Manžel je alkoholik a nechce si to priznať

anik56
10. aug 2014

Ahojte! Som tu nová, ešte neviem, ako to tu chodí. Ale vidím, že sa tu dá poradiť či získať informácie. A tiež sa tu radí pri problémoch. A preto píšem. Môj manžel je alkoholik a samozrejme si to nepriznáva. Keď je opitý, je na mňa zlý, nadáva mi, uráža ma a to aj pred deťmi. Keď je triezvy, niet lepšieho. Ale to už je čoraz zriedkavejšie. Vedel by mi niekto poradiť, ako ho "prinútiť" prestať? Liečenie odmieta. Raz sa mi ho podarilo presvedčiť na ambulantnú liečbu, ale nedokončil ju. Budem vďačná za každú radu. 😉

slobodnabaculka
10. aug 2014

@anik56 Tak to bude težké, alkohol je metla lidstva. A chlapom zmakknú mozgy, když pijú. To ti povím, srdénko moje. Bude to težký, určite spočátku si poradit nedá, skorej bude robit na truc, když mu navrhneš léčbu. To nerob, hlavne né zhurta. Ak nechceš od neho padat preč a skúsit štestí s iným holomkem, tak musíš zvolit taktiku a byt trpelivá. Skús si poklábosit s jeho maminu, otcem, to bude nejlepší cesta, když mu léčbu navrhnete spoločne. Jinak se bojím o tebe, když mu to navrhneš jenom ty. To múže dovršit až k afektu a pojede se zase nadrúžgat jak dúha a ty budeš v jeho očích ako najvačšá prítež a furt te bude ovbiňovat, že ho omezuješ. Je to proti logike, ale je to tak, chlapi majú redší mozek jak my ženy.
Ješče mne napadlo požádat starostu nech zavre u vás všechni pohostinstvá, co je skutečne blbost a je to nemožné. Aj požádat krčmarky nech mu nenalívají, alebo nech mu nalívají jenom rídené s vodu je kravina. Časem mu bude nalívat méne a méne a on to zsicí, že je to nejaký podvrh a bude hledat vinnika. Já bych skorej navrhla, skúste si sadnút s rodzinu, potrebujete zmenit prostredí, stereotyp je hnusoba, treba si urobit volno, nekam jet aj deťmi, rodzinu ven, ale né s jeho kumpámni schlastanýma. Musíte prežit nanovo to, čeho jste na začátku čerpali lásku a pak spoločnú energiu. Zeber ho nekam k vode, kde neni stánek s alkoholem a uvidzíš, že si zase zamiluje neco jiné jak chlast, možná to bude spočátku jenom odlesk mesíce na hladine jezira, cvrlikání cvrčku, praskání ohne, lítajíci jiskry naproti nočné oblohe, roj padajíci hvezd a neskorej v noci tvoje nežné pohladení. Uvidzíš, že na tí smradlavé fleše časem zapomene a bude se divit jak mohl stískat tí smradlaví hrdla patokú. Uvidzíš, že mu svitne, co je pre neho lepší a časem ho uš nebude ho to tahat k temu chlastu ale k své krásne rodzine.
Jinak vitaj u nás, jsme tu skvelá parta. Tvúj chlap potrebuje partiu skvelých lidí kolem sebe, tak neváhej a navrhni iným maminám a rodinkám stretnutí, možná lopneš dorbú partiu a vyrazíte nekde spolu aj s manželem a svet se zrazu obráci, uvidzíš, bude dobre moja, takto nejak začnite odznova a čo neskorej.

ig0r
11. aug 2014

Nikdy ho neprinútiš. Musí to chcieť on sám, pretože iba on sám môže mať nad sebou kontrolu a odoprieť si vypiť.
Niekde som čítal, že človek musí padnúť na samé dno aby to pochopil. No táto cesta je ťažká a krutá pre všetkých. Musela by si ho opustiť, nechať ho napospas a potom to MOŽNO pochopí a vstúpi si do svedomia. Ja osobne pochybujem, že s tým príde sám od seba a prestane piť.
Dokázala by si sa od neho odlúčiť? Ak to už prekračuje určité medze (čo sa už stalo, keď to sem píšeš) musíš konať hneď. Povedz mu, že keď si vypije je zlý a nechceš aby deti vyrastali v takomto prostredí, že nechceš aby im dával takýto príklad. Ak má rád svoje deti a je schopný dať im všetko, určite mu to dá silu bojovať so závislosťou.

miminka89
11. aug 2014

@anik56 nebola som síce v situácii, v akej si ty, ale mala som 7 rokov priateľa, ktorý bol závislý na drogách, nie na tých najtvrdších, ale predsa... ja ti poviem pravdu, skúšala som všetko, fakt všetko... vyhrážať sa mu, že ho opustím, ak neprestane, dávať mu ultimátum, skúšala som aj, že ho nechám, nech robí, čo chce, či si to neuvedomí sám.. nič nezabralo!!! nakoniec som už toho mala dosť, pretože mi furt klamal, za mojím chrbtom si vybavoval drogy, o liečení nechcel ani počuť lebo vraj "on to má pod kontrolou, on nie je závislák", tak som sa chytila, zbalila si veci a odišla od neho... inak sa nedalo a teraz som šťastná, mám priateľa, ktorý ma naozaj miluje a dáva mi všetko, čo mi v predošlom vzťahu tak veľmi chýbalo... v mojom prípade tam "našťastie" neboli deti, takže som sa nemusela rozhodovať, čo bude... mohla som myslieť iba na seba.. ty to máš určite ťažšie, keďže ste manželia a máte aj detičky, ale hlavne na ne by si mala brať ohľad, vidieť každodenne svojho opitého otca a ak je k tebe ešte aj zlý, to si myslím nie je veľmi vhodné... môže to na nich zanechať následky... ja ti neidem hovoriť, aby si svojho muža opustila, ale bohužiaľ z vlastných skúseností ti poviem, že ak budeš čakať na to, kedy sa on sám uvedomí a povie si, že má problém a treba s tým prestať, tak sa možno nedočkáš... ja na tvojom mieste by som mu rovno povedala, že ak neprestane, tak sa zbalíš aj s deťmi a odídeš... ak ani to nepomôže, tak to treba aj urobiť! aspoň na nejaký čas ak máte kam ísť, tak ho nechať samého... jedine tak sa z toho možno spamätá!!! držím veľmi palce!!!

