich muzov, ktory sa chcu zoznamit ci sprijemnit si vyssi vek...len treba chciet
Urcite by som odisla. Radsej neskor ako nikdy.