Manžel drží kasu a viac si dopraje. Je to spravodlivé?

andreasko
15. feb 2014

prosim vas o vas nazor....v skratk som na materske poberam rodicovsky...200 eur,moj manzel pracuje a zarobi slusne Cca1500 eur,z toho mi da na domacnost 300 eur ze vraj to musi mi stacit...sme stvorclenna rodina a na stravu miniem tich 400 -450 eur,a aky problem je? manzel sa nepyta a ked chce kupi si co chce ma dost drahy konicek muziku ci motorky....ked nieco potrebuje kupi si ja ked nieco potrebujem musim od neho pytat a ma milon reci preco a naco....pritom nie som narocna naozaj nevyhnutne veci co potrebujem pre deti....nebavi ma stale s pytat peniaze kedze to co mi daa pokryje akurat stravu....podotykam nezijeme si zle ale mam pocit ze nie sme si rovny.....ja nemam navyse a on zas drzi kasu ale sebe vemi dopraje....je to vobec spravodlive?prepacte

vajboch
15. feb 2014

no ako manželia, mate podla zakonna byť rovnocenní 🙂cize 1500 + 200= 1700/2 🙂 samozrejme aj deti o toho treba ratat 🙂

luba28
15. feb 2014

aj peniaze by mali byt spolocne,tak ako majetok,deti atd,....cize rovnocennost aj ked teraz je tvoj prijem nic moc,...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juliana77
15. feb 2014

Skutočne to nie je spravodlivé, čo s tým chceš robiť?

nadula01
15. feb 2014

nie je to spravodlive ani normalne,ani to ,ze ti vydeluje cast penazi ,ani to ,ze nemas pristup k spolocnym peniazom a uz vonkoncom nie je normalne ,ze si kupuje drahe veci bez konzultacie s tebou

zahradka76
15. feb 2014

Tazko sa to da objektivne posudit, pretoze neuvadzas, co sa este plati z manzelovho prijmu, ako napr. najom, energie a ine poplatky. Tiez nie je jasne, kolko si vypytas mesacne este dodatocne. Na druhej strane, ako zena, ta plne chapem, je to ponizujuce, ked Tvoj manzel si kupi, co chce a Ty sa mu musis prosit....Mala by sa s nim o tom porozpravat.

sedmokravka
15. feb 2014

@andreasko vsak on je ako slobodny akurat ma staly exclusive hotel este aj s eskortom a naoko slusnu rodinku

saurian
15. feb 2014

jaaaj to nie je dobre... to svojim sposobom svedci, ze nie ste rovnocenni partneri, a nielen ohladom financii.
z pravneho hladiska su to (jeho prijem a tvoj rodicak) spolocne peniaze.
takze ak tam nie su ine dovody preco ti neda k nim volny pristup (neveri ti vo veciach financii po predchadzajucich skusenostiach alebo nieco podobne), pytaj si kartu k uctu, alebo aby boli prachy k dispozicii (tym myslim fyzicky k dispozicii - aby si si nemusela pytat ale jednoducho si zobrala ked potrebujes) obom.
ale to asi nebude take jednoduche 🙂 myslim vsetko okolo toho

lucinocka
15. feb 2014

neviem si predstavit, zeby mi muz vydeloval peniaze...mame spolocny ucet, ja matersku nemam, nikdy mi nic nepovedal na ziaden nakup..to co je, to akoby ti vreckove daval..

bastika
15. feb 2014

Ja takéto nieco nepoznám v manzelstve to nema co hľadať no ale bohužiaľ poznám veľa takých ako ste vy 😖

hviezdicka111
15. feb 2014

fuuuha, toto je dost na ho...... neviem, pripada mi to ako v stredoveku...ja kym som aj nebola na materskej, zarobila som podstatne menej ako muz, ale takyto problem som nikdy nepoznala....my nerozoznavame tvoje a moje peniaze, su to nase...

jarmilka86
15. feb 2014

U nás platí čo je moje to je aj tvoje, veď o tom je manželstvo, nie?