natuska87
11. aug 2014

@ig0r Suhlasim...musi chciet sam a dospiet sam k rozhodnutiu, ze treba absolvovat liecbu.Asi je aj pravda, ze treba klesnut na dno a odrazit sa....vela ludi v svojom okoli poznam, ktori to dokazali az vdaka tomu strmemu padu dolu...nie je hanbou sa na dno dostat, skôr je hanbou neodrazit sa....kazdy touto "alkobarlickou" riesi iny problem, ale stat to môze komukolvek, neverim na "povedacky" typu "mne sa to stat nemôze"....neviem, rodina /manzelova/ asi vela nezmôze a nepomôze, niektore matky dokonca budu vinit Teba...aj s tym som sa stretla.Ak Ta a deti ma rad, co verim, ze ano, zazen ho na "pokec" k psychologovi, ved to neboli, neda za to nic a vela to nestoji....mozno sa tam vykeca a nakopne...vysledok je vzdy neisty a treba stale dookola opakovat..., nevzdat sa rychlo......,je to fuska, ale povacsine stoji za to! Drzim palce, nech Ti to vyjde....

anik56
autor
11. aug 2014

Ďakujem vám veľmi pekne. 🙂 Už len to, že mi niekto radí, je pre mňa super. Ľudia okolo mňa mi ani neveria, lebo oni ho poznajú ako dobrého. Niekedy by som chcela, aby sa ku mne správal ako k tým cudzím. Verí mi len moja najbližšia rodina, ale ich s tým nechcem zaťažovať, majú dosť iných vážnych problémov. Slobodnabaculka, tých krčmárok by som musela osloviť viac, podnikov s nalievaním je u nás asi 8 v okruhu pol kilometra. Ale tiež som už na to myslela. Natuska, máš pravdu, jeho matka nepomôže, je to typický prípad "opičej matky", otec už zomrel. Miminka, práve dnes ráno som mu to povedala, dala som mu čas do Vianoc a že potom odchádzame. Uvidím. Igor, aj na dne už bol, keď skončil v nemocnici a máš pravdu, pomohlo to. Niekedy chcem, aby sa to stalo znovu. Neuveríte, ale z dosť dlhej abstinencie ho "vyliečila" práve jeho mama, ktorá mu naliala v podstate nasilu. A on neodolal. Ďakujem vám, som rada, že som tu 🙂 .

natuska87
12. aug 2014

@anik56 Je fakt dobre, ked sa môzes "vykecat"...clovek, ktory je na vsetko sam ,ma pocit, ze nikto takyto problem nema...A vidis, je toho vela...nie si sama, vydrz,pockaj...snad sa vam podari ten problem zvladnut.

chymenitta33
12. aug 2014

Začínajúci alkoholik svoj problém spravidla tuší. Cíti, že pije viac, ako by “sa malo”. A dobre vie, že by nemal. Preto veľmi rýchlo začne svoje pitie maskovať. Ako sa dá pitie alkoholu maskovať?

Rád chodí na akcie, kde sa “musí” piť. Tam si totiž nikto nevšimne, že alkoholik pije rýchlejšie a viac, než ostatní.
Doma zas fľaše skrýva na rôzne miesta, kde by ste ich nehľadali.
Začne mať záujem o rôzne služby ako je venčenie psa, či nákup v potravinách. Keď je z dohľadu, môže si lognúť.
Ako teda rozpoznať, či niekto z vašich blízkych pije? (Pije v zmysle alkoholizmu, hovoríme o problémovom pití). Položím vám niekoľko otázok o človeku, ktorého alkoholizmus potrebujete posúdiť. Prednostne sú tieto otázky myslené, ako otázky pre manželského partnera.

Ako rozoznať alkoholizmus blízkeho?

Mali ste už kvôli jeho pitiu finančné problémy?
Značne sa zmení jeho osobnosť potom, keď si vypije?
(Ak ste manžel/ka) Máte pocit, že alkohol je preň/u dôležitejší než vy?
Väčšina jeho priateľov sú ľudia, ktorí si radi a často vypijú?
Obávate sa, že ak príde opitý, budú problémy? (Výtržnosti, násilie, krik, scény…)
Opil sa niekedy na slávnostnej príležitosti tak, že to narušilo jej priebeh?
Museli ste ho ochrániť pred následkami, ktoré spôsobil pod vplyvom alkoholu? (Skrývanie kľúčov od auta, aby nešoféroval, telefonovanie do práce že je chorý…)
Máte pocit zodpovednosti, viny keď sa opije?
Je agresívny alebo prchký, keď sa opije?
Pod vplyvom alkoholu nasľubuje hory – doly a potom nič nesplní?
Cítite, že o jeho pití by sa vám žiadalo porozprávať sa s nejakým odborníkm, ktorý by vám pomohol?
Stáva sa, že sa opil tak, že si potom už nič nepamätal?
Po “opici” má výčitky svedomia a ospravedlňuje sa?
Má nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré súvisia s alkoholom?