chiechie
15. feb 2014

Je to viac menej nerealne, ale skus mu povedat, nech on ostane doma s rodicakom 200 e a ty pojdes do roboty a potom mu hodis 30 percent z tvojho platu,,,ako by sa citil 😀

sorciera24
15. feb 2014

nechapem, ako niekto za tychto podmienok vobec moze vstupit do manzelstva 😕 a to nie si jediny pripad..... to nie je len o peniazoch....... problem mate niekde uplne inde....

anuss
15. feb 2014

peniazky sú u nás doma nase, rovnako ako starosti a radosti, sice si doma, ale skus mu ukazat kolko si davaju platit za upratovanie, varenie, zehlanie, ved ty mas zaplatene len za to, ze si s malym doma 😉 a nie je normalne, zeby si musela peniaze od neho prosikat 😠

moni244
15. feb 2014

my nie sme ani manželia a spoločný účet už máme skoro 2 roky, ja teraz na rodičáku, o financie sa starám prevažne ja, väčšie nákupy konzultujem s priateľom. Mne sa toto nepáči, čo máte vy doma urobené, veď to je hrôza

zuzka0405
15. feb 2014

Neskusala si sa s ním o tom porozprávať a vysvetliť mu ako sa cítiš?
My s manželom máme financie spoločne bez ohľadu na to kto ich zarobil,alebo koľko zarobil....jednoducho sú spolu rozdelia sa ( platby, strava, dieťa ......) a samozrejme komu čo treba to si kúpi bez otázky či môže ale vieme jeden o druhom a čo sa týka financií máme o tom obaja rovnaký prehľad.My sme takto fungovali už aj pred manželstvom, ale kebyze som v takej situácii ako ty určite sa mi to nepáči a určite by som sa neprosila o peniaze a to už vôbec nie mužovi to by som radšej nechcela nič....Takže podľa mňa tvoja situácia nie je normálna, keby ste boli slobodný a bezdetny tak by som chápala jeho chovanie, ale nie keď ste rodina.

stellamaris
15. feb 2014

takeho drzgrosa som mala ako prveho manzela,zarobil podstatne viac,nic mi nedaval na domacnost a este vyzadoval cast najomneho odo mna.Po viacerych diskusiach si nedal povedat a stale tvrdil,ze on zarobi svoje peniaze a ja svoje a hotovo. Poslednou kvapkou pre mna bol fakt,ked si kupil drahu motorku a mne tvrdil,ze je iba jeho,lebo on na nu zarobil.Este na rozvode tvrdil,ze som nic nerobila,na to sudca reagoval otazkou,kto viedol domacnost(,samozrejme ze ja)............a priklepol mi slusne majetkove vysporiadanie.Byvaly penil od zlost 😀 i
S terajsim manzelom mame oddelene ucty,ale peniaze miname spolocne,na jedlo,benzin,potreby pre maleho,ucty plati manzel,v domacnosti si pracu delime a kazdy je spokojny.

adrika037
15. feb 2014

Ako to nazvat??? Sebectvo...

sev111
15. feb 2014

@andreasko no napíšem príbeh mojej kamarátky, z mužom sú už viac ako 10r nikdy živote jej nedal ani cent na domácnosť keď že bývajú u jej rodičov v podkroví, do teraz dostávala materskú od decembra nedostáva ani cent lebo ostala doma s deťmi do veku 6r, musela žobroniť aby jej dal peniaze na škôlku.... , nakoľko jej rodičia majú obchod tak ako nákup potravin je u neho neznáma...., deťom sa nevenuje prednejší sú mu kamaráti, futbal a krčma ☹

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kofoluska
15. feb 2014

Nie je to spravodlive, nie je to fer, nie je to normalne. Tym, ze ste manzelia su VSETKY peniaze vase spolocne - z pravneho hladiska. Z moralneho ani nehovoriac. Moj manzel zarobi zhruba tolko co Tvoj. Ale peniaze mi NEVYDELUJE ani si nekupuje drahe veci bez mojho vedomia. Financie su jednoducho spolocne a tak s nimi aj nakladame. Hoci zaraba ovela viac ako ja a hoci od tohto mesiaca uz som len na rodicovskej.

maria1989
15. feb 2014

škoda že si nezaložila diskusiu, mňa by zaujmalo, či si pred materskou už niekde pracovala, alebo ako ste to predtým mali s financiami...

janinah
15. feb 2014

nie je to ok,to vieš aj sama,otázka je čo s tým...zapisuj si každý výdavok,nechávaj bločky a v jednej peknej chvíli mu tie zápisky otrep o hlavu a nech ti láskavo poradí,čo nemáš kupovať..či topánky pre dieťa či mäso na nedeľu,na čom máš ešte šetriť....ďalšia možnosť- strč mu do ruky zoznam čo má nakúpiť,lebo teba straašne bolí hlava a že ten zoznam nemá byť malý je ti snáď jasné..a nech to pekne aj zaplatí,aby mal prehľad o cenách.....ešte ďalšia možnosť-pýtať od neho peniaze pred svedkom,svokrou,kamaratkou,ak nedá tak nech sa hanbí,hrdina 😠

p.j.jacky
15. feb 2014

Ahoj,ja som mala rovnaky problem ked som nastupila na matersku.Manzel ma zacal vydelovat .Matersku som mala na zivobytie a ked som to minula,daval mi vreckove a aj to som pocuvala ako som vela minula jeho penazi. Neskor to dopadlo tak,ze on chodil na nakup,ja som sedela doma s dcerkou a on nakupoval to co uznal za vhodne.Zacalo sa to vstupnovat ,ked uz mi zakazal jazdit na aute,lebo neplatim nan pozicku ,netankujem do auta a on ano. Uplne zo mna urobil zobraka a ja som sa musela stale ponizovat ,tym ked som pytala na nakup aby som uvarila. To ze som si na seba nic nekupila bolo samozrejmostou. dodnes pre mojho ex som zlatopka a hamizna mrcha! Nemam ziadnu hrdost ked chcem od neho vyzivne na jeho dcerku.
Nieje to vporiadku,nieje to rovnocenne. Ved ty sa doma ,staras o vsetko a vychovavas vase deti. Ak by si nemala deti,pracovala by si! Nieje tvoj problem ze zarabas menej ako tvoj muz.Je to tak nastavene ze zeny zarabaju menej ako muzi,cest vynimkam u jednotlivych profesii a postaveni.

mata95
15. feb 2014

nieje to spravodlive ale poznam vela takych pripadov, a poznam to aj z vlastnej skusenosti,no žili sme tak preto lebo priatel nemaval vyplatu raz mesačne ale dajme tomu že za každu zakazku,mali sme velke vydavky a dosť maly plat,takže musel najskôr naškrabať nato čo bolo treb apoplatiť a až tak sme mohli minať inde,zmenil pracu a musim povedať že som sa otom spriatelom porozpravala a odvtedy je všetko fajn, vyplatu prinesie domov, ked mu na niečo treba vezme si a mame spoločne peniaze, skôr ja som ta že si kupim niečo bez toho aby som mu to vešala na nos, ani sa dotoho nestara,kolko miniem je môj problem, takže sa skuste snim porozpravať lebo to musite mať fakt ťažke, treba navrhnuť dake riešienie, dajme tomu nech si necha len nejaku časť na svoje zaluby a ostatne by mal davať rodine

kaktusik007
15. feb 2014

Nie je to spravodlive - ale to je jedno. Dolezitejsie je, ze takto presne sa prejavuje ekonomicke tyranie blizkej a zverenej osoby. A to je trestny cin.

altaya
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cuculiatko88
15. feb 2014

Nieje to spravodlivé,porozprávaj sa s nim...toto by som ja netolerovala,držím palce nech sa to aspoň trošku zmení v tvoj prospech 🙂

ukulela
15. feb 2014

my sme sa dohodli najprv tak, ze kazdy budeme mat vlastny ucet na svoje "vreckove", na ktorom si nechame 200 € z vyplaty. potom mam ja jednu kartu, z ktorej sa plati iba jedlo - a este mame jeden spolocny ucet na spolocne vydavky (auta, dom, ... ) moj "skoromanzel" zaraba o dost viac ako ja - ale ma na toto zdravy nazor